| Author |
Grzesiek0194 Poziom 7

|
03 Mar 2010 13:10 Wykrywacz mocy sygnału WiFi |
|
|
|
Witam
Chyba już każdy słyszał o mierniku sygnału satelitarnego stosowanego do ustawienia anten satelitarnych. Taki miernik można już kupić za jedyne 15-30 zł. Zwykły wskaźnik ze skalą od 0 do 10. Im bardziej wskaźnik się wychyli w stronę 10 tym lepsza jakość sygnału. Urządzenia te pracują w zakresie 950-2050MHz. Ciekaw jestem czy jest możliwość przerobienia takiego miernika na miernik WiFi. Wiadomo trzeba przestawić na 2,4Ghz . Zamiast konwertera podłączyć antenę od WiFi np. Yagi i szukać najlepszej mocy sygnału np. z anteny sektorowej. Jak sadzicie czy jest taka możliwość a może wystarczy podłączyć tylko mierniki bez przeróbki do WiFi.?
Sorki jeśli dałem w złym dziale ale to dość ciekawy problem. Bo można zmierzyć sygnał satelitarny wiec i może i wifi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Mar 2010 13:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
gtxk Poziom 5

|
03 Mar 2010 13:27 Re: Wykrywacz mocy sygnału WiFi |
|
|
|
Powiem tak, coś takiego można zrobić bez żadnych kosztów, wystarczy np. telefon z Androidem WiFI Scanner, lub też Mac i oprogramowanie http://www.macupdate.com/info.php/id/10133
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Mar 2010 13:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Grzesiek0194 Poziom 7

|
03 Mar 2010 13:39 Re: Wykrywacz mocy sygnału WiFi |
|
|
|
To zrobić na zasadzie oprogramowania. Ustawiamy antenę i skanujmy potem znowu ustawiamy i skanujemy. To dość niewygodny i długotrwały sposób. Dobry przy tym jak masz kilka sieci w okolicy. Ale jak masz 1 sieć to taki miernik jak do anten satelitarnych jest chyba najlepszym rozwiązaniem. Widzisz na bieżąco zachowanie się skali miernika i wiesz cz w lewo, prawo góra czy dół. Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Skanowanie jest długotrwałe i do tego kłopotliwe, bo nie na real. To tak jak Geiger im bliżej jesteś pierwiastka radioaktywnego tym wskaźnik bardziej się odchyla masz kontrolę na bieżąco a skanowanie tego nie daje dalej zakładam, że jest tylko jedna sieć .
|
|
| Back to top |
|
 |
naimadp Poziom 14

|
03 Mar 2010 21:14 Re: Wykrywacz mocy sygnału WiFi |
|
|
|
a np. program "Inssider" na bieżąco pokazuje zasięg sieci które mamy dostępne i rysuje obok wykres... Ja go mam bo mam windows 7 i inny nie chciał wystartować.. Wiem że do XP jest jakiś starszy program ale lepszy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Mar 2010 21:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Krek15 Poziom 12

|
03 Mar 2010 21:46 Re: Wykrywacz mocy sygnału WiFi |
|
|
|
Takie urządzenie już jest. W mojej okolicy jest gość co ma swoją sieć WiFi. Ostatnio u mojego sąsiada zakładał antenę Yagi 16 i szukał najlepszego sygnału za pomocą właśnie takiego urządzenia. Używał wskaźnika wskazówkowego czy jakoś tak to nazwać można. Moim zdaniem to naprawdę dobre rozwiązanie użyć takiego urządzenia jak do szukania sygnału satelitarnego. Co do programów to są dobre przy szukaniu konkretnej sieci z pewnej listy sieci, jakie są w naszym otoczeniu, ale nic więcej. Nie ustawimy anten idealnie na siebie ( lustrem do siebie) za pomocą programu. Swoją drogą ciekawe czy gość czasem nie przerobił właśnie miernika satelitarnego. Nie przyglądałem się dokładnie ale ustawienie anten zajęło gościowi zaledwie 2 minuty. Wcześniej sąsiad ustawiał za pomocą programu jaki miała karta sieciowa . Pokazywał moc sygnału ale to trwało długo bo odświeżanie sygnału było co 1 minutę. No i kłopot w tym że jak sima antenę na dachu to trzeba zejść i sprawdzić moc sygnału a potem znowu wchodzić itd. Dodam że gość przyłączył urządzenie zaraz przy antenie a potem z kartą sieciową. Czyli tak jak przy satelicie. To chyba wyszukania na necie urządzania i kwestia jego ceny. W ostateczności można użyć wiązki laserowej . np., zielony laser wieczorem gdy jest już ciemno. Można prawie idealnie ustawić anteny. (laser wskaże nam jej środek) Wystarczy skierować wiązkę lasera na konkretny budynek a potem iść na miejsce i ustawić antenę odbiorcy w świetle tej wiązki. Dodam że laser zielony to koszt do 100 zl . wic chyba warto . Ale nie wiem czy to zda egzamin.
|
|
| Back to top |
|
 |
Grzesiek0194 Poziom 7

|
16 Apr 2010 13:44 Re: Wykrywacz mocy sygnału WiFi |
|
|
|
Ok dzięki za pomoc, rzeczywiście najprostszy i najtańszy sposób to użycie zielonego lasera. wystarczy skierować na budynek i wiem grze ustawić antę w którym punkcie. Problem umarzam za rozwiązany Dzięki
|
|
| Back to top |
|
 |