| Author |
almurik Poziom 7

|
24 Feb 2010 09:43 Alcatel OmniPCX Office - bilingi |
|
|
|
Witam
Mam w firmie centralkę Alcatel OmniPCX Office. Zaznaczam, że kompletnie nie znam się na tym sprzęcie i obsługuje ją dostawca usług tel. Potrzebuję wyciągać z niej bilingi rozmów ale niestety dostawca wierdzi, że trzeba w którymś telefonie zainstalować jakiś moduł etc etc. Moduł był ale się stracił z poprzednim informatykiem. Czy nie ma innego sposobu logowania połączeń ? Jest przecież PIMphony z którego korzystam, potrafi wyciągać takie dane i "monitorować" telefon, niestety 1 PIMphony - 1 logowany telefon.
Moje pytanie, czy jest jakieś oprogramowanie które by logowało rozmowy na wszystkich telefonach.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Feb 2010 09:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Jack14 Poziom 23

Joined: 22 Aug 2005 Posts: 3342 Location: Zachodniopomorskie
|
24 Feb 2010 15:23 Re: Alcatel OmniPCX Office - bilingi |
|
|
|
Dobrze serwisant od centrali powiedział.
Do taryfikacji w tym systemie najczęściej stosuje się przystawkę 4093 którą podłącza się do dowolnego portu systemowego UA w centrali. Uzyskuje się w ten sposób standardowy port RS 232 z którego to dane można "przechwytywać" do dowolnego bufora z oprogramowaniem taryfikacyjnym czy nawet zwykłym Hyper terminalem.
Drugie rozwiązanie zdecydowanie droższe to wykupienie licencji na taryfikację po IP i programu OmniVista również z licencją i po podłączeniu do sieci LAN pobierać i przetwarzać dane o połączeniach.
|
|
| Back to top |
|
 |
almurik Poziom 7

|
24 Feb 2010 15:53 Re: Alcatel OmniPCX Office - bilingi |
|
|
|
ja wiem, że dobrze powiedział tylko nie powiedział nic o "OmniVista" . Jaki jest koszt tego oprogramowania i czy serwisant od centrali jest potrzebny czy instaluję, podaję IP centrali i mam te dane ?
ps. jakieś demo ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Feb 2010 15:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Bonmis Poziom 19

Joined: 16 Dec 2002 Posts: 650 Location: Dolny Śląsk a teraz Warszawka
|
24 Feb 2010 16:16 Re: Alcatel OmniPCX Office - bilingi |
|
|
|
To nie takie proste jak myślisz z Omnivistą.
To nie jest oprogramowanie które się instaluje next,next,next :)
Nie ma wersji demo, licencja jest generowana na podstawie ID CPU.
Oczywiście można to jakoś obejść ale to już inny temat.
Dla taryfikacji z jednej centrali polecam jednak rozwiązanie z przystawką.
Bonmis
|
|
| Back to top |
|
 |
Jack14 Poziom 23

|
24 Feb 2010 16:20 Re: Alcatel OmniPCX Office - bilingi |
|
|
|
Do wgrania nowego pliku z licencją na taryfikację po IP (możliwe, że konieczna będzie również zmiana IP centrali) bez serwisu się nie obejdzie.
Możesz mi wierzyć lub nie ale instalacja samego programu OmniVista "pokazania" jak to działa raporty, konfiguracja itp. nie jest wcale takie proste.
ps
Cennika aktualnego nie znam.
Bonomis mnie wyprzedził z odpowiedzią dodam jeszcze ze swojej strony, że pomysł Alcatela OXO z OmniVistą to chyba pomyłka ale to jest tylko moje skromne zdanie.
Przy wykorzystaniu przystawki, zewnętrznego bufora z dostarczonym oprogramowaniem koszt powinien mieścić się w granicach 1500 do 2500 (plus koszt przystawki).
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
almurik Poziom 7

|
24 Feb 2010 20:31 Re: Alcatel OmniPCX Office - bilingi |
|
|
|
Wierzę, ze to nie jest Next next next ale nie znam tej centrali dlatego pytam. Miałem doczynienia z przystawką ale na innych centralach i nie wiem jak tutaj sprawa wygląda. Jeżeli jest taka możliwość to jakiś link to takiej przystawki do tej centrali bym prosił. Serwisant mówił o jakiejś przystawce którą podpina się pod jeden z telefonów systemowych (ALCATEL 4035 Advenced Reflexes z tego co pamiętam). Domyślam się że chodzi o coś takiego. Jenak wolałbym, żeby umieścić to w serwerowni przy centrali.
Stąd moje kolejne pytanie z prośbą o link do urządzenia i mniej więcej jak to i gdzie podłączyć. Oczywiście nie będę tego robił sam ale chcę wiedzieć co zaproponować operatorowi.
edit
ups kolega pisał wcześniej o "przystawce 4093" a ja teraz się zorientowałem, że ten link wyżej to właśnie ta przystawka. Pytanie zmieniam na: czy tę przystawkę podłancza się faktycznie pod jeden z telefonów i potem telefon->przystawka->RS->RS bufor Rj45-> LAN->komputer z oprogramowaniem ? Takie systemy widziałem. Dobrze rozumiem ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Jack14 Poziom 23

|
26 Feb 2010 16:10 Re: Alcatel OmniPCX Office - bilingi |
|
|
|
Kolego przystawkę można podłączyć jak już pisałem do dowolnego portu systemowego oznaczonego przez Alcatela jako styk UA.
Czyli może to być wariant:
port w centrali UA - przystawka- telefon systemowy
port w centrali UA- przystawka
W obu przypadkach jest bez znaczenia gdzie będzie leżała przystawka czy tuż przy centrali czy 200 metrów dalej przy telefonie systemowym.
Wszystko zależy od tego gdzie stać będzie komputer, bufor, który będzie "zbierał" dane z tego uzyskanego RS-a bo maksymalna odległość pomiędzy PC, a przystawką (jak zresztą w standardowym RS232) nie powinna przekraczać 15 metrów przy zastosowaniu dobrego przewodu.
ps
W starszych modelach telefonów (przystawek) systemowych Alcatela Advanced i Premium było przeznaczone specjalne miejsce pod spodem telefonu do instalacji przystawek.
Wyglądało to razem jak jednolity telefon.
Możliwe, że właśnie masz tą przystawkę zainstalowaną w telefonie do którego masz podłączone CTI bo coś pisałeś, że używasz PIMphony
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Feb 2010 16:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
almurik Poziom 7

|
26 Feb 2010 20:36 Re: Alcatel OmniPCX Office - bilingi |
|
|
|
Ok dzięki. Po wielkich poszukiwaniach znalazłem tę przystawkę + bufor taryfikacyjny + oprogramowanie. Przystawka właśnie do podłączanie pod telefon czyli jest w nich miejsce ale w centrali są 2 wolne UA więc właśnie obok centali ją umieściłem, podłączone, program zainstalowany czekam tylko aż skonfigurują mi ten port w centrali.
|
|
| Back to top |
|
 |