FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Przerobienie instalacji co i zainstalowanie zaworu czterodro

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Przerobienie instalacji co i zainstalowanie zaworu czterodro
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 26 Feb 2010 21:16   

Przerobienie instalacji co i zainstalowanie zaworu czterodro

Witam aby wszystko było jasno napisane zacznę od początku:
Posiadam Budynek mieszkalno usługowy o pow. 450 m2 piec na drzewo węgiel o mocy 44 kw. Bojler na cwu 400l. Woda ciepła jest używana cały rok !!!
Na chwilę obecną nie posiadam zaworu czterodrożnego i grzanie wody w lato to męka dla mnie i pieca (kilka razy zagotowałem wodę i przy 30 st musiałem puścić ogrzewanie w domu).
Chcę zainstalować zawór czterodrożny do utrzymania temp. 60 st na piecu i w obiegu cwu (obieg mały) a reszta na mieszkanie grzejniki.
Dodatkowo do obiegu cwu chcę zainstalować dodatkowy zbiornik by zwiększyć pojemność wody w obiegu ( duży piec) i "zakumulować" nadwyżkę ciepła. Zawór trójdrożny na wyjściu cwu jest wskazany by woda do kranów miała ok. 40st.
Nie potrzebuję zaworów z jakąś automatyką, gdyż praktycznie 24 godz ktoś jest w domu raz dobrze ustawiony zawór będzie działał a w domu na grzejnikach mam zawory termostatyczne i nimi reguluję se temp.
Moje pytania:
1. który obieg byście Panowie proponowali połączyć piec z cwu w małym obiegu? czy odcinać grzejniki i tam podłączyć cwu ( pełen obieg)
2. Czy dobrym i praktycznym pomysłem jest zainstalowanie tego dodatkowego zbiornika do zwiększenia wody w małym obiegu - będzie on używany tylko latem do samej cwu? Oczywiście go ocieplę poj. tak myślę ok. 300l.
Choć nie pracuję w zawodzie - 12 lat temu ukończyłem technikum urządzeń sanitarnych i to tyle co miałem wspólnego z hydrauliką ;-), ale coś tam w główce zostało. Hydraulik który będzie mi to robił mówił, że to moja decyzja jak to zrobię i że ten dodatkowy zbiornik to niepotrzebny wydatek. Według mnie w moim przypadku może się on szybko zwrócić, gdyż duży piec i tak nie będzie pracował pełną parą latem a to ciepło będzie gdzieś uciekało.
Myślałem wcześniej również o solarach ale w moim przypadku koszt instalacji to ok. 15-20 tys. zł. Mając bojler na prąd zwróciło by się to szybko a przy opalaniu drzewem zwrot byłby po ok. 10 latach.
Dziękuję za wszystkie rady i sugestie

Przesyłam "moje" dwa schematy instalacji

Na 1 schemacie źle narysowałem podłączenie do cwu. powinno ono być za " główną pompą i zaworem różnicowym - wtedy nie byłaby też potrzebna dodatkowa pompka. Zawór odcinający grzejniki oczywiście jest.
Przerobienie instalacji co i zainstalowanie zaworu czterodro Przerobienie instalacji co i zainstalowanie zaworu czterodro
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Feb 2010 21:16   

Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 28 Feb 2010 09:10   

Re: Przerobienie instalacji co i zainstalowanie zaworu czter

Drugi schemat jest schematem normalnym.
Mam tylko mieszane odczucia co do tego drugiego zbiornika.
W tym przypadku jest on zbędny , co wcale nie znaczy że jestem przeciwny.
Jeżeli zrobiłbyś coś z jego sterowaniem np. jakieś ograniczenie temperaturowe przy pomocy np. zaworu trójdrogowego lub przekierowanie na pierwszy lub drugi to czemu nie ?
Natomiast sam schemat jest rozwiązaniem normalnym tzn. jest to rozwiązanie prawidłowe i można powiedzieć "klasyczne".

ps. Rzeczywiście dużo Ci "zostało" ze szkoły. :-)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Feb 2010 09:10   

Back to top

kermit9
Poziom 6
Poziom 6

Post#3 07 Mar 2010 19:36   

Jesli moge w czyms pomoc to produkuje zawory ktore puszczaja wode powyzej 44 stopni bez zadnej elektroniki .
Back to top

mwaski9
Poziom 2
Poziom 2

Post#4 Post from the author of the topic 08 Mar 2010 13:50   

instalację już przerobiłem wg. schematu nr 2. Na chwilę obecną nie instalowałem dodatkowego zbiornika, ale cały czas o nim myślę.
Muszę troszkę pogrzebać i odświeżyć nowinki techniczne.
Jest mi na pewno potrzebny zawór - coś w rodzaju termostatu, który nadmiar ciepła puści do zbiornika.
Tak jak rozmawiam z fachowcami mówią, że jest to duży koszt w porównaniu do zysku, ale już samo wstawienie zaworu trójdrożnego na wyjściu cwu dało mi oszczędności bo z boilera 250l mogę wyciągnąć ok. 350l ciepłej wody o temp 40st.
Bez pracy c.o. udało mi się "zagotować" wodę i musiałem puścić ciepło na dom.
Bezwładność cieplna wody jest duża przy dobrze zaizolowanym zbiorniku. U mnie wody cwu idzie sporo zwłaszcza latem.
Poczytam policzę poszukam. Jak coś znajdę spróbuję się z wami podzielić.
A może ktoś z was ma takie rozwiązania lub pomysł jak to zrobić "domowymi sposobami"

PS. prześlij mi jak możesz specyfikację tych zaworów, tzn zakres temp w jakich działają lub napisz to pogadamy dokładnie Czekam na email prv lub pisz tu niech inni też korzystają
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 08 Mar 2010 13:50   

Back to top

lemon84
Poziom 8
Poziom 8

Post#5 08 Sep 2010 18:49   

Według schematu piec znajduje się poniżej grzejników. Prawidłowe będzie podłączenie instalacji w taki sam sposób z piecem i grzejnikami na jednym poziomie?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Przerobienie instalacji co i zainstalowanie zaworu czterodro
Page 1 of 1

Page generation time: 0.066 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed