Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak sprawdzić pobór prądu w domku jednorodzinnym


  Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Electricity Measurement ->Jak sprawdzić pobór prądu w domku jednorodzinnym Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
miron_60
Level 9
Joined: 18 Dec 2009
Posts: 37
Post rating: 9
miron_60
Level 9
Post#1 24 Feb 2010 11:09  Topic author   

Jak sprawdzić pobór prądu w domku jednorodzinnym


Witam serdecznie i na wstępie przepraszam że od razu z grubej rury o pomoc proszę. Problemem jest wysokie zużycie energii elektrycznej wynoszące 1800 KWh
za dwa miesiące /stary rachunek na kwotę 902 brutto/. Wczoraj przy odczycie licznika nogi się ugieły - rachunek 1150 !!!. Od tego rachunku trzeba odliczyć prąd zużywany przez akwarium ok. 17KWh na dobę to i tak ucieka gdziś ok 20 KWh na dobę. mam oświetlenie energoosczczędne, zamrażarkę lodówkę z zamrażarką, kuchenkę elektryczną, pracują dwa kompy /laptop i stacjionarny/ pralka i telewizor. No i w centranym ogrzewaniu dwie pompy obiegowe. Rodzina 3 osobowa gdzie tylko komputery pracują po 12 godzin na dobę. Spisałem licznik o 2.40 w nocy i o 8,40 rano i zużycie wyszło 1,723 KWh na 6 godzin /pobór akwarium już odliczyłem na podstawie podłączonego miernika poboru prądu "Voltcraft". Nie wiem czy coś wali w ścianę czy w masę. Rok temu przed założeniem akwarium płaciłem 270,- na dwa miesiące i rwałem włosy ze łba a teraz idzie się powiesić. Nawet licznik wymieniłem.
Jak sprawdzić czy mi prąd gdzieś nie ucieka? myślałem o podłączeniu tego pudełka Voltcraft przy liczniku do gniazdka i wpiąć chciałem w niego wtyczkę z dwoma kablami, jeden kabel do listwy masy a drugim dotykać do przewodów korków przerzutowych /to te co ptrykają jak jest zwarcie i trzeba palcem przerzucić wajchę/ Chciałem przez to sprawdzić pobór prądu na odpowiednich liniach tj światło na pięterku, parterze, w piwnicy i tak samo w gniazdkach. Moje pytanie czy takie podłącznie tego pudełka do mierzenia poboru będzie właściwe i czy nie spalę czegoś. mnie już nie jeden raz potargało dlatego teraz wole się zapytać na tak zacnym forum. Będę wdzięczny za pomoc i ukierunkowanie w rozwiązaniu tego węzła. Pozdrawiam. Mirosław

Helpful post? + +2
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ziomus90210
Level 35
Joined: 30 Sep 2008
Posts: 2778
Helped: 261
Post rating: 131
ziomus90210
Level 35
Post#2 24 Feb 2010 11:27    

Re: Jak sprawdzić pobór prądu w domku jednorodzinnym


Może prościej będzie odłączać po kolei wszystkie urządzenia i obserwacja licznika.
A i przeliczyłbym to wszystko jeszcze raz i zastanowił się głębiej nad tym co napisałeś.
PC to ok. 200W * 12h= 2,4kWh
TV powiedzmy 50W * 12h = 0,6kWh
oświetlenie + kuchenka + lodówka + zamrażarka = ?
pompa obiegowa to. 50W * 12h * 2 = 1,2kWh
itd. może jeszcze od czasu do czasu grzałeczka w pralce ok. 2kW
Kuchenka też nie mało.
Napisałeś że przez 6h zużycie wyniosło 1,7kWh to zużyje odbiornik o mocy ok 300W a to nie dużo np. dwie pompy i jakieś oświetlenie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
sim_
Level 17
Location: Szczecin
Joined: 21 May 2007
Posts: 182
Helped: 17
Post rating: 2
sim_
Level 17
Post#3 24 Feb 2010 11:45    

Re: Jak sprawdzić pobór prądu w domku jednorodzinnym


Witam, najbardziej bezpiecznym sposobem w takiej sytuacji jest użycie miernika cęgowego. Proponował bym Ci pożyczenie (zakładając, że masz od kogo) miernika cęgowego, najlepiej z True RMS, jeśli będzie bez RMS to
pomiary będą obarczone pewnym błędem, jednak do "wyłapania" co zużywa najwięcej prądu będzie wystarczający. Drugie wymaganie co do miernika to dobrze by było gdyby zapamiętywał wartość minimalną i maksymalną. Jeśli chodzi o sam pomiar to zakładasz go na kabel jednej z faz i najlepiej, aby pomiar odbywał się przez dłuższy czas np. dobę i tak po kolei następne fazy, to pozwoli Ci znaleźć fazę na której występuje największy pobór prądu. Proponuję dłuższy pomiar ponieważ, przy chwilowym ręcznym załączaniu urządzeń możesz coś przegapić, a tak po dobie widzisz pobór na liczniku i maksymalny prąd na mierniku. Jak będziesz wiedział na której fazie występuje największy pobór prądu, to możesz zacząć sprawdzać, które urządzenie to robi.
Zaproponowany przez Ciebie sposób podłączenia "pudełka Voltcraft" jest niebezpieczny z wielu powodów, dwa najważniejsze to:
- grozi porażeniem prądem
- podłączasz urządzenie pomijając zabezpieczenia, co może grozić uszkodzeniem instalacji, a nawet pożarem. Pomijam kwestię uprawnień elektrycznych.
Widząc twoją znajomość elektryki proponował bym, jednak najprostsze rozwiązanie w postaci elektryka z takim miernikiem, przy jego udziale i doświadczeniu powinien wyłapać usterkę w ciągu godziny i zaproponować jakieś sensowne rozwiązanie zakładając, że jest to usterka. Koszt takiej wizyty będzie niewspółmiernie mniejszy do rachunku. Pozdrawiam Janek.

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Lukas555Lukas
Level 12
Location: United Kingdom / Poland
Joined: 23 Jan 2010
Posts: 69
Helped: 9
Post rating: 7
Lukas555Lukas
Level 12
Post#4 24 Feb 2010 11:59    

Re: Jak sprawdzić pobór prądu w domku jednorodzinnym


Najprostsze rozwiązanie tak jak napisałeś, to wyliczenie orientacyjnie ile czasu pracują urządzenia, i jaką maja moc. Wtedy całość zsumujesz i masz gotowe obliczenia.
Być może masz uszkodzony licznik (mimo to że był wymieniony), lub ktoś porostu kradnie w jakiś sposób energię z twojej instalacji.
Opisz jeszcze jak wygląda twoja instalacja, jaki ma wiek, w jakim systemie jest zmontowana, i jak wygląda twój dom, mieszkanie. Wszystko to co pomoże w zdiagnozowaniu problemu. Miałem kiedyś podobny przypadek, ale żeby go porównać potrzebujemy więcej informacji.
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top
1044571
Removed
1044571
Removed
Post#5 24 Feb 2010 14:24    

Re: Jak sprawdzić pobór prądu w domku jednorodzinnym


Po co to wszystko ? Jak masz licznik starego typu wystarczy policzyć czas obrotu tarczy. To wskazuje ile bierzemy z sieci.
To najlepszy miernik.
Ustalenie którędy ten ktoś kradnie prąd, to znacznie trudniejsza sprawa i musisz zapłacić za to elektrykowi.
Bronek

Helpful post? + 0
Back to top
Miniax
Level 30
Location: Bielsko-Biała
Joined: 18 Dec 2007
Posts: 1320
Helped: 146
Post rating: 40
Miniax
Level 30
Post#6 24 Feb 2010 16:22    

Re: Jak sprawdzić pobór prądu w domku jednorodzinnym


miron_60 wrote:
Witam serdecznie i na wstępie przepraszam że od razu z grubej rury o pomoc proszę. Problemem jest wysokie zużycie energii elektrycznej wynoszące 1800 KWh
za dwa miesiące Od tego rachunku trzeba odliczyć prąd zużywany przez akwarium ok. 17KWh na dobę to i tak ucieka gdziś ok 20 KWh na dobę.


Skoro zużycie energii w ciągu dwóch miesięcy wynosi 1800kWh, a akwarium zużywa 17kWh na dobę to:
17kWh * 60 dni = 1020kWh
1800kWh - 1020kWh = 780kWh
780kWh / 60 = 13 kWh
Jak widać 13 kWh to nie jest około 20kWh na dobę z wyłączeniem akwarium.

Mimo to nie da się ukryć, że zużycie jest co najmniej dwa razy za duże. Chyba, że używasz jakieś przepływowe ogrzewacze wody i np. kuchenkę z płytą elektryczną.

ziomus90210 wrote:

PC to ok. 200W * 12h= 2,4kWh
TV powiedzmy 50W * 12h = 0,6kWh
oświetlenie + kuchenka + lodówka + zamrażarka = ?
pompa obiegowa to. 50W * 12h * 2 = 1,2kWh
itd. może jeszcze od czasu do czasu grzałeczka w pralce ok. 2kW


W dzisiejszych czasach komputer trzeba liczyć minimum 400W (zasilacz komputerowy 300 - 600W + monitor i podobne ok. 100W). A, że napisał "komputery" to znaczy, że ma co najmniej dwa czyli ok. 800W *12h = 9,6kWh/ dobę, więc możliwe jest takie zużycie (chyba, że pod komputer miałeś na myśli laptop czy jakieś bardzo stare faktycznie 200W maszyny).
Na telewizor też trzeba liczyć co najmniej 100W.
Jeżeli do tego ma jeszcze tą płytę elektryczną to możliwe, że takie rachunki przychodzą.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Alana
Level 37
Location: Gdańsk
Joined: 28 Jul 2002
Posts: 3105
Helped: 360
Post rating: 94
Alana
Level 37
Post#7 24 Feb 2010 16:26    

Re: Jak sprawdzić pobór prądu w domku jednorodzinnym


Quote:
Rodzina 3 osobowa gdzie tylko komputery pracują po 12 godzin na dobę.

Nie zdziwilabym sie jakby to byla przyczyna. Moja skrzynka ciagnie ok 120VA, monitor CRT pewnie drugie tyle, lapek 50, serwer 60.

Helpful post? + -1
Back to top
MARCIN.SLASK
Specjalista AGD
Location: Chorzów
Joined: 02 Oct 2007
Posts: 7080
Helped: 516
Post rating: 200
MARCIN.SLASK
Specjalista AGD
Post#8 24 Feb 2010 16:31    

Re: Jak sprawdzić pobór prądu w domku jednorodzinnym


Średnio 1.25kWh. Być może grzejnik(i) pracowały często.

Helpful post? + 0
Back to top
=Grzegorz=
Level 21
Joined: 30 Oct 2005
Posts: 486
Helped: 35
Post rating: 25
=Grzegorz=
Level 21
Post#9 24 Feb 2010 19:11    

Re: Jak sprawdzić pobór prądu w domku jednorodzinnym


miron_60 wrote:
Będę wdzięczny za pomoc i ukierunkowanie w rozwiązaniu tego węzła. Pozdrawiam. Mirosław


Licznik energii to bardzo dobry miernik chwilowy, z obrotów tarczy wyliczasz aktualny pobór mocy, patrzysz co jest w danej chwili włączone i musi się zgadzać
prosty wzór:

P[kW]=( 3600 * OBR ) : ( czas * C )

OBR - ilość obrotów tarczy licznika
czas - czas zmierzony stoperem w sekundach
C - stała licznika podana na tabliczce np 375 dla licznika A52, 120 dla C52

Przykładowo: zmierzyłeś że licznik A52 wykonał 8 obrotów w czasie 42 sekund, to daje: P= ( 3600* 8 ) : ( 42*375 ) = 1.82kW czyli pobierasz w danej chwili 1820W


Spisuj licznik raz na dobę przez kilka dni aby znać zużycie dobowe

Sam napisałeś że zużywasz 30kW na dobę, z tego 17kW to akwarium, pozostaje 13kW na resztę to wynik całkowicie normalny

ja w bloku w mieszkaniu przy liczniku 1 fazowym mam zużycie dobowe około 9kW

moje propozycje wyliczeniowe:
1.5kW lodówki
2kW kuchnia elektryczna (to masakra)
2kW komputery
1kW pompy
1kW oświetlenie
0.5kW TV
0.5kW średnio 1 pranie
0.5kW drobne urządzenia w standby

Już masz 9kW...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
ziomus90210
Level 35
Joined: 30 Sep 2008
Posts: 2778
Helped: 261
Post rating: 131
ziomus90210
Level 35
Post#10 25 Feb 2010 18:49    

Re: Jak sprawdzić pobór prądu w domku jednorodzinnym


Zgadza się pisząc 200W na PC zaniżyłem wartość z resztą jak wszystkiego.
Gdzie masz licznik? (w domu -skrzynce na zewnątrz)
Na twoim miejscu zastanowiłbym się nad oszczędzaniem energii a nie szukał dziury w całym.
Jak napisali koledzy radzę policzyć raz jeszcze.
I tak na boku.
Co to za akwarium?
Trzymasz w nim aligatory?

Kolega mało zainteresowany:(

Helpful post? + 0
Back to top
1044571
Removed
1044571
Removed
Post#11 25 Feb 2010 19:54    

Re: Jak sprawdzić pobór prądu w domku jednorodzinnym


Wystarczy zmierzyć czas jednego obrotu sekundnikiem w zegarku.
To wystarczająca dokładność, Bo przy kradzieży te czasy będą sęe różnić o kilkaset procent.
Bronek

Helpful post? + 0
Back to top
miron_60
Level 9
Joined: 18 Dec 2009
Posts: 37
Post rating: 9
miron_60
Level 9
Post#12 28 Feb 2010 12:31  Topic author   

Re: Jak sprawdzić pobór prądu w domku jednorodzinnym


dzięki za zainteresowanie i podpowiedzi jednak nie miałem dostępu do miernika cęgowego, a korciło mnie wykorzystanie miernika poboru prądu VOLTCRAFT. Z początku robiły się zwarcia ponieważ wtyczka wkładana do miernika podłączana była do kabla zasilającego np, zespół gniadek ma piętrze /oczywiście za wyłączonym bezpiecznikiem a drugi kabelek zawieszonu był na masie. Problem wykluczył się gdy koniec kabla zaciskałem na zasilaniu a drugi na powrocie ale odłączonym od masy. W ten sposób znalazem wszystkie odbiorniki zamontowane na lini jak również sprawdziłem pobory mocy. Jak wyłączyłem wszystkie odbiorniki, wyświellacz pokazywał zero czyli nie zlalazłem żadnego przebicia. Problem wystąpił z szóstą linią gdzie po odłączeniu od bezpiecznika i odkręceniu drugiej końcówki od masy po podłączeniu do Voltcrafta i zmierzeniu poboru loddówki podłączonej do gniazda w kuchni po chwili piedykło zwarcie po którym wywalił bezpiecznik pod Voltcraftem a na końcówce upalił się kabel. Mając odłączoną linie gniadek w kuchni nie powinno być chyba napięcia a neonówka świeci i tu się zatrzymałem. Badając neonówką Phaser 777 np. sprawdzanych poprzednich kabli przykręconych do masy w skrzynce trzymając za metalowe zero w neonówce delikatnie piszczy ale kontrolka czerwona nie pali się. Dotykając odkreconego kabla z gniazdek w kuchni jednej czy drugiej końcówki neonówka piszczy głośno i pali się czerwona dioda. I tu już zgłupiałem. Jeżeli ktoś z kolegów wie czemu raz mam zwarcie raz nie mam i dlaczego neonówka świeci na odłączonej lini od zasilania będę wdzięczny. Pozdrawiam Mirosław

Helpful post? + 0
Back to top
neo_dc
Level 31
Location: Tczew
Joined: 24 Mar 2005
Posts: 2152
Helped: 169
Post rating: 21
neo_dc
Level 31
Post#13 01 Apr 2010 17:23    

Re: Jak sprawdzić pobór prądu w domku jednorodzinnym


Weź to facet rozrysuj w paincie co robiłeś bo ja przynajmniej tego nie ogarniam.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Pan_Tofian
Level 8
Location: Bolęcin
Joined: 13 Dec 2014
Posts: 28
Pan_Tofian
Level 8
Post#14 19 Apr 2015 18:09    

Re: Jak sprawdzić pobór prądu w domku jednorodzinnym


To oznacza że, masz uszkodzodzoną instalację elektryczną a jak neonówka
nie świeciła to pewnie źle przyłożyłeś. Czy przebicie instalacji sprawdzaałeś
koło licznika ? Jeśli tak to może być tak że masz źle zrobioną instalację
na przykład w ścianie. W zaistniałej sytuacji najrozsądniej będzie zaprosić
do siebie elektryka niech sprawdzi całą instalację.

Dodano po 9 [minuty]:

To oznacza że, masz uszkodzodzoną instalację elektryczną a jak neonówka
nie świeciła to pewnie źle przyłożyłeś. Czy przebicie instalacji sprawdzaałeś
koło licznika ? Jeśli tak to może być tak że masz źle zrobioną instalację
na przykład w ścianie. W zaistniałej sytuacji najrozsądniej będzie zaprosić
do siebie elektryka niech sprawdzi całą instalację.

Moderated by Łukasz-O:
3.1.19. Zabronione jest publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych.
Nie sądzisz, że przez pięć lat autor tematu już dawno uporał się z problemem?


Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Electricity Measurement -> Jak sprawdzić pobór prądu w domku jednorodzinnym
Page 1 of 1

Similar topics to jak sprawdzić pobór prądu w domku jednorodzinnym

Zanik prądu w domku jednorodzinnym (9)
TM w domku jednorodzinnym (1)
Alarm w domku jednorodzinnym (1)
Instalacja w domku jednorodzinnym (8)
Instalacja w domku jednorodzinnym (4)
Instalacja TN-C-S w domku jednorodzinnym. (15)
System alarmowy w domku jednorodzinnym (11)
Instalacja trójfazowa w domku jednorodzinnym (23)
Instalacja elektryczna w domku jednorodzinnym (9)
jakie bezpieczniki w domku jednorodzinnym? (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.103 seconds