| Author |
Janusz Poziom 21

|
24 Feb 2010 01:10 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
Dziękując autorowi tego wątku zapraszam więc do szerszej dyskusji w tym temacie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Es. Poziom 25

|
24 Feb 2010 12:38 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
A może by dodać jakiś nowy dział, np. "Polscy wynalazcy i ich dzieła", by ocalić tych ludzi od zapomnienia na rzecz Goździkowej czy innych problemów serialowych wywołujących mroczki przed oczami ?
|
|
| Back to top |
|
 |
sundayman Poziom 18

|
24 Feb 2010 13:37 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
Hmm... Może utworzyć swego rodzaju "salę pamięci" :) no wiem, że to się źle kojarzy... :)
Można by tam i poczytać o osobach, które warto upamiętnić, mieć dostęp do dodatkowych materiałów (jak np. świetne materiały nt. K202, które zlinkował któryś z kolegów), i możliwość komentowania. Taka "mini" wikipedia z dołożonym forum - de facto najprościej dałoby się to zrobić odrębną kategorią artykułów po prostu (myśląc po joomlowemu :).
Oczywiście z trwałym umieszczeniem na 1 stronie - żeby młody elektronik choć przypadkiem miał szansę wdepnąć i poczytać :)
|
|
| Back to top |
|
 |
__Grzegorz__ Poziom 19

Joined: 16 Feb 2007 Posts: 700 Location: a gdzie popadnie :)
|
24 Feb 2010 13:44 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
Osobiście ciekaw jestem, kto w roku 1973 kierował ELWRO i spotkał się z Piotrem Jaroszewiczem w sprawie "u.upienia" Karpińskiego?
Z imienia i nazwiska...
Szukałem dokumentów nt historii ELWRO i znalazłem to:
http://www.pti.wroc.pl/html/pdf/historiaInformatyki/HistoriaELWRO_EBilski_BPiwowar.pdf
Autorzy
Eugeniusz Bilski oraz Bronisław Piwowar
kończą ten dokument następująco:
| Quote: |
Autorzy niniejszego opracowania uważają, że przedstawione tu osiągnięcia ELWRO,
uwzględniając rezultaty i kontekst międzynarodowy, powinny być uznane za jedne z najważniejszych w 40-leciu PRL.
|
O partyjnym nokaucie Karpińskiego ani słowa...
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Es. Poziom 25

|
24 Feb 2010 15:08 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
Przy okazji widać ile jest czynników niemerytorycznych w ocenie osiągnięć technicznych i ile decyzji jest podejmowanych przez osoby, które nie mają pojęcia o tym o czym decydują a decydują z pozycji "boga". Niestety w znacznej części nic się nie zmieniło :( :(
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Feb 2010 15:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
saba1970 Poziom 15

|
24 Feb 2010 16:00 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
Chciał bym wszystkim pogratulować wspaniałych wpisów o panu inżynierze Jaceku Karpińskim gdyby pan Jacek Karpiński żył i to przeczytał jestem pewien ze dostał by zawału ze szczęścia - jaką ma opinie i wielki szacunek u swych młodszych wiekiem rodaków niewielu ma pojęcie ile mu zawdzięczamy w dziedzinie informatyki i nie tylko pan Jacek Karpiński był prawdziwym prekursorem informatyki w Polsce i na Świecie - wspaniały człowiek niezwykle skromny i uczciwy niebywała wiedza w dziedzinie informatyki i elektroniki
W Polsce karierę i majątek może zrobić oszust, cham i kanalia nigdy nie zrobi uczciwy człowiek i wykształcony jak to widać na przykładzie pana Jacka
bardzo mi się podoba tekst Janusza po prostu ekstra
pozdrawiam wszystkich
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Es. Poziom 25

|
|
| Back to top |
|
 |
henryxxl Poziom 20

Joined: 24 Jan 2009 Posts: 929 Location: Biała Podlaska/Dobryń Duży
|
26 Feb 2010 19:55 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
Właśnie była w wiadomościach na tvp1 i Pan Karpiński i teraz tworzył sprzęty np: telefon który tłumaczył języki ale jak wiadomo nie zdążył i z informacji w wiadomościach oznacza że jego syn też poszedł w dziedzinę elektroniki.
|
|
| Back to top |
|
 |
luke-z Poziom 15

|
26 Feb 2010 20:39 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
Szkoda, że dopiero po śmierci ktoś o nim wspomina. Jest to ogromna strata dla polskiej techniki/nauki.
|
|
| Back to top |
|
 |
henryxxl Poziom 20

Joined: 24 Jan 2009 Posts: 929 Location: Biała Podlaska/Dobryń Duży
|
26 Feb 2010 20:49 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
Mam 14 lat wiec nie mam co się wypowiadać o polityce tamtych lat ale ci ludzie którzy przepraszam za słowo (zgnoili) pana Jacka Karpińskiego i siedzą teraz w luksusowych domach i jeżdżą drogimi samochodami to ja bym ich zgnoił, czuje straszny żal , pomyśleć co cy było w Polsce jakby tak się nie stało jak się stało to byli byśmy potęga informatyczną/elektroniczną a nie jakieś zagraniczne firmy.
|
|
| Back to top |
|
 |
EuMe Poziom 12

|
27 Feb 2010 12:13 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
Pamiętam tę kronikę PKF z udziałem Jacka Karpińskiego. Może ktoś ma link do tego filmiku?
Polecam wywiad
|
|
| Back to top |
|
 |
Kenichi_ Poziom 6

|
28 Feb 2010 01:01 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
Proponuję by starsi forumowicze napisali list do P. Marka Bilińskiego z prośbą/propozycją o skomponowanie specjalnego utworu na cześć inż Jacka Karpińskiego.
| www.historycy.org wrote: |
K-202 był zbudowany na bazie systemów małej i średniej skali integracji. Pracował z prędkością miliona operacji na sekundę. Był szybszy niż pecety w
dziesięć lat później! Zastosowałem tam kompletną nowość - powiększenie pojemności pamięci przez adresowanie stronicowe. To mój wynalazek. W Londynie, na wystawie w Olimpii, stały obok siebie: brytyjski Modular One, amerykańskie maszyny i K-202 - wszystkie 16-bitowe. I wszystkie miały 64 kilo pamięci, a
K-202 - 8 mega! Wszyscy pytali, jak to zrobiłem. Odpowiadałem, że zrobiłem i, jak widać, działa. W jakiś czas później przyjechał do mnie do Warszawy konstruktor z CDC22. To była
wtedy jedna z największych amerykańskich firm komputerowych. Chciał się dowiedzieć, jak dokonałem cudu. Powiedziałem mu, żeby się domyślił, bo to bardzo proste. Myślał dwa dni - i nic. To mu w końcu powiedziałem. Potem przyjechał następny inżynier z DEC23. Też mu powiedziałem. Trzy lata później stronicowanie
było już stosowane przez wszystkich producentów i jest stosowane powszechnie do dzisiaj. Głupio, że tego nie opatentowałem. |
noo takie informacje powinny być zamieszczane w muzeach techniki aby ludzie wiedzieli jak wspaniałego mieli rodaka, i kto tak naprawde połozył podwaliny w najpopularniejsze i pewnie najważniejsze urządzenie świata
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Feb 2010 01:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
28 Feb 2010 01:40 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
Szkoda że ludzie o potężnym potencjale intelektualnym są niedoceniani w Polsce. To przykre. [*]
|
|
| Back to top |
|
 |
Janusz Poziom 21

|
28 Feb 2010 02:55 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
Są docenieni, owszem - ale dopiero po śmierci.
http://www.polskatimes.pl/aktualnosci/226358,lech-kaczynski-posmiertnie-odznaczyl-polskiego-naukowca,id,t.html
Ot i cała Polska właśnie... wypada się cieszyć, że doceniono pana Jacka po śmierci czy płakać, że wciąż żyjemy wśród takich "świń" i idiotów jak opowiedział w tym zamieszczonym wyżej wywiadzie?
Polska dawno byłaby drugą Japonią, światową potęgą technologiczną i intelektualną gdyby nie to, że ... Polak nie tylko przed szkodą, po szkodzie ale już zawsze będzie głupi...
Wysłałem wniosek do TVN z prośbą o realizację programu poświęconego p. Jackowi, np. w programie "Uwaga".
Myślę, że gdyby każdy z nas wysłał taki wniosek chętnie podjęliby się tego zadania. W archiwach telewizyjnych jest pewnie sporo wiadomości, nie tylko wspomniana kronika.
Zapraszam do podjęcia w/w akcji
http://uwaga.onet.pl/kontakt.html
|
|
| Back to top |
|
 |
actin Poziom 14

|
28 Feb 2010 15:13 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
Trzeba pamiętać o takich ludziach, w końcu to prekursorzy Polskiej elektroniki.
|
|
| Back to top |
|
 |
EuMe Poziom 12

|
28 Feb 2010 20:51 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
| henryxxl wrote: |
| Mam 14 lat wiec nie mam co się wypowiadać o polityce tamtych lat ale ci ludzie którzy przepraszam za słowo (zgnoili) pana Jacka Karpińskiego i siedzą teraz w luksusowych domach i jeżdżą drogimi samochodami to ja bym ich zgnoił, czuje straszny żal , pomyśleć co cy było w Polsce jakby tak się nie stało jak się stało to byli byśmy potęga informatyczną/elektroniczną a nie jakieś zagraniczne firmy. |
Witaj dojrzałeś bardzo szybko, teraz wyciągnij wnioski zanim zaczniesz głosować w wyborach. Niewielu tak potrafi rozumieć i postępować.... czego Ci życzę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Piotr Sz. Poziom 10

|
28 Feb 2010 21:09 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
Komuna niestety gnoiła. Siała także spustoszenie w ludzkich umysłach. Do dzisiaj niektórym przeciągi pomiędzy uszami z siła tajfunu szaleją.
Tylko po co w to wszystko katolickiego papieża mieszać?
|
|
| Back to top |
|
 |
romoo Poziom 25

|
28 Feb 2010 23:22 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
Tak to jest, kiedyś nie potrzebowano Polskich umysłów, bo przyćmiewały ZSRR teraz przyćmiewały by UE.
Więc co to za wolność-?????
Dalej gnoją i będą gnoić pod przykrywką: homologacji, patentów, dopuszczeń, przeglądów, które, nota bene, są bardzo bardzo trudne do wykonania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Piotr Sz. Poziom 10

|
01 Mar 2010 23:32 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
Jasne! To widać po ilości Nagród Nobla jakie powinniśmy dostać a jakie dostaliśmy.
|
|
| Back to top |
|
 |
k-202 Poziom 1

|
12 Mar 2010 01:30 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
Witam,
Przeczytałem forum na temat K-202 i chciałbym dodać garść informacji.
K-202 pracował w poznańskim biurze projektów "Bipromasz" prze ok 16 lat. Służył do obliczeń inżynierskich: konstrukcje stalowe - kratownice, belki; konstrukcje żelbetowe - hale, budynki, ramy żelbetowe; instalacje CO, wentylacje, elektryczne - obliczanie natężenia oświetlenia; ekologiczne - stężenia gazów, opady pyłów; technologia - symulacje np działania magazynu wysokiego składowania oraz inne.
Ponieważ zlikwidowano zakład produkcyjny i serwis byliśmy zmuszeni do samodzielnego serwisowania mikrokomputera K-202. W zasadzie sprzęt był bezawaryjny, tylko co ok 0.5 roku przepalały się diody w zasilaczach. Zailacz dostarczał prąd o napięciu 5 V ok 25 A. Mostek prostowniczy był zbudowany z 12 diod 10 A po trzy diody połączone równolegle w jednej gałęzi.
Mikrokomputer wyposażony był w bogate oprogramowanie narzędziowe:
- system operacyjny wielodostępny ( podłączyliśmy 5 stanowisk ),
- język ASSK - asembler
- język BASIC - proste programy inżynierskie
- język FORTRAN - obliczenia numeryczne i inżynierskie
- język CSL - symulacje procesów dyskretnych
- język CEMMA - symulacje układów analogowych np. układów automatyki i sterowania
- język LISP - język struktur listowych
- język MOST - kompatybilny z językiem MOST maszyny ODRA-1204
- symulator ODRY-1204 - możliwość eksploatacji programów użytkowych ODRY-1204
- język COBOL-K - prosty język do przetwarzania danych
- język MODULA - obliczenia numeryczne
- biblioteka programów - procedur matematycznych
Konstrukcja K-202 umożliwiała w prosty sposób dołączać urządzenia peryferyjne. Eksploatowany w biurze projektów egzemplarz K-202 składał się z modułu procesora + 12 k słów pamięci dla systemu operacyjnego, 2 moduły pamięci po 64 k słów pamięci ferrytowej, każdy moduł posiadał 8 kanałów wejścia/wyjścia do których można było podłączyć urządzenia peryferyjne. Z urządzeń peryferyjnych były zainstalowane: 4 dalekopisy - stanowiska operatorskie, później zostały podłączone 3 monitory ekranowe produkowane w Zabrzu, 2 czytniki taśmy papierowej, 2 perforatory taśmy papierowej, później czytniki i perforatory taśmy papierowej zostały zastąpione trzema stacjami z taśmami magnetycznymi firmy FACIT, drukarki mozaikowe firmy Centroniks oraz DZM-180 polskiej produkcji.
Tak więc jak na lata 70 był to bardzo dobry szybki, niezawodny komputer.
Były pytania o dokumentacje techniczne komputera. Posiadam dokumentacje wszystkich języków programowania, taśmy z programami systemowymi i użytkowymi. Posiadam schematy płyt z których składał się K-202. W każdym module mieści się ok. 50 płyt z elementami elektronicznymi.
Posiadam również egzemplarz komputera K-202. K-202 był prezentowany na wystawie sprzętów elektronicznych zorganizowanej z okazji 10 leci PWSZ w Gnieźnie - link do strony gdzie znajduje się również zdjęcie K-202:
http://www.pwsz-gniezno.edu.pl/aktualnosci/wydarzenia/311-wystawa-sprzetow-technicznych-rodem-z-prl.html
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów dyskutujących na temat K-202
Ryszard Zenker
P.S. Mam zamiar w przyszłym roku zbudować model komputera K-202, który w pełni będzie kompatybilny z jego historycznym wzorem. Aktualnie pracuję nad kopią komputera ODRA-1204. Największą zaletą ODRY-1204 jest wspaniały translator ALGOL-1204 - języka ALGOL-60. Jest to jedna z najlepszych implementacji tego języka w świecie. R.Z.
|
|
| Back to top |
|
 |
Paweł Es. Poziom 25

|
12 Mar 2010 21:02 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
Bardzo ciekawy wpis Panie Ryszardzie, wreszcie jakieś konkrety, tylko smutne, że mając takie coś zmarnowaliśmy tę szansę, jaka była nam dana :((
Czy te schematy i opisy są objęte jakąś tajemnicą autorską czy też mogły by być po zeskanowaniu i spedeefowaniu zaprezentowane na Forum, bo to byłby piękny kawałek historii elektroniki :)
Mam nadzieję, że kopię K202, buduje Pan z nowszych serii układów TTL (TTL LS, czy HC/HCT). To by może ujawniło nawet jeszcze większą prędkość całości przy mniejszym poborze prądu !
A jak Pan planuje rozwiązać pamięci, bo przypuszczam, że z odtwarzaniem pamięci ferrytowych to może być problem (rdzenie i nizanie ich na uzwojenia) ?
Swoją drogą, jak na K202 pracował symulator ODRY, to się nie dziwię, że zrobili wszystko by go zniszczyć :( , bo taki symulator tworzył bezsens budowania fizycznych ODR, dużych, prądożernych i KOSZTOWNYCH !.
Mam pytanie natury technicznej, czy procesor K202, był budowany na piechotę z oddzielnych bramek i przerzutników czy też były w nim wykorzystanie układy wyższej skali integracji (sumatory, komparatory, rejestry) ?
Pozdrawiam
Paweł
|
|
| Back to top |
|
 |
kulmar Poziom 18

|
24 Mar 2010 15:28 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
| Paweł Es. wrote: |
| Przy okazji widać ile jest czynników niemerytorycznych w ocenie osiągnięć technicznych i ile decyzji jest podejmowanych przez osoby, które nie mają pojęcia o tym o czym decydują a decydują z pozycji "boga". Niestety w znacznej części nic się nie zmieniło :( :( |
Obawiam się, że Pan nie docenia przeciwnika - kryteria tych decyzji były jak najbardziej merytoryczne z punktu widzenia decydentów. Oni nie mogli dopuścić do sytuacji, w której człowiek o taki poglądach jak Pan Karpiński zdobędzie władzę. Bo gdyby został polskim Billem Gatesem i nie chciał chodzić na postronku władzy, to byłby dla tej władzy bardzo niebezpieczny. I to było główne kryterium i powód niszczenia Pana Karpińskiego.
Dodam, że zadziwiające jest to (w świetle dzisiejszej wiedzy już nie), że władza z "nowego rozdania" po '89r nie stworzyła Panu Karpińskiemu warunków do podjęcia walki z potentatami z zachodu. Przecież znając dokonania tego Człowieka, nie było wielkim ryzykiem przekazać Mu np. 100 mln zł z budżetu państwa i dać wolną rękę?
Pozdrawiam
Mariusz
|
|
| Back to top |
|
 |
romoo Poziom 25

|
24 Mar 2010 16:44 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
100mln PLN zarobił pan X sprzedając hutę ..... zachodniemu koncernowi.
Takie kryteria rządzą Polską.
Niedawno miałem kontrolę skarbówki na koniec poczęstowałem delikwentke specyfikiem i chcąc niechcąc stała się wylewna. I powiedziała conieco jak sie gnębi sklepiki i małe działalności gospodarcze, duże firmy mają znajomości w skarbówce niestety i zawsze im uchodzi na sucho malwersacja milionów.
Z tej kontroli przynajmniej jestem zadowolony bo sie dowiedziałem conieco , zresztą nie musiałem użyć nawet GHB.
|
|
| Back to top |
|
 |
kulmar Poziom 18

|
24 Mar 2010 20:09 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
| romoo wrote: |
| (...)Z tej kontroli przynajmniej jestem zadowolony bo sie dowiedziałem conieco , zresztą nie musiałem użyć nawet GHB. |
Co to jest GHB ?
|
|
| Back to top |
|
 |
marek_Łódź Poziom 23

|
24 Mar 2010 20:27 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_4-hydroksybutanowy
| Paweł Es. wrote: |
| A może by dodać jakiś nowy dział, np. "Polscy wynalazcy i ich dzieła", by ocalić tych ludzi od zapomnienia na rzecz Goździkowej czy innych problemów serialowych wywołujących mroczki przed oczami ? |
Albo szerzej - historia i twórcy elektroniki ... w zasadzie to to samo (mógłby być poddział działu "ogólnie").
| szulat wrote: |
| głupia sprawa że właśnie patriotyzm okazał się jego gwoździem do trumny. |
...bardziej niż myślisz. Pan Karpiński miał w życiorysie kartę walki w AK, co już go stawiało z góry na przegranej pozycji w powojennej Polsce. Samo przebicie się z takich pozycji przez partyjny beton wymagało już potężnego wysiłku.
|
|
| Back to top |
|
 |
kulmar Poziom 18

|
24 Mar 2010 20:38 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
Dzięki !
Nie wiedziałem, że jestem aż tak zacofany...
|
|
| Back to top |
|
 |
Janusz Poziom 21

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Feb 2011 04:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wzagra Poziom 21

|
|
| Back to top |
|
 |
Janusz Poziom 21

|
14 Jan 2012 15:42 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
Geniusz skończyłby dziś 85 lat.
W "jedynce" PR bardzo wzruszające wspomnienie.
A czy my pamiętamy?
|
|
| Back to top |
|
 |
dzg4 Poziom 17

|
15 Jan 2012 19:20 Re: Jacek Karpiński - nie żyje. |
|
|
|
PAMIĘTAMY !. Tylko dla tego że był patriotą został w Polsce. Mógł wyjechać tak jak pan Kudelski ale tego nie uczynił.
|
|
| Back to top |
|
 |