FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Elektrozawór bezp. działania zamiast proporcjonalnego

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> Elektrozawór bezp. działania zamiast proporcjonalnego
Author
Poziom 5
Poziom 5

Post#1 Post from the author of the topic 28 Feb 2010 02:36   

Elektrozawór bezp. działania zamiast proporcjonalnego

Witam,

Chciałbym się zwrócić z pytaniem do Szanownego Grona:

Czy można zastąpić elektrozawór proporcjonalny elektrozaworem bezpośredniego działania?

Z dotychczas wyszukanych informacji wynika, iż elektrozawory proporcjonalne posiadają bardzo podobną budowę do elektrozaworów bezpośredniego działania (na podstawie m.in. kart katalogowych firmy ODE).

Chciałbym użyć elektrozaworu bezpośredniego działania i wysterować go PWM-em. Przyczyna to wysoka cena elektrozaworów proporcjonalnych w stosunku do elektrozaworów bezpośredniego działania (~230 zł @ alledrogo).

Celem jest zbudowanie elektronicznej baterii z regulacją temperatury wody i przepływu:
- dwa elektrozawory (ciepła i zimna woda - wodociąg),
- mieszacz (trójnik),
- wylewka,
- sprzężenie zwrotne przed wylewką - czujnik temperatury,
- mikrokontroler (AVR) do realizacji jakiegoś algorytmu PID,
- końcówka mocy do sterowania cewką elektrozaworu przez PWM.

Zdjęcie charakterystyki z elektrozaworu bezpośredniego działania nie będzie problemem, pytanie tylko czy jest możliwe jego wysterowanie PWM-em z efektem częściowego otwarcia.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 28 Feb 2010 02:36   

Back to top

bonanza
Poziom 22
Poziom 22

Post#2 28 Feb 2010 08:10   

Re: Elektrozawór bezp. działania zamiast proporcjonalnego

Zdjęcie ch-ki z zaworu bezpośredniego działania nie będzie problemem, gdyż ma on tylko 2 stany wyjściowe - otwarcie i zamknięcie, trzeciej możliwości nie ma.
Do celu, o którym piszesz, służą gotowe baterie termostatyczne podłączane nad umywalką czy w prysznicu - mają w środku jakiś bimetal albo mieszek, który reguluje przepływ.
Jeśli musi tam być AVR, to proponowałbym się rozejrzeć za grzejnikowymi regulatorami temperatury z elektrycznym sterowaniem - prąd podany z zewnątrz płynnie zamyka zawór i zaniża temperaturę w pomieszczeniu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Feb 2010 08:10   

Back to top

pkoper
Poziom 5
Poziom 5

Post#3 Post from the author of the topic 28 Feb 2010 10:42   

Proszę nie potraktuj mojej odpowiedzi jako niegrzeczna, ale nie wyczerpuje ona mojego pytania.

bonanza wrote:
Zdjęcie ch-ki z zaworu bezpośredniego działania nie będzie problemem, gdyż ma on tylko 2 stany wyjściowe - otwarcie i zamknięcie, trzeciej możliwości nie ma.
I tak samo jest z zaworem proporcjonalnym, gdy nie steruje się nim PWM-em lub nie robi tego elektronika sprzedawana z elektrozaworem, która ma przetwornik ADC. Czy rzeczywiście zawór bezpośredniego działania wysterowany PWM-em z wypełnieniem np. 30%, 70%, czy 90% nie otworzy się częściowo? Nie wygląda, jakby w budowie elektrozaworów bezpośredniego działania był element wprowadzający dużą histerezę jak w przypadku pośredniego działania.
Quote:
Do celu, o którym piszesz, służą gotowe baterie termostatyczne podłączane nad umywalką czy w prysznicu - mają w środku jakiś bimetal albo mieszek, który reguluje przepływ.
Tak, ale nie można ich wysterować elektronicznie.
Quote:
Jeśli musi tam być AVR, to proponowałbym się rozejrzeć za grzejnikowymi regulatorami temperatury z elektrycznym sterowaniem - prąd podany z zewnątrz płynnie zamyka zawór i zaniża temperaturę w pomieszczeniu.
Jest to dobra i tania alternatywa, ale szybkość otwierania/zamykania takich zaworów jest zazwyczaj bardzo niska i nie nadają się one do regulacji temperatury wody, z którą ma mieć kontakt ludzka skóra. Poza tym czy nie należałoby zastosować wtedy zaworu grzejnikowego, który ma pozycję "zero"?

Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.
Back to top

bonanza
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 28 Feb 2010 16:29   

PWM czy regulowane napięcie stałe - to nie powinno mieć znaczenia. Przecież szybki przebieg PWM w cewce elektrozaworu zostanie uśredniony. A czy komuś udało się uzyskać proporcjonalne działanie przekaźnika przez zmniejszanie napięcia? Histereza jest wbudowana w szczelinę magnetyczną - im mniejsza szczelina, tym silniejsze przyciąganie, dlatego przekaźnik na 12V łapie przy 10V, a puszcza przy 5V.

PWM nałożone na napięcie stałe w elektrozaworach proporcjonalnych ma "rozruszać" element ruchomy i zniwelować histerezę. Jednak obwód magnetyczny musi tam byc zbudowany inaczej - by nie występowało zmniejszanie szczeliny, a raczej odwrotnie (np. odpychanie biegunów jednoimiennych).

Ja przynajmniej nie spotkałem się z proporcjonalnym działaniem zwykłego elektrozaworu, co mogłoby się zdarzyć nawet przypadkowo wskutek obniżenia napięcia zasilania czy braku jego filtracji. Zawsze jest to stuk<>stuk. Przy cewce na prąd przemienny działanie w połowie drogi groziłoby nawet jej zniszczeniem - pobór prądu przez cewkę jest kilkakrotnie większy niż w stanie ustalonym ze względu właśnie na przerwę w obwodzie magnetycznym (nie dotyczy to cewek DC).

Aby koniecznie uzyskać regulację proporcjonalną, spróbowałbym zdobyć zawór trójdrożny napędzany silnikiem, jaki występuje w dwufunkcyjnych kotłach CO i przełącza obieg grzejniki/woda kranowa. Działa on normalnie jako zamknij/otwórz, ale możliwe, że włączony bardzo krótko pozostanie w położeniu półotwartym (czas pełnego zamknięcia/otwarcia przepustnicy jest chyba rzędu 2-3s). O ile pamiętam, to kocioł Mora produkowany 20 lat temu miał powrót sprężynowy, co by trochę komplikowało sprawę - nie pozostanie w raz ustawionej pozycji.

Innym zagadnieniem jest ciśnienie robocze elementów CO, zwykle niższe od nominalnych ciśnień wody wodociągowej. Ale powinny wytrzymać.
Back to top

bigbith
Poziom 10
Poziom 10

Post#5 28 Feb 2010 16:39   

Zanim zaczniesz rozwijać problem proponuje sprawdzić czemu zawór nie pracuje. Jeśli jest to przyczyna spalonej cewki, to trudniejsza sprawa, jesli tylko zaworu, to w 80% przypadków zawór można uratować przy wydatkach nawt kilkunastu złotych. Napisz w jakim stanie jest cewka to mozemy podejmować dalsze próby. Może wcale nie potrzebujesz nowego zaworu
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Feb 2010 16:39   

Back to top

pkoper
Poziom 5
Poziom 5

Post#6 Post from the author of the topic 01 Mar 2010 01:16   

Dziękuję za rzeczową odpowiedź, mam nadzieję, że mogę prosić o "więcej" :)

bonanza wrote:
Histereza jest wbudowana w szczelinę magnetyczną - im mniejsza szczelina, tym silniejsze przyciąganie, dlatego przekaźnik na 12V łapie przy 10V, a puszcza przy 5V.
Czy nie ma znaczenia tutaj, że jest w tym układzie przeciwdziałająca sprężyna? Przypuszczam, że przekaźnik również można wysterować tak, aby kotwa nachyliła się, ale nie opadła wychodząc np. z charakterystyki zamykania przekaźnika. Wychodząc ze stanu zamkniętego oczywiście sterowanie PWM będzie musiało być inne.

Quote:
PWM nałożone na napięcie stałe w elektrozaworach proporcjonalnych ma "rozruszać" element ruchomy i zniwelować histerezę.
Wynikiem sterowania PWM jest oczywiście jakieś uśrednione napięcie na cewce, sama histereza jest wskazana przez producenta (tylko proporcjonalne), a przy częstotliwości PWM wyższej niż szybkość ruchu elementu ruchomego wydaje mi się, że nie ma mowy o "rozruszaniu", chodzi tylko o przekazywanie odpowiednio dużej/małej siły elektromagnetycznej.

Quote:
Jednak obwód magnetyczny musi tam być zbudowany inaczej- by nie występowało zmniejszanie szczeliny, a raczej odwrotnie (np. odpychanie biegunów jednoimiennych).
Swoje pytanie oparłem właśnie o schemat budowy elektrozaworu, z którego wynika, iż szczelina zawsze istnieje i zawsze chodzi o przyciąganie elementu ruchomego z przeciwdziałającą sprężyną.

http://www.ode.it/nCmsData/ia/11046_21T.pdf - bezpośredniego działania
http://www.ode.it/nCmsData/ia/10997_21A%20PROP.pdf - proporcjonalny

Quote:
Ja przynajmniej nie spotkałem się z proporcjonalnym działaniem zwykłego elektrozaworu, co mogłoby się zdarzyć nawet przypadkowo wskutek obniżenia napięcia zasilania czy braku jego filtracji. Zawsze jest to stuk<>stuk.
Właśnie tego dotyczy moje pytanie.

Quote:
Przy cewce na prąd przemienny działanie w połowie drogi groziłoby nawet jej zniszczeniem - pobór prądu przez cewkę jest kilkakrotnie większy niż w stanie ustalonym ze względu właśnie na przerwę w obwodzie magnetycznym (nie dotyczy to cewek DC).
Chodzi mi oczywiście o cewki DC.

Quote:
(czas pełnego zamknięcia/otwarcia przepustnicy jest chyba rzędu 2-3s).
Właśnie ten czas wydaje mi się być za duży stąd zainteresowanie szybkimi elektrozaworami bezpośredniego działania. Noty katalogowe elektrozaworów ze wspomaganiem serwomechanizmem zazwyczaj mówią o czasach kilkunastu - kilkudziesięciu sekund.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> Elektrozawór bezp. działania zamiast proporcjonalnego
Page 1 of 1
Similar topics
Układ sterowania cewką elektrozaworu proporcjonalnego (4)
zasilenie zaworu proporcjonalnego na 110Vac (8)
Gdzie kupić moduł PWM do zaworu proporcjonalnego. (2)

Page generation time: 0.124 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed