X

Sieciówka PCMCIA - kabelek

tzok 13 Jan 2003 20:52
  • #1 13 Jan 2003 20:52
    tzok
    Moderator Samochody
    Helpful post? (0)
    Problem pojawiał się już na forum, sam odpisywałem że dorobienie kabelka może okazać się trudne ale ostatnio miałem możliwość rozebrania takiej karty sieciowej (Micronet SP160A - 10/100Mbps) i to co zobaczyłem w środku mnie mile zaskoczyło. Otóż jak wiadomo sieć Ethernet wykorzystuje 2 pary przewodów do transmisji (i zazwyczaj kolejność przewodów w parze nie jest krytyczna). W karcie znajduje się transformatorek separujący (czarny prostokąt z żółtą naklejką), co pozwala na łatwe zlokalizowanie owych par a pozostałe linie służą do sterowania diodami LED w gnizadku dołączanym na kabelku.
    Wygląda więc, że kłopotliwy kabelek to rzeczywiście tylko kawałek przewodu z wtyczką do karty z jednej strony i gniazdkiem RJ-47 z drugiej (i ew. kilkoma diodami LED).
    Jak podłącze kabelki, poinformuje o rezultatach.
    Sieciówka PCMCIA - kabelek
  • #2 13 Jan 2003 22:10
    tzok
    Moderator Samochody
  • #3 29 May 2003 15:27
    zyraf
    Level 26  
    Helpful post? (0)
    witam
    a ja z szybkoscia przy wiekszej odleglosci?
    bo szukam troche o tym i stwierdzam ze duzo taniej kupic karte bez kabelka. ale w pewnym temacie pisza ze to trudne dorobic bo tam w srodku sa LED'y i jeszcze trafa separujace. to chyba zalezy w jakiej karcie. i ewentualnie czy ktos by mi doradzil jaka kupic?
  • #4 29 May 2003 15:37
    tzok
    Moderator Samochody
    Topic author Helpful post? (0)
    Widziałem kilka kart i we wszystkich transformatorek był w środku, również ten od BNC, łatwo go zlokalizować. Pary Tx i Rx są koło siebie a ze stwierdzeniem która jest która to można nawet próbować na chybił-trafił (są aż 2 możliwości). LEDy sobie odpuściłem, w oryginalnym kabelku były ACT i LNK, czasem są LNK10 i LNK100.
    Jak wyczytałem w jakiejś mądrej publikacji, skrętka nie powinna być rozkręcona w jednym miejscu na długości większej niż 1cm, ja dorobiłem w swojej karcie kabelek z ok. 15cm taśmy od HDD, zakończony gniazdkiem RJ-45, na 10Mbps sieci osiedlowej działa bez problemu, przy bezpośrednim połączeniu z drugim kompem na 100Mbps, wyciąga jakieś 74Mbps (przy kopiowaniu plików w Windowsie).
    Moja karta to Micronet SP160A.
  • #5 29 May 2003 16:33
    elektryk
    Level 42  
    Helpful post? (0)
    To macie mało skomplikowaną budowe, bo moja ma dość rozbudowany adapter i nie ma w nim TYLKO transformatorka albo samych drutów. Załączam skan wnętrza z mojego adaptera, od spodu jest też kilka elementów SMD to jakieś rezystory/kondensatory i dioda. To jest karta 10Mb Combo firmy Edimax model EP-4000
    Sieciówka PCMCIA - kabelek
  • #6 29 May 2003 21:50
    cortez_
    Level 26  
    Helpful post? (0)
    Bo w twoim adapterze jest jeszcze konwerter do BNC
  • #7 29 May 2003 21:55
    elektryk
    Level 42  
    Helpful post? (0)
    Przecież napisałem że to karta Combo. Chodziło o samą idee że karta karcie nie równa.
  • #8 01 Jun 2003 20:11
    damik
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    Mam kartę PCMCIA D-link DRP-16CT, przylutowałem kabelek RJ45 (około 10 cm) prosto do trafa na karcie i działa bez problemu .

    Niestety pokleiłem już tę kartę klejem bo mi się nieco rozwaliła przy rozbieraniu i nie chcę ryzykować jej ponownego otwarcia, ale jak przerobię inne to zrobię scana ...
  • #9 01 Jun 2003 21:52
    tzok
    Moderator Samochody
    Topic author Helpful post? (0)
    Widzę, że po pięciu miesiącach od rozpoczęcia tematu wreszcie coś się zaczęło tu dziać...
    Niestety muszę przyznać, że raz trafiłem na kartę która nie chciała działać z tak dolutowanym kabelkiem :( ale może była uszkodzona...
    Proponuję, aby zamieszczać zdjęcia płytek różnych kart PCMCIA z opisem wyprowadzeń, żeby inni nie musieli eksperymentować, tylko już wiedzieli czy z daną kartą tak się da i gdzie ma Tx, gdzie Rx.
  • #10 02 Jun 2003 14:56
    zyraf
    Level 26  
    Helpful post? (0)
    Wlasnie takie cos by sie przydalo.
    Moze ktos by stronke zrobil ? Bo ja sobie kupuje laptopa, a do niego potem sieciowke.
    Nie jestem taki glupi zeby dac wiecej za nia niz za laptopa, a takie bez kabelka to chodza po 30 lub mniej zeta na allegro.
    Tylko jakiej firmy kupic zeby bylo prosto dorobic?
    Takie info bedzie potrzebne...
  • #11 26 Sep 2003 18:45
    qulet
    Level 16  
    Helpful post? (0)
    Moja karta sieciowa to EtherEZ PC Card SMC
    Przesyłam skan pary wyjść tz transformatorka oznaczyłem nr pinów RJ45
    karta po wlutowaniu gniazda RJ45 działa bez problemów oszczędność 39zł.
    Tematy scalone, załącznik skonwertowany do .jpg<TzOk>
    Sieciówka PCMCIA - kabelek
  • #12 01 Oct 2003 21:04
    E.T
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Moja karta to PE-200 po wlutowaniu kabelka dziala bez problemu. Szukalem kabelka do tej karty bezskutecznie, a dzieki wam juz dziala.
    pozdo E.T
  • #13 26 Oct 2003 13:04
    tzok
    Moderator Samochody
    Topic author Helpful post? (0)
    Kolejna karta do której dorobiłem kabelek to 3com EtherLink III.
    Dodaję też opis kabelka do karty Micronet.
    Sieciówka PCMCIA - kabelek
    MN_SP160A
    Sieciówka PCMCIA - kabelek
    3com_EL_III
  • #14 31 Jan 2004 13:06
    Masster
    Level 32  
    Helpful post? (0)
    Właśnie udało mi się dorobić kabelek do karty Intel EtherExpress PRO/100 Mobile Adapter. Jest to jedyna 16-bitowa karta 100 Mb/s jaką znalazłem na Allegro (kupiłem ją za 10 zł!). Do gniazda prowadzi 8 ścierzek z czego 1 masa a 3 są podłączone przez rezystory to pewnie od diod Link/10/100 nie wiem dokładnie bo diod nie podłączyłem.

    Karta narazie sprawuje się dobrze i pracuje przy 100 Mb/s właśnie przez nią piszę tego posta :)
    Jeszcze jedna ciekawostka a mianowicie tą kartę wyprodukwała firma Xircom, procesor jest tej firmy i ma taki nadruk na PCB.
    Sieciówka PCMCIA - kabelek
    Intel EtherExpress PRO100 16bit
  • #15 20 Apr 2004 23:27
    orzeszko
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Mam do Was małe pytanko: mam 3Com Etherlink III i jak ja bezdestrukcyjnie rozebrać? Ma strasznie "litą" budowę i nie wiem co wyjąć a co podważyć :/
  • #16 21 Apr 2004 10:59
    Masster
    Level 32  
    Helpful post? (0)
    Ja zacząłem rozbiórkę karty od złącza do kabelka bo tam miała niewielką szparkę ;) później małym śrubokrętem podważałem całą blaszkę dookoła, w okolicy złącza PCMCIA była zklejona dwustronną taśmą klejącą.
  • #17 26 Apr 2004 16:03
    orzeszko
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Już rozebrałęm - było to prostsze niez sie spodziewałem - kat\rta trzyma się na plastikowych zatrzaskach. Niektóe z nich poszły w kosmos po mojej operacji, ale nic to - co kropelka... :) Najwazniejsze, że karta nie uległa deformacji i wejdzie do slotu. Pytanie z innej beczki: chcę zrobic ten kabelek elegancko, mam nawet gniazdko RJ45. Czy aby ładnie wkomponować kabelek w karte posnęlibyscie się do wylutowania oryginalnego gniazdka do kabelka (no tego oryginalnego kabelka)?
  • #18 26 Apr 2004 17:13
    Masster
    Level 32  
    Helpful post? (0)
    To całkiem dobry pomysł bo jak wyprowadzisz tylko przewody to szybko się urwą, a zgodnie z prawami Murphyego urwą się wtedy gdy będzież bardzo potrzebował sieci i nie bdziesz miał lutownicy pod ręką. Po całej operacji możesz to szczelnie zakleić np. hot-glue i nie powinno się już urywać. (od mojej się urwały i po ponownym przylutowaniu karta nie łączy się już ze 100 Mb/s :( )

    POPRAWKA: zostałem zmuszony do odkurzenia tej karty bo moja "codzienna" karta (z kabelkiem) odmówiła posłuszeństwa, po ponownym przylutowaniu karta znów łączy się z prędkością 100Mb/s :lol:
  • #19 27 Apr 2004 14:46
    orzeszko
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    No właśnie usunąłem to złącze a kabelki zakryłem izolacją. Na końcu przylutowałem gniazdko RJ45 pozyskane z takiego "natynkowego". Niestety nie miałem innego pomysłu i dosyć paskudnie zaizolowałem je taśmą izolacyjną - nie wygląda ładnie ale funkcjonuje. O HOT-GLUE nie pomyślałem - świetny pomysł! Kapnę tam parę "glutów" przez tą szparkę przy kablu. No i najważniejsze - karta działa elegancko! I do tego na Macintoshu - podwójny sukcess :) I to za 10zł. Nie to już normalnie full-wypas :)))))
  • #20 27 Apr 2004 15:17
    zyraf
    Level 26  
    Helpful post? (0)
    ja narazie obmyslilem taki plan: zostawic zlacze (a nuz kiedys bedziemy mieli kabelek za free?), wyciac dziurke obok, na kabelki koszulke termokurczliwa i zamocowac na hotglue (tez po bokach), raczej sie nie polamie, nie urwie zbyt latwo... jutro prawdopodobnie bede mial karte to pokombinuje
  • #21 27 Apr 2004 16:04
    orzeszko
    Level 10  
    Helpful post? (0)
    Mały problemiq bedziesz miał bo ta karta strasznie cienka jest. U mnie praktycznie trzymała sie tyslko na plastikach umieszczonych po rogach. Jakbym tam jeszcze dziurkę zrobił... :-)
    Ja kombinuję inaczej - ta karta mi funkcjonuje, szukam identycznej, taniej a z kablem. Wtedy tą sprzedam... :-)
  • #22 07 May 2004 20:50
    Mamut
    Level 17  
    Helpful post? (0)
    a czy ktoś moze wie jak podłączyć ledy do 3COM EtherLink III??
    ew jak podłączyć się do linii? chodzi mi o tx/rx
  • #23 08 May 2004 08:24
    Masster
    Level 32  
    Helpful post? (0)
    Mamut wrote:
    a czy ktoś moze wie jak podłączyć ledy do 3COM EtherLink III??
    ew jak podłączyć się do linii? chodzi mi o tx/rx
    Jakbyś przejżał ten post to byś sam znalazł. Jest nawet zdjęcie 3com_el_III.
  • #24 08 May 2004 13:41
    Mamut
    Level 17  
    Helpful post? (0)
    Masster: A jak Ty byś dobrze przecztyał moje pytanie, to byś zobaczył aże chodzi mi o LEDy (diody świecące) a nie o tx/rx.
  • #25 08 May 2004 14:00
    zyraf
    Level 26  
    Helpful post? (0)
    chyba ery pomyliles...
    Quote:
    ew jak podłączyć się do linii? chodzi mi o tx/rx

    Quote:
    ... chodzi mi o LEDy (diody świecące) a nie o tx/rx.

    z ledami pokombinowac mozna, ale jakos tak mi sie nie chce jak juz zlozylem ta karte...
    dziala dobrze, nawet przy nieskreconych kabelkach o dlugosci 15cm tez dzialalo.
    z ta 3com E.L. III poradzilem sobie tak, ze wycialem troche plastiku obok zlacza (w jednej 'polowce' karty) i zagialem blache tak aby nic nie zagrazalo kabelkowi, skleilem klejem cyjanoakrylowym no i sie trzyma dobrze. wszystko wyszlo mnie nieco ponad 20zl wiec chyba sie oplaca...
  • #26 08 May 2004 15:50
    Masster
    Level 32  
    Helpful post? (0)
    Przepraszam, mój błąd.

    Wyjścia na diody LED bardzo łatwo zlokalizujesz. Poszukaj ścierzek idących do gniazda przez rezystory będą dwie i to właśnie będą te do LEDów.
  • #27 24 Jul 2004 17:25
    3chudy3
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    Mam kartę XIRCOM Ethernet 10/100 + Modem 56, mam do niej kabelki ale kabelek od karty sieciowej nie działa (tzn, jak podepne laptopa do huba to nie zapalają sie diody ni w karcie sieciowej ani w hubie) wie któś może gdzie są wyprowadzenia w tej karcie. Załaczam fotke karty...

    na dole jest gniazdo sieciowe.


    Rozebrałem kabelek i sprawdziłem miernikiem, miedzy PINem 1 i 2 (TD+ i TD- w gniazdku tego kabelka) jest zwarcie, tak samo jest z 3 i 6 (RD+ i RD-). Zwarcie to nie jest w kabelku bo po odpięciu nie ma zwarcia, po podłaczeniu do karty jest..... Czy to jest normalne ?
    Sieciówka PCMCIA - kabelek
    XIRCOM Ethernet 10/100 + Modem 56
  • #28 24 Jul 2004 23:24
    tzok
    Moderator Samochody
    Topic author Helpful post? (0)
    Na karcie jest transformator o dość małej rezystancji... uzwojenia są właśnie między + i -.
  • #29 15 Dec 2004 20:21
    tzok
    Moderator Samochody
    Topic author Helpful post? (0)
    Odgrzebuję temat, żeby poinformować że nawet diodki udało mi się podłączyć. Oryginalnie były 3: Link, ACT, 100Mbps, na płytce są jednak 4 linie idące przez jednakowe rezystory. Problem jest taki, że linia którą wziąłem za ACT działa tylko przy 10Mbps, na 100Mbps świeci się ciągle. Na poszczególnych liniach jest:
    - świeci jak karta ma połączenie z siecią
    - miga jak jest ruch na sieci, reaguje też na ruch pochodzący od samej karty
    - miga jak karta coś wysyła ale przy 100Mbps ciągle świeci
    - świeci ciągle (chyba nawet bez kabla)
    Dioda była zawsze włączana między dany sygnał a +5V (2gi pin, z filtrem ferrytowym).

    P.S.
    Poszukuję dokumentacji układu ADMtek Centaur-e AN985.
  • #30 20 Dec 2004 16:08
    hki
    Level 20  
    Helpful post? (0)
    witam, w mojej karcie jest scalak lanf72761 wie ktos moze gdzie w nim sa wyjscia rx i tx???

    thx
  Search 4 million + Products
Browse Products