| Author |
rpal Poziom 21

|
05 Mar 2010 19:58 Re: [AVR] Wybór rezonatora za pomocą zworek |
|
|
|
czy przypadkiem te kondensatory nie służą do tłumienia jakiś czestotliwości harmonicznych ? Bo skoro produkuje się nawet kwarce co w strukturze je już mają więc sens stosowania jest .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Mar 2010 19:58 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
atom1477 Poziom 25

|
05 Mar 2010 20:00 Re: [AVR] Wybór rezonatora za pomocą zworek |
|
|
|
| mirekk36 wrote: |
| Nawet jak nie zostawię na nie miejsca to co za problem wziąć takie kondki SMD w rozmiarze 805 albo może i będą 603 i dolutować bezpośrednio do nóg kwarca. |
A no problem może być. Problem może być jak nigdzie w pobliżu nie będzie masy.
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
05 Mar 2010 20:35 Re: [AVR] Wybór rezonatora za pomocą zworek |
|
|
|
| atom1477 wrote: |
| mirekk36 wrote: |
| Nawet jak nie zostawię na nie miejsca to co za problem wziąć takie kondki SMD w rozmiarze 805 albo może i będą 603 i dolutować bezpośrednio do nóg kwarca. |
A no problem może być. Problem może być jak nigdzie w pobliżu nie będzie masy. |
Po to o tym napisałem i specjalnie o małych rozmiarach SMD wspomniałem bo wszystkie moje płytki mają "rozlaną" masę - tak więc mi jej nie zabraknie i to przy samych nogach kwarca czy też procka. Jeśli w ogóle mi się kiedyś zdarzy z tymi AVRkami taka konieczność ;) .... tak więc w moim przypadku problemu nie będzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
atom1477 Poziom 25

|
05 Mar 2010 20:59 Re: [AVR] Wybór rezonatora za pomocą zworek |
|
|
|
No no rozumiem. Tak tylko żartowałem.
Ale inni mogą rozlanej masy nie mieć więc problem może być.
|
|
| Back to top |
|
 |
manekinen Poziom 21

|
06 Mar 2010 01:10 Re: [AVR] Wybór rezonatora za pomocą zworek |
|
|
|
janbernat - nie wiem w zasadzie skąd takie pytanie wytrzasnąłeś, to chyba oczywiste że podniosłem nasadę goldpinów żeby pokazać luty, o których tak namiętnie wspominaliście ;)
Mirku no dokładnie tak jak piszesz, nie dowiemy się co tak naprawdę robi ten CKOPT, może i faktycznie dołącza jakieś pojemności... i robi coś jeszcze... każda nowsza rewizja procków może się pod tym względem różnić a nie koniecznie producent zechciałby o tym wspominać...
Ale naprawdę włączasz CKOPT i bez użycia kondensatorów bez problemu chodzi oscylator? Bo już któryś raz widzę jak o tym piszesz i jakoś nie miałem okazji zapytać... nie sprawdzałem w sumie na większej ilości, ale kilka układów które uruchamiałem, nie pracowały z włączonym CKOPT bez użycia kondensatorów. Bez kondensatorów pracowały jeśli właśnie WYłączyłem CKOPT. Czy u ciebie jest odwrotnie? Bo pisałeś o tych włączanych pojemnościach (może i błędnie własnie), a jak to wyglądało w praktyce?
A na koniec ciekawostka... zmontowałem drugi taki układ, praktycznie identyczny, z takich samych elementów - ten nie ma żadnych problemów z oscylatorem - połączony byle jakimi zworkami. Nie wiem jak atmel testuje swoje procki, może przepuszcza w dokładnie takich warunkach aby spełniały "na styk" wymagania opisane w nocie, bo wygląda na to że tamta mega644 była na tym punkcie czuła. Już nie będe się bawił w zamienianie procków żeby to udowodnić, nie chcę robić chlewu na płytkach...
Pozdrawiam :)
|
|
| Back to top |
|
 |
mirekk36 Poziom 25

|
06 Mar 2010 01:28 Re: [AVR] Wybór rezonatora za pomocą zworek |
|
|
|
| manekinen wrote: |
Ale naprawdę włączasz CKOPT i bez użycia kondensatorów bez problemu chodzi oscylator? Bo już któryś raz widzę jak o tym piszesz i jakoś nie miałem okazji zapytać... |
Tak w wyniku tej mojej pomyłki zwykle jak pamiętałem to ustawiałem sobie ten CKOPT, ale też często się zdarza że zapominałem o nim i bez niego sam kwarc chulał.
Nie wiem jakoś ja nie mogę trafi na razie przynajmniej na czułe procki. Ale też w zasadzie rzadko albo wcale nie używam takich typu mega644.
Na wszystkich staruszkach ATmega8/16/32/48/88/64 tiny2313 - zawsze bez kondków do kwarca jechałem. A CKOPT jak mi się przypomniało to włączałem.
|
|
| Back to top |
|
 |
atom1477 Poziom 25

|
06 Mar 2010 07:03 Re: [AVR] Wybór rezonatora za pomocą zworek |
|
|
|
| manekinen wrote: |
| Nie wiem jak atmel testuje swoje procki, może przepuszcza w dokładnie takich warunkach aby spełniały "na styk" wymagania opisane w nocie, bo wygląda na to że tamta mega644 była na tym punkcie czuła. |
A kto mówi że je w ogóle testuje?
Parametry najprawdopodobniej są gwarantowane przez wykonanie a nie przez testy.
|
|
| Back to top |
|
 |
manekinen Poziom 21

|
06 Mar 2010 15:59 Re: [AVR] Wybór rezonatora za pomocą zworek |
|
|
|
Nie mam pojęcia jak oni to robią, może i nawet gdzieś jest taka informacja. Ale zawsze byłem zdania że wygląda to tak samo jak produkcja procesorów do PC... czyli wyklepią ileś tam sztuk procesorów z jednego wafla, a potem procki idą do testów. Te pracujące lepiej dostają nadruk np 3GHz a te wolniejsze np. 2.4GHz i tak dalej. Wydaje mi się że w przypadku uC jest podobnie, te które pracują np. od 1.8V dostają nadruk z "V" a te które robią problemy sprzedawane są jako zwykłe.
Przecież te wersje "V" i "L" które rzekomo można taktować do 8 lub 10MHz i tak chodzą bardzo dobrze przy taktowaniu jak w przypadku normalnych wersji 16 - 20MHz... no chyba że komuś nie chodzą? Nie spotkałem się...
|
|
| Back to top |
|
 |
rpal Poziom 21

|
06 Mar 2010 16:09 Re: [AVR] Wybór rezonatora za pomocą zworek |
|
|
|
tak to się kiedyś robiło w Tewie zrobili sobie ileś scalaków, jeden z nich to był UCY7400 inny wyszedł UCY7993 a jak operator maszyny był trzeźwy to mógł się nawet pojawić jakiś klon intela 8080 :)
|
|
| Back to top |
|
 |