| Author |
bartek0141 Poziom 12

|
21 Feb 2010 23:47 Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
Witam.
Prezentuję stację lutowniczą opartą o schemat PE 3/99. Całość powstała z potrzeby posiadania lepszego sprzętu, z pełną regulacją temperatury i z wymiennymi grotami. Poprzednia stacja kupiona za 40zł nie spełniała moich oczekiwań.
Projekt jest prawie w całość z PE, zmieniłem tylko przekaźnik na triaka. Obudowa jest wykonana z aluminium. Powstała z 2 kawałków blachy, pierwszy to dół i boki natomiast drugi to front, góra i tył. Opisy naniesione termotransferem , całość zabezpieczona akrylowym lakierem w sprayu.
Kosztorys:
-obudowa 0zł
-elektronika 40zł
-kolba 40zł
-trafo 15zł
-drobiarki kilka zł
Tak więc całość wyniosła mnie troszkę więcej jak 100zł.
Teraz czeka ją długi test w praktyce :D, mam nadzieję, że mnie nie zawiedzie.
Kilka fotek z budowy i gotowego urządzenia:
Oczekuje szczerych komentarzy, postaram się odpowiedzieć na wszelkie pytania.
Pozdrawiam Bartek.
|
|
| Back to top |
|
 |
serwisantscani1 Poziom 16

|
22 Feb 2010 04:08 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
Witam:
obudowa pomysłowa i ciekawa tylko bardziej powinienes przyłożyc sie do dokładności jej wykonania,
rażący jest sposób chłodzenia na tych 2 kawałkach aluminium,
w otwór na wyświetlacz led włożyłbym filtr,
poza tym konstrukcja interesująca i godna pochwały.Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
wodik Poziom 5

|
22 Feb 2010 05:52 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
Witam! Jakiej kolby użyłeś?
|
|
| Back to top |
|
 |
jakimov Poziom 17

|
22 Feb 2010 06:59 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
| wodik wrote: |
| Witam! Jakiej kolby użyłeś? |
Ta kolba jest do Solomona, dokładnie "PENSOL-IRON-N". Najtańsza i cenowo najlepsza do własnej stacji. Do kupienia np. w tme.pl.
bartek0141: Czy mógłbym prosić o schemat płytek do termotransferu?.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kuniarz Poziom 22

|
22 Feb 2010 07:37 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
Uważam, że obudowa wykonana jest starannie - nie dość że z blachy, to jeszcze dopasowana po łuku - to naprawdę nie jest tak łatwo zrobić :)
Chociaż, osobiście to bym jednak ją pomalował ładnie sprayem.
|
|
| Back to top |
|
 |
szymon1913 Poziom 17

|
22 Feb 2010 08:27 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
Konstrukcja bardzo ładna i starannie wykonana.
Jeśli ktoś ma jakieś uwagi co do obudowy, to niech spróbuje chociaż kawałek tak wygiąć i na pewno mu nie wyjdzie tak, jak jest w tej lutownicy.
Trochę szacunku dla ciężkiej pracy..
Co do stosowania wentylatorów, to proszę mnie nie osłabiać bo wszędzie tylko wentylatory pchać a dlaczego bo wszyscy po małych kosztach, za małe trafa i radiatory no i zaś trzeba wentylatory wkładać.
Autor tej lutownicy przez zastosowanie triaka właśnie chciał uzyskać cichą pracę bez pstrykania przekaźnika a tu propozycja szumiącego wentylatora do zwykłej lutownicy...
Absurd.
|
|
| Back to top |
|
 |
joozwa Poziom 21

|
22 Feb 2010 08:28 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
Witam
Urządzenie fajnie wykonane. Mnie obudowa średnio się podoba, nie ze względu na jakość wykonania, ktora jest bardzo dobra, lecz o styl, moim zdaniem wygląda dziwnie, ale to już rzecz gustu.
Pytanie odnośnie płytki z op ampami: kondensator 1uF równolegle z rezystorem 1MOhm dałeś, bo układ wariował na granicy przełączania grzałki? Lepiej niż MOC3021 nadawałby się MOC3041 (z ZCD), podobno mniejsze zakłócenia bo włącza triak w zerze. Dystanse odcięte z kawałka długopisu? (pomysłowo). Czy płytkę zaprojektowałeś sam, czy wykorzystałeś projekt Kolegi Wojnar? Życzę dalszych udanych konstrukcji.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
prologos Poziom 13

