Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Sieciówka PCMCIA - kabelek


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet ->Sieciówka PCMCIA - kabelek Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 26449
Pomógł: 1923
Ocena postów: 372
tzok
Moderator Samochody
Post#1 13 Sty 2003 20:52  Autor tematu   

Sieciówka PCMCIA - kabelek


Problem pojawiał się już na forum, sam odpisywałem że dorobienie kabelka może okazać się trudne ale ostatnio miałem możliwość rozebrania takiej karty sieciowej (Micronet SP160A - 10/100Mbps) i to co zobaczyłem w środku mnie mile zaskoczyło. Otóż jak wiadomo sieć Ethernet wykorzystuje 2 pary przewodów do transmisji (i zazwyczaj kolejność przewodów w parze nie jest krytyczna). W karcie znajduje się transformatorek separujący (czarny prostokąt z żółtą naklejką), co pozwala na łatwe zlokalizowanie owych par a pozostałe linie służą do sterowania diodami LED w gnizadku dołączanym na kabelku.
Wygląda więc, że kłopotliwy kabelek to rzeczywiście tylko kawałek przewodu z wtyczką do karty z jednej strony i gniazdkiem RJ-47 z drugiej (i ew. kilkoma diodami LED).
Jak podłącze kabelki, poinformuje o rezultatach.
Sieciówka PCMCIA - kabelek

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 26449
Pomógł: 1923
Ocena postów: 372
tzok
Moderator Samochody
Post#2 13 Sty 2003 22:10  Autor tematu   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Zgodnie z obietnicą sprawdziłem i... DZIAŁA:!:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
zyraf
Poziom 21
Poziom 21
Dołączył: 28 Kwi 2002
Posty: 1155
Pomógł: 1
Ocena postów: 9
zyraf
Poziom 21
Post#3 29 Maj 2003 15:27    

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


witam
a ja z szybkoscia przy wiekszej odleglosci?
bo szukam troche o tym i stwierdzam ze duzo taniej kupic karte bez kabelka. ale w pewnym temacie pisza ze to trudne dorobic bo tam w srodku sa LED'y i jeszcze trafa separujace. to chyba zalezy w jakiej karcie. i ewentualnie czy ktos by mi doradzil jaka kupic?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 26449
Pomógł: 1923
Ocena postów: 372
tzok
Moderator Samochody
Post#4 29 Maj 2003 15:37  Autor tematu   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Widziałem kilka kart i we wszystkich transformatorek był w środku, również ten od BNC, łatwo go zlokalizować. Pary Tx i Rx są koło siebie a ze stwierdzeniem która jest która to można nawet próbować na chybił-trafił (są aż 2 możliwości). LEDy sobie odpuściłem, w oryginalnym kabelku były ACT i LNK, czasem są LNK10 i LNK100.
Jak wyczytałem w jakiejś mądrej publikacji, skrętka nie powinna być rozkręcona w jednym miejscu na długości większej niż 1cm, ja dorobiłem w swojej karcie kabelek z ok. 15cm taśmy od HDD, zakończony gniazdkiem RJ-45, na 10Mbps sieci osiedlowej działa bez problemu, przy bezpośrednim połączeniu z drugim kompem na 100Mbps, wyciąga jakieś 74Mbps (przy kopiowaniu plików w Windowsie).
Moja karta to Micronet SP160A.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
elektryk
Poziom 26
Poziom 26
Dołączył: 25 Kwi 2002
Posty: 11061
Pomógł: 437
Ocena postów: 3
elektryk
Poziom 26
Post#5 29 Maj 2003 16:33    

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


To macie mało skomplikowaną budowe, bo moja ma dość rozbudowany adapter i nie ma w nim TYLKO transformatorka albo samych drutów. Załączam skan wnętrza z mojego adaptera, od spodu jest też kilka elementów SMD to jakieś rezystory/kondensatory i dioda. To jest karta 10Mb Combo firmy Edimax model EP-4000
Sieciówka PCMCIA - kabelek

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
cortez_
Poziom 20
Poziom 20
Dołączył: 08 Kwi 2003
Posty: 1097
Pomógł: 32
Ocena postów: 10
cortez_
Poziom 20
Post#6 29 Maj 2003 21:50    

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Bo w twoim adapterze jest jeszcze konwerter do BNC

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
elektryk
Poziom 26
Poziom 26
Dołączył: 25 Kwi 2002
Posty: 11061
Pomógł: 437
Ocena postów: 3
elektryk
Poziom 26
Post#7 29 Maj 2003 21:55    

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Przecież napisałem że to karta Combo. Chodziło o samą idee że karta karcie nie równa.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
damik
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Bytom
Dołączył: 07 Lut 2003
Posty: 214
Pomógł: 5
Ocena postów: 3
damik
Poziom 15
Post#8 01 Cze 2003 20:11    

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Mam kartę PCMCIA D-link DRP-16CT, przylutowałem kabelek RJ45 (około 10 cm) prosto do trafa na karcie i działa bez problemu .

Niestety pokleiłem już tę kartę klejem bo mi się nieco rozwaliła przy rozbieraniu i nie chcę ryzykować jej ponownego otwarcia, ale jak przerobię inne to zrobię scana ...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 26449
Pomógł: 1923
Ocena postów: 372
tzok
Moderator Samochody
Post#9 01 Cze 2003 21:52  Autor tematu   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Widzę, że po pięciu miesiącach od rozpoczęcia tematu wreszcie coś się zaczęło tu dziać...
Niestety muszę przyznać, że raz trafiłem na kartę która nie chciała działać z tak dolutowanym kabelkiem :( ale może była uszkodzona...
Proponuję, aby zamieszczać zdjęcia płytek różnych kart PCMCIA z opisem wyprowadzeń, żeby inni nie musieli eksperymentować, tylko już wiedzieli czy z daną kartą tak się da i gdzie ma Tx, gdzie Rx.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
zyraf
Poziom 21
Poziom 21
Dołączył: 28 Kwi 2002
Posty: 1155
Pomógł: 1
Ocena postów: 9
zyraf
Poziom 21
Post#10 02 Cze 2003 14:56    

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Wlasnie takie cos by sie przydalo.
Moze ktos by stronke zrobil ? Bo ja sobie kupuje laptopa, a do niego potem sieciowke.
Nie jestem taki glupi zeby dac wiecej za nia niz za laptopa, a takie bez kabelka to chodza po 30 lub mniej zeta na allegro.
Tylko jakiej firmy kupic zeby bylo prosto dorobic?
Takie info bedzie potrzebne...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
qulet
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: POZNAŃ
Dołączył: 14 Wrz 2003
Posty: 231
Pomógł: 3
Ocena postów: 204
qulet
Poziom 15
Post#11 26 Wrz 2003 18:45    

PCMCIA to RJ45


Moja karta sieciowa to EtherEZ PC Card SMC
Przesyłam skan pary wyjść tz transformatorka oznaczyłem nr pinów RJ45
karta po wlutowaniu gniazda RJ45 działa bez problemów oszczędność 39zł.
Tematy scalone, załącznik skonwertowany do .jpg<TzOk>
Sieciówka PCMCIA - kabelek

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
E.T
Poziom 8
Poziom 8
Dołączył: 05 Sty 2003
Posty: 31
E.T
Poziom 8
Post#12 01 Paź 2003 21:04    

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Moja karta to PE-200 po wlutowaniu kabelka dziala bez problemu. Szukalem kabelka do tej karty bezskutecznie, a dzieki wam juz dziala.
pozdo E.T

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 26449
Pomógł: 1923
Ocena postów: 372
tzok
Moderator Samochody
Post#13 26 Paź 2003 13:04  Autor tematu   

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Kolejna karta do której dorobiłem kabelek to 3com EtherLink III.
Dodaję też opis kabelka do karty Micronet.
Sieciówka PCMCIA - kabelek
MN_SP160A
Sieciówka PCMCIA - kabelek
3com_EL_III

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Masster
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Ostróda / Szczecin
Dołączył: 24 Mar 2002
Posty: 1903
Pomógł: 154
Masster
Poziom 22
Post#14 31 Sty 2004 13:06    

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Właśnie udało mi się dorobić kabelek do karty Intel EtherExpress PRO/100 Mobile Adapter. Jest to jedyna 16-bitowa karta 100 Mb/s jaką znalazłem na Allegro (kupiłem ją za 10 zł!). Do gniazda prowadzi 8 ścierzek z czego 1 masa a 3 są podłączone przez rezystory to pewnie od diod Link/10/100 nie wiem dokładnie bo diod nie podłączyłem.

Karta narazie sprawuje się dobrze i pracuje przy 100 Mb/s właśnie przez nią piszę tego posta :)
Jeszcze jedna ciekawostka a mianowicie tą kartę wyprodukwała firma Xircom, procesor jest tej firmy i ma taki nadruk na PCB.
Sieciówka PCMCIA - kabelek
Intel EtherExpress PRO100 16bit

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
orzeszko
Poziom 3
Poziom 3
Dołączył: 20 Kwi 2004
Posty: 7
orzeszko
Poziom 3
Post#15 20 Kwi 2004 23:27    

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Mam do Was małe pytanko: mam 3Com Etherlink III i jak ja bezdestrukcyjnie rozebrać? Ma strasznie "litą" budowę i nie wiem co wyjąć a co podważyć :/

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Masster
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Ostróda / Szczecin
Dołączył: 24 Mar 2002
Posty: 1903
Pomógł: 154
Masster
Poziom 22
Post#16 21 Kwi 2004 10:59    

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Ja zacząłem rozbiórkę karty od złącza do kabelka bo tam miała niewielką szparkę ;) później małym śrubokrętem podważałem całą blaszkę dookoła, w okolicy złącza PCMCIA była zklejona dwustronną taśmą klejącą.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
orzeszko
Poziom 3
Poziom 3
Dołączył: 20 Kwi 2004
Posty: 7
orzeszko
Poziom 3
Post#17 26 Kwi 2004 16:03    

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Już rozebrałęm - było to prostsze niez sie spodziewałem - kat\rta trzyma się na plastikowych zatrzaskach. Niektóe z nich poszły w kosmos po mojej operacji, ale nic to - co kropelka... :) Najwazniejsze, że karta nie uległa deformacji i wejdzie do slotu. Pytanie z innej beczki: chcę zrobic ten kabelek elegancko, mam nawet gniazdko RJ45. Czy aby ładnie wkomponować kabelek w karte posnęlibyscie się do wylutowania oryginalnego gniazdka do kabelka (no tego oryginalnego kabelka)?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Masster
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Ostróda / Szczecin
Dołączył: 24 Mar 2002
Posty: 1903
Pomógł: 154
Masster
Poziom 22
Post#18 26 Kwi 2004 17:13    

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


To całkiem dobry pomysł bo jak wyprowadzisz tylko przewody to szybko się urwą, a zgodnie z prawami Murphyego urwą się wtedy gdy będzież bardzo potrzebował sieci i nie bdziesz miał lutownicy pod ręką. Po całej operacji możesz to szczelnie zakleić np. hot-glue i nie powinno się już urywać. (od mojej się urwały i po ponownym przylutowaniu karta nie łączy się już ze 100 Mb/s :( )

POPRAWKA: zostałem zmuszony do odkurzenia tej karty bo moja "codzienna" karta (z kabelkiem) odmówiła posłuszeństwa, po ponownym przylutowaniu karta znów łączy się z prędkością 100Mb/s :lol:

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
orzeszko
Poziom 3
Poziom 3
Dołączył: 20 Kwi 2004
Posty: 7
orzeszko
Poziom 3
Post#19 27 Kwi 2004 14:46    

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


No właśnie usunąłem to złącze a kabelki zakryłem izolacją. Na końcu przylutowałem gniazdko RJ45 pozyskane z takiego "natynkowego". Niestety nie miałem innego pomysłu i dosyć paskudnie zaizolowałem je taśmą izolacyjną - nie wygląda ładnie ale funkcjonuje. O HOT-GLUE nie pomyślałem - świetny pomysł! Kapnę tam parę "glutów" przez tą szparkę przy kablu. No i najważniejsze - karta działa elegancko! I do tego na Macintoshu - podwójny sukcess :) I to za 10zł. Nie to już normalnie full-wypas :)))))

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
zyraf
Poziom 21
Poziom 21
Dołączył: 28 Kwi 2002
Posty: 1155
Pomógł: 1
Ocena postów: 9
zyraf
Poziom 21
Post#20 27 Kwi 2004 15:17    

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


ja narazie obmyslilem taki plan: zostawic zlacze (a nuz kiedys bedziemy mieli kabelek za free?), wyciac dziurke obok, na kabelki koszulke termokurczliwa i zamocowac na hotglue (tez po bokach), raczej sie nie polamie, nie urwie zbyt latwo... jutro prawdopodobnie bede mial karte to pokombinuje

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
orzeszko
Poziom 3
Poziom 3
Dołączył: 20 Kwi 2004
Posty: 7
orzeszko
Poziom 3
Post#21 27 Kwi 2004 16:04    

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Mały problemiq bedziesz miał bo ta karta strasznie cienka jest. U mnie praktycznie trzymała sie tyslko na plastikach umieszczonych po rogach. Jakbym tam jeszcze dziurkę zrobił... :-)
Ja kombinuję inaczej - ta karta mi funkcjonuje, szukam identycznej, taniej a z kablem. Wtedy tą sprzedam... :-)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Mamut
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Szczecin
Dołączył: 05 Gru 2002
Posty: 276
Pomógł: 19
Ocena postów: 2
Mamut
Poziom 16
Post#22 07 Maj 2004 20:50    

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


a czy ktoś moze wie jak podłączyć ledy do 3COM EtherLink III??
ew jak podłączyć się do linii? chodzi mi o tx/rx

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Masster
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Ostróda / Szczecin
Dołączył: 24 Mar 2002
Posty: 1903
Pomógł: 154
Masster
Poziom 22
Post#23 08 Maj 2004 08:24    

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Mamut napisał:
a czy ktoś moze wie jak podłączyć ledy do 3COM EtherLink III??
ew jak podłączyć się do linii? chodzi mi o tx/rx
Jakbyś przejżał ten post to byś sam znalazł. Jest nawet zdjęcie 3com_el_III.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Mamut
Poziom 16
Poziom 16
Miasto: Szczecin
Dołączył: 05 Gru 2002
Posty: 276
Pomógł: 19
Ocena postów: 2
Mamut
Poziom 16
Post#24 08 Maj 2004 13:41    

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Masster: A jak Ty byś dobrze przecztyał moje pytanie, to byś zobaczył aże chodzi mi o LEDy (diody świecące) a nie o tx/rx.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
zyraf
Poziom 21
Poziom 21
Dołączył: 28 Kwi 2002
Posty: 1155
Pomógł: 1
Ocena postów: 9
zyraf
Poziom 21
Post#25 08 Maj 2004 14:00    

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


chyba ery pomyliles...
Cytat:
ew jak podłączyć się do linii? chodzi mi o tx/rx

Cytat:
... chodzi mi o LEDy (diody świecące) a nie o tx/rx.

z ledami pokombinowac mozna, ale jakos tak mi sie nie chce jak juz zlozylem ta karte...
dziala dobrze, nawet przy nieskreconych kabelkach o dlugosci 15cm tez dzialalo.
z ta 3com E.L. III poradzilem sobie tak, ze wycialem troche plastiku obok zlacza (w jednej 'polowce' karty) i zagialem blache tak aby nic nie zagrazalo kabelkowi, skleilem klejem cyjanoakrylowym no i sie trzyma dobrze. wszystko wyszlo mnie nieco ponad 20zl wiec chyba sie oplaca...

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Masster
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Ostróda / Szczecin
Dołączył: 24 Mar 2002
Posty: 1903
Pomógł: 154
Masster
Poziom 22
Post#26 08 Maj 2004 15:50    

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Przepraszam, mój błąd.

Wyjścia na diody LED bardzo łatwo zlokalizujesz. Poszukaj ścierzek idących do gniazda przez rezystory będą dwie i to właśnie będą te do LEDów.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
3chudy3
Poziom 15
Poziom 15
Miasto: Łódź
Dołączył: 23 Cze 2004
Posty: 203
Pomógł: 2
Ocena postów: 4
3chudy3
Poziom 15
Post#27 24 Lip 2004 17:25    

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


Mam kartę XIRCOM Ethernet 10/100 + Modem 56, mam do niej kabelki ale kabelek od karty sieciowej nie działa (tzn, jak podepne laptopa do huba to nie zapalają sie diody ni w karcie sieciowej ani w hubie) wie któś może gdzie są wyprowadzenia w tej karcie. Załaczam fotke karty...

na dole jest gniazdo sieciowe.


Rozebrałem kabelek i sprawdziłem miernikiem, miedzy PINem 1 i 2 (TD+ i TD- w gniazdku tego kabelka) jest zwarcie, tak samo jest z 3 i 6 (RD+ i RD-). Zwarcie to nie jest w kabelku bo po odpięciu nie ma zwarcia, po podłaczeniu do karty jest..... Czy to jest normalne ?
Sieciówka PCMCIA - kabelek
XIRCOM Ethernet 10/100 + Modem 56

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 26449
Pomógł: 1923
Ocena postów: 372
tzok
Moderator Samochody
Post#28 24 Lip 2004 23:24  Autor tematu   

Sieciówka PCMCIA - kabelek


Na karcie jest transformator o dość małej rezystancji... uzwojenia są właśnie między + i -.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
tzok
Moderator Samochody
Moderator Samochody
Miasto: Bielsko-Biała / Sosnowiec
Dołączył: 13 Wrz 2002
Posty: 26449
Pomógł: 1923
Ocena postów: 372
tzok
Moderator Samochody
Post#29 15 Gru 2004 20:21  Autor tematu   

Sieciówka PCMCIA - kabelek


Odgrzebuję temat, żeby poinformować że nawet diodki udało mi się podłączyć. Oryginalnie były 3: Link, ACT, 100Mbps, na płytce są jednak 4 linie idące przez jednakowe rezystory. Problem jest taki, że linia którą wziąłem za ACT działa tylko przy 10Mbps, na 100Mbps świeci się ciągle. Na poszczególnych liniach jest:
- świeci jak karta ma połączenie z siecią
- miga jak jest ruch na sieci, reaguje też na ruch pochodzący od samej karty
- miga jak karta coś wysyła ale przy 100Mbps ciągle świeci
- świeci ciągle (chyba nawet bez kabla)
Dioda była zawsze włączana między dany sygnał a +5V (2gi pin, z filtrem ferrytowym).

P.S.
Poszukuję dokumentacji układu ADMtek Centaur-e AN985.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
hki
Poziom 18
Poziom 18
Dołączył: 23 Sie 2002
Posty: 477
Pomógł: 6
Ocena postów: 1
hki
Poziom 18
Post#30 20 Gru 2004 16:08    

Re: Sieciówka PCMCIA - kabelek


witam, w mojej karcie jest scalak lanf72761 wie ktos moze gdzie w nim sa wyjscia rx i tx???

thx

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieciówka PCMCIA - kabelek 12  Następny
Strona 1 z 2
Podobne tematy
Sieciówka PCMCIA (2)
kabelek do karty sieciowej na PCMCIA- PILNE!!! (5)
Jaki kabelek do karty PCMCIA - Ethernet (9)
Karta USB 2.0 PCMCIA - kabelek zasilający (7)
Wydajność prądowa PCMCIA. Moc? Dodatkowy kabelek? (1)
Kontroler PCMCIA Argus 2500+WiFi Belkin F5D7011 PCMCIA (6)
Czy istnieją przejściówki PCMCIA -> 2 x PCMCIA ? (7)
Jaka różnica między PCMCiA a PCMCiA II. (2)
SIECiÓWKA (2)
Sieciówka (11)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.11 seconds

elektroda.pl temat RSS