| Author |
arti-g Poziom 10

|
28 Feb 2010 21:10 Kondensatory Ceramiczne NP0/C0G - jaki zamiennik? |
|
|
|
Montuję układ, w którym tuż obok cewek powinny znajdować się kondensatory ceramiczne NP0/C0G (te z czarna farbą u góry), które mają liniowy współczynnik temperaturowy. Jednak mam problem z ich znalezieniem. W układzie pojawiają zwykłe kondensatory ceramiczne, poliestrowe, elektrolityczne, a NP0 to tylko te w sąsiedztwie cewek ( po jednym przy każdej z cewek), dlatego też uważam że nie mogę dać zwykłych ceramicznych. Czy mógłby ktoś powiedzieć, jakie kondensatory mogę dać na ich miejsce? Polistyrenowe, polipropylenowe, itd?
Przy okazji zapytam czy w miejsce poliestrowych Xicona (tych zielonych) można spokojnie dać MKS2? A może lepiej polipropylenowe?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Feb 2010 21:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
serwis Poziom 23

|
28 Feb 2010 21:25 Re: Kondensatory Ceramiczne NP0/C0G - jaki zamiennik? |
|
|
|
A jakie konkretnie wartości potrzeba ?
Duży wybór posiada ELFA.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Feb 2010 21:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Adik Poziom 17

|
28 Feb 2010 21:30 Re: Kondensatory Ceramiczne NP0/C0G - jaki zamiennik? |
|
|
|
| arti-g wrote: |
| Czy mógłby ktoś powiedzieć, jakie kondensatory mogę dać na ich miejsce? Polistyrenowe, polipropylenowe, itd? |
Kondensatory polistyrenowe (styrofleksowe).
Odradzam kondensatory polipropylenowe jeśli jest to jakiś układ w który wymagana jest długoterminowa stabilność.
Problem może być w tym że kondensatory styrofleksowe o małej pojemności chyba ciężko kupić, łatwiejsze wtedy do zdobycia są kondensatory ceramiczne.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Feb 2010 21:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
arti-g Poziom 10

|
01 Mar 2010 00:55 Re: Kondensatory Ceramiczne NP0/C0G - jaki zamiennik? |
|
|
|
Szukam 100pF, 68pF. Przejdę się do sklepu, zapytam jeszcze czy dostane takie na zamówienie, a jak nie to wezmę polistyrenowe.
---
Zdobyłem 100pF Elfy (jak na zdjęciu od serwis). Sprzedawca oczywiscie nie mial zielonego pojecia o co chodzi z tym czarnym paskiem, ale okazało sie, ze coś takiego było w pudełku. Jeszcze gdzieś dorwac 68pF(w tym sklepie mieli tylko z pomarańczową kropa), pewnie w innym sklepie beda mieli z czarna kropa, nie wiedzac co to oznacza :D
|
|
| Back to top |
|
 |