Joined: 13 Jan 2009 Posts: 143 Location: Tomaszów Mazowiecki
|
22 Feb 2010 08:43 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
Jestem pod wrażeniem wykonania naprawdę super. Ktoś napisał żebyś pomalował sprayem i tu może moja rada się przyda - nie niszcz tego sprayem !! taniej i lepiej będzie jak zaniesiesz do malowania proszkowego. My często malowaliśmy taką strukturką cos ala baranek nie pamiętam jak to się nazywa ale generalnie masz duży wybór w lakierniach proszkowych i naprawdę jakość i trwałość super.
Pozdrawiam i życzę więcej udanych konstrukcji.
|
|
| Back to top |
|
 |
KGS Poziom 17

|
22 Feb 2010 09:11 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
Witam! Z tym przymusem pchania wentylatora do tej konstrukcji to chyba przesada.Wykonałem sobie dwie takie stacje oparte na schemacie z PE 3/99.Jedna pracuje z kolbą -Pensol do stacji SL30 ESD (ceramiczna grzałka) a druga z Pensol IRON zaopatrzoną w grot minifala.Drobna zmiana to dodanie na płycie czołowej małego przełącznika odstawiającego(odłączającego) grzałkę kolby na czas gdy nie jest potrzebna.Transformatory w obu przypadkach mają po 50VA,co jest zgodne z oryginalnym projektem i specjalnie się nie grzeją.Do odprowadzania ciepła w zupełności wystarczą drobne otwory wentylacyjne.Poza tym ta obudowa wykonana jest z aluminium i sama pracuje jako radiator.Po co jeszcze dodatkowe źródło hałasu w postaci wentylatora.Gratuluję konstrukcji i estetyki wykonania,acz filtr przed wyświetlaczami by się zdał.Pozdrawiam!:D
|
|
| Back to top |
|
 |
saly Poziom 22

|
22 Feb 2010 09:37 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
Plus za obudowe, fajny pomysł, ja zrobił bym jeszcze jeden manewr z nią, albo matowił bym aluminiu i polerował na błysk, albo matowił bym równomiernie aluminium wzdłuż krawędzi obudowy, wyglądało by bardziej profesjonalnie. Ale ogólnie jest precyzyjnie wykonana, wiem ile czasu trzeba żeby to tak wszystko spasować.
Pamiętam ten artykuł w PE przymierzałem się do wykonania ale odpuściłem bo mało urzywam lutownicy grzałkowej, tylko do małych rzeczy normalnie lutuje transformatorówką, nawet SMD.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Feb 2010 09:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
nsbns Poziom 5

|
22 Feb 2010 10:30 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
Witam,
Aktualnie jestem w trakcie składania tego samego projektu. Teraz wiem gdzie tanio kupić kolbę, bo nie mogłem znaleźć. Możesz powiedzieć jak wygląda sprawa bezwładności temperatury? Czy podczas pracy grzanie co chwila się uruchamia czy trzyma dość znośnie temperaturę? I czy nie przeciąga temp. po wyłączeniu się grzania? Wiem, że to zależy od wyregulowania, ale załóżmy że jest wyregulowany układ wg. wskazówek w opisie PE.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
skoti123 Poziom 19

|
22 Feb 2010 10:32 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
Witam,
ciekawa obudowa - nietypowa.
Sam ostatnio wykonałem tą stację i mam nawet tą samą kolbę (TME) i nie narzekam, nawet mi się spodobało takie lutowanie, po 'przesiadce' (ale jeszcze nie całkowitej) z transformatorówki.
Kolego Nsbns, szkoda Twojego trudu, wszystko jest choćby tutaj
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4424647#4424647
|
|
| Back to top |
|
 |

|
22 Feb 2010 14:22 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
Witam sprostuje swoja wypowiedz: w swojej wypowiedzi napisałem ze bardziej powinieneś się przyłożyć do dokładności wykonania obudowy i nie miałem to na miejscu jej profilu aluminiowego a ogólnie jej wygląd co za tym idzie na zdjęciach są widoczne pasy rys pędzla po malowaniu lakierem, co to sposobu chłodzeni a to rażące są takie 2 kawałki aluminium ...nie lepiej włożyć mały kształtownik radiatora i o wiele lepiej będzie wyglądać co do wentylatora to jest on w ogóle tam niepotrzebny a i hałasował by tylko, co do malowania Kolega 'saly" daje ci dobra rade nie malować tylko zmatowić obudowę w takim wykonaniu pomalowana straci ładny wygląd
|
|
| Back to top |
|
 |
skoti123 Poziom 19

|
22 Feb 2010 15:13 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
| serwisantscani1 wrote: |
| na zdjęciach są widoczne pasy rys pędzla po malowaniu lakierem |
To są rysy po papierze ściernym (w/g mnie)
|
|
| Back to top |
|
 |

|
22 Feb 2010 15:17 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
| skoti123 wrote: |
To są rysy po papierze ściernym (w/g mnie) |
być może po papierze ściernym a jeśli tak to mógł użyć drobniejszego lub wodnego, nie żebym krytykował bo nie o to mi chodzi, tylko takie uwagi pomogą na przyszłość.
|
|
| Back to top |
|
 |
bartek0141 Poziom 12

|
22 Feb 2010 17:09 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
Witam.
Dziękuje za wszelkie oceny i uwagi. Co d rys to są one po szlifowaniu, aluminium którego użyłem nie było nowe więc nawet doprowadzenie to tego stanu wymagało trochę pracy. Co do chłodzenia, to tak małe radiatory wystarczą (jeśli chodzi o względy wizualne to nie ma większego znaczenia bo i tak są w środku) Co do wzoru płytek, są one takie same jak w projekcie PE z tą różnicą że u mnie jest miejsce na gniazdo dla taśmy i zamiast przekaźnika triak i optotriak.(jeśli ktoś będzie naprawdę chciał to zamieszczę je tutaj)
Kolego nsbns temperatura waha się w granicach 10 stopni, bardziej raczej nie da się sprecyzować.
Co do wentylatora to tak jak mówi KGS.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Feb 2010 17:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |

|
22 Feb 2010 17:30 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
| bartek0141 wrote: |
| (jeśli chodzi o względy wizualne to nie ma większego znaczenia bo i tak są w środku) |
Kolego takich założeń nie przyjmuj nigdy bo gdyby wszyscy konstruowali według tej teorii to robili by wszystko na "pająka" i bez przejrzystości i ładu wewnętrznej konstrukcji bo przecież jak piszesz "nie ma większego znaczenia bo i tak są w środku"
|
|
| Back to top |
|
 |
bartek0141 Poziom 12

|
22 Feb 2010 17:42 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
serwisantscani1 owszem, nie mogę tak zakładać, ale wygląd radiatorów nie zmienia ich przeznaczenia i działania, natomiast złożenie układu w pająku może przyczynić się jego nieprawidłowym działaniem, zwiększeniem zakłóceń itp. Jest jakaś różnica, jak widać do reszty nie zastosowałem tej zasady.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
22 Feb 2010 17:51 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
Wcale nie krytykuje twojej konstrukcji, nie chce aby to tak zostało odebrane, natomiast doradzam.... sam niekiedy gdy coś źle zrobiłem słuchałem rad i je potem stosowałem , jak najbardziej włożyłeś dużo pracy w ta stacje jak i chęci całość mi się podoba jak również pochwalam pomysł obudowy i życzę kolejnych wielu udanych konstrukcji.
|
|
| Back to top |
|
 |
drzasiek Poziom 22

|
22 Feb 2010 19:06 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
Mi się konstrukcja bardzo podoba, wiem jak ciężko jest samemu wykonać obudowę, większość pseudo konstruktorów nakupi gotowych modułów i włoży wszystko w gotową obudowę a wszystko kosztem przewyższa kupno gotowego urządzenia.. Szkoda tylko że nie dałeś obudowie jakiegoś koloru.. I tak dla ścisłości, dioda od grzania bardziej pasowałaby gdyby była koloru czerwonego :) co nie znaczy że zielony jest zły ale po prostu czerwony jest tak jakoś we świadomości zakodowany :)
Pytania do autora:
Na czym wyginałeś pokrywę?
I gdzie można kupić transformator toroidalny za 15 zł?
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrt_74 Poziom 8

|
22 Feb 2010 19:42 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
3-cie zdjęcie przewód uziemniająco-zerujący (ten żółto-zielony) koniecznie połączyć z obudową :!:.
|
|
| Back to top |
|
 |
bartek0141 Poziom 12

|
22 Feb 2010 20:21 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
Blachę wyginałem już na samej obudowie, na bocznych ściankach. Transformator za 15zł moszna kupić od kolegi ze szkolnej ławki:D. Zielono żółty już spięty, na zdjęciach jeszcze nie był.
|
|
| Back to top |
|
 |
jakimov Poziom 17

|
23 Feb 2010 09:07 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
| bartek0141 wrote: |
| Co do wzoru płytek, są one takie same jak w projekcie PE z tą różnicą że u mnie jest miejsce na gniazdo dla taśmy i zamiast przekaźnika triak i optotriak.(jeśli ktoś będzie naprawdę chciał to zamieszczę je tutaj) |
Ponieważ już od dłuższego czasu chcę zrobić własną stację, a nie jestem tak zaawansowany w elektronice jak niektórzy tutaj, bardzo proszę o nie. To naprawdę bardzo by mi pomogło. Dziękuję.
|
|
| Back to top |
|
 |
DonQuijote88 Poziom 12

Joined: 03 Jul 2009 Posts: 109 Location: Królewskie Stołeczne Miasto Kraków
|
24 Feb 2010 11:06 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
Witam!
Podziwiam projekt, bardzo porządne wykonanie. No i oczywiście ciekawa obudowa:) Sugeruję autorowi jednak pociągnięcie jej lakierem, bo z tego co zauważyłem jak nam się aluminium pasywuje to potem strasznie brudzi. A jak polakierujesz nawet bezbarwnie to długo pozostanie takie ładne jak jest. Szacunek dla wykonawcy!
|
|
| Back to top |
|
 |
smith_dgr Poziom 9

|
24 Feb 2010 12:53 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
Na moje, przy ostatnim zdjęciu to widać najlepiej, musiałbyś wykombinować lepszy statyw do kolby. Grot opierając o metalową sprężynę, niepotrzebnie ją nagrzewa, i też sam potrzebuje więcej czasu ażeby się nagrzać.
Może rozwiązanie z porcelaną? Może to wyglądać w tn sposób, że nieco większy otwór jest u wylotu statywu a głębiej jest nisza (luka), gdzie grot swobodnie by sobie spoczywał.
Przemyśl, bo raz, że można się przygrzać do tej sprężyny, a dwa, szkoda ciepła :)
Do reszty nie mam zastrzeżeń, a co do wyglądu radiatorów: PRZEPRASZAM, KTO SIĘ NA NIE PATRZY? Skoro są wewnątrz - to po pierwsze, a po drugie, mają czynić swoją powinność - odprowadzać ciepło a nie startować w konkursie na sweet focie z nk/fotka/myspace
DonQuijote88:
''Sugeruję autorowi jednak pociągnięcie jej lakierem...''
bartek0141:
''całość zabezpieczona akrylowym lakierem w sprayu.'' (tak na boku)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Feb 2010 12:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bartek0141 Poziom 12

|
24 Feb 2010 16:19 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
Witam.
Co to uchwytu grotu to mnie również on nie zadowala. Możesz przybliżyć o co chodzi z tą porcelaną? Jeśli chodzi o wzór płytki to będę wysyłał go na maila, więc chętnych zapraszam na PW.
|
|
| Back to top |
|
 |
Adunia Poziom 3

|
26 Feb 2010 07:58 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
Czy do takiej stacji nadałaby się taka zwykła kolba za 8 zł z allegro?
|
|
| Back to top |
|
 |
smith_dgr Poziom 9

|
26 Feb 2010 13:47 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
Chodzi mi o uchwyt wykonany z porcelany - nie palny, dobrze przejmuje ciepło.
Co do wyglądu: rurka z porcelany, długości ok 4-5cm o średnicy nieco większej niż lutownica, może być chwycona obejmą do rur (najlepiej metalową)
A żeby osłonić sam grot przed dotykiem bezpośrednim - zastosować osłonę .
Poglądowo widziałbym to, jako osłonę starej poczciwej żarówki (szklana bańka) chwycona za szyjkę. A całość w obudowę podobną do samej stacji
|
|
| Back to top |
|
 |
MaThiR Poziom 15

|
26 Feb 2010 14:36 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
| Quote: |
| Chodzi mi o uchwyt wykonany z porcelany - nie palny, dobrze przejmuje ciepło. |
Chyba chodziło o izolowanie ciepła :wink: Nawet porcelana z czasem się nagrzeje, tym bardziej rurka w której znajdzie się nagrzana metalowa kolba. Należy zmniejszyć do minimum kontakt uchwytu z grotem, tego należałoby się trzymać. "Uciekające ciepło" z lutownicy jest najmniejszym problemem, którego w ogóle nie brałbym w rachubę. Na zastosowanym przez kolegę uchwycie raczej się nie poparzysz i zapewne doskonale spełnia swoją funkcję.
Wentylator jako chłodzenie układu to byłoby kolosalne nieporozumienie. O chłodzeniu trzeba myśleć już przy projektowaniu płytki, grzejące się układy po prostu można przykręcić do obudowy przez podkładkę izolującą. Zero radiatorów, prosto, estetycznie i funkcjonalnie.
Obudowa fajna, trochę nieestetycznie wykonane układy. Wskazana byłaby też jakaś szybka np. z pleksi na wyświetlacz. Sugeruję wycięcie takiego prostokącika i wbicie go w otwór po uprzednim nagrzaniu obudowy :wink:
|
|
| Back to top |
|
 |
bartek0141 Poziom 12

|
26 Feb 2010 15:08 Re: Stacja lutownicza by bartek |
|
|
|
Adunia taka lutownica się nie nadaje, nie posiada termopary.
Co do uchwytu, docelowo chcę zrobić osobną podstawkę, i wtedy pomyśle aby grzałka nie dotykała żadnej jej części.
MaThiR między wyświetlaczami jest kawałek plexi, całość jest sklejona bezbarwnym sylikonem dekarskim dlatego jest wrażenie jak by była to jedna całość.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |