ASUS X50VL - smugi na ekranie od momentu włączenia
Witam,
Opiszę moją sytuację od początku...
Otrzymałem w swoje ręce laptopa ASUS X50VL z nieświecącą matrycą (pod światło było widać kontury ikon i innych rzeczy w systemie).
W związku z tym dokonałem wymiany inwertera i matryca zaświeciła...
Jednak po którymś z kolei uruchomieniu laptopa pojawia się coś w rodzaju smug. Widać to na poniższym filmiku (przy starcie napis z logiem ASUS-a powinien być biały a jest niebieski; poza tym na ekranie powitalnym widać wspomniane smugi).
Na zewnętrznym monitorze wszystko wyświetla się poprawnie.
Re: ASUS X50VL - smugi na ekranie od momentu włączenia
pit0802 wrote:
Witam!!
A wymieniłeś razem z matrycą taśmę.Po może być to wina uszkodzonej taśmy.
Czytanie nie boli.
Do autora:
Może być to wina poluzowanej bądź uszkodzonej tasiemki.
Moim zdaniem, jest ona po prostu poluzowana, a skoro pisał kolega o wymianie inwertera, możliwe że przez przypadek została poruszona wspomniana tasiemka
pit0802 wrote:
Witam!!
A wymieniłeś razem z matrycą taśmę.Po może być to wina uszkodzonej taśmy.
Wymieniłem tylko inwerter.
Jeśli chodzi o matrycę, to nie wymieniałem jej.
Przypomnę jeszcze, że po wymianie inwertera i poskładaniu całości sprzęt uruchomił się normalnie (wszystko się wyświetlało tak jak powinno).
Dopiero po ponownym uruchomieniu systemu wystąpił problem "smug".
Gdyby to była wina taśmy, to chyba smugi pojawiłyby się zaraz po pierwszym starcie. Czyż nie?
Źle zamontowana świetlówka(biała poświata od dołu),brud-lub co gorsza próby czyszczenia powłok ochronnych i rozpraszających z użyciem płynów podczas składania matrycy przez kolegę (jeśli była rozbierana)-matryca mogła być zalana także-płyn odparował i zostawił "smugi".Uszkodzenie taśmy sygnałowej to poziome lub pionowe pasy i brak części obrazu
Miałem w jednym laptopie podobny objaw - brak styku na taśmie matrycy. Wymiana [ewentualnie naprawa w przypadku lokalizacji uszkodzenia] powinna załatwić sprawę, jeżeli nie wystarczy porządne dociśnięcie taśmy.
sosarek wrote:
Źle zamontowana świetlówka(biała poświata od dołu),brud-lub co gorsza próby czyszczenia powłok ochronnych i rozpraszających z użyciem płynów podczas składania matrycy przez kolegę (jeśli była rozbierana)-matryca mogła być zalana także-płyn odparował i zostawił "smugi".Uszkodzenie taśmy sygnałowej to poziome lub pionowe pasy i brak części obrazu
Co prawda matryca była rozbierana, ale nic się na nią nie wylało i nie była czyszczona żadnymi płynami.
Czy ewentualny brud, który mógł się tam dostać podczas składania może spowodować taki efekt?
Brud owszem,także zwykłe "paluchy" zostawiają ślady widoczne dopiero po włączeniu matrycy-chodzi mi w szczególności o wszystkie "folie" wewnątrz,których nie powinno się w żaden sposób dotykać gołymi rękoma
sosarek wrote:
Brud owszem,także zwykłe "paluchy" zostawiają ślady widoczne dopiero po włączeniu matrycy-chodzi mi w szczególności o wszystkie "folie" wewnątrz,których nie powinno się w żaden sposób dotykać gołymi rękoma
To jak się już "upaprało paluchami" te wszystkie folie, to czy jest możliwość jakość to wyczyścić (i czym)?
Możliwości brak-powstaną nowe ślady-syzyfowa praca-najłatwiej byłoby zdobyć uszkodzoną matrycę tej samej wielkości i przełożenie wszystkich folii-używając do tego chociażby pensety zamiast palcy-gdy weźmiemy tą folię "pod światło"zauważymy wszystkie te smugi-takie rzeczy jak rozbieranie matrycy i wymiana czegokolwiek w niej powinny być przeprowadzane na idealnie czystej i suchej powierzchni
Miałem identyczny problem (identyczne "smugi" na matrycy) z Acerem Travelmate 5520, tyle że w tym co do mnie trafił taki objaw pojawił się przy podpinaniu laptopa przez gniazdo Line IN do urządzenia które było uziemione. Delikatnie zaiskrzyło przy wpinaniu wtyku i... karta grafiki do wymiany (Radeon HD2400), na szczęście siedziała w slocie więc z wymianą nie było problemów (obraz na zewnętrznym monitorze przez złącze analogowe jak i DVI oraz na TV LCD przez przelotkę DVI>HDMI był OK, czemu tak wyświetlał na matrycy, nie wiem.
sosarek wrote:
Możliwości brak-powstaną nowe ślady-syzyfowa praca-najłatwiej byłoby zdobyć uszkodzoną matrycę tej samej wielkości i przełożenie wszystkich folii-używając do tego chociażby pensety zamiast palcy-gdy weźmiemy tą folię "pod światło"zauważymy wszystkie te smugi-takie rzeczy jak rozbieranie matrycy i wymiana czegokolwiek w niej powinny być przeprowadzane na idealnie czystej i suchej powierzchni
Tak się złożyło, że mam akurat taką matrycę w zapasie.
Dokonałem wymiany wszystkich folii (w sterylnych warunkach) i bez "paprania" palcami. Jednak efekt taki jak poprzednio - smugi nadal występują.
Sam już nie wiem co może być przyczyną tych anomalii...
A czy sprawdziłeś sam element matrycy czy nie jest pęknięty?Podobnie taśmy łączące elektronikę z matrycą-czy nie zostały naderwane w trakcie jej rozbierania.Czy czysty jest "plexiglas" wewnątrz matrycy?W miarę możliwości zamieść zdjęcia,czy ten "efekt"widoczny jest ciągle czy tylko w systemie?
Wygląda jednak na to, że uszkodzona została taśma sygnałowa.
Przy wtyczce do płyty głównej przerwał się jeden z kabelków i myślę, że to on powoduje wspomniane smugi.
Spróbuję wymienić taśmę na nową i zobaczę czy to pomoże.
Najpierw spróbuj naprawić wadliwe połączenie - z mojego punktu widzenia naprawy należy zaczynać, z zachowaniem zdrowego rozsądku, od najtańszych sposobów
smoq35 wrote:
Najpierw spróbuj naprawić wadliwe połączenie - z mojego punktu widzenia naprawy należy zaczynać, z zachowaniem zdrowego rozsądku, od najtańszych sposobów
Próbowałem, jednak styki w tej wtyczce są tak małe, że nie potrafię zamontować w niej zerwanego kabelka.