Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Prostownik BR-12/10 TELPOD GL-043/ 1A


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Szukam ->Prostownik BR-12/10 TELPOD GL-043/ 1A Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Samochody
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
valenty
Poziom 9
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 8
valenty
Poziom 9
Post#1 21 Lut 2010 20:38  Autor tematu   

Prostownik BR-12/10 TELPOD GL-043/ 1A


Witam. jestem amatorem- a może to i tak zbyt wygórowane określenie... ale lutować potrafię ;-)
posiadam Prostownik BR-12/10, który chciałbym zreaktywować.
Prostownik BR-12/10 TELPOD GL-043/ 1A
"jakiś" elektronik mówił, że padł układ hybrydowy (ten na foto TELPOD GL-043/A1).
Prostownik BR-12/10 TELPOD GL-043/ 1A
- czy da się to czymś zastąpić? - jakimś konkretnym układem dostępnym jako gotowiec??
- czy może porozbijać ten pancerz i powymieniać konkretne podzespoły??
Prostownik BR-12/10 TELPOD GL-043/ 1A
- a może ktoś ma taki układzik i chce go sprzedać albo stworzyć coś takiego??

widziałem te różne posty dotyczące tego układu, ale są dla mnie niezrozumiałe - jakieś ściemniacze zamiast tego układu albo inne cuda...
chciałbym odtworzyć ten układzik.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
slawek87
Poziom 18
Miasto: rypin
Dołączył: 18 Paź 2009
Posty: 339
Pomógł: 19
Ocena postów: 8
slawek87
Poziom 18
Post#2 21 Lut 2010 21:45    

Re: Prostownik BR-12/10 TELPOD GL-043/ 1A


możesz wrzucić fotkę wewnątrz tego prostownika

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
valenty
Poziom 9
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 8
valenty
Poziom 9
Post#3 23 Lut 2010 21:02  Autor tematu   

Re: Prostownik BR-12/10 TELPOD GL-043/ 1A


Prostownik BR-12/10 TELPOD GL-043/ 1A
no to porobiłem fotki wnętrza tego prostownika
Prostownik BR-12/10 TELPOD GL-043/ 1A

Prostownik BR-12/10 TELPOD GL-043/ 1A
a tu rysunek, który przedstawia zapewne podłączenie tego układu hybrydowego... myślę że to chodzi o piny przy włączniku ale pewności nie mam... (ten układ był wylutowany jakieś 10 lat temu)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tzok
Moderator Samochody
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 27448
Pomógł: 2024
Ocena postów: 534
tzok
Moderator Samochody
Post#4 23 Lut 2010 21:46Pomocny post    

Re: Prostownik BR-12/10 TELPOD GL-043/ 1A


Wow... elektroniczna regulacja prądu ładowania i prostownik selenowy - cóż za połączenie.

Na Twoim miejscu darowałbym sobie próbę naprawy tego ustrojstwa a jedynie wykorzystał obudowę i transformator do budowy nowego prostownika. Regulację prądu można zrobić na triaku (tak jak była, po stronie pierwotnej), a prostownik selenowy wymienić na współczesny mostek Graetza 25A.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic379091.html
Prostownik BR-12/10 TELPOD GL-043/ 1A

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
serwisantscani1
Moderator Samochody
Miasto: Chrzanów
Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 2449
Pomógł: 256
Ocena postów: 111
serwisantscani1
Moderator Samochody
Post#5 23 Lut 2010 23:07    

Re: Prostownik BR-12/10 TELPOD GL-043/ 1A


[quote="tzok"] Regulację prądu można zrobić na tyrystorze (tak jak była, po stronie pierwotnej)

Na tym schemacie jest Triak a nie Tyrystor

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
tzok
Moderator Samochody
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 27448
Pomógł: 2024
Ocena postów: 534
tzok
Moderator Samochody
Post#6 24 Lut 2010 08:00    

Re: Prostownik BR-12/10 TELPOD GL-043/ 1A


Na schemacie jest dobry element, źle jest (było) w tekście.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
serwisantscani1
Moderator Samochody
Miasto: Chrzanów
Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 2449
Pomógł: 256
Ocena postów: 111
serwisantscani1
Moderator Samochody
Post#7 24 Lut 2010 08:38    

Re: Prostownik BR-12/10 TELPOD GL-043/ 1A


Teraz tak zamiennik KT207/500 to BT136-600 o obciążalności max 4 A

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
valenty
Poziom 9
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 30 Lip 2006
Posty: 8
valenty
Poziom 9
Post#8 25 Lut 2010 22:28  Autor tematu   

Re: Prostownik BR-12/10 TELPOD GL-043/ 1A


Pisałem, że określenie mnie amator - to jest na wyrost.
więc jeśli nie dostanę spisu elementów o jakie mam pytać w sklepie elektronicznym, i może schematu płytki, którą może uda mi się wydrukować - nie wykorzystam Waszych porad. ;-(

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tzok
Moderator Samochody
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 27448
Pomógł: 2024
Ocena postów: 534
tzok
Moderator Samochody
Post#9 26 Lut 2010 10:49Pomocny post    

Re: Prostownik BR-12/10 TELPOD GL-043/ 1A


To może być problem, bo choć elementy na schemacie są opisane, to układ jest montowany po stronie pierwotnej, czyli zasilany jest z sieci 230V (dokładnie tak samo jak ten uszkodzony układ hybrydowy), więc jego uruchamianie może być niebezpieczne.

Nie masz jakiegoś znajomego elektronika? Mając ten schemat nawet uczeń technikum elektronicznego nie powinien mieć problemów z uruchomieniem tego układu. Poza tym wydaje mi się, że warto wydać nawet kilkadziesiąt zł na naprawę tego prostownika, niż kupić jakąś chińską jednorazówkę.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Szukam -> Prostownik BR-12/10 TELPOD GL-043/ 1A
Strona 1 z 1
Podobne tematy
CENTRA Plus 043-620, Skoda Felicia 1.3 - rozładowywanie aku (2)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.133 seconds

elektroda.pl temat RSS