Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Mikrokontrolery Ogólne -> Mikrokontrolery AVR -> schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???
Autor
Wiadomość
hanibal0
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 18 Lut 2010
Posty: 73
Miasto: Myślenice

Post#1 Post autora tematu 27 Lut 2010 17:46   

schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???


chcę wykonać układ którego zadaniem będzie sterowanie 2 przekaźnikami (12V i 230V). Układ chciałbym oprzeć na atmega8, sterowanie przekaźnikami odbywać ma się za pomocą tranzystorów. Jako główne zasilanie układu (12V) zamierzam na czas testów wykorzystać zasilacz komputerowy. Ponieważ nie jestem elektronikiem, proszę kogoś o sprawdzenie schematu i poinformowanie mnie o czym jeszcze zapomniałem, czy taki układ będzie działał? nie wiem jeszcze jaką diodę zastosować do zabezpieczenia tranzystora sterującego przekaźnikiem 230V. Czy w układzie nie będą się pojawiały zakłócenia, czy przyciski sterujące atmega8 mogę podłączyć bezpośrednio do masy?

schemat był rysowany w photoschopie ponieważ nie mam żadnego oprogramowania do schematów, ewentualnie proszę o jakiś link do darmowego (nie koniecznie;) i prostego programu do schematów elektrycznych.

schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???

czy jest możliwość aby podświetlać wyświetlacz 2*16 bezpośrednio z portu atmega8, co powinno być wpięte pomiędzy anodę wyświetlacza i port uC?
Powrót do góry
   
Szucio
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 06 Cze 2006
Posty: 60
Miasto: Kartuzy

Post#2 27 Lut 2010 17:55   

Re: schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???


"co powinno być wpięte pomiędzy anodę wyświetlacza i port uC?"

tranzystor - z pinu wg noty możesz ciągnąć maksymalnie 20 mA, podświetlenie w LCD bierze więcej (ile? sprawdź w datasheecie swojego wyświetlacza).
Powrót do góry
   
sp3ots
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Wrz 2007
Posty: 1701
Miasto: Poznań

Post#3 27 Lut 2010 17:56   

Re: schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???


Witam !
Brak środkowej nogi 7805 - do masy,
brak kondensatorów elektrolitycznych na wejściu 12V - około 100uF/16V i na wyjściu 7805 - około 10uF/16V
Przy przekaźnikach :
kolektor do cewki przekaźnika, OK
druga końcówka cewki do masy - błąd, daj do +12V
równolegle do cewek przekaźników daj po jednej diodzie np. 1N4148
Końcówka RESET nie do masy, daj ją przez rezystor 4,7k do +5V

Zastanawiam się nad L7805 czy to ma być stabilizator 78L05 - 0,1A ? odradzam,
daj 7805 1A , Pomiędzy napięciem wejściowym 12V a wyjściowym 5V jest 7V różnicy napięcia, nawet przy małym poborze prądu 78L05 będzie znacznie się nagrzewał.
Powrót do góry
   
morson
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 26 Cze 2006
Posty: 44

Post#4 27 Lut 2010 18:05   

Re: schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???


Sterowanie przekaźników Ci nie zadziała, bo z jednej strony zwierasz je do masy tranzystorem a i z drugiej strony zwarłeś cewki do masy, więc przekaźnik nie zadziała nigdy.
Poza tym diody gaszące powinny być równolegle do cewki przekaźnika, a nie podpięte jedna do 12V, a druga do 230V (co jest nieporozumieniem).
Zasilanie podświetlania możesz włączyć przez tranzystor NPN do masy wtedy będziesz mógł włączać, lub wyłączać podświetlanie z mikrokontrolera, albo regulować jego jasnością przez PWM (programowy lub sprzętowy)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Lut 2010 18:05   





Powrót do góry
   
hanibal0
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 18 Lut 2010
Posty: 73
Miasto: Myślenice

Post#5 Post autora tematu 27 Lut 2010 18:56   

Re: schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???


poprawiłem schemat według wskazówek, proszę o ponowne sprawdzenie. Stabilizator jaki posiadam to L7805 CV nie wiem jaką ma wydolność prądową.
z wyglądu jest taki sam jak np.:

http://www.seguro.pl/sklep/?zobacz=2523#admin/zdjecia/4362ba8959428a07e1f0aeeb2a3731fb.jpg

niestety przy świetle żarówki nie potrafię odczytać pozostałych cyferek.

schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???


mam wątpliwości co do właściwego podłączenia podświetlenia LCD, nie powinno być przypadkiem tak:
1. emiter do masy
2. baza do uC przez rezystor 1,5k
3. kolektor do katody LCD

oraz

anoda LCD na stałe do +5V ???
Powrót do góry
   
sp3ots
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Wrz 2007
Posty: 1701
Miasto: Poznań

Post#6 27 Lut 2010 19:54   

Re: schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???


Ten stabilizator jest 1 Amperowy, nie pisz L8705, wystarczy 7805.
Dodaj kondensator elktrolityczny na wejściu 12V - około 100uF/16V i na wyjściu 7805 - około 10uF/16V
Zwiększ rezystory w bazach na 4,7k
Powrót do góry
   
morson
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 26 Cze 2006
Posty: 44

Post#7 27 Lut 2010 20:01   

Re: schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???


Powinno być tak jak piszesz, łącznie z tym podpięciem anody podświetlania na stałe do +5V.
I dodaj kondensator 100nF na wejściu i wyjściu 7805 (jak się nie mylę CV oznacza, że maksymalny prąd wyjściowy to 1,5A), oraz dodaj kondensator 100nF przy mikrokontrolerze.

Poza tym wg mnie reszta jest ok.
Powrót do góry
   
sp3ots
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Wrz 2007
Posty: 1701
Miasto: Poznań

Post#8 27 Lut 2010 20:13   

Re: schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???


Jeszcze bardzo ważne, do pinów 7 i 8 ATmegi8 dodaj kondensator 100nF, jak najbliżej procesora. Pamiętaj że kondensatory elektrolityczne mają biegunowość (+ i -)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Lut 2010 20:13   





Powrót do góry
   
hanibal0
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 18 Lut 2010
Posty: 73
Miasto: Myślenice

Post#9 Post autora tematu 27 Lut 2010 20:20   

Re: schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???


dodałem kondensatory na wejściu i wyjściu stabilizatora, zmieniłem rezystory na bazach tranzystorów i zmieniłem zasilanie podświetlenia LCD, schemat wygląda następująco:

schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???

czy teraz wszystko powinno być ok?

z góry wszystkim dziękuję za pomoc i sugestie!

troszkę zbyt późno zauważyłem sugestie kolegi sp3ots, kondensator przesunę bliżej VCC i GND procesora
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Lut 2010 20:20   





Powrót do góry
   
sp3ots
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Wrz 2007
Posty: 1701
Miasto: Poznań

Post#10 27 Lut 2010 20:21   

Re: schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???


7 i 8 ATmegi8 dodaj kondensator 100nF
Powrót do góry
   
hanibal0
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 18 Lut 2010
Posty: 73
Miasto: Myślenice

Post#11 Post autora tematu 27 Lut 2010 20:24   

Re: schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???


troszkę się zamotałem, powinienem przesunąć istniejący kondensator czy dołożyć kolejny na nóżki 7 i 8 ?
Powrót do góry
   
sp3ots
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Wrz 2007
Posty: 1701
Miasto: Poznań

Post#12 27 Lut 2010 20:27   

Re: schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???


Dołożyć 100nF, pomimo istniejącego kondensatora 100nF przy 5V.
Zasada jest taka:
kondensatory 100nF są w Twoim przypadku kondensatorami blokującymi zasilanie,
Trzeba je stosować jak najbliżej urządzeń blokowanych.
np. 7805, ATmega8
Powrót do góry
   
hanibal0
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 18 Lut 2010
Posty: 73
Miasto: Myślenice

Post#13 Post autora tematu 27 Lut 2010 20:33   

Re: schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???


poprawiłem:

schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???


czy teraz układ jest OK?
Powrót do góry
   
sp3ots
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Wrz 2007
Posty: 1701
Miasto: Poznań

Post#14 27 Lut 2010 20:38   

Re: schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???


Nazwy elektrolit nie są konieczne, samo oznaczenie uF w tym przypadku oznacza taki kondensator.
Plus , minus lewego i prawego 100nF - popatrz i zmień, przenieś na właściwe elementy.
Kondensatorami elektrolitycznymi są kondensatory 10uF i 100uF, nie 100nF
Powrót do góry
   
hanibal0
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 18 Lut 2010
Posty: 73
Miasto: Myślenice

Post#15 Post autora tematu 27 Lut 2010 20:54   

Re: schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???


może się to wydawać śmieszne ale jak wspomniałem nie jestem elektronikiem, traktuję to jako hobby i dopiero się uczę.
Dlatego bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki, sugestie i krytykę, gdyż z doświadczenia wiem, że jeśli raz zrobi się coś nie dokładnie to wchodzi to bardzo szybko w nawyk.

Poprawiłem schemat:

schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???
Powrót do góry
   
sp3ots
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 03 Wrz 2007
Posty: 1701
Miasto: Poznań

Post#16 27 Lut 2010 21:07pomocny post - solucja   

Re: schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???


Jeszcze jedna uwaga, jeśli chcesz zasilać napięciem nawet 18V to :
1. Kondensator 100uF musisz dać na 25V
2. Musisz się liczyć ze znacznym grzaniem 7805, pomyśl o miejscu na radiator.
Schemat do przyjęcia.
Życzę powodzenia. Stefan
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Lut 2010 21:07pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
hanibal0
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 18 Lut 2010
Posty: 73
Miasto: Myślenice

Post#17 Post autora tematu 27 Lut 2010 21:27   

Re: schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???


Bardzo DZIĘKUJĘ!!! jak tylko skompletuje wszystkie elementy, zabieram się do lutowania.
Powrót do góry
   
Bitstop
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 05 Sty 2010
Posty: 16
Miasto: Wawa

Post#18 28 Lut 2010 00:17   

Re: schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???


Witam. Jest jeszcze jedna bardzo ważna sprawa, dotycząca bezpieczeństwa użytkowania urządzenia. Chodzi o przekaźnik zasilający urządzenie na 230V. Proponuję od razu zastosować przekaźnik z podwójnym zestawem zestyków i załączać jednocześnie fazę i zero. W przeciwnym wypadku istnieje ryzyko wystąpienia pełnego napięcia sieci przy pozornie wyłączonym odbiorniku.
Powrót do góry
   
hanibal0
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 18 Lut 2010
Posty: 73
Miasto: Myślenice

Post#19 Post autora tematu 28 Lut 2010 19:59   

Re: schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???


dzięki Bitstop za wskazówkę, przyznam że nie pomyślałem o tym a w sumie nie ma problemu zastosować podwójny przekaźnik i załączać jednocześnie fazę i zero.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Mikrokontrolery Ogólne -> Mikrokontrolery AVR -> schemat atmega8+przekaźnik 12V+przekaźnik 230V ???
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Sterowanie urządzeniami 230V, optotriak czy przekaźnik mechaniczny? (2)
Czy można podłączyć 230V 0,5A pod przekaźnik 125V 1A? (4)
Sterowanie 230V za pomocą TTL(triak czy przekaźnik???) (16)
[Bascom] [Atmega8] Przekaźnik (14)
ULN2003A + Atmega8 + przekaźnik (3)
Przekaźnik 5V i ATMEGA8 (9)
Przekaźnik elektromagnetyczny 12V 22A, a 12V 20A (3)
atmega8 i przekaźnik - sprawdzenie programu (24)
atmega8, tranzystor, przekaźnik samochodowy (11)
Atmega8 - PVN012S Przekaźnik półprzewodnikowy (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS