FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Levitron - brak lewitacji ?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> Levitron - brak lewitacji ?
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 26 Feb 2010 11:05   

Levitron - brak lewitacji ?

Witam. Chcę zrobić levitron magnetyczny. Zakupiłem magnesy neodymowe pastylki
20mmx2mm. Ułożyłem pod dwa w kółku wszystkie biegunami skierowane przeciwnie do bączka, który wykonałem z tego samego magnesu. Udało mi się rozkręcić bączka jednak wgl go nie wypycha. Czego może to być wina ? Za ciężki bączek ? Magnesów już bardziej nie mogę do siebie zbliżyć bo się rozsuwają.
Tu filmiki.
Tu widać jak nie chcę "odlatywać"
Próba bez magnesów
Tu również pokazane że bączek nie chce "fruwać"
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Feb 2010 11:05   

Back to top

Paweł Es.
Poziom 25
Poziom 25

Post#2 26 Feb 2010 19:27   

Re: Levitron - brak lewitacji ?

Przeczytaj tu ("niestety" po angielsku)

http://www.levitron.com/physics.html

Podano, że stabilna wysokość wiszenia to ok. 3 do 5 cm i bączek musi się kręcić od 20 do 35 obrotów na sekundę. Wysokość wiszenia wynika z równowagi pomiędzy siłą odpychania magnesów i siłą ciężkości działającą na bączek.
Użyj raczej płaskiej płyty bez tych obrzeży, bo chyba za wysoko podnosisz.
Nie wiem czy nie musisz dać dodatkowego magnesu w środku.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Feb 2010 19:27   

Back to top

witkom
Poziom 3
Poziom 3

Post#3 13 Mar 2010 11:20   

Re: Levitron - brak lewitacji ?

Zasada działania lewitronu jest bardzo prosta. Przede wszystkim magnes w stole musi być jednolity (najłatwiej o koło) z otworem w środku (koniecznie). Twoja podstawa ma za dużo zawirowań i dlatego to nie działa. Przy wstępnym rozkręceniu bączek jest przyciągany do magnesu podstawy właśnie dzięki temu otworowi, jakby od spodu. Trzeba by rozrysować line pola ale mi się trochę nie chce, mam nadzieję, że opis będzie w miarę jasny ;) Jak zaczynamy go odsuwać od magnesu to to przyciąganie zaczyna mieć mniejsze znaczenie a na bączek zaczyna wpływać odpychanie z górnej części podstawy stołu. Jak weźmiesz taką podstawę z otworem i zaczniesz przez nią ręką przesuwać bączek to zobaczysz, że jak jest w płaszczyźnie podstawy to jest przyciągany a jak go zaczniesz odsuwać to w pewnym momencie zaczyna się odpychać. Tak działa ta dziura w stole :)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Beginners Sandbox -> Levitron - brak lewitacji ?
Page 1 of 1
Similar topics
LEVITRON - zrób sam antygrawitację (4)
Levitron (1)
Levitron z czujnikiem hala. (23)
Levitron zasilanie 9v 2A, zamiennik do fotorezystorów? (4)

Page generation time: 0.065 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed