FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Kondensatory Ceramiczne NP0/C0G - jaki zamiennik?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering Beginners -> Kondensatory Ceramiczne NP0/C0G - jaki zamiennik?
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#1 Post from the author of the topic 28 Feb 2010 21:10   

Montuję układ, w którym tuż obok cewek powinny znajdować się kondensatory ceramiczne NP0/C0G (te z czarna farbą u góry), które mają liniowy współczynnik temperaturowy. Jednak mam problem z ich znalezieniem. W układzie pojawiają zwykłe kondensatory ceramiczne, poliestrowe, elektrolityczne, a NP0 to tylko te w sąsiedztwie cewek ( po jednym przy każdej z cewek), dlatego też uważam że nie mogę dać zwykłych ceramicznych. Czy mógłby ktoś powiedzieć, jakie kondensatory mogę dać na ich miejsce? Polistyrenowe, polipropylenowe, itd?

Przy okazji zapytam czy w miejsce poliestrowych Xicona (tych zielonych) można spokojnie dać MKS2? A może lepiej polipropylenowe?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 28 Feb 2010 21:10   

Back to top

serwis
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 28 Feb 2010 21:25   

Re: Kondensatory Ceramiczne NP0/C0G - jaki zamiennik?

A jakie konkretnie wartości potrzeba ?

Duży wybór posiada ELFA.

Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Feb 2010 21:25   

Back to top

Adik
Poziom 17
Poziom 17

Post#3 28 Feb 2010 21:30   

arti-g wrote:
Czy mógłby ktoś powiedzieć, jakie kondensatory mogę dać na ich miejsce? Polistyrenowe, polipropylenowe, itd?

Kondensatory polistyrenowe (styrofleksowe).
Odradzam kondensatory polipropylenowe jeśli jest to jakiś układ w który wymagana jest długoterminowa stabilność.
Problem może być w tym że kondensatory styrofleksowe o małej pojemności chyba ciężko kupić, łatwiejsze wtedy do zdobycia są kondensatory ceramiczne.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Feb 2010 21:30   

Back to top

arti-g
Poziom 10
Poziom 10

Post#4 Post from the author of the topic 01 Mar 2010 00:55   

Szukam 100pF, 68pF. Przejdę się do sklepu, zapytam jeszcze czy dostane takie na zamówienie, a jak nie to wezmę polistyrenowe.

---
Zdobyłem 100pF Elfy (jak na zdjęciu od serwis). Sprzedawca oczywiscie nie mial zielonego pojecia o co chodzi z tym czarnym paskiem, ale okazało sie, ze coś takiego było w pudełku. Jeszcze gdzieś dorwac 68pF(w tym sklepie mieli tylko z pomarańczową kropa), pewnie w innym sklepie beda mieli z czarna kropa, nie wiedzac co to oznacza :D
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering Beginners -> Kondensatory Ceramiczne NP0/C0G - jaki zamiennik?
Page 1 of 1
Similar topics
Kondensatory ceramiczne (1)

Page generation time: 0.106 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed