FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Uruchomienie klimatzatora Fukimino ASW-53

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Ventilation and Air Conditioning -> Uruchomienie klimatzatora Fukimino ASW-53
Author
Poziom 7
Poziom 7

Post#1 Post from the author of the topic 23 Feb 2010 22:54   

Uruchomienie klimatzatora Fukimino ASW-53

witam
Przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi.Mianowicie mam problem z tym klimatyzatorem. Kupiłem go na allegro i sam podłączyłem. Problem polega na tym iż nie działa tak jak należy. Zrobiłem wszystko tak jak w instrukcji(połączenie rurek połączenie elektryczne, odpowietrzenie układu-wg instrukcji polegało to na tym aby odkręcić zawór cieczy aby napełnić układ czynnikiem i potem odpowietrzeniem go specjalnym zaworem serwisowym). Po włączeniu klimatyzatora na funkcje grzania wentylator się załącza w skraplaczu, lecz w środku nic się nie dzieje-nie grzeje, chłodzenia nie jestem w stanie sprawdzić bo min temp to 16 stopni a w pomieszczeniu jest 12(temp. na zewnątrz +2).Pomocy chce wygrzać wyremontowane pomieszczenie aby mi chociaż ściany nie popękały. Powiem że nigdy wcześniej nie miałem z tym styczności. Proszę o pomoc .
Back to top

gaav
Poziom 15
Poziom 15

Post#2 24 Feb 2010 00:58   

Re: Uruchomienie klimatzatora Fukimino ASW-53

Jakie jest ciśnienie czynnika? Widocznie zrobiłeś coś nie tak skoro nie działa. Trzeba było zlecić montaz fachowcom i nie było by problemów teraz.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 24 Feb 2010 00:58   

Back to top

elektryk2000
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 24 Feb 2010 01:06   

Nie "coś nie tak" tylko podstawową rzecz nie tak.
Jak słyszę o "odpowietrzaniu" to przechodzi mi ochota nawet na piwo ;)

Jest takie stare dobre polskie porzekadło. O jakie mi chodzi to już poprzednik zasugerował...

Co mogę teraz doradzić, zadzwoń jutro do fachowca i poproś o sprawdzenie szczelności i FACHOWE PONOWNE napełnienie. Mieszanka którą masz w układzie nadaje się tylko do utylizacji. Opisz dokładnie fachowcowi co i jak zrobiłeś po kolei.
Back to top

areckiol
Poziom 7
Poziom 7

Post#4 Post from the author of the topic 24 Feb 2010 10:06   

Rozumiem wasze dygresje tylko skoro w instrukcji jest tak napisane że można to zrobić samemu to więc sie za to wziąłem a że roboty sie nie boje no to zamontowałem. Chodziło mi o zredukowanie kosztów. ale widze ze bez fachowca się nie obędzie. No chyba ze ktoś ma jeszcze jakiś pomysł???
I tak zaoszczedziłem - montaż klimy okolo 700 zl a napełnienie i sprawdzenie 120 zl wiec jestem 580 zl do przodu a zajęło mi to 3 godziny:)
Back to top

elektryk2000
Poziom 23
Poziom 23

Post#5 24 Feb 2010 11:51   

Rzeczywiście nieraz tak piszą, ale to jest wprowadzanie klienta w błąd.
Nie można odpowietrzać jak piszą tylko trzeba koniecznie wytworzyć próżnię przed napełnieniem.
Back to top

areckiol
Poziom 7
Poziom 7

Post#6 Post from the author of the topic 24 Feb 2010 20:52   

Witam ponownie. Dziś był serwis zrobili próżnie i sprawdzili ciśnienie na manometrach i mówili ze wszystko jest ok. Jednak po włączeniu klimatyzacji wróciliśmy do punktu wyjścia. Klimatyzacja jak nie działała tak nie działa. Klimatyzator działa tak samo jak po pierwszym uruchomieniu. mam takiego pecha że wszystko czego sie dotkne przestaje działać??? Masakra jakaś. Zna ktoś jakiś dobry serwis klimatyzacji w olsztynie?? Pomocy!!!
Back to top

freegass
Poziom 11
Poziom 11

Post#7 24 Feb 2010 21:13   

Kolego nie lamentuj. Z podpisu wynika, że z prostym obwodem elektrycznym sobie poradzisz. Zdejmij obudowę z jednostki wewnętrznej (to może być najtrudniejsze, więc może być obudowa agregatu) i znajdź na niej schemat elektryczny połączeń tego splita. Ustal, które zaciski na terminalu elektrycznym dotyczą odpowiednio wentylatora, sprężarki i zaworu rewersyjnego i sprawdź woltomierzem obecność napięcia. W trybie grzania na tych trzech zaciskach musi być napięcie sieci.
Może być tak, że jak pomyliłeś zaciski zaworu i sprężarki, to odfrunął przekaźnik lub druk i trzeba to naprawić, ale skoro był SERWIS to powinien to wychwycić.
działaj
pzdr
Back to top

GKVIDEO
Poziom 20
Poziom 20

Post#8 24 Feb 2010 22:56   

Kolego pisałeś , że wentylator działa na skraplaczu , a czy kompresor się załącza nic o tym nie napisałeś.
Poza tym wentylator jednostki wewnętrznej ruszy w momencie uzyskania przez kompresor pewnych parametrów i dopiero wtedy elektronika "puści" wentylator.
Moja rada jest taka jeśli wszystko jest w porządku i czynnika jest tyle co trzeba ( przy obecnych temperaturach i tak go poprawnie nie sprawdzisz) to włącz klimatyzator poczekaj kilka minut nawet do 20 w zależności od temperatury na zewnątrz i powinno być wszystko ok. - pozdrawiam GKVIDEO
Back to top

areckiol
Poziom 7
Poziom 7

Post#9 Post from the author of the topic 24 Feb 2010 23:27   

Kolego freegass wszytsko z podłączeniami jest wporządku, tak znam sie na elektryce ale te przewody nie dość że są opisane to jeszcze są tego samego koloru, jest tak: zasilanie Owy 3x2,5 na zasilanie(styki1-3), 2x1 na styki 4 i 5( kolor niebieski i czarny) no i dwużyłowy przewód zakończony kostka do jednostki zewnętrznej-nie da rady go inaczej podłączyć niż dobrze:)Ale jutro sprawdze napięcia tak jak mówisz.dzieki za rade. Kolego GKVIDEO kompresor sie załącza, załączałem go w funkcji chlodzenia na dłuzej niz 30 min wg instrukcji, potem przełączałem na funkcje grzania około 5 min i nic, ta sama reakcja. Chłodzenie pewnie dlatego nie chodzi ze jest w środku 13 stopni, a czy jak włącze poprostu funkcje grzania na 20 min przy chodzącym kompresorze a nie chodzącym wentylatorze w środku to nic sie nie stanie??Dziękuje za podpowiedzi

A i temperatura na zewnątrz przy testach cały dzień -1.
Back to top

GKVIDEO
Poziom 20
Poziom 20

Post#10 24 Feb 2010 23:42   

Nic się nie stanie (tak ma być) pod warunkiem , że elektrycznie wszystko jest poprawnie podłączone.
Co do sprawdzenia poprawności działania klimatyzatora na chłodzeniu to podnieś pokrywę j.wewnętrznej złap w palce czujnik temperatury potrzymaj go chwile i kompresor powinien Ci się włączyć , sprawdzisz wtedy czy klimatyzator chłodzi.
Back to top

areckiol
Poziom 7
Poziom 7

Post#11 Post from the author of the topic 24 Feb 2010 23:48   

w sumie o tym nie pomyślałem. elektrycznie chyba ok np po włączeniu grzania przeskakuje jeden przekażnik i potem drugi-uruchamia się wentylator.dzięki
Back to top

freegass
Poziom 11
Poziom 11

Post#12 25 Feb 2010 09:06   

Jeśli jest tak jak mówisz to prawdopodobnie jest wszystko ok ze sprzętem. Jeśli serwisant stwierdził prawidłowe parametry pracy, to po prostu musisz poczekać na efekty. Masz wychłodzone pomieszczenie o dużej wilgotności, więc żaru z klimatyzatora nie będzie. Wrażenie będzie właśnie takie, że nie grzeje.
Oczywiście to pomieszczenie to nie sala gimnastyczna, bo to cudo to na max 50-60m2.
Back to top

gaav
Poziom 15
Poziom 15

Post#13 25 Feb 2010 12:51   

A co to za serwis ktory u Ciebie był i stwierdzil ze wszystko jest ok jak nie jest urzadzenie dalej nie dziala
Back to top

radekklimat
Poziom 16
Poziom 16

Post#14 25 Feb 2010 17:21   

Kolego w tych klmatyzatorach po zalaczeniu zasilania elektronika powinna go właczyc po 30 minutach.
Sprawdz baterie w pilocie a samego pilota mozna sprawdzic za pomoca aparatu foto w komorce kirujac diode podczerwieni na aparat naciskasz dowolny rzycisk na pilocie a na wyswietlaczu powinienes widziec migajace niebieskie swiatło.
Jezeli tak nie jest to wezwij lepszy serwis albo zgłos reklamacje u sprzedawcy

Kolego , masz już cztery ostrzeżenia i pracujesz intensywnie na ostatnie. Popraw więc szybko swój post .
mod.serwisant73

Back to top

areckiol
Poziom 7
Poziom 7

Post#15 Post from the author of the topic 25 Feb 2010 18:00   

Koledzy serwis był jaki był. sam bym chyba lepiej zrobił. ale nie ważne. Dziś sprawdziliśmy sprężarka nie rusza nawet jak dostała kilka krótkich impulsów. no to nic dziwnego że nie grzało. Teraz kojarze że od początku załączał sie tylko wentylator, wcześniej nie wiedziałem jak to stwierdzić. Dziś została rozebrana jednostka zewnetrzna i nie działa. Firma sprzedająca te klimatyzatory powiedziała że to pierwszy przypadek taki ale wymienią jednostkę zew. na nową. Wtedy napisze czy klima ruszyła czy nie. Nie rozumiem po co mam sprawdzać pilota skoro działa on normalnie bo pisałem że przełączam między funkcjami
Pozdrawiam
Back to top

gaav
Poziom 15
Poziom 15

Post#16 26 Feb 2010 00:34   

Nie zrobiłeś próżni i jest efekt, zostało troche wilgoci w układzie która zamarzła i szlag trafił sprężarkę
Back to top

elektryk2000
Poziom 23
Poziom 23

Post#17 26 Feb 2010 00:52   

Bez przesady, tak od razu zarżnąć sprężarkę wilgocią skondensowaną na rurach, to się nie da ;) To wymaga czasu.
Nie dramatyzuj, może faktycznie bubel się trafił.
Back to top

gaav
Poziom 15
Poziom 15

Post#18 26 Feb 2010 01:50   

Wilgoć równie dobrze inne zanieczyszczenia chwila i po sprezarce.
Tak w ogóle to co to za klimatyzator fukimino?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Feb 2010 01:50   

Back to top

delfinum
Poziom 11
Poziom 11

Post#19 26 Feb 2010 07:17   

Z tą wilgocią to chyba lekka przesada....
Back to top

areckiol
Poziom 7
Poziom 7

Post#20 Post from the author of the topic 26 Feb 2010 12:32   

Kolego gaav. Klimatyzator był instalowany przy plusowej temperaturze. To niby jak wilgoć mogła zamarznąć w przeciągu pół godziny kiedy został umiejscowiony na zewnątrz i podłączony?a czy zrobienie próżńi gwarantuje 100% usunięcie wilgoci? Choć sie nie znam to podzielam zdanie kolegów że odrazu nie da się uszkodzić sprężarki. Ja stawiam poprostu na firme kurierską, która mogła rzucać paczką podczas transportu :(
Back to top

gaav
Poziom 15
Poziom 15

Post#21 26 Feb 2010 13:46   

Wilgoć nie usunięta przez próżnię może zamarznąć nie zależnie od temperatury zewnętrznej! Temperatura czynnika w układzie zmienia się do wartości w których nie usunięta z układu woda zamarza i co wtedy sam odpowiedź sobie na to pytanie
Back to top

elektryk2000
Poziom 23
Poziom 23

Post#22 26 Feb 2010 16:39   

> gaav
Nie teoretyzuj, bo rozmawiamy o konkretnym przypadku i na pewno to nie było powodem.
Bicie piany bez sensu.
Back to top

Czarlim87
Poziom 13
Poziom 13

Post#23 26 Feb 2010 20:56   

Ja mam taka radę:)kupujmy więcej chińskiego szitu;)Nie chciało się dołożyć parę złotych do markowego klimatyzatora to trzeba teraz dochodzić kto i gdzie zawinił:)
Back to top

delfinum
Poziom 11
Poziom 11

Post#24 27 Feb 2010 06:44   

Chińskie jak to ładnie nazwałeś "szity" też pracują i to całkiem nie źle .
Back to top

gaav
Poziom 15
Poziom 15

Post#25 27 Feb 2010 12:23   

Własnie jest widac jak;)
Być może nie widziales jak pracuje porzadny klimatyzator wtedy zmienilbys zdanie
Back to top

delfinum
Poziom 11
Poziom 11

Post#26 27 Feb 2010 17:21   

Życzył bym sobie montować tylko Fujitsu , ale to tylko życzenie . Klienci bardzo często chcą coś tańszego ( chińskiego ) co też musi pracować. Jak firma daje dwa lata gwarancji to już o czymś świadczy . Montuje trochę tego i nie mam żadnych problemów.
Back to top

Czarlim87
Poziom 13
Poziom 13

Post#27 27 Feb 2010 18:34   

To niech kolega delfinum przeczyta post od poczatku:)Bo jest tu mowa o kiepskim urządzeniu i jeszcze gorszym montażu.także nie powiedziane jest że kiepskiej marki urządzenie nie będzie pracować.ale jeśli spartaczy się montaż to nawet najlepsze urządzenie się zepsuje albo wogóle nie uruchomi:)My fachowcy wiemy o co chodzi ale ten post jest najlepszym przykładem jak laik może samodzielnie zamontować klimatyzator:)
Back to top

XoferM
Poziom 9
Poziom 9

Post#28 02 Mar 2010 19:38   

Panowie dzisiaj wszyscy chcą oszczędzać na wszystkim, jak ktoś widzi klimatyzator np w Castoramie za 700zł gdzie dla niego Castorama to szczyt prestiżu i że ta klima musi być dobra bo jest z castoramy a ktoś "porządny" temu samemu Panu proponuje klime za 2500zł to myślicie, że co wybierze ? Markety zalewają nas kiczem...
Back to top

elektryk2000
Poziom 23
Poziom 23

Post#29 02 Mar 2010 21:19   

Zalewają ale nie zmuszają do kupna.
Kupujący decyduje, a przez kilka lat klienci się sami nauczą na czym można oszczędzać a na czym nie. Teraz jest jeszcze okres przejściowy i ludzie rzucają się na "okazje".
Druga sprawa jest taka, że jeśli różnica w cenach przekracza 100% to takie oferty są kuszące.
Tylko dla takich marketówek nie istnieje serwis pogwarancyjny i części zamienne.
Są dobre i złe strony każdej decyzji!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 02 Mar 2010 21:19   

Back to top

radekklimat
Poziom 16
Poziom 16

Post#30 03 Mar 2010 07:50   

Kolego XoferM

Nie do konca sie z toba zgodze poniewaz widziałem Carriera w Castoramie za 999 zł a w Carrieze to samo uzadzenie kosztowało 1700 zł
Poprostu wyroby znanych firm w ich punktach sprzedazy sa dwa razy drozsze i ztad takie ceny.
Znam wiele przypadkow ze klimy z marketow działaja po kilkanascie lat i to bez problemu.
Podobnie kiedys było z Galanzem, kazdy mowił ze to szajs chinski a były momenty ze jak chciałes go kupic to nie mieli towaru bo czekali na dostawe.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Ventilation and Air Conditioning -> Uruchomienie klimatzatora Fukimino ASW-53
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next

Page generation time: 0.649 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed