| Author |
lukasker Poziom 22

|
04 Mar 2010 00:52 Nowa odsłona konfliktu pomiędzy Adobe a Apple o Flasha |
|
|
|
Nie tak dawno, Steve Jobs Apple dość ostro krytykował technologię Flash stworzoną przez Adobe. Zarzucał jej między innymi pamięciożerność i bardzo słabe zabezpieczenia. Nikt z posiadaczy gadżetów Apple nie ma już złudzeń, że kiedykolwiek ujrzy oficjalną wersje Flasha na swoich gadżetach z jabłuszkiem. Po stronie Apple opowiedziały się niespodziewanie amerykańskie linie lotnicze Virgin America, które zmieniły swoją stronę zfFlashowej na HTML, i planuje całkowicie przejść na standard HTML5 w przyszłości. Ma to pomóc w przeglądaniu strony wszystkim użytkownikom iPhonów, choć nie wiadomo czy ta decyzja faktycznie będzie miała jakiś wpływ. Przeciwko Adobe jest też Google które promuje HTML5 i Microsoft który promuje swoją technologie Silverlight. Ciekawe która firm wyjdzie z tego konfliktu zwycięsko.
Źródło
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Mar 2010 00:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
szulat Poziom 16

|
04 Mar 2010 03:31 Re: Nowa odsłona konfliktu pomiędzy Adobe a Apple o Flasha |
|
|
|
brak flasha może mieć zalety ;) na przykład oglądanie wiodących portali na kilkuletnim komputerze jest prawie niemożliwe bez adblocka bo cała moc idzie na animacje i nawigacja na stronach to droga przez mękę. na telefonie byłoby pewnie podobnie, a do tego dochodzi zużycie baterii.
ale z drugiej strony, Flash to tysiące wartościowych stron, aplikacji i gier.
Flash gwarantuje kompatybilność, czego nie można powiedzieć o nie zawsze pewnej implementacji tego lub innego elementu standardu w poszczególnych przeglądarkach.
wady Flasha, takie jak pamięciożernośc i zasobożerność zapewne pojawią się też w aplikacjach tworzonych pod HTML5 o odpowiednim stopniu komplikacji, więc w efekcie korzyść jest tylko taka że nie instalujemy elementu zależnego od "obcego" producenta, będącego potencjalną dziurą w systemie i źródłem kłopotów... ale czy warto za taką cenę?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Mar 2010 03:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
vooltano Poziom 13

|
04 Mar 2010 08:11 Re: Nowa odsłona konfliktu pomiędzy Adobe a Apple o Flasha |
|
|
|
Ja chcę podkreślić że Flash nie jest technologią Adobe tylko Macromedia.
|
|
| Back to top |
|
 |
lukasker Poziom 22

|
04 Mar 2010 09:58 Re: Nowa odsłona konfliktu pomiędzy Adobe a Apple o Flasha |
|
|
|
| vooltano wrote: |
| Ja chcę podkreślić że Flash nie jest technologią Adobe tylko Macromedia. |
Tak, ale Adobe kupiło Macromedia, i teraz nazywa się to Adobe Flash
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
04 Mar 2010 09:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
MasterMatan Poziom 18

|
04 Mar 2010 10:23 Re: Nowa odsłona konfliktu pomiędzy Adobe a Apple o Flasha |
|
|
|
Ja mam na FF Flashblock`a z powodu korzystania z internetu GSM. Gdy przeglądam strony internetowe i trafiam na stronę zrobiona w 100% w technologii Flash to mnie krew zalewa, co za idiota zrobił stronę we Flash`u?!
Flash może i zostać, ale gdy spojrzałem jakie gry można już robić w HTML5 to sądzę że nie ma już po co trzymać się Flash`a. Przejść i pomóc się rozwijać HTML5. To nam wyjdzie wszystkim na dobre.
|
|
| Back to top |
|
 |
michal-michalik Poziom 18

|
04 Mar 2010 12:02 Re: Nowa odsłona konfliktu pomiędzy Adobe a Apple o Flasha |
|
|
|
Ale flash przyczynił się w niesamowitym stopniu do tego, że jednak te animacje są na wielu stronach i są popularne. Jednak nad optymalizacją też ktoś by mógł popracować.
P.S. Też nie cierpię całych stron we flashu. :)
|
|
| Back to top |
|
 |