saikomiki Poziom 11

|
26 Feb 2010 16:36 wzmacniacz na TDA7294, kolejny raz +problem |
|
|
|
Witam, szczerze nie zamierzałem zanudzać forumowiczów setną, jak nie tysięczną już wersją wzmacniacza na tych kościach (dobrze znanych TDA7294). Temat jednak utworzyłem - a powód był tego jeden - wzmacniacz szumi.
No ale po kolei.
Obudowę jak na zdjęciach, wykonał kolega Piotrek, ze sklejki, oraz aluminiowego laminatu (przód i wysuwana góra pudła). Jako tył jest stalowa kratka, umożliwiająca wentylację (zgadzam się, mocno przesadzoną jak na tę moc, no ale tylko takie wentylatory były pod ręką, radiatory miałem).
Dodatki:
Gałki potencjometrów szpetne, wykonane z korków plastikowych od butelek z wodą mineralną.
Dwie linijki led wykonane wg projektu zaczerpniętego z netu (firlej) na układach LM3916.
Sterowanie wentylatorami na 'darlingtonie' zaczerpnięte wg projektu z AVT 2671. Działa w porządku, chociaż czasami jeden wentylator 'drży' zamiast chodzić na niskich obrotach.
Przedwzmacniacz na kit'cie NE 092N, z tą różnicą, że zamiast trzech podwójnych potencjometrów (jakie były oryginalnie), zastosowałem 6 pojedyńczych, gdyż chciałem mieć osobny rozdział regulacji tonów na Lewą/Prawą stronę. Przed preampem także filtrowane zasilanie około 12[V] z osobnego trafo (znalezionego na złomie).
Teraz o samym 'wzmaku':
Zasilanie stanowi trafo toroidalne 2x28[V], o mocy 400[VA] (takie akurat były do kupienia). Mostek prostowniczy na 10[A], filtrowanie 3x4700[µF] (na jedną i drugą szynę), bezpieczniki 3[A] szybkie. Same PCB z TDA jest dobrze znanym kitem AVT 2153 w uproszczonej wersji (bez transoptora). Wyjścia/wejścia z założenia miały być takie jak widać zamontowane, lecz wspomniane wcześniej szumienie spowodowało, że próbowałem poodcinać wszystko co wg mnie mogło powodować te szumienie.
Trochę o finansach:
Trafo 120zł + przesyłka
płytki AVT 2x7zł + przesyłka
scalaki TDA 2x17zł
kondensatory filtrujące (za toroidem) 6x7zł =42zł
pozostałe kondensatory, także MKT, rezystory, diody etc ~20zł
obudowa 0zł
przewody ekranowane i inne ~10zł
resztę elementów (małe trafo, radiatory etc) zdobyte na złomie za free.
łącznie: ~260zł (nie pamiętam ile przesyłki kosztowały) + sporo mojego czasu.
No a teraz o problemie:
Mimo, że przewody sygnałowe starałem się ekranowane stosować, to wzmacniacz szumi, ciężko powiedzieć jaka dokładnie częstotliwość szumu, ale chodzi o tony wysokie, muszę je totalnie wyciszać, by nie przeszkadzały, a nawet wtedy słychać wyraźny szum w chwilach "braku" muzyki.
Ważne jest to, że gdy wzmacniacz był złożony na pająka - jeszcze bez chłodzenia, preampa i ledów - wszystko grało idealnie.
Przeczytałem parę artykułów odnośnie prowadzenia masy, także sporo postów na ten temat i naprawdę nie mam pojęcia co jest powodem tego szumu. Postanowiłem więc poprosić o pomoc Was, a następnie samemu zacząć rozmontowywać wzmacniacz - może w ten sposób załatwię problem.
Dodam tylko, że wzmacniacz napędza kolumny MILDTON 150.
|
|
fuutro Poziom 26

|
26 Feb 2010 17:25 Re: wzmacniacz na TDA7294, kolejny raz +problem |
|
|
|
Bałagan niezły.
Po co wymieszałeś wszystkie obwody ze sobą? Tor sygnałowy powinieneś oddzielić od pozostałych a nie tylko ekranować, swoją drogą wszystkim modułom obrabiającym sygnał wejściowy tez przydałby się jakiś ekran/osłona. Kable zasilania są za długie i niepotrzebnie biegną wraz z sygnałowymi. Porozdzielaj to. No i transformator leżący niemal na wzmacniaczu.... Myślałeś o tym, żeby chociaż upchnąć elementy zasilacza dużo bliżej siebie?
|
|
marco47 Poziom 23

|
26 Feb 2010 17:37 Re: wzmacniacz na TDA7294, kolejny raz +problem |
|
|
|
Po pierwsze to przewody wychodzące z trafa powinny być możliwie krótkie .
Pomieszałeś umieszczenie elementów w obudowie , pełen mix-max .
Z tyłu powinny być umieszczone wzmacniacze końcowe z zasilaczami (trafa , itd.) Połączenia zasilania możliwie krótkimi przewodami ( najlepiej skrętkami )
Z przodu wszystkie elementy regulacyjne z przedwzmacniaczami itd.
Zresztą na forum jest kilku kolegów (np. kolega dj-MatyAS ) którzy pokazują swoje konstrukcje i na nich powinieneś się wzorować .
|
|