| Author |
morys126 Poziom 12

|
28 Feb 2010 12:19 Adaptacja schematu ZK240 i wysoka jakość |
|
|
|
Adaptacja schematu ZK240 i wysoka jakośćSpis:1) Schemat mocniejszego i lepszej jakości wzm.magnetofonu ZK240 jako ulubiony wzm.domowy2) Kombinacja techniki schematu ZK240 z wysokiej jakości wzmacniacyem słuchawkowym 3) Zabezpieczenie słuchawek YH-505(503)/Ro=32R 4) Schemat dobrego i prostego zasilacza Uz=22.5V -dla wzm.słuchawkowego. 5)Profesjonalny schemat audio zasilacza Uz=33V.Uwagi:Schematy nie zawierają dzielników wejściowych i wskaźnika przesterowania wzmacniaczy i zmiany orginalnego schematu są mną tylko wyliczone.Kombinacja wzm.słuchawkowego jest do miłej audio zbawy ze względu na wysoką czułość dla mikrofonu. Sam wzmacniacz słuchawkowy wydziela sporo ciepła i wymaga chłodzenia np. podobnie dla wzm.P=30W. Dokładniejsza aplikacja zapobiega wzbudzaniu się układu i wogóle ma duże znaczenie dla wysokiej jakości.Dokładniejsza Aplikacja układu: 1)Stosowanie ekranów wewnętrznych, odziela się sterowanie bazy i samą baze od jej kolektora i emitera i innych elementów do tego zastosowanych, dodatkowo rezystory dużej rezystancji, w układzie, mają dodatkowe przegrody. 2)Zasilanie dla plusów i minusów układu pobiera się z jednego miejsca na kondensatrze a raczej z filtru kondensatorowego, połączenia różnych kond..Dobrze jest taki filtr kondensatorowy krótko zastosować na wyjściu stabilizowanego zasilacza.3) Wysokiej klasy stabilizator na prawdziwych węzłach prądowonapięciowych to nie wszystko, bo nie tylko stabilizator ma swoje węzły ale są także wspólne dla całego układu wzmacniacza i taki montaż jest krótki i bryłowy, a nie wszystko na jednej płaszczyźnie i pisze to aby mieć do tego pojęcie. Połączenia plusów i minusów ukł.wzm. są tak samo precyzyjne i w tych samych miejscach jak i dla zasilacza, dlatego podałem uproszczenie aby to robić tylko na samym filtrze kondensatorowym, lub w wskazanym miejscu.Czyste połączenia na węzłach i dla samego zasilacza to już jest nawet dobrze i taki schemat podałem z uwzględnieniem dwóch symetrycznych zasilaczy, chociaż nie jest to potrzebne dla Uz=33V, po prostu to co nie potrzeba to się nie stosuje a tylko to co potrzeba do jednego stabilizatora. Można łatwo mnożyć wyprowadzenia napięciowe na podstawie foli miedzianej płytki laminatu w którym to miejscu węzły są przlutowane i w około jest dużo miejsca, dodatkowe prądowe wyprowadzenia zawsze są robione powyżej miejsc przylutowania d1 i d2. Jest możliwość od razu zasilania wszystkiego tymi węzłami i wtedy potrzeba w miejscach dzielnika wzorca napięcia d1 i d2 dać płaski podłużny otwór i wlutować cienkie druciki np. f=0.15mm i też kierować się rozumem które najlepiej do czego wybrać. Takie cienkie druciki można na krawędzi płytki węzłowej zalutować, aby ich potem nie urwać i taki moduł może służyć do różnych prac audio.
| Description: |
|
 Download |
| Filename: |
mtZK240-2 (1).GIF |
| Contents: |
|
| Filesize: |
51.16 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
 Download |
| Filename: |
mtzrys.GIF |
| Contents: |
|
24.72 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Feb 2010 12:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bobo Poziom 20

|
28 Feb 2010 15:29 Re: Adaptacja schematu ZK240 i wysoka jakość |
|
|
|
Może kolega podać źródło z jakiego pobrał ten artykuł?
|
|
| Back to top |
|
 |
vorlog Poziom 21

Joined: 26 Aug 2004 Posts: 1116 Location: Dąbrowa Tarnowska
|
28 Feb 2010 21:10 Re: Adaptacja schematu ZK240 i wysoka jakość |
|
|
|
Rzeczywiście bobo, samo formatowanie tekstu wskazuje na CTRL_C, CTRL_V :)
V.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Feb 2010 21:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
morys126 Poziom 12

|
28 Feb 2010 22:32 Re: Adaptacja schematu ZK240 i wysoka jakość |
|
|
|
To są moje własne informacje i prawdziwe, i schematy są też przeze mnie narysowane. Zrobiłem to ze względu na układ z elementów dyskretnych, co daje większe możliwości dla formowania jakości w porównaniu do układów scalonych, których chociaż malutki
defekt czyni rzecz nieprzydatną, czyli chwale dawne czasy i schematy dobrych rzeczy, które dawniej kosztowały 3 miesiące pracy.
|
|
| Back to top |
|
 |
vorlog Poziom 21

Joined: 26 Aug 2004 Posts: 1116 Location: Dąbrowa Tarnowska
|
28 Feb 2010 22:45 Re: Adaptacja schematu ZK240 i wysoka jakość |
|
|
|
W takim razie odszczekuję i stwierdzam, że sporo sobie popracowałeś :)
Schemat dość słabo czytelny, albo ja jestem przyzwyczajony do odmiennej konwencji. Dość ciekawe wykorzystanie różnych typów diod w gałęziach stałonapięciowych.
Również typ zabezpieczenia słuchawek.
V.
|
|
| Back to top |
|
 |
morys126 Poziom 12

|
28 Feb 2010 23:08 Re: Adaptacja schematu ZK240 i wysoka jakość |
|
|
|
Martwi mnie jakość schematu, bo jest rysowany klasycznie i tak jak na pikocelach i jego ostrość musi być ekstremalna, dla każdego powiększenia. Nie lubię komputerów i tym się nie interesuje i nawet sam nie mogę otworzyć schematów i ocenić rysunków.
Ciekawe, bo cała historia jest jakoś ze mną związana i możliwe pośrednio że te fabryczne schematy też.
|
|
| Back to top |
|
 |
bobo Poziom 20

|
28 Feb 2010 23:35 Re: Adaptacja schematu ZK240 i wysoka jakość |
|
|
|
Współczuję że, kolega ma takie problemy i doceniam pracę oraz troskę o właściwe przekazanie swojej pracy. Troszkę wprowadza w błąd sposób przekazu słownego/pisanego, jakoś tak nie po "naszemu".
Pozdrówka
| Moderated by Mirek Z.: |
| Sposób pisania został poprawiony. |
|
|
| Back to top |
|
 |
vergil50 Poziom 9

|
07 Mar 2010 21:43 Re: Adaptacja schematu ZK240 i wysoka jakość |
|
|
|
A jako że kolega z sąsiedniej miejscowości to gratuluje samozaparcia i pracowitości w konstrukcji schematu jednak w dzisiejszych czasach edytory typu eagle są łatwiejsze w przyswojeniu pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Mar 2010 21:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
morys126 Poziom 12

|
08 Mar 2010 06:43 Re: Adaptacja schematu ZK240 i wysoka jakość |
|
|
|
Psychika jest taka, co nowe dodane do tekstu i czego nie ma w książkach to się czasem w głowie wyolbrzymia jako przeszkoda nie do pokonania. Potrzeba czasu i oswojenia się z informacją i potem jest wszystko proste, ale trzeba wiedzieć czy to ma sens się tym zajmować. Nie ma błędów w informacji i gdyby był chociaż jeden to niezrozumiałość tekstu rośnie do potęgi, bo wtedy nie wiadomo co jest dobrze a co nie. Te węzły to jest profesjonalna informacja i kolejna trudność do pokonania, ale co młodzi ludzie nie robią dla jakości swoich rzeczy, mając tak wielki zapas sił do życia. Jedna dobra pod tym względem informacja i zmienia dużo w technice audio. Proszę sprawdzić czy na studiach elektronicznych uczą teorii węzłów prądowych i jest to proste ale bez dostępnej teorii to dla niektórych jest coś nie wiadomo czy potrzebne. Podam trochę prostszą i łatwiejszą aplikacje układu ZK240 i do tego skutecznie poprawiłem zasilanie, oraz podam trochę łatwiejszą do wykonania końcówkę mocy, tr.BD140 i BD139 są w dużym wyborze łatwiej dostępne i pozbycie się jednej sterującej pary komplementarnej ułatwia uzyskanie prostej jakości. Po prostu sterujące pary komplementarne na przemian się otwierają i zatykają i gdy są niesymetryczne to są przez to zniekształcenia różnicowe które się nie znoszą, czyli nie stosować takie pary to prosty wzmacniacz mocy i trochę inną ma jakość. Takie pary komplementarne i mocy transformują prądy na rezystancje obciążenia ale to ma wpływ na prace głośników i w ogóle subiektywnie z jakością nie chcą wzmacniać niskich tonów. Mam jeszcze jeden schemat wzm.mocy P=10W/Ro=2R, prostej jakości i wszystkie podane schematy mają wysoką jakość, dobra barwa dźwięku jest poszukiwana dla wielu młodych ludzi i dla tego podaje co było kiedyś dobre.
|
21.24 KB |

|
|
10.22 KB |

|
|
|