FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Uruchomienie klimatzatora Fukimino ASW-53

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Ventilation and Air Conditioning -> Uruchomienie klimatzatora Fukimino ASW-53
Author
Poziom 7
Poziom 7

Post#31 Post from the author of the topic 03 Mar 2010 22:08   

Re: Uruchomienie klimatzatora Fukimino ASW-53

Czarlim87 wrote:
My fachowcy wiemy o co chodzi ale ten post jest najlepszym przykładem jak laik może samodzielnie zamontować klimatyzator:)

Co za człowiekiem trzeba być żeby tak o sobie napisać? Powiem Ci kolego że jedno takie fukimino chodzi u mnie juz ponad 3 lata, z tego co pamętam to też sam montowałem i nie ma najmniejszego problemu. rozmawiałem z kilkoma fachowcami i każdy mi mowił tak: próznia? dobrze by było jakbyś zrobił ale te klimatyzatory są tak zrobione że jeśli zastosuje się rurki z zestawu czynnik w nich załadowany da se rade, jeśli sie nim wypcha powietrze z układu, mało tego mówią że tak zainstalowane klimatyzatory działają grubo ponad 5 lat i nie ma z nimi problemów. Montaż klimatyzatora nie jest trudny jeśli ktoś ma ochote i narzędzia to sobie poradzi. Takie jest moje zdanie. Co do tematu to przysłano mi nową jednostkę zewnątrzną i podłączyłem ją w parenaście minut i juz wszystko śmiga aż miło. Z tymi produktami z castoramy itp to się z Wami zgadzam koledzy, tylko troche inaczej do tego podchodze np jeśli kupie se klimatyzator za 3 tyś zł z montażem i niech podziała z 10 lat. to ja za 2 tys kupię dwa FUKIMINO i i też podziałają 10 lat. dodam że mają 3 lata gwarancji. takich oszczędności jest tysiące i jak narazie źle na tym nie wychodzę. A jesli jest promocja w castoramie na np śrubokręty firmy beta to też sobie tam kupie bo po co mam 2 x przepłacać.
Podsumowując wbrew tym wszystkim co pisali że tak się nie da, nie można itp KLIMA DZIAŁA. A tak pozatym te forum jest chyba do tego żeby sobie pomagać a nie jechać po sobie więc nie rozumiem niektórych wypowiedzi....
Pozdrawiam
Back to top

Czarlim87
Poziom 13
Poziom 13

Post#32 07 Mar 2010 16:54   

areckiol widzę że masz wysokie mniemanie o sobie:)to Ci fachowcy dobrze Ci doradzili żebyś tak zamontował:)pewnie specjalnie tak doradzili żeby potem ściągnąć kasę od Ciebie za naprawę jak się sprężarka zajedzie:)a może powiedzieli jeszcze że jak się piachu w rurki nasypie to też będzie chodzić fukimino:)taki dobry sprzęt przecież:)A to forum jest raczej dla ludzi którzy siedzą głęboko w tym fachu i żeby pisać jak już poważne rzeczy i technicznym językiem.A nie o fukimino które nie chce się uruchomić:)Także elektryka i komputery na innym forum:)
Back to top

crizz100
Poziom 13
Poziom 13

Post#33 07 Mar 2010 23:57   

Szlag człowieka trafia jak czyta takie bzdury odnośnie tej próżni a po co a dlaczego a może nie trzeba, jeżeli ktoś mówi że nie trzeba to już widać z kim ma się do czynienia fachowcem to on na pewno nie jest. Równie dobrze można nie robić uziemienia w gniazdkach bo po co 3 żyła dodatkowe koszty a np pralka i tak działa. Po co kupować pompę próżniową za 1000zł kiedy można je w cudowny sposób zaoszczędzić montując klimatyzator samemu i pouczając przy tym ludzi którzy zajmują się montażem klimatyzacji kilka lat i mają jakieś doświadczenie.

PS.Polecam uruchamianie dużych chłodni bez robienia próżni będzie szybciej
Back to top

areckiol
Poziom 7
Poziom 7

Post#34 Post from the author of the topic 02 Apr 2010 19:07   

Na temat prózni się nie wypowiadam bo nie jestem specjalistą a jak dzwonie do facowców to przekazuję co od nich usłuszałem, i co robili jak byli na miejscu. Nic nie poradze ze dzwonilem do kilku firm i slyszalem to samo. Zrobiłem to samo co fachowcy zrobili, czyli nie zrobiłem próżni i działa. Nasuwa się pytanie czy nie zrobienie prożni może zabić czlowieka jak brak przewodu ochronnego w gniazdku?Bo jeśli tak to sciągne firmę która w końcu będzie miała sprzęt i zrobi mi ta próżnię.
Back to top

crizz100
Poziom 13
Poziom 13

Post#35 04 Apr 2010 15:01   

Chodzi o to że ci fachowcy którzy mówią ze nie trzeba robić próżni tak naprawde nie maja pojecia o chłodnictwie zapytaj ich czy wiedza co to entalpia skoro sa takimi fachowcami, moze budowac dom bez poziomicy bo jakis tam fachowiec murarz stwierdzil ze nie trzeba ze sie da bez moze sie nie zawali. Nie robiac prozni sam sobie krzywde robisz bo urzadzenie nie dziala z pelna moca i napewno duzo szybciej sie zepsuje
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Ventilation and Air Conditioning -> Uruchomienie klimatzatora Fukimino ASW-53
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2

Page generation time: 0.125 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed