FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Rozmiar paneli PV a moc (zmienna przy tym samym rozmiarze)

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Renewable Energy -> Rozmiar paneli PV a moc (zmienna przy tym samym rozmiarze)
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 22 Feb 2010 11:17   

Rozmiar paneli PV a moc

Interesuje mnie czy różnią się panele mające różną moc a ten sam rozmiar? Często spotykam taką sytuację u producentów. Wiem, że są różne moce a na tej samej powierzchni ponieważ w różnych strefach klimatycznych jest różny % wykorzystania całej mocy w skali roku (a cenę i tak oblicza się dla 1 Wp).
Po prostu ciekawi mnie jak się osiąga różne moce na tej samej powierzchni, nie mogę tego na googlach doszukać, nie bardzo nawet wiem pod jakim hasłem szukać :/
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 22 Feb 2010 11:17   

Back to top

qran
Poziom 9
Poziom 9

Post#2 22 Feb 2010 12:28   

Re: Rozmiar paneli PV a moc (zmienna przy tym samym rozmiarz

Jeżeli panele mają różną moc a ten sam rozmiar tzn że mają różną sprawność.

Quote:
Wiem, że są różne moce a na tej samej powierzchni ponieważ w różnych strefach klimatycznych jest różny % wykorzystania całej mocy w skali roku (a cenę i tak oblicza się dla 1 Wp)

To błędne założenie ponieważ moc ogniw podaje się dla pewnych określonych warunków (1000W/m2, 25st.C). Ze strefami klimatycznymi nie ma to nic wspólnego.

Poszukaj informacji o: krzemowe ogniwa monokrystaliczne i multikrystaliczne, krzem amorficzny, technologiach wytwarzania.

W większości przypadków przy zakupie ogniw, sprawność nie jest pierwszorzędnym parametrem. I tak wpierw należy określić zapotrzebowanie na energię a tym samym moc ogniw.
Back to top

steephan
Poziom 9
Poziom 9

Post#3 Post from the author of the topic 22 Feb 2010 13:44   

qran wrote:

Quote:
Wiem, że są różne moce a na tej samej powierzchni ponieważ w różnych strefach klimatycznych jest różny % wykorzystania całej mocy w skali roku (a cenę i tak oblicza się dla 1 Wp)

To błędne założenie ponieważ moc ogniw podaje się dla pewnych określonych warunków (1000W/m2, 25st.C). Ze strefami klimatycznymi nie ma to nic wspólnego.

Miałem na myśli to że panele 300Wp w naszym klimacie będą krócej pracować z 100% swojej wydajności. Płaci się za Wp więc lepiej kupić np trzy z mniejszą sprawnością :]
Back to top

qran
Poziom 9
Poziom 9

Post#4 22 Feb 2010 15:04   

Quote:
Miałem na myśli to że panele 300Wp w naszym klimacie będą krócej pracować z 100% swojej wydajności.

Może nie tyle krócej co nie tak często/rzadziej a wynika to z tego, że rzadko kiedy u nas występuje promieniowanie 1000W/m2.
I nie wiem czemu wszyscy skupiają się na tych 100% wydajności. Nie ma miejsca na Ziemi gdzie promieniowanie stale utrzymuje się na poziomie 1000W/m2 - Słońce wschodzi, zachodzi, są dni pogodne i są pochmurne itd. Nie ma 1000W/m2 - nie ma mocy nominalnej - nie ma 100% wydajności.

Nasz klimat jest jaki jest i tego nie zmienisz. Nie ma co narzekać i roztrząsać tej 100% wydajności a właściwie jej braku bo to bezsensowne. Ważne żeby zapamiętać to że:
W Polsce, z systemu o mocy 1kWp (panele nieruchome, ustawione pod optymalnym kątem), można uzyskać rocznie energię 850..950kWh.

Quote:
Płaci się za Wp więc lepiej kupić np trzy z mniejszą sprawnością :]

Jeżeli płaci się za Wp to czy kupisz 1szt 300Wp czy 3x100Wp nie ma znaczenia. Nie ma to też związku ze sprawnością.
Sprawność wpłynie przede wszystkim na rozmiar paneli a nie na ich wydajność!

Mam wrażenie że nie do końca rozgraniczasz pojęcia mocy, sprawności i energii.
Już pisałem na ten temat w odpowiedzi Dobór akumulatora do PV (baterii słonecznej)
Back to top

steephan
Poziom 9
Poziom 9

Post#5 Post from the author of the topic 22 Feb 2010 15:45   

Czyli błędnie zakładam że mając 3PVx100Wp oraz 1PVx300Wp uzysk energii będzie różny? Jeśli będą stały obok siebie (ten sam klimat). Obszar tych trzech będzie 3x razy większy oczywiście.
Zakładam czysto hipotetycznie ponieważ nie ma PV 100 i 300 Wp tego samego rozmiaru. Są np 175-200Wp jednej firmy o tych samych rozmiarach.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 22 Feb 2010 15:45   

Back to top

qran
Poziom 9
Poziom 9

Post#6 22 Feb 2010 17:24   

Dla takich samych warunków pracy uzysk będzie taki sam. Podobna powinna być też powierzchnia (różnica może wynikać chociażby z powierzchni zajmowanej przez 3 ramy a nie jedną) bo sprawność jest taka sama.
Uproszczony wzór:
S = P*100% / 1000W/m2*k
P - nominalna moc modułu [W]
k - sprawność [%]
np. S = 300W * 100% / 1000W/m2 * 10% = 3 m2

"Są np 175-200Wp jednej firmy o tych samych rozmiarach" - może to wynikać z tego że:
- na jednej powierzchni jest różna liczba ogniw - taniej produkować więcej sztuk obudów tego samego rozmiaru i umieszczać na nich różną liczbę ogniw.
- ogniwa tworzące moduł mają większą sprawność (wydaje mi się to mało prawdopodobne).
Najlepiej przyjrzeć się im lepiej.
Back to top

steephan
Poziom 9
Poziom 9

Post#7 Post from the author of the topic 23 Feb 2010 08:34   

qran wrote:

"Są np 175-200Wp jednej firmy o tych samych rozmiarach" - może to wynikać z tego że:
- na jednej powierzchni jest różna liczba ogniw - taniej produkować więcej sztuk obudów tego samego rozmiaru i umieszczać na nich różną liczbę ogniw.
- ogniwa tworzące moduł mają większą sprawność (wydaje mi się to mało prawdopodobne).
Najlepiej przyjrzeć się im lepiej.

Chodziło mi o rożną sprawność.

Co do uzysków to miałem na myśli skalę roku i to że będzie więcej dni gdzie panele 100Wp będą mogły osiągnąć moc zbliżoną do 100% niż jeden 300Wp. Nie chodziło mi o konkretne wyliczenia. Tylko o samo to założenie i lepiej kupować te z mniejszą mocą skoro i tak cenę przelicza się za Wp.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Feb 2010 08:34   

Back to top

qran
Poziom 9
Poziom 9

Post#8 23 Feb 2010 14:07   

Padło już pytanie: Czyli błędnie zakładam że mając 3PVx100Wp oraz 1PVx300Wp uzysk energii będzie różny?
Padła odpowiedź: Dla takich samych warunków pracy uzysk będzie taki sam.

Więc co to za herezje:
Quote:
Co do uzysków to miałem na myśli skalę roku i to że będzie więcej dni gdzie panele 100Wp będą mogły osiągnąć moc zbliżoną do 100% niż jeden 300Wp. Nie chodziło mi o konkretne wyliczenia. Tylko o samo to założenie i lepiej kupować te z mniejszą mocą skoro i tak cenę przelicza się za Wp

????????
Mam wrażenie że łączysz bezpośrednio natężenie promieniowania i nominalną moc modułów.
To że w Polsce częściej występuje promieniowanie np 200..500W/m2 nie oznacza że lepiej będą pracować panele o mniejszych mocach!!!

Wyjaśniające obliczenia (po raz ostatni):
pomiar dla: 1h pracy, natężenie promieniowania 100W/m2 (duże zachmurzenie), T=25st.C
panel 300Wp
300Wp * 100W/m2 / 1000W/m2 * 1h = 30W*1h = 0.03kWh
3 x panel 100Wp
100Wp * 100W/m2 / 1000W/m2 * 1h +
100Wp * 100W/m2 / 1000W/m2 * 1h +
100Wp * 100W/m2 / 1000W/m2 * 1h = 10W*1h + 10W*1h + 10W*1h = 30W*1h = 0.03kWh

Uzysk energetyczny jest taki sam!
Back to top

steephan
Poziom 9
Poziom 9

Post#9 Post from the author of the topic 23 Feb 2010 15:34   

OK. Dziękuje za wyprowadzenie z błędu :]
Back to top

Łukasz-O
Poziom 23
Poziom 23

Post#10 23 Feb 2010 23:39   

W takim razie temat zamykam.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Renewable Energy -> Rozmiar paneli PV a moc (zmienna przy tym samym rozmiarze)
Page 1 of 1
Similar topics
moc prądnicy przy agregacie prądotwórczym (2)
WinCC - Komunikaty, różne teksty pod tym samym Labelem (2)
Praktyczna moc paneli słonecznych w letnie upalne dni (5)
Skąd moc bierna przy wytwarzaniu energii? (2)
Moc umowna i pobrana przy oświetleniu ulicznym (8)
Silnik 11 KW 3-fazowy - przy włączeniu za duża moc silnika (2)

Page generation time: 0.111 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed