| Author |
Urgon Poziom 22

|
24 Feb 2010 15:33 IIPA zrównuje użytkowników open source z piratami |
|
|
|
AVE...
International Intellectual Property Alliance (IIPA), międzynarodowa organizacja zrzeszająca podobne organizacje(m.in. MPAA i RIAA) postuluje o wpisanie Indonezji, Brazylii i Indii na listę Special 301 tylko dlatego, iż powszechnie wspierają i używają oprogramowania open source. Lista Special 301 zawiera kraje, których polityka szkodzi interesom firm amerykańskich, i na które USA może nałożyć sankcje handlowe. IIPA uznało, iż używanie programów open source jest równie złe, co piractwo. Cel IIPA jest oczywisty: zmusić te kraje do używania płatnego oprogramowania, które obecnie nie jest w stanie konkurować z programami Open Source w przetargach państwowych.
Źródło
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Feb 2010 15:33 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
skaktus Poziom 24

|
24 Feb 2010 17:46 Re: IIPA zrównuje użytkowników open source z piratami |
|
|
|
Kasa, kasa, kasa, kasa.
Bezczelność, bezczelność, bezczelność, bezczelność.
IIPA jest rakiem jak ZAIKS i inne firmy które wyciągają kasę jak tylko się da. A sankcji nie nałożą, bo Indie coraz bardziej rosną w siłę (tanią roboczą) jak Chiny.
|
|
| Back to top |
|
 |
MasterMatan Poziom 18

|
24 Feb 2010 18:50 Re: IIPA zrównuje użytkowników open source z piratami |
|
|
|
ŻAL i BÓL
OpenSource to najwyraźniej szkodnik w USA skoro nie da się z niego wyciągnąć kasy to jest to tylko śmieć który nie pozwala zarabiać.
Mam nadzieję że nadejdą czasy (powtórnej) świetności OS gdy większość programów i systemów oraz sprzętu będzie o otwartym kodzie/architekturze. Już to zaczyna być zauważalne, otwarte systemy na telefonach komórkowych i palmtopach, rosnąca popularność Linuksa, open hardware (za sprawą tanich uC).
Mam nadzieję że się odezwie KE (komisja europejska), może jej nie lubimy ale czasem przydałby się głos jakiś silniejszy niż niezadowolenie kilku milionów jednostek.
|
|
| Back to top |
|
 |
jacob1001 Poziom 6

|
24 Feb 2010 19:14 Re: IIPA zrównuje użytkowników open source z piratami |
|
|
|
tylko proszę pamiętać ze najwięcej oprogramowania open source pochodzi z USA
np: sourceforge.net jest utrzymywany przez firmę - sklep internetowy www.thinkgeek.com
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
24 Feb 2010 19:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dsinfo Poziom 10

|
24 Feb 2010 19:42 Re: IIPA zrównuje użytkowników open source z piratami |
|
|
|
Największe firmy z branży IT znajdujące się w USA - udostępniają wiele swoich aplikacji na zasadach Open-Source.
To jest kpina. Ta organizacja chyba urządza sobie żarty.
Naprawdę hańba!
|
|
| Back to top |
|
 |
flubber.trip Poziom 20

|
25 Feb 2010 14:03 Re: IIPA zrównuje użytkowników open source z piratami |
|
|
|
Tera na znak protestu wszyscy powinni przejść na Open Source, lecz niestety z wiadomych przyczyn jest to nie możliwe :/
|
|
| Back to top |
|
 |
ascigacz Poziom 7

|
25 Feb 2010 14:14 Re: IIPA zrównuje użytkowników open source z piratami |
|
|
|
Piractwem można nazwać to co robią niektórzy producenci oprogramowania i wymienione organizacje.
Z drugiej strony wiele firm uczestniczy w rozwoju oprogramowania OS i jeszcze więcej z niego korzysta. Poza tym free to nie znaczy przede wszystkim "za darmo".
Wdrożenie nawet darmowego produktu kosztuje i można również na tym zarobić.
Zazwyczaj OS jest pisane ściśle na konkretne potrzeby użytkowników bez ukrytych haczyków jak w oprogramowaniu komercyjnym.
Według mnie: oprogramowanie wolne - do domu; komercyjne - do firmy.
Bo technologie informatyczne to rodzaj bańki - nie dmuchać za mocno bo pęknie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
25 Feb 2010 14:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
GreX0 Poziom 11

|
25 Feb 2010 18:01 Re: IIPA zrównuje użytkowników open source z piratami |
|
|
|
Przecież UE wspiera software open source.To usa embargo na UE nałoży hahaha usa to komercyjny chłam.
Ja już kupę czasu jadę na firefoxie,thunderbird-zie,czy open officie i masie innego softu opensource i nie wiem po co płacić za coś co inny człowiek tworzy dla drugiego z czystej pasji.
|
|
| Back to top |
|
 |
Belialek Poziom 19

|
25 Feb 2010 19:54 Re: IIPA zrównuje użytkowników open source z piratami |
|
|
|
A czy ktokolwiek z Was pofatygował się i sprawdził rzetelność tego newsa? Z tego co widzę to Indonezja, Brazylia oraz Indie znajdują się na rzeczonej liście od roku 2009, więc niby czemu ma ktoś postulować o dodanie? Nie wiem kto tak ładnie próbuje siać jakąś propagandę, ale może niech najpierw poczyta ten dokument i przestanie dorabiać jakąś ideologię - tam są wyjaśnione przyczyny dodania do listy wyżej wymienionych krajów oraz informację z zakresu co się zmieniło a na co należy zwrócić uwagę. Konia z rzędem temu, kto tam znajdzie cokolwiek o Open Source. Jeżeli dalej chcecie sobie uprawiać teorie spiskowe i macie chęć odpisać coś w stylu "tego nikt nie napisze wprost" - w takim razie skąd te informacje? Jakieś źródło?
PS
| skaktus wrote: |
| IIPA jest rakiem jak ZAIKS i inne firmy które wyciągają kasę jak tylko się da. |
Rozumiem, że jak założysz firmę to będziesz pracować charytatywnie? ;)
|
|
| Back to top |
|
 |