FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

wzmacniacz na TDA7294, kolejny raz +problem

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> wzmacniacz na TDA7294, kolejny raz +problem
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 26 Feb 2010 16:36   

wzmacniacz na TDA7294, kolejny raz +problem

Witam, szczerze nie zamierzałem zanudzać forumowiczów setną, jak nie tysięczną już wersją wzmacniacza na tych kościach (dobrze znanych TDA7294). Temat jednak utworzyłem - a powód był tego jeden - wzmacniacz szumi.

No ale po kolei.
Obudowę jak na zdjęciach, wykonał kolega Piotrek, ze sklejki, oraz aluminiowego laminatu (przód i wysuwana góra pudła). Jako tył jest stalowa kratka, umożliwiająca wentylację (zgadzam się, mocno przesadzoną jak na tę moc, no ale tylko takie wentylatory były pod ręką, radiatory miałem).

wzmacniacz na TDA7294, kolejny raz +problem wzmacniacz na TDA7294, kolejny raz +problem wzmacniacz na TDA7294, kolejny raz +problem
Dodatki:
Gałki potencjometrów szpetne, wykonane z korków plastikowych od butelek z wodą mineralną.
Dwie linijki led wykonane wg projektu zaczerpniętego z netu (firlej) na układach LM3916.
Sterowanie wentylatorami na 'darlingtonie' zaczerpnięte wg projektu z AVT 2671. Działa w porządku, chociaż czasami jeden wentylator 'drży' zamiast chodzić na niskich obrotach.
Przedwzmacniacz na kit'cie NE 092N, z tą różnicą, że zamiast trzech podwójnych potencjometrów (jakie były oryginalnie), zastosowałem 6 pojedyńczych, gdyż chciałem mieć osobny rozdział regulacji tonów na Lewą/Prawą stronę. Przed preampem także filtrowane zasilanie około 12[V] z osobnego trafo (znalezionego na złomie).

Teraz o samym 'wzmaku':
wzmacniacz na TDA7294, kolejny raz +problem wzmacniacz na TDA7294, kolejny raz +problem
Zasilanie stanowi trafo toroidalne 2x28[V], o mocy 400[VA] (takie akurat były do kupienia). Mostek prostowniczy na 10[A], filtrowanie 3x4700[µF] (na jedną i drugą szynę), bezpieczniki 3[A] szybkie. Same PCB z TDA jest dobrze znanym kitem AVT 2153 w uproszczonej wersji (bez transoptora). Wyjścia/wejścia z założenia miały być takie jak widać zamontowane, lecz wspomniane wcześniej szumienie spowodowało, że próbowałem poodcinać wszystko co wg mnie mogło powodować te szumienie.

Trochę o finansach:
Trafo 120zł + przesyłka
płytki AVT 2x7zł + przesyłka
scalaki TDA 2x17zł
kondensatory filtrujące (za toroidem) 6x7zł =42zł
pozostałe kondensatory, także MKT, rezystory, diody etc ~20zł
obudowa 0zł
przewody ekranowane i inne ~10zł
resztę elementów (małe trafo, radiatory etc) zdobyte na złomie za free.

łącznie: ~260zł (nie pamiętam ile przesyłki kosztowały) + sporo mojego czasu.

No a teraz o problemie:
Mimo, że przewody sygnałowe starałem się ekranowane stosować, to wzmacniacz szumi, ciężko powiedzieć jaka dokładnie częstotliwość szumu, ale chodzi o tony wysokie, muszę je totalnie wyciszać, by nie przeszkadzały, a nawet wtedy słychać wyraźny szum w chwilach "braku" muzyki.

Ważne jest to, że gdy wzmacniacz był złożony na pająka - jeszcze bez chłodzenia, preampa i ledów - wszystko grało idealnie.

Przeczytałem parę artykułów odnośnie prowadzenia masy, także sporo postów na ten temat i naprawdę nie mam pojęcia co jest powodem tego szumu. Postanowiłem więc poprosić o pomoc Was, a następnie samemu zacząć rozmontowywać wzmacniacz - może w ten sposób załatwię problem.

Dodam tylko, że wzmacniacz napędza kolumny MILDTON 150.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Feb 2010 16:36   

Back to top

fuutro
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 26 Feb 2010 17:25   

Re: wzmacniacz na TDA7294, kolejny raz +problem

Bałagan niezły.

Po co wymieszałeś wszystkie obwody ze sobą? Tor sygnałowy powinieneś oddzielić od pozostałych a nie tylko ekranować, swoją drogą wszystkim modułom obrabiającym sygnał wejściowy tez przydałby się jakiś ekran/osłona. Kable zasilania są za długie i niepotrzebnie biegną wraz z sygnałowymi. Porozdzielaj to. No i transformator leżący niemal na wzmacniaczu.... Myślałeś o tym, żeby chociaż upchnąć elementy zasilacza dużo bliżej siebie?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Feb 2010 17:25   

Back to top

marco47
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 26 Feb 2010 17:37   

Po pierwsze to przewody wychodzące z trafa powinny być możliwie krótkie .
Pomieszałeś umieszczenie elementów w obudowie , pełen mix-max .
Z tyłu powinny być umieszczone wzmacniacze końcowe z zasilaczami (trafa , itd.) Połączenia zasilania możliwie krótkimi przewodami ( najlepiej skrętkami )
Z przodu wszystkie elementy regulacyjne z przedwzmacniaczami itd.

Zresztą na forum jest kilku kolegów (np. kolega dj-MatyAS ) którzy pokazują swoje konstrukcje i na nich powinieneś się wzorować .
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Feb 2010 17:37   

Back to top

karnak
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 26 Feb 2010 17:54   

Czy czasem regulacja poziomu [głośności]nie jest przed przedwzmacniaczem? jeśli tak to wszystkie szumy preampu są maksymalnie wzmacniane. Regulacja powinna być pomiędzy przedwzmacniaczem a końcówką.
Back to top

prezeswal
Poziom 25
Poziom 25

Post#5 26 Feb 2010 18:06   

Regulamin p.11.1, p.14 i p.16 => kosz.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Bin -> Bin Archives -> wzmacniacz na TDA7294, kolejny raz +problem
Page 1 of 1
Similar topics
Zabezpieczenie przed przesterem (wzmacniacz mostek TDA7294) (1)
Atomowe bombowce Rosji "przechwycone" kolejny raz nad obcym obszarem (12)
Cło (po raz kolejny) - nie pobrano opłaty na poczcie (5)
Kolejny raz... zarabianie przez internet (8)

Page generation time: 0.112 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed