FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zgasło poświetlenie reulatorów wentylacji, Megane II 2006r

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Zgasło poświetlenie reulatorów wentylacji, Megane II 2006r
Author
Poziom 7
Poziom 7

Post#1 Post from the author of the topic 01 Mar 2010 19:13   

Zgasło poświetlenie reulatorów wentylacji, Megane II 2006r

Niestety samochód megane II z 2006r. i już zaczęły się problemy z elektryką . Najpierw zgasło podświetlenie jednego regulatora wentylacji później zgasły wszystkie podświetlenia trzech regulatorów. Niestety zgasło również podświetlenie przycisku podnoszenia szyb na drzwiach prawych. Pewnie już ktoś się z tym spotkał i może poradzić jak wybrnąć z tej sytuacji oczywiście własnoręcznie …chyba , że trzeba będzie do serwisu….. czekam na pomóc ..może jakieś instrukcje wymiany????
Back to top

jurekk55
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 01 Mar 2010 20:18   

Re: Zgasło poświetlenie reulatorów wentylacji, Megane II 20

jurekp wrote:
czekam na pomóc

nie czekaj tylko ruszaj do elektronika obeznanego z tematem chyba że wolisz nowe części z serwisu
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Mar 2010 20:18   

Back to top

doktor333
Poziom 14
Poziom 14

Post#3 01 Mar 2010 20:26   

Jeżeli to klima manualna to poleciały żarówki podświetlenia(nie jestem pewien co jest w przełącznikach szyb-diody czy żarówki)
Back to top

jurekp
Poziom 7
Poziom 7

Post#4 Post from the author of the topic 03 Mar 2010 07:40   

Rozumiem , że trzeba szybko coś zrobić bo poleca następne???? A samemu da się zrobić , czy raczej nie??? może jakieś instrukcje obu rak lewych nie ma......a może najlepiej do fachowca???
Back to top

doktor333
Poziom 14
Poziom 14

Post#5 03 Mar 2010 13:19   

Nie ma pośpiechu-po prostu spaliły się żarówki 1.2W od podświetlenia. A pozostałe przyciski,zapalniczka itp mają podświetlenie?Jeśli tak to na pewno wina żaróweczek.Aby się do nich dobrać muisz wyciągnąć radio, zaślepkę złącza diag(pod czytnikiem karty,jest wciskana).Następnie odkręcić 4wkręty(2 pod radiem,2 pod zaślepką)na torx20,zdemontować panel środkowy.Pod nim jest przykręcony panel sterowania wentylacji(2 wkręty) Trzeba go wyciągnąć i od tyłu są żaróweczki w oprawkach(wyciągniesz je przekręcając oprawki szczypcami) Powodzenia.
Back to top

barteqqq
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 03 Mar 2010 15:04   

Zawsze możesz zostawić to wszystko bez podświetlenia jeżeli Ci to nie przeszkadza, ale ja sugerowałbym Ci zamienić te żarówki na diody. Nie jestem do końca pewien ale są to żarówki typu W5W i są takie diody, mają taką samą średnice co żarówki i takie samo zakończenie ( nie wiem jak to nazwać poprawnie ale chodzi mi o styki) . Diody są troszke droższe ale na 100% wytrzymają dłużej niż żarówki ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Mar 2010 15:04   

Back to top

doktor333
Poziom 14
Poziom 14

Post#7 03 Mar 2010 16:56   

Zarówki 1.2W nie 5W
Back to top

barteqqq
Poziom 19
Poziom 19

Post#8 03 Mar 2010 20:00   

No tak faktycznie jakoś się nie wczytałem a przecierz była o tym mowa, ale takie diody też są a koszt 1 szt to ok 3zł a w dodatku możliwy jes wybór z wielu kolorów.
Back to top

jurekp
Poziom 7
Poziom 7

Post#9 Post from the author of the topic 03 Mar 2010 20:20   

jak czytam wasze rady jestem wielce wdzięczny..ale trosze przeraża mnie ta ilość czynności, szczególnie, że nie mam garażu a temperatura jest odrobinkę niska i boję się, że jak coś zrobie na siłę to palstiki popękają ...na dzień dzisiejszy rozenałem rynek ...wymiana w stacji nieautoryzowanej to koszt ok. 120-150 w zaleznosci co trzeba zrobić???/ tu czerona żarówka...chyba nie wiedzą do końca co robić?/ w ASO 100.....chyba spróbuję i dam znaco efektach ...dzieki.

Dodano po 1 [minuty]:

jeszcze jedno spróbuję z tymi diodami ...dam znać
Back to top

barteqqq
Poziom 19
Poziom 19

Post#10 03 Mar 2010 22:47   

Jeżeli rozbierasz coś po raz pierwszy to wiadomo trzeba myśleć (zresztą cały czas trzeba myśleć) ale jak nie będziesz używał do pomocy młotka lub łoma to raczej nic nie powinno się urwać czy pęknąć. Dam Ci taką radę - jak coś nie chce wyjść oglądnij to ze wszystkich możliwych części, ruszaj w różne strony a jak to nie pomoże spróbuj lekko LEKKO podważyć śrubokrętem. Powinieneś dać radę, w końcu to żadna filozofia.
Aha zanim zakupisz te diody to wyciąg stare żarówki i zobacz jak one wyglądają i ile jest na nie miejsca w obudowie, jakie mają oprawki , żeby wiedzieć jakie diody kupić
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 03 Mar 2010 22:47   

Back to top

jurekp
Poziom 7
Poziom 7

Post#11 Post from the author of the topic 20 Mar 2010 07:18   

sprawa zakończona....pojechałem do serwisu zapłaciłem 120 zł i chyba nie żałuję . Jak zobaczyłem ,że trzeba zdemontować całą maskownicę (może źle nazwę) kanału przy podłodze od schowka podłokietnika, przez dźwignie biegów przez cały słupek środkowy, wymontować radio ....a wszystko na plastikowe zatrzaski...ucieszyłem się że robi to fachowiec..pod moim okiem....w warunkach zimowych, poza garażem , jedynym efektem moich ewentualnych prób było by połamanie zatrzasków w plastikach...no i wiecie ci dalej ...Ale teraz , jak widziałem jak powinno się robić...potwierdzam , że przy spokojny postępowaniu można zrobić to samemu...tylko delikatnie i trzeba wiedzieć od których plastików trzeba zacząć demontaż...ale udało sie ...są tam dwie żarówki...i tyle...działa.Dzięki za pomoc
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Auto Electronics and Electrical -> Zgasło poświetlenie reulatorów wentylacji, Megane II 2006r
Page 1 of 1
Similar topics
Caddy 2002, 1.9 SDi Zgasło podświetlenie zegarów. (2)
Audi A3 TDi zgasło podczas jazdy (10)
Poświetlenie samochodu! (5)
Renault Megane 2006r. nawigacja - nie wiem co to za model? (4)
Renault Megane II 2006r. wymiana wyświetlacza od radia (3)
Renault megane scienic 2006r. Bezpiecznik od postojowego św. (4)
Renault Megane 1,9D zgasło i nie chce zapalić. (7)
mitsubishi carisma 1996, po przełączeniu na gaz zgasło. (3)
Reno Laguna 99, przełącznik wentylacji. (3)
Mercedes A 160 śmierdzi z wentylacji (4)

Page generation time: 0.097 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony