FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Positiv 20 - pierwsze próby

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> Positiv 20 - pierwsze próby
Author
Poziom 23
Poziom 23

Post#1 Post from the author of the topic 27 Feb 2010 23:28   

Dzisiaj ciekawy dzień, odpaliłem swoją dopiero co poskładaną wreszcie naświetlarkę i przygotowałem za pomocą Positiv 20 kilka płytek PCB. Płytki potraktowałem drobnym papierem ściernym i acetonem, potem w dość ciemnych warunkach (światło żyrandola zakryte ciemnym kawałkiem odzienia - było mocno stłumione) naniosłem jeden raz poziomo i jeden raz pionowo ten spray. Nie robiłem tego wcześniej, potem się przyjrzałem płytkom i w mojej ocenie intensywność natrysku była różna. Nie chciałem jednak przesadzić z tym nakładaniem lakieru, poza tym wiem, że na gotowych płytkach lakier UV bywa w ogóle bezbarwny, więc nie nakładałem więcej warstw (wyczytałem, że lepsza jest cienka powłoka). Suszyłem w kartoniku w dziurą na suszarkę do włosów (wyczytałem taką metodę na tym forum) przez 20 minut, suszarka włączona na 1 biegu. Potem sobie to włożyłem pod UV, wydruk zrobiłem na kalce technicznej i przyłożyłem do fotolaminatu stroną z tonerem (3 lampy Philips Cleo 8W , piszę 3, bo lampę UV kupowałem na Wolumenie od takich dwóch, co to wiecznie są lekko zawieszeni nad ziemią :) i sprzedali mi z jedną zwykłą świetlówką - o co nawet nie mam do nich żalu, zważywszy na cenę :) ) - przy czasie rzędu 4-5min. całość mi spłynęła od ręki w roztworze kreta z wodą (temperatura "na palec" ok. 20 stopni :) ). Wywnioskowałem, że stężenie NaOH za duże i czas naświetlania za długi. Wylałem połowę roztworu i dolałem wody, czas naświetlania zmniejszyłem do ok. 1,5 min. i mam takie oto pierwsze efekty po wytrawieniu.

Positiv 20 - pierwsze próby Positiv 20 - pierwsze próby Positiv 20 - pierwsze próby Positiv 20 - pierwsze próby

No i teraz pytanie do praktyków tej metody. Czy za cienko polakierowałem PCB, czy może ta kalka techniczna też nie jest dobrym pomysłem, a może lakier nie dosuszony jeszcze (nic na to nie wskazywało) ? Ogólnie interesują mnie Wasze uwagi i dobre rady :-) Pozdrawiam.
Back to top

Dareks
Poziom 14
Poziom 14

Post#2 27 Feb 2010 23:37   

Re: Positiv 20 - pierwsze próby

Płytki wyglądają tak jakby wydruk na kalce nie miał dobrego krycia. Spróbuj obejrzeć wydruk po swiatło, jezeli ciemne miejsca będą sie przeświecać to będzie taki efekt jak u Ciebie.
Poczytaj , jest wiele wątków na elektrodzie jak z tym poradzić
Back to top

yogi009
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 Post from the author of the topic 27 Feb 2010 23:49   

Rzeczywiście krycie tonerem tej kalki jest takie sobie. Myślałem o złożeniu dwóch takich wydruków, ale ta kalka jest mleczna, więc chyba by to trochę przeszkadzało w prawidłowym naświetlaniu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 27 Feb 2010 23:49   

Back to top

grendel123
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 28 Feb 2010 00:09   

Jest specjalny spray powodujący, że papier staje się przezroczysty dla UV (po użyciu papier wygląda jak by był tłusty). Nazywa się Transparent. Możesz też spróbować folii do drukarek.
Back to top

Dareks
Poziom 14
Poziom 14

Post#5 28 Feb 2010 00:13   

Ja osobiście korzystam z foli naswietlanej w drukarni. Krycie jest 100% :D
Back to top

yogi009
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 Post from the author of the topic 28 Feb 2010 00:18   

No tak, ale nastawiam się raczej na domowe metody, mam tu mały laser HP, wyczytałem że można w tych oparach acetonu spowodować napęcznienie tonera i optyczne wypełnienie powierzchni, przez co znacznie zwiększa się nieprzepuszczalność świetlna. Nie do końca wiem, czy kalka techniczna czegoś tu nie psuje. No i lakier UV jest naniesiony raczej delikatną, cienką i niestety nierównomiernie zieloną warstwą. Może nanieść jeszcze warstwę lakieru ? Czy błądzę ? :-)

Chyba jednak najpierw rzeczywiście trzeba się skupić na 100% kryciu tonera na folii/kalce. Rzeczywiście to tak wygląda, jakby prześwietlał nie do końca czarne na wydruku fragmenty ścieżek... Jeśli będę zmuszony przejść na folię, to zastosuję dwa wydruki nałożone idealnie na siebie, to dość przekonująca metoda.
Back to top

marco47
Poziom 23
Poziom 23

Post#7 28 Feb 2010 00:59helpful post - solution   

Jeżeli zaczynasz zabawę z Positiv20 to przygotuj sobie wydruk testowy , aby doświadczalnie sprawdzić czasy naświetlania .

Następnie zakryj całość ( czarnym kawałkiem brystolu ) i po określonym czasie odsłaniaj tylko ( przesuwaj ) ten kawałek którego dotyczy czas . I tak co pół minuty odsłaniaj następne kawałki płytki aż do pełnego odsłonienia .
Następnie po naświetleniu schowaj płytkę w ciemne miejsce na około 20 minut . Nigdy od razu po naświetlaniu nie wywołuj w wywoływaczu . Ten czas potrzebny jest na reakcję w naświetlonej powłoce.

Co do wydruku na kalce to najlepiej drukować na drukarce atramentowej ( lepsze krycie czarnym pigmentem ) z ustawionym maksymalnym stopniem pokrycia min. 600 dpi.
Laserówka też , tylko trzeba mieć czysty wałek i nowy toner, również maksymalne >600dpi.
Przykładowa płytka wykonana taką metodą , ścieżki 0.254mm są prowadzone nawet między wyprowadzeniami układów SMD
Back to top

yogi009
Poziom 23
Poziom 23

Post#8 Post from the author of the topic 28 Feb 2010 01:13   

No, jest niezawodny Marco :-) Pewnie poznajesz płytkę :-)

Jeżeli zaczynasz zabawę z Positiv20 to przygotuj sobie wydruk testowy , aby doświadczalnie sprawdzić czasy naświetlania .

Już sobie poczytałem o tym, jutro się pobawię. Niestety zrobiłem wywołanie bezpośrednio po naświetleniu, nigdzie nie znalazłem informacji, że trzeba odczekać owe 20 minut.

Co do wydruku na kalce to najlepiej drukować na drukarce atramentowej ( lepsze krycie czarnym pigmentem ) z ustawionym maksymalnym stopniem pokrycia min. 600 dpi.
Laserówka też tylko trzeba mieć czysty wałek i nowy toner, również maksymalne >600dpi.

Mam HP LJ1018, wałek czysty, toner nowy (nieoryginalny), drukuję na 1200dpi, jednak na tej kalce krycie nie jest idealne, pod lupą widać regularną, bardzo drobną siateczkę, zamiast jednolitego krycia. Pokombinuję z tymi oparami acetonu jeszcze. Jak rozumiem, sama kalka nie jest tu zakazana ?

Przykładowa płytka wykonana taką metodą , ścieżki 0.254mm są prowadzone nawet między wyprowadzeniami układów SMD

Płytka - miodzio. Ku temu staram się zmierzać, dlatego właśnie jednak rezygnuję z żelazka.

Pozdrawiam.
Back to top

marco47
Poziom 23
Poziom 23

Post#9 28 Feb 2010 01:51   

Quote:
pod lupą widać regularną, bardzo drobną siateczkę, zamiast jednolitego krycia.

W takim razie coś masz źle ustawione , krycie nie musi być dokładnie czarne ale nie może być tak jak napisałeś ( wina tonera ? )
Jeszcze jedna uwaga dotycząca czasu schnięcia powłoki . Najlepiej po naniesieniu ( tylko jeden raz ciągłym strumieniem ) suszyć w piekarniku rozgrzanym do temperatury 75-80 stopni przez 30 minut .
A całą operację najlepiej wykonywać wieczorem przy świetle z lampy stojącej z żarówką mleczną 40W w kolorze żółtym .

Faktycznie , skądś była mi znana , ale dopiero jak zwróciłeś uwagę to mnie olśniło .
Back to top

yogi009
Poziom 23
Poziom 23

Post#10 Post from the author of the topic 28 Feb 2010 02:05   

Już widzę, wydruk do pdf miałem ustawiony bez opcji "wszystko na czarno", już wydrukowałem ponownie, skleiłem dwie warstwy tej kalki, naświetliłem i teraz czekam 20 min. ;-) A potem do trawienia...
Back to top

marco47
Poziom 23
Poziom 23

Post#11 28 Feb 2010 02:09   

Nie trzeba stosować podwójnej kalki . Zadrukowaną powierzchnię przykładasz do miedzi , mam nadzieję .
Back to top

yogi009
Poziom 23
Poziom 23

Post#12 Post from the author of the topic 28 Feb 2010 02:14   

Tak, tonerem do miedzi. No, już poszła podwójna, zobaczymy.

[po trawieniu]

Jest zdecydowanie lepiej. Jeszcze nie robiłem tej kalibracji naświetlania, dałem czas ok. 1 minuty. I ścieżki się wywołały dużo lepsze, gdyby nie 4-5 miejsc z lekkimi przerwami (właściwie to po prostu są lekkie zadrapania na ścieżkach, może to jakieś nie do końca odtłuszczone, bardzo drobne powierzchnie, albo może jakimś cudem lakier tu nie trafił). Jutro mocniej spryskam płytki tym zielonym śmierdzącym świństwem i jeszcze powtórzę. Ważne, że kalka już chyba jest ok.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 28 Feb 2010 02:14   

Back to top

marco47
Poziom 23
Poziom 23

Post#13 28 Feb 2010 10:38helpful post - solution   

Zrobiłem zmiany na Twojej płytce PCB , może będzie pasować .
Back to top

yogi009
Poziom 23
Poziom 23

Post#14 Post from the author of the topic 28 Feb 2010 11:08   

To jest wywołana płytka (nie trawiłem z powodu tych kilku błędów ścieżek):

Wydawało mi się, że proces przetarcia papierem i odtłuszczenia acetonem za pomocą chusteczki higienicznej wykonałem dokłanie, ale widocznie coś tam w tych kilku miejscach jeszcze zostało. A może lakier się nie rozprowadził, jak pisałem, natryskiwałem w mocno zaciemnionych warunkach.

Natomiast poza tymi kilkoma błędami, reszta jest znakomita, nieosiągalna inną metodą precyzja, brzegi ścieżek i padów w pełni zgodne z wydrukiem.

Gdzie jest ta poprawiona płytka ? W wątku, w którym powstała ?
Back to top

marco47
Poziom 23
Poziom 23

Post#15 28 Feb 2010 14:31helpful post - solution   

Nie czyść płytki acetonem bo to mogą być problemy z tymi brakami pokrycia powłoką .
Najlepiej jak przeczyścisz płytkę proszkiem do naczyń 'Ajax' a później odtłuścisz płynem 'Ludwik' spłukując gorącą wodą i nie dotykając powierzchni palcami ( nawet podczas mycia ) tylko papierowymi ściereczkami jednorazowymi . Po spłukaniu postaw płytkę pionowo opierając ją górnym brzegiem o jakiś stały sztywny element ( lekko ukośnie ) , pozwalając wodzie wyparować z nagrzanej płytki .
Może to wygląda skomplikowanie ale jest to bardzo łatwe .
Nanoszę Positiv20 zaraz po wyschnięciu płytki kładąc ją na zapałkach ( wystarczą dwie maksymalnie na zewnątrz płytki ) . Później tak jak pisałem wcześniej , do piekarnika .

Patrząc na powyższe zdjęcie nie wyłączyłeś wszystkich warstw ( oprócz oczywiście Bottom , Pads , Vias ) .
Back to top

yogi009
Poziom 23
Poziom 23

Post#16 Post from the author of the topic 28 Feb 2010 14:48   

Ok, odstawię ten aceton. Nie za bardzo wiem, o jakich zapałkach mówisz ? Rozumiem, że kładziesz dwie pod płytką, żeby był dystans od podłoża ? Ja sobie natryskuję w kartonie, w którym potem je wygrzewam suszarką do włosów (karton zamykam, jest dziura na dyszę suszarki, a po przeciewnej stronie mała dysza wylotowa, suszę na 1 biegu 20 minut).

Skoro mam te płytki przygotować od nowa (żeby bez tego acetonu przed natryskiem było), to zajmę się tym na spokojnie jutro.

Naświetlanie przez podwójną kalkę techniczną jest ok, przy dobrym spasowaniu wszystko wychodzi precyzyjnie, być może przy bardzo drobnych rastrach tą drugą kalkę wyrzucę, bo zawsze to obraz nieco odsunięty od warstwy miedzi.

Wydruk zawiera bottom, pady i przelotki (których nie ma). Czy to jest błąd ?

Jakbyś mógł rzucić okiem na PW :-) Pozdrawiam.

============

[Dodano po dwóch dniach]

No to mam wreszcie jakiś normalny efekt, jeszcze pewnie nie zupełna rewelacja, ale na tym etapie jestem zadowolony z efektu. Dla porównania płytka wykonana termotransferem:

Positiv 20 - pierwsze próby Positiv 20 - pierwsze próby Positiv 20 - pierwsze próby

i ta sama płytka wykonana metodą fotochemiczną z wykorzystaniem Positiv 20 (wydruk na pojedynczej kalce technicznej):

Positiv 20 - pierwsze próby Positiv 20 - pierwsze próby Positiv 20 - pierwsze próby Positiv 20 - pierwsze próby Positiv 20 - pierwsze próby

Pewnie gdyby się tak dokładnie przyjrzeć, to jeszcze sporo to można poprawić, ale jak na drugie lakierowanie płytek Positivem jak dla mnie jest całkiem znośnie. Bardzo cieszą dokładne obrysy ścieżek, pady, itd. Laminat pochodził z "odzysku", czyli już był wcześniej czyszczony drobnym papierem ściernym, stąd czasem zdarzają się malutkie odrobiny niewytrawionej miedzi. Jeżeli macie jakieś konstruktywne uwagi mogące jeszcze podnieść poziom jakościowy, to jestem ich bardzo ciekaw. Pozdrawiam.
Back to top

marco47
Poziom 23
Poziom 23

Post#17 03 Mar 2010 08:33helpful post - solution   

Teraz Sam widzisz wyższość metody fotochemicznej nad termotransferem .
Płytka wyszła bardzo dobrze . Jak nabierzesz wprawy to płytki z elementami SMD i ścieżkami między ich wyprowadzeniami nie będą Tobie sprawiać żadnej trudności .

Co do podkładanych zapałek to czynię to gdy pokrywam płytki dwustronne , najpierw jedną stronę ( czekam z pięć minut aby lekko podeschła ) a później ostrożnie obracam i pokrywam preparatem drugą stronę i do pieca .
Back to top

yogi009
Poziom 23
Poziom 23

Post#18 Post from the author of the topic 03 Mar 2010 09:34   

Na wszelki wypadek, za Twoją radą, podłożyłem te zapałki przy jednostronnych :-) Już chucham na zimne :-)

=============

[Dodano]

Wypaliłem nowe płytki, tym razem ze ścieżkami 0,40mm, wyszło całkeim nieźle, oczywiście jeszcze jest tam co poprawiać, ale chyba mogę sobie zrobić w nagrodę małego drinka :-)

No i ciągnie człowieka, jak tego wilka dalej do lasu. Jakby tak tą domową "soldermaskę" i cynowanie pnuktów jeszcze...
Back to top

marco47
Poziom 23
Poziom 23

Post#19 05 Mar 2010 00:36   

Chyba masz za mało mięsa wokół otworów ( tak chciałeś ? ) , możesz je zwiększać hurtowo , zmieniając w DRC/Restring .
Płytka wyszła bardzo dobrze , teraz przejdź na 0.254 mm i prowadzenie ścieżek między wyprowadzeniami układów SMD .

Ale chyba zapomniałeś włączyć funkcję 'Ratsnest' aby wypełnić pokrycie masy miedzią na płytce .
Back to top

yogi009
Poziom 23
Poziom 23

Post#20 Post from the author of the topic 05 Mar 2010 00:58   

To "mięso" było ustawione na min.10 milsów, max. 20. Zmieniłem te wartości odpowiednio na 20 i 30. Czy może masz jakieś lepsze sugestie ? :-)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 Mar 2010 00:58   

Back to top

marco47
Poziom 23
Poziom 23

Post#21 05 Mar 2010 01:13   

Te które teraz zmieniłeś pozostaw takie jak były poprzednio a zmień tylko wartość procentową na jakieś 45% . To wystarczy do typowych zastosowań.
Zresztą możesz zmieniać tą wartość i zobaczyć jak wielkość padów zmienia ilość mięska .
Back to top

WoZaj
Poziom 15
Poziom 15

Post#22 06 Mar 2010 20:12   

Wtrące się do dyskusji - czy nie lepiej do takiego wydruku ustawić wszystkie otwory na bardzo małe - powstanie tylko wtedy "pilot" dla wiertła. Pozostawianie całego otworu nie da Tobie pewności prowadzenia wiertła a przy nieprawidłowym prowadzeniu spowoduje rozerwanie (i tak cienkiej) otoczki otworu.
Zawsze w takich przypadkach ustawiałem na 0.25 mm.
Back to top

marco47
Poziom 23
Poziom 23

Post#23 06 Mar 2010 21:10   

Oczywiście że można tylko szkoda niepotrzebnie tępić i tak bardzo cienkie wiertła , w moim przypadku 0.5 do 0.8 których używam do wiercenia .
Chociaż może koledze yogi009 to ułatwi wiercenie tak małych otworów .
Back to top

yogi009
Poziom 23
Poziom 23

Post#24 Post from the author of the topic 06 Mar 2010 21:14   

Kolega yogi bardzo ładnie sobie wierci na obecnych ustawieniach :-) Właśnie zmontowałem dla nabrania wprawy mały timer na "trzech piątkach" i nie ma żadnego problemu z wierceniem, wiertło trzyma punkt.
Back to top

yogi009
Poziom 23
Poziom 23

Post#25 Post from the author of the topic 18 Mar 2010 18:48   

Marco, jeszcze dwa pytania mam:

1. w moim zasilaczu symetrycznym (7815/7915) zastosowałem standardowe elementy 78xxTV i 79xxTV, niestety jak się okazało 79xx ma źle podłączone wyjścia (sprawdzanie takiego detalu do głowy mi nie przyszło, więc zmontowałem układ i dopiero się zorientowałem, że coś nie gra; zresztą potem Koledzy pomogli określić rodzaj błędu) - no i szukam gotowego elementu 7915TV. Mam 7815TV, natomiast ujemny stabilizator występuje (w bibliotece linear) jedynie w wersji leżącej - 7915TH.

2. gdzie w Eagle mogę zwiększyć odstęp między ścieżkami a polygonem ? Na mój rozum ścieżki i odstępu między nimi w zasilaczach powinny być nieco bardziej wyraziste :-)

Pozdrawiam.
Back to top

marco47
Poziom 23
Poziom 23

Post#26 18 Mar 2010 19:16   

Co do zasilacza to zobacz na stronę Link , zamieściłem tam typowy zasilacz symetryczny może będzie przydatny .
Nie wiem z czym masz problem ( skąd te źle podłączone wyjścia ) , w bibliotece 'v-reg.lbr' masz wszystkie potrzebne typy obudowy dla tych typowych stabilizatorów 78xx , 79xx .
Co do drugiego pytania to w opcjach Polygon'u jest polecenie 'Isolate ' i to one odpowiada za odległość brzegu Polygonu od padów i ścieżek .
Back to top

yogi009
Poziom 23
Poziom 23

Post#27 Post from the author of the topic 18 Mar 2010 19:57   

Dziękuję za ten link, jest akurat jak dla mnie. Znowu przeżywam ten porządek i genialną prostotę na płytce, u mnie na razie układanie elementów jest daleko bardziej skomplikowane :-) Ciekawe, że te dwie diody zabezpieczające nie występowały na poczciwej hamerykańskiej stronce, a z tego, co usłyszałem, są dość istotne. Słyszałem też, że radiatory na 7815T TO-220 i 7915T TO-220 nie są izolowane. Mam przez to rozumieć, że powinny być przykręcone do tego wspólnego radiatora przez jakąś podkładkę izolującą ? Po stabilizatorach zamierzam dać elektrolity na 25V, powinny chyba wystarczyć ?

Biblioteki 'v-reg.lbr' nie oglądałem, zaraz nadrobię zaległości.

Co do parametru [isolate], bawiłęm się m.in. i nim wczoraj, ale jakoś nie widziałem efektu zmiany tego parametru. Coś tam jeszcze potem trzeba mu kazać od nowa może przerysować ?

========

Obejrzałem elementy 79xx w obudowie TO-220 pionowo umieszczone, niestety dalej mi się zdaje, że mają one błąd w kolejności wyprowadzeń. Z noty katalogowej wynika, iż patrząc na napis stabilizatora od lewej mamy GND, IN i OUT, czyli inaczej niż w serii 78xx. Niestety nie wiem, jak się zmienia kolejność wyjść w Eagle'u.

I jeszcze jedno - próbuję wyszukać na Elektrodzie biblioteki do Eagla zawierającej transformatorki Indel'a, niestety mam błąd 502 Bad Gateway :-) A gdzieś chyba ją już widziałem do pobrania...

========

Już zaskoczyłem z tymi oznaczeniami 79xx w Eagle - masa jest tam zaznaczana na PCB jako + co mnie nieco zmyliło. Oznacza to, że moja pierwotna płytka była jednak poprawnie poukładana...
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> Positiv 20 - pierwsze próby
Page 1 of 1
Similar topics
Avr[C]-wyświetlacz LCD- pierwsze próby. (23)
[Atmega8][C]Pierwsze próby z adc (4)
Pierwsze próby z mikrokontrolerami (8)
atmega128L i lcd : pierwsze spotkanie, pierwsze proby (4)
PRoblem z nanoszeniem positiv 20 (3)
hot air + LQFP64 + positiv + laser (8)

Page generation time: 0.135 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed