Jak szybko naprawić zacinający się klawisz w klawiaturze?
Każdemu z nas zdarzyło się, borykać z zacinającym klawiszem w klawiaturze. Jest to problem z którym każdy może się dość łatwo uporać. Poniżej przedstawiono krótki filmik, z bardzo prostym sposobem na naprawienie zacinającego się przycisku.
Pamiętajmy też, że okresowo należy rozkręcić klawiaturę, wyjąc wszystkie przyciski i cały plastik dokładnie przeczyścić wodą w przeciwnym razie może nam coś zacząć rosnąc w klawiaturze :)
Re: Jak szybko naprawić zacinający się klawisz w klawiaturze
Po pierwsze tyczy się to jedynie "zwykłych" klawiatur, w przypadku slimów czyli tych z laptopów mamy systemy nożycowe i tutaj się nie sprawdzi.
Po 2 ta rurka/słomka w przypadku klawiatur może narobić więcej szkody niż pożytku - często klawisz bezpośrednio dotyka gumowego kapturka, który odbija klawisz (częściowo) i dodatkowo w posiada gumę przewodzącą prąd a taka obcięta rurka może "kapturek" pociąć...
Może jestem zbyt nadwrażliwy, ale taki przycisk będzie stawiał inny opór mechaniczny niż pozostałe.
Mam trochę inną klawiaturę, ale jak mi sie coś zacina to:
-wyjmuję klawisz uważając na gumkę
-przedmuchuję klawisz, gumkę i miejsce na klawiaturze
-ewentualne czyszczenie spirytusem
-delikatnie wciskam z powrotem i działa!!!
Tak kolego pinkin, Z tym że zacinający się przycisk ( jak go klikniesz nie odskakuje ) to nie zawsze (mało kiedy) wina brudu. Zazwyczaj winą jest po prostu pęknięcie właśnie gumki która odbija klawisz. Ja takim sposobem naprawiałem już conajmniej 20 klawiatur (moich, od kolegów itp.) oczywiście zwykłych komputerowych (w laptopach jeszcze nie widziałem żeby się klawisz zacinał) ale zamiast jakiejś rurki zawsze wkładałem np zapałkę, idealnie się mieściła albo kawałek patyczka do ucha (oczywiście wiecie o co mi chodzi :P). Jest to raczej logiczne że taki klawisz stawia inny opór mechaniczny niż pozostałe ale według mnie jest to bardzo słabo odczuwalne bo ten kawałek więcej tego klawisza dotykający gumki ma tylko na celu odbicie klawisza żeby wrócił na swoje miejsce. Do teraz mam w swojej klawiaturze klawisze A i S 'naprawione' tym sposobem i działają tak że nawet nie odczuwam różnicy między innymi klawiszami.