FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Nowa odsłona konfliktu pomiędzy Adobe a Apple o Flasha

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Nowa odsłona konfliktu pomiędzy Adobe a Apple o Flasha
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#1 Post from the author of the topic 04 Mar 2010 00:52   

Nowa odsłona konfliktu pomiędzy Adobe a Apple o Flasha

Nowa odsłona konfliktu pomiędzy Adobe a Apple o Flasha Nie tak dawno, Steve Jobs Apple dość ostro krytykował technologię Flash stworzoną przez Adobe. Zarzucał jej między innymi pamięciożerność i bardzo słabe zabezpieczenia. Nikt z posiadaczy gadżetów Apple nie ma już złudzeń, że kiedykolwiek ujrzy oficjalną wersje Flasha na swoich gadżetach z jabłuszkiem. Po stronie Apple opowiedziały się niespodziewanie amerykańskie linie lotnicze Virgin America, które zmieniły swoją stronę zfFlashowej na HTML, i planuje całkowicie przejść na standard HTML5 w przyszłości. Ma to pomóc w przeglądaniu strony wszystkim użytkownikom iPhonów, choć nie wiadomo czy ta decyzja faktycznie będzie miała jakiś wpływ. Przeciwko Adobe jest też Google które promuje HTML5 i Microsoft który promuje swoją technologie Silverlight. Ciekawe która firm wyjdzie z tego konfliktu zwycięsko.

Źródło
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 04 Mar 2010 00:52   

Back to top

szulat
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 04 Mar 2010 03:31   

Re: Nowa odsłona konfliktu pomiędzy Adobe a Apple o Flasha

brak flasha może mieć zalety ;) na przykład oglądanie wiodących portali na kilkuletnim komputerze jest prawie niemożliwe bez adblocka bo cała moc idzie na animacje i nawigacja na stronach to droga przez mękę. na telefonie byłoby pewnie podobnie, a do tego dochodzi zużycie baterii.

ale z drugiej strony, Flash to tysiące wartościowych stron, aplikacji i gier.
Flash gwarantuje kompatybilność, czego nie można powiedzieć o nie zawsze pewnej implementacji tego lub innego elementu standardu w poszczególnych przeglądarkach.
wady Flasha, takie jak pamięciożernośc i zasobożerność zapewne pojawią się też w aplikacjach tworzonych pod HTML5 o odpowiednim stopniu komplikacji, więc w efekcie korzyść jest tylko taka że nie instalujemy elementu zależnego od "obcego" producenta, będącego potencjalną dziurą w systemie i źródłem kłopotów... ale czy warto za taką cenę?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 Mar 2010 03:31   

Back to top

vooltano
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 04 Mar 2010 08:11   

Ja chcę podkreślić że Flash nie jest technologią Adobe tylko Macromedia.
Back to top

lukasker
Poziom 22
Poziom 22

Post#4 Post from the author of the topic 04 Mar 2010 09:58   

vooltano wrote:
Ja chcę podkreślić że Flash nie jest technologią Adobe tylko Macromedia.

Tak, ale Adobe kupiło Macromedia, i teraz nazywa się to Adobe Flash
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 04 Mar 2010 09:58   

Back to top

MasterMatan
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 04 Mar 2010 10:23   

Ja mam na FF Flashblock`a z powodu korzystania z internetu GSM. Gdy przeglądam strony internetowe i trafiam na stronę zrobiona w 100% w technologii Flash to mnie krew zalewa, co za idiota zrobił stronę we Flash`u?!

Flash może i zostać, ale gdy spojrzałem jakie gry można już robić w HTML5 to sądzę że nie ma już po co trzymać się Flash`a. Przejść i pomóc się rozwijać HTML5. To nam wyjdzie wszystkim na dobre.
Back to top

michal-michalik
Poziom 18
Poziom 18

Post#6 04 Mar 2010 12:02   

Ale flash przyczynił się w niesamowitym stopniu do tego, że jednak te animacje są na wielu stronach i są popularne. Jednak nad optymalizacją też ktoś by mógł popracować.

P.S. Też nie cierpię całych stron we flashu. :)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Nowa odsłona konfliktu pomiędzy Adobe a Apple o Flasha
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Apple vs Nokia - ciąg dalszy. Apple kontratakuje (6)
Apple Store 2.0 otwarte. 10. rocznica istnienia sklepów Apple (3)
Apple odpowiada dlaczego nowe MacBooki nie mają Flasha (2)
Nowa odsłona Uniampa, wzmacniacz 2x120W 4 ohm (22)
Nowa Baza Schematów - odsłona pierwsza (1)
HTC vs Apple - kolejna odsłona (1)
Apple Charger - ładowarka akumulatorów od Apple (5)
pięciowatowiec do gitary - druga odsłona (14)
Najnowsza odsłona narzędzia CPU-Z 1.52 (2)
Zasilacz Miniwiertarki do Płytek drukowanych- odsłona druga (16)

Page generation time: 0.243 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed