Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Sieciówka PCMCIA - kabelek


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Sieciówka PCMCIA - kabelek
Author
Message
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Joined: 13 Sep 2002
Posts: 25655
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#1 Post from the author of the topic 13 Jan 2003 20:52   

Sieciówka PCMCIA - kabelek


Problem pojawiał się już na forum, sam odpisywałem że dorobienie kabelka może okazać się trudne ale ostatnio miałem możliwość rozebrania takiej karty sieciowej (Micronet SP160A - 10/100Mbps) i to co zobaczyłem w środku mnie mile zaskoczyło. Otóż jak wiadomo sieć Ethernet wykorzystuje 2 pary przewodów do transmisji (i zazwyczaj kolejność przewodów w parze nie jest krytyczna). W karcie znajduje się transformatorek separujący (czarny prostokąt z żółtą naklejką), co pozwala na łatwe zlokalizowanie owych par a pozostałe linie służą do sterowania diodami LED w gnizadku dołączanym na kabelku.
Wygląda więc, że kłopotliwy kabelek to rzeczywiście tylko kawałek przewodu z wtyczką do karty z jednej strony i gniazdkiem RJ-47 z drugiej (i ew. kilkoma diodami LED).
Jak podłącze kabelki, poinformuje o rezultatach.
Sieciówka PCMCIA - kabelek

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Jan 2003 20:52   





Back to top
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Joined: 13 Sep 2002
Posts: 25655
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#2 Post from the author of the topic 13 Jan 2003 22:10   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Zgodnie z obietnicą sprawdziłem i... DZIAŁAExclamation

Helpful message? + -

Back to top
   
zyraf
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 28 Apr 2002
Posts: 1155

Post#3 29 May 2003 15:27   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


witam
a ja z szybkoscia przy wiekszej odleglosci?
bo szukam troche o tym i stwierdzam ze duzo taniej kupic karte bez kabelka. ale w pewnym temacie pisza ze to trudne dorobic bo tam w srodku sa LED'y i jeszcze trafa separujace. to chyba zalezy w jakiej karcie. i ewentualnie czy ktos by mi doradzil jaka kupic?

Helpful message? + -

Back to top
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Joined: 13 Sep 2002
Posts: 25655
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#4 Post from the author of the topic 29 May 2003 15:37   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Widziałem kilka kart i we wszystkich transformatorek był w środku, również ten od BNC, łatwo go zlokalizować. Pary Tx i Rx są koło siebie a ze stwierdzeniem która jest która to można nawet próbować na chybił-trafił (są aż 2 możliwości). LEDy sobie odpuściłem, w oryginalnym kabelku były ACT i LNK, czasem są LNK10 i LNK100.
Jak wyczytałem w jakiejś mądrej publikacji, skrętka nie powinna być rozkręcona w jednym miejscu na długości większej niż 1cm, ja dorobiłem w swojej karcie kabelek z ok. 15cm taśmy od HDD, zakończony gniazdkiem RJ-45, na 10Mbps sieci osiedlowej działa bez problemu, przy bezpośrednim połączeniu z drugim kompem na 100Mbps, wyciąga jakieś 74Mbps (przy kopiowaniu plików w Windowsie).
Moja karta to Micronet SP160A.

Helpful message? + -

Back to top
   
elektryk
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 25 Apr 2002
Posts: 11061

Post#5 29 May 2003 16:33   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


To macie mało skomplikowaną budowe, bo moja ma dość rozbudowany adapter i nie ma w nim TYLKO transformatorka albo samych drutów. Załączam skan wnętrza z mojego adaptera, od spodu jest też kilka elementów SMD to jakieś rezystory/kondensatory i dioda. To jest karta 10Mb Combo firmy Edimax model EP-4000
Sieciówka PCMCIA - kabelek

Helpful message? + -

Back to top
   
cortez_
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 08 Apr 2003
Posts: 1097

Post#6 29 May 2003 21:50   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Bo w twoim adapterze jest jeszcze konwerter do BNC

Helpful message? + -

Back to top
   
elektryk
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 25 Apr 2002
Posts: 11061

Post#7 29 May 2003 21:55   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Przecież napisałem że to karta Combo. Chodziło o samą idee że karta karcie nie równa.

Helpful message? + -

Back to top
   
damik
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 07 Feb 2003
Posts: 212
Location: Bytom

Post#8 01 Jun 2003 20:11   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Mam kartę PCMCIA D-link DRP-16CT, przylutowałem kabelek RJ45 (około 10 cm) prosto do trafa na karcie i działa bez problemu .

Niestety pokleiłem już tę kartę klejem bo mi się nieco rozwaliła przy rozbieraniu i nie chcę ryzykować jej ponownego otwarcia, ale jak przerobię inne to zrobię scana ...

Helpful message? + -

Back to top
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Joined: 13 Sep 2002
Posts: 25655
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#9 Post from the author of the topic 01 Jun 2003 21:52   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Widzę, że po pięciu miesiącach od rozpoczęcia tematu wreszcie coś się zaczęło tu dziać...
Niestety muszę przyznać, że raz trafiłem na kartę która nie chciała działać z tak dolutowanym kabelkiem Sad ale może była uszkodzona...
Proponuję, aby zamieszczać zdjęcia płytek różnych kart PCMCIA z opisem wyprowadzeń, żeby inni nie musieli eksperymentować, tylko już wiedzieli czy z daną kartą tak się da i gdzie ma Tx, gdzie Rx.

Helpful message? + -

Back to top
   
zyraf
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 28 Apr 2002
Posts: 1155

Post#10 02 Jun 2003 14:56   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Wlasnie takie cos by sie przydalo.
Moze ktos by stronke zrobil ? Bo ja sobie kupuje laptopa, a do niego potem sieciowke.
Nie jestem taki glupi zeby dac wiecej za nia niz za laptopa, a takie bez kabelka to chodza po 30 lub mniej zeta na allegro.
Tylko jakiej firmy kupic zeby bylo prosto dorobic?
Takie info bedzie potrzebne...

Helpful message? + -

Back to top
   
qulet
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 14 Sep 2003
Posts: 226
Location: POZNAŃ

Post#11 26 Sep 2003 18:45   

PCMCIA to RJ45


Moja karta sieciowa to EtherEZ PC Card SMC
Przesyłam skan pary wyjść tz transformatorka oznaczyłem nr pinów RJ45
karta po wlutowaniu gniazda RJ45 działa bez problemów oszczędność 39zł.
Tematy scalone, załącznik skonwertowany do .jpg<TzOk>
Sieciówka PCMCIA - kabelek

Helpful message? + -

Back to top
   
E.T
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 05 Jan 2003
Posts: 31

Post#12 01 Oct 2003 21:04   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Moja karta to PE-200 po wlutowaniu kabelka dziala bez problemu. Szukalem kabelka do tej karty bezskutecznie, a dzieki wam juz dziala.
pozdo E.T

Helpful message? + -

Back to top
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Joined: 13 Sep 2002
Posts: 25655
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#13 Post from the author of the topic 26 Oct 2003 13:04   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Kolejna karta do której dorobiłem kabelek to 3com EtherLink III.
Dodaję też opis kabelka do karty Micronet.
Sieciówka PCMCIA - kabelek
MN_SP160A
Sieciówka PCMCIA - kabelek
3com_EL_III

Helpful message? + -

Back to top
   
Masster
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 24 Mar 2002
Posts: 1903
Location: Ostróda / Szczecin

Post#14 31 Jan 2004 13:06   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Właśnie udało mi się dorobić kabelek do karty Intel EtherExpress PRO/100 Mobile Adapter. Jest to jedyna 16-bitowa karta 100 Mb/s jaką znalazłem na Allegro (kupiłem ją za 10 zł!). Do gniazda prowadzi 8 ścierzek z czego 1 masa a 3 są podłączone przez rezystory to pewnie od diod Link/10/100 nie wiem dokładnie bo diod nie podłączyłem.

Karta narazie sprawuje się dobrze i pracuje przy 100 Mb/s właśnie przez nią piszę tego posta Smile
Jeszcze jedna ciekawostka a mianowicie tą kartę wyprodukwała firma Xircom, procesor jest tej firmy i ma taki nadruk na PCB.
Sieciówka PCMCIA - kabelek
Intel EtherExpress PRO100 16bit

Helpful message? + -

Back to top
   
orzeszko
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 7

Post#15 20 Apr 2004 23:27   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Mam do Was małe pytanko: mam 3Com Etherlink III i jak ja bezdestrukcyjnie rozebrać? Ma strasznie "litą" budowę i nie wiem co wyjąć a co podważyć :/

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Apr 2004 23:27   





Back to top
   
Masster
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 24 Mar 2002
Posts: 1903
Location: Ostróda / Szczecin

Post#16 21 Apr 2004 10:59   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Ja zacząłem rozbiórkę karty od złącza do kabelka bo tam miała niewielką szparkę Wink później małym śrubokrętem podważałem całą blaszkę dookoła, w okolicy złącza PCMCIA była zklejona dwustronną taśmą klejącą.

Helpful message? + -

Back to top
   
orzeszko
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 7

Post#17 26 Apr 2004 16:03   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Już rozebrałęm - było to prostsze niez sie spodziewałem - kat\rta trzyma się na plastikowych zatrzaskach. Niektóe z nich poszły w kosmos po mojej operacji, ale nic to - co kropelka... Smile Najwazniejsze, że karta nie uległa deformacji i wejdzie do slotu. Pytanie z innej beczki: chcę zrobic ten kabelek elegancko, mam nawet gniazdko RJ45. Czy aby ładnie wkomponować kabelek w karte posnęlibyscie się do wylutowania oryginalnego gniazdka do kabelka (no tego oryginalnego kabelka)?

Helpful message? + -

Back to top
   
Masster
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 24 Mar 2002
Posts: 1903
Location: Ostróda / Szczecin

Post#18 26 Apr 2004 17:13   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


To całkiem dobry pomysł bo jak wyprowadzisz tylko przewody to szybko się urwą, a zgodnie z prawami Murphyego urwą się wtedy gdy będzież bardzo potrzebował sieci i nie bdziesz miał lutownicy pod ręką. Po całej operacji możesz to szczelnie zakleić np. hot-glue i nie powinno się już urywać. (od mojej się urwały i po ponownym przylutowaniu karta nie łączy się już ze 100 Mb/s Sad )

POPRAWKA: zostałem zmuszony do odkurzenia tej karty bo moja "codzienna" karta (z kabelkiem) odmówiła posłuszeństwa, po ponownym przylutowaniu karta znów łączy się z prędkością 100Mb/s Laughing

Helpful message? + -

Back to top
   
orzeszko
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 7

Post#19 27 Apr 2004 14:46   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


No właśnie usunąłem to złącze a kabelki zakryłem izolacją. Na końcu przylutowałem gniazdko RJ45 pozyskane z takiego "natynkowego". Niestety nie miałem innego pomysłu i dosyć paskudnie zaizolowałem je taśmą izolacyjną - nie wygląda ładnie ale funkcjonuje. O HOT-GLUE nie pomyślałem - świetny pomysł! Kapnę tam parę "glutów" przez tą szparkę przy kablu. No i najważniejsze - karta działa elegancko! I do tego na Macintoshu - podwójny sukcess Smile I to za 10zł. Nie to już normalnie full-wypas Smile))))

Helpful message? + -

Back to top
   
zyraf
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 28 Apr 2002
Posts: 1155

Post#20 27 Apr 2004 15:17   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


ja narazie obmyslilem taki plan: zostawic zlacze (a nuz kiedys bedziemy mieli kabelek za free?), wyciac dziurke obok, na kabelki koszulke termokurczliwa i zamocowac na hotglue (tez po bokach), raczej sie nie polamie, nie urwie zbyt latwo... jutro prawdopodobnie bede mial karte to pokombinuje

Helpful message? + -

Back to top
   
orzeszko
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 20 Apr 2004
Posts: 7

Post#21 27 Apr 2004 16:04   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Mały problemiq bedziesz miał bo ta karta strasznie cienka jest. U mnie praktycznie trzymała sie tyslko na plastikach umieszczonych po rogach. Jakbym tam jeszcze dziurkę zrobił... Smile
Ja kombinuję inaczej - ta karta mi funkcjonuje, szukam identycznej, taniej a z kablem. Wtedy tą sprzedam... Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
Mamut
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Dec 2002
Posts: 275
Location: Szczecin

Post#22 07 May 2004 20:50   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


a czy ktoś moze wie jak podłączyć ledy do 3COM EtherLink III??
ew jak podłączyć się do linii? chodzi mi o tx/rx

Helpful message? + -

Back to top
   
Masster
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 24 Mar 2002
Posts: 1903
Location: Ostróda / Szczecin

Post#23 08 May 2004 08:24   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Mamut wrote:
a czy ktoś moze wie jak podłączyć ledy do 3COM EtherLink III??
ew jak podłączyć się do linii? chodzi mi o tx/rx
Jakbyś przejżał ten post to byś sam znalazł. Jest nawet zdjęcie 3com_el_III.

Helpful message? + -

Back to top
   
Mamut
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 05 Dec 2002
Posts: 275
Location: Szczecin

Post#24 08 May 2004 13:41   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Masster: A jak Ty byś dobrze przecztyał moje pytanie, to byś zobaczył aże chodzi mi o LEDy (diody świecące) a nie o tx/rx.

Helpful message? + -

Back to top
   
zyraf
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 28 Apr 2002
Posts: 1155

Post#25 08 May 2004 14:00   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


chyba ery pomyliles...
Quote:
ew jak podłączyć się do linii? chodzi mi o tx/rx

Quote:
... chodzi mi o LEDy (diody świecące) a nie o tx/rx.

z ledami pokombinowac mozna, ale jakos tak mi sie nie chce jak juz zlozylem ta karte...
dziala dobrze, nawet przy nieskreconych kabelkach o dlugosci 15cm tez dzialalo.
z ta 3com E.L. III poradzilem sobie tak, ze wycialem troche plastiku obok zlacza (w jednej 'polowce' karty) i zagialem blache tak aby nic nie zagrazalo kabelkowi, skleilem klejem cyjanoakrylowym no i sie trzyma dobrze. wszystko wyszlo mnie nieco ponad 20zl wiec chyba sie oplaca...

Helpful message? + -

Back to top
   
Masster
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 24 Mar 2002
Posts: 1903
Location: Ostróda / Szczecin

Post#26 08 May 2004 15:50   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Przepraszam, mój błąd.

Wyjścia na diody LED bardzo łatwo zlokalizujesz. Poszukaj ścierzek idących do gniazda przez rezystory będą dwie i to właśnie będą te do LEDów.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 08 May 2004 15:50   





Back to top
   
3chudy3
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 23 Jun 2004
Posts: 202
Location: Łódź

Post#27 24 Jul 2004 17:25   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Mam kartę XIRCOM Ethernet 10/100 + Modem 56, mam do niej kabelki ale kabelek od karty sieciowej nie działa (tzn, jak podepne laptopa do huba to nie zapalają sie diody ni w karcie sieciowej ani w hubie) wie któś może gdzie są wyprowadzenia w tej karcie. Załaczam fotke karty...

na dole jest gniazdo sieciowe.


Rozebrałem kabelek i sprawdziłem miernikiem, miedzy PINem 1 i 2 (TD+ i TD- w gniazdku tego kabelka) jest zwarcie, tak samo jest z 3 i 6 (RD+ i RD-). Zwarcie to nie jest w kabelku bo po odpięciu nie ma zwarcia, po podłaczeniu do karty jest..... Czy to jest normalne ?
Sieciówka PCMCIA - kabelek
XIRCOM Ethernet 10/100 + Modem 56

Helpful message? + -

Back to top
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Joined: 13 Sep 2002
Posts: 25655
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#28 Post from the author of the topic 24 Jul 2004 23:24   

Sieciówka PCMCIA - kabelek


Na karcie jest transformator o dość małej rezystancji... uzwojenia są właśnie między + i -.

Helpful message? + -

Back to top
   
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody


Joined: 13 Sep 2002
Posts: 25655
Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec

Post#29 Post from the author of the topic 15 Dec 2004 20:21   

Sieciówka PCMCIA - kabelek


Odgrzebuję temat, żeby poinformować że nawet diodki udało mi się podłączyć. Oryginalnie były 3: Link, ACT, 100Mbps, na płytce są jednak 4 linie idące przez jednakowe rezystory. Problem jest taki, że linia którą wziąłem za ACT działa tylko przy 10Mbps, na 100Mbps świeci się ciągle. Na poszczególnych liniach jest:
- świeci jak karta ma połączenie z siecią
- miga jak jest ruch na sieci, reaguje też na ruch pochodzący od samej karty
- miga jak karta coś wysyła ale przy 100Mbps ciągle świeci
- świeci ciągle (chyba nawet bez kabla)
Dioda była zawsze włączana między dany sygnał a +5V (2gi pin, z filtrem ferrytowym).

P.S.
Poszukuję dokumentacji układu ADMtek Centaur-e AN985.

Helpful message? + -

Back to top
   
hki
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 23 Aug 2002
Posts: 477

Post#30 20 Dec 2004 16:08   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


witam, w mojej karcie jest scalak lanf72761 wie ktos moze gdzie w nim sa wyjscia rx i tx???

thx

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Sieciówka PCMCIA - kabelek
Page 1 of 2 Go to page 12  Next
Similar topics
Sieciówka PCMCIA (2)
kabelek do karty sieciowej na PCMCIA- PILNE!!! (5)
Jaki kabelek do karty PCMCIA - Ethernet (9)
Karta USB 2.0 PCMCIA - kabelek zasilający (7)
Wydajność prądowa PCMCIA. Moc? Dodatkowy kabelek? (1)
Kontroler PCMCIA Argus 2500+WiFi Belkin F5D7011 PCMCIA (6)
Czy istnieją przejściówki PCMCIA -> 2 x PCMCIA ? (7)
Jaka różnica między PCMCiA a PCMCiA II. (2)
SIECiÓWKA (2)
Sieciówka (11)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.073 seconds

elektroda.pl topic RSS feed