FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zakłócenia na paśmie 144Mhz od FastEthernetu

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering Beginners -> Zakłócenia na paśmie 144Mhz od FastEthernetu
Author
Poziom 21
Poziom 21

Post#1 Post from the author of the topic 27 Feb 2010 21:11   

Zakłócenia na paśmie 144Mhz od FastEthernetu

Witam.
Dzisiaj zawiesiłem na rurze mojego sąsiada urządzenie klienckie dające dostęp do mojej sieci komputerowej. Jest to AP Airlive WLA-5000APv3 oraz antena panelowa Cyberteam SkyEterECO 13dBi. Całość pracuje na częstotliwości 5680Mhz (szerokość kanału 20Mhz). Pojawił sie problem ponieważ sąsiad co ćwierć megaherca w paśmie 144Mhz słyszy tylko zakłócenia. Jak się potem okazało problem stwarza właśnie FastEthernet. Po odłączeniu AP od switcha i pozostawieniu urządzenia włączonego wszystkie problemy jak ręką odjął. Problem w tym że wtedy mnie takie rozwiązanie nie ustawia. Co ciekawe, skrętka w najbliższej kominowi i maszcie części jest typu FTP czyli ekranowana, co niby powinno zapobiegać takim ekscesom. ]

I tu moje pytanie. Co można by było zrobić, żeby zlikwidować te zakłócenia? Znajomy poradził mi owinięcie puszki hermetycznej ze sprzętem folią aluminową. Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt. Skrętki FTP (tej ekranowanej) było za dużo i nadmiar zwinąłem w pętle i zawiesiłem na kominie (ale nie na rurze która jest do tego komina zamocowana). Czy pomimo że ta pętla nie znajduje się w pobliżu kabla w.cz mojego sąsiada może to robić te problemy?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Feb 2010 21:11   

Back to top

Szymon Tarnowski
Poziom 19
Poziom 19

Post#2 27 Feb 2010 21:16   

Re: Zakłucenia na paśmie 144Mhz od FastEthernetu

A próbowałeś podłączać laptopa na dachu do tego AP? Wydaje mi się że bardziej sieje radio niż ten kabelek.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Feb 2010 21:16   

Back to top

EBC41
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 Post from the author of the topic 27 Feb 2010 21:20   

Re: Zakłócenia na paśmie 144Mhz od FastEthernetu

W sumie nie bo nie mam laptopa. Ale skoro po odłączeniu skrętki ustąpiło? Radio tak czy tak cały czas jest włączone. Procesor cały czas pracuje. W sumie to drugiej strony tego mostu jeszcze nie ma bo miałem ją zawiesić w poniedziałek, także ruch był taki sam przy wpiętym do switcha i wyłączonym z niego
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering Beginners -> Zakłócenia na paśmie 144Mhz od FastEthernetu
Page 1 of 1
Similar topics
Nadajnik sygnalizacyjny na pasmo 144MHz - Jak? (8)
synteza 144MHz z krokiem 12,5kHz (1)
Powielacz na 144MHz - pytanie o cewki (1)
Wzmacniacz 144MHz na BLY91/BLY92 (10)
kabel antenowy na pasmo 144MHz (9)
Wzmacniacz na 2 x KT971A na 144MHz (4)
Generator overtonowy 144MHz (2)
PA na 144MHz (6)
radmor fm czy można przerobić na 144mhz (15)
Jak przestroić Snieżnika 502 na 144MHz (2)

Page generation time: 0.08 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed