FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Vectra B - jak wygląda z awaryjnością/eksploatacją

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Car Exploitation -> Vectra B - jak wygląda z awaryjnością/eksploatacją
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#31 28 Feb 2010 14:04   

Re: Vectra B - jak wygląda z awaryjnością/eksploatacją

Ja mam lagune 1 kombi, bardzo fajnie sie nia jezdzi, w srodku bardzo duzo miejsca, siedzi sie jak w samolocie. W porownaniu z nowszymi autami o takich gabarytach wydaje sie, ze w srodku jest duzo wieksza. Ogromny bagaznik w kombi, plaski i przez zastosowanie belki skretnej wasko wcinaja sie nadkola. Wiozlem spora szafke do lazienki, gosc, od ktorego kupowalem nie wiezyl, ze sie zmiesci bez rozkladania siedzen :) Jedyna wada to spalanie (2.0 8v) i ogrzewanie w zimie bardzo slabe. Na jednym nadkolu wychodza parchy ale reszta bez rdzy a auto z 95 roku. W sumie kupilem je za male pieniadze na szybko bo potrzebowalem auta i jezdze juz od pazdziernika czy listopada, najgorsze mrozy przezyla.
Za jakis czas jednak chce zmienic auto na takie "z wyboru" a nie z musu i na szybko i bede w dalszym ciagu szukal francuza, 406 wlasnie w kombiaku. Laguna to moj 3 francuz, byla 19 - megane 1 ph1 - laguna.
Belki z tylu nie ma sie cos bac, naprawa nie jest specjalnie droga, tansza niz komplecik wahaczy na jedno kolo do B5 ulubionego przez wszystkich passata.
Co do mitsu i silnikow GDI to nie nadaja sie one do gazu, z innym silnikiem takim autem nie jezdzilem wiec sie nie wypowiadam. GDI jezdzilo mi sie super, kto nie jezdzil mitubuczi w GDI tez niech sie nie wypowiada. Mitsubishi pierwsze wprowadzilo benzyne z bezposrednim wtryskiem, juz nie produkuja tych silnikow bo bylo za drogie. Za to kazdy podnieca sie silnikami fsi grupy VAG, ktore to jada na wynalazku mitsu wlasnie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Feb 2010 14:04   

Back to top

SAWEK101
Poziom 21
Poziom 21

Post#32 14 Mar 2010 22:25   

Vectra b nie jest zła jeśli pominąć korozję ,przede wszystkim jest prosta silniki to 1,8 , 2,0 lub 2,0dti nie są złe ale w Polsce nie znajdziesz raczej sensownego egzemplarza,lagę lepiej od razu sobie odpuść eksploatacja to masakra w beugot już jest trochę lepiej :D
Back to top

megamacs
Poziom 10
Poziom 10

Post#33 16 Mar 2010 16:47   

Napiszę z własnego doświadczenia. Jak dbasz tak masz. Miałem astrę f przez trzy lata i nigdy mnie nie zawiodła.Nie patrząc na to że jestem mechanikiem ,za każdym razem będę powtarzał :jedziesz na przegląd mechaniczny(nie mylić z technicznym) mechanik robi przegląd samochodu , każdą usterkę opisuje i mówi co należy zrobić pierwsze.Takie podejście pozwala się przygotować na ewentualny wydatek.Pozwala również bezawaryjnie eksploatować pojazd.Obecnie mam sejaka i sonatę.Co 10 tysięcy olej a przy okazji drobny przegląd. W zeszłym tygodniu czyściłem hamulce i wiem co w trawie piszczy.Za każdym razem np. gdy uzupełniam płyn do spryskiwacza zawsze na coś zerknę coś sprawdzę.Również podczas jazdy zwracam uwagę na wszystko!Polecam opla ze względu na tanie części i prostotę konstrukcji.Poza tym awaryjność adekwatna do wieku.Ogólnie polecam japońskie terenówki.Są niezawodne i bezpieczniejsze od osobówek a jak wiadomo wariatów nie brakuje.A tak na prawdę to kwestia gustu!
Back to top

lagun79
Poziom 8
Poziom 8

Post#34 16 Mar 2010 19:13   

vectra jest wdziecznym autem-problem wystepuje z korozja nadkoli gumami na tylnej osi oraz gumkami zaworów-najnormalniej ople biora olej bo gumki szybko sie zuzywaja a mało kto je wymienia(duzo roboty)miałem kilkadziesiat takich opli bo handluje autami i powiem szczerze ze auto jest udane-polecenia godny motor to 1,8 115km-1,6 101 troszke słaby do kombi ale oszczedny-nie polecam 2,0 136 awaryjna jednostka
Back to top

SAWEK101
Poziom 21
Poziom 21

Post#35 16 Mar 2010 19:30   

Silnik 2.0 nie jest wcale bardziej awaryjny tylko wymaga więcej kultury od kierowcy a nie tylko pedał w podłogę,przy tej mocy wydziela się naprawdę dużo ciepła i nie trudno człowiekowi bez pojęcia go przegrzać lub przytrzeć,swojego czasu miło wspominam viki A 1,6 może demon prędkości to nie był ale fajnie się przejeździło całą kawalerkę i były tylko dwie pozycje gazu podczas jazdy i często przyczepka, wiki miała lpg oczywiście, miała na liczniku ok 380tyś albo i więcej i z silnikiem nie było żadnych problemów poza uszczelką pod głowicą i twierdzę że to silnik niemal nie do zarżnięcia ale było minęło.
Back to top

arturjakis
Poziom 16
Poziom 16

Post#36 24 Mar 2010 23:31   

Osobiście posiadam vectre 2,2dti kombi z 2001 r w pełnej opcji bez skóry (której osobiście nie cierpię) kopiłem ją 3 lata temu w Niemczech. Auto kupiłem z uszkodzona chłodnica klimatyzacji po wymianie wszystko gra do dnia dzisiejszego. Jeżeli nie liczyć wymiany przekładni kierowniczej, sworznia i stabilizatora które to rozwaliłem wpadając w potężną dziurę na naszych cudownych drogach to auto od 3 lat działa bezusterkowo. Z korozją niema jakiegokolwiek problemu pomimo iż samochód stoi pod chmurką. Też się jej obawiałem patrząc co się dzieje z omega b kolegi ale odpukać puki co jest ok. Auto dość pakowne i jak na mój gust wygodne na pewno wygodniejsze i lepiej zbierające się niż astra 2 1,6. W momencie kupna brałem pod uwagę Volvo v40, oktavię, pasata b5, mondeo mk2, i lagunę 2 kupiłem vectre i nie żałuję zwłaszcza że za te same pieniądze passat byłby co najmniej trzy lata starszy
Back to top

piotrek1976r
Poziom 6
Poziom 6

Post#37 31 Mar 2010 23:17   

Witam, ja posiadam 406 1.8 16 V( oczywiscie benzyna) i jestem zadowolony, komfort jazdy na wysokim poziomie, duzy i przestronny.
Awaryjność: łączniki stabilizatorów (dzięki naszym super drogom), zawieszanie się liczników i ja miałem problem z silniczkiem krokowym (naprawa 70 zł.).
Dużym plusem są blachy w ocynku, rdzy się nie poddają (oczywiście trzeba trafić na model bez poprawek blacharskich), mój Peugeot to rocznik 97 i nic go nie zżera. Pozdrawiam :D
Back to top

SAWEK101
Poziom 21
Poziom 21

Post#38 31 Mar 2010 23:48   

Helou tu nie piszemy na temat "cudownych żabo francuzów" tylko i wyłącznie vectra b.
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#39 01 Apr 2010 00:03   

Dobra Vectra nie jest zła. Tylko znaleźć ładny krajowy egzemplarz bez wypadkowej przeszłości - ciężka sprawa...
Back to top

Mirekc
Poziom 9
Poziom 9

Post#40 22 Apr 2010 21:04   

jeżdżę już 4 rok . myślę że samochód spisuje sie dobrae Jak do tej pory tylko obsługa bieżą ca oczywiście wymiana rozrządu i pompy wody po zakupie i końcówek srabilizatorów bo te często padaja na naszych drogach . spalanie srednio 9 l miasto , 6,2 trasa. silnik 1,6 16 V

Dodano po 2 [minuty]:

ODRADZAM KUPNO KRAJOWEJ VECTRY BĘDZIE NAPEWNO ZAJEŻDZONE ZAWIESZENIE A TO SPORE KOSZTY SZCZEGULNIE TYŁ . SZUKAJ DOBREGO EGZEMPLARZA PROSTO Z ZAGRANICE LEPSZE DROGI NAWET PRZY WIĘKSZYCH PRZEBIEGACH DAJĄ GWARANCJE LEPSZEGO STANU AUTA .
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Car Exploitation -> Vectra B - jak wygląda z awaryjnością/eksploatacją
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Espace94 alarm. Jak wygląda sprawa z immobilajzerem? (1)
Numery na przekaźnikach - ma ktoś opis jak to wygląda w VW ? (1)
Oryginalna Lampa przednia do MF 70 - Jak wygląda? (1)
Jak wygląda sygnał z sondy lambda (7)
OMVL robić autokalibrację? Jak to wygląda? (2)
Astra I => jak wygląda połączenie... (5)
Czy ma ktoś zamontowanego BLOS-a? Jak wygląda jazda? (9)
Vas 5051 online. Jak wygląda podłączenie? (2)
LAGUNA 2 Jak wygląda jak naprawić gdzie znajde (potencjometr deski rozdzielczej) (2)
mazda 323, informacje związane z obsługą i eksploatacją. (2)

Page generation time: 0.148 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony