FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

[AVR] Wybór rezonatora za pomocą zworek

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> AVR Microcontrollers -> [AVR] Wybór rezonatora za pomocą zworek
Author
Poziom 21
Poziom 21

Post#31 05 Mar 2010 19:58   

Re: [AVR] Wybór rezonatora za pomocą zworek

czy przypadkiem te kondensatory nie służą do tłumienia jakiś czestotliwości harmonicznych ? Bo skoro produkuje się nawet kwarce co w strukturze je już mają więc sens stosowania jest .
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Mar 2010 19:58   

Back to top

atom1477
Poziom 25
Poziom 25

Post#32 05 Mar 2010 20:00   

mirekk36 wrote:
Nawet jak nie zostawię na nie miejsca to co za problem wziąć takie kondki SMD w rozmiarze 805 albo może i będą 603 i dolutować bezpośrednio do nóg kwarca.

A no problem może być. Problem może być jak nigdzie w pobliżu nie będzie masy.
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#33 05 Mar 2010 20:35   

atom1477 wrote:
mirekk36 wrote:
Nawet jak nie zostawię na nie miejsca to co za problem wziąć takie kondki SMD w rozmiarze 805 albo może i będą 603 i dolutować bezpośrednio do nóg kwarca.

A no problem może być. Problem może być jak nigdzie w pobliżu nie będzie masy.

Po to o tym napisałem i specjalnie o małych rozmiarach SMD wspomniałem bo wszystkie moje płytki mają "rozlaną" masę - tak więc mi jej nie zabraknie i to przy samych nogach kwarca czy też procka. Jeśli w ogóle mi się kiedyś zdarzy z tymi AVRkami taka konieczność ;) .... tak więc w moim przypadku problemu nie będzie.
Back to top

atom1477
Poziom 25
Poziom 25

Post#34 05 Mar 2010 20:59   

No no rozumiem. Tak tylko żartowałem.
Ale inni mogą rozlanej masy nie mieć więc problem może być.
Back to top

manekinen
Poziom 21
Poziom 21

Post#35 Post from the author of the topic 06 Mar 2010 01:10   

janbernat - nie wiem w zasadzie skąd takie pytanie wytrzasnąłeś, to chyba oczywiste że podniosłem nasadę goldpinów żeby pokazać luty, o których tak namiętnie wspominaliście ;)

Mirku no dokładnie tak jak piszesz, nie dowiemy się co tak naprawdę robi ten CKOPT, może i faktycznie dołącza jakieś pojemności... i robi coś jeszcze... każda nowsza rewizja procków może się pod tym względem różnić a nie koniecznie producent zechciałby o tym wspominać...

Ale naprawdę włączasz CKOPT i bez użycia kondensatorów bez problemu chodzi oscylator? Bo już któryś raz widzę jak o tym piszesz i jakoś nie miałem okazji zapytać... nie sprawdzałem w sumie na większej ilości, ale kilka układów które uruchamiałem, nie pracowały z włączonym CKOPT bez użycia kondensatorów. Bez kondensatorów pracowały jeśli właśnie WYłączyłem CKOPT. Czy u ciebie jest odwrotnie? Bo pisałeś o tych włączanych pojemnościach (może i błędnie własnie), a jak to wyglądało w praktyce?

A na koniec ciekawostka... zmontowałem drugi taki układ, praktycznie identyczny, z takich samych elementów - ten nie ma żadnych problemów z oscylatorem - połączony byle jakimi zworkami. Nie wiem jak atmel testuje swoje procki, może przepuszcza w dokładnie takich warunkach aby spełniały "na styk" wymagania opisane w nocie, bo wygląda na to że tamta mega644 była na tym punkcie czuła. Już nie będe się bawił w zamienianie procków żeby to udowodnić, nie chcę robić chlewu na płytkach...

Pozdrawiam :)
Back to top

mirekk36
Poziom 25
Poziom 25

Post#36 06 Mar 2010 01:28   

manekinen wrote:

Ale naprawdę włączasz CKOPT i bez użycia kondensatorów bez problemu chodzi oscylator? Bo już któryś raz widzę jak o tym piszesz i jakoś nie miałem okazji zapytać...

Tak w wyniku tej mojej pomyłki zwykle jak pamiętałem to ustawiałem sobie ten CKOPT, ale też często się zdarza że zapominałem o nim i bez niego sam kwarc chulał.

Nie wiem jakoś ja nie mogę trafi na razie przynajmniej na czułe procki. Ale też w zasadzie rzadko albo wcale nie używam takich typu mega644.

Na wszystkich staruszkach ATmega8/16/32/48/88/64 tiny2313 - zawsze bez kondków do kwarca jechałem. A CKOPT jak mi się przypomniało to włączałem.
Back to top

atom1477
Poziom 25
Poziom 25

Post#37 06 Mar 2010 07:03   

manekinen wrote:
Nie wiem jak atmel testuje swoje procki, może przepuszcza w dokładnie takich warunkach aby spełniały "na styk" wymagania opisane w nocie, bo wygląda na to że tamta mega644 była na tym punkcie czuła.

A kto mówi że je w ogóle testuje?
Parametry najprawdopodobniej są gwarantowane przez wykonanie a nie przez testy.
Back to top

manekinen
Poziom 21
Poziom 21

Post#38 Post from the author of the topic 06 Mar 2010 15:59   

Nie mam pojęcia jak oni to robią, może i nawet gdzieś jest taka informacja. Ale zawsze byłem zdania że wygląda to tak samo jak produkcja procesorów do PC... czyli wyklepią ileś tam sztuk procesorów z jednego wafla, a potem procki idą do testów. Te pracujące lepiej dostają nadruk np 3GHz a te wolniejsze np. 2.4GHz i tak dalej. Wydaje mi się że w przypadku uC jest podobnie, te które pracują np. od 1.8V dostają nadruk z "V" a te które robią problemy sprzedawane są jako zwykłe.

Przecież te wersje "V" i "L" które rzekomo można taktować do 8 lub 10MHz i tak chodzą bardzo dobrze przy taktowaniu jak w przypadku normalnych wersji 16 - 20MHz... no chyba że komuś nie chodzą? Nie spotkałem się...
Back to top

rpal
Poziom 21
Poziom 21

Post#39 06 Mar 2010 16:09   

tak to się kiedyś robiło w Tewie zrobili sobie ileś scalaków, jeden z nich to był UCY7400 inny wyszedł UCY7993 a jak operator maszyny był trzeźwy to mógł się nawet pojawić jakiś klon intela 8080 :)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Microcontrollers Generally -> AVR Microcontrollers -> [AVR] Wybór rezonatora za pomocą zworek
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Jak zrobić sterowanie za pomocą AVR (17)
Głowica od atramentówki - sterowanie za pomocą AVR. (9)
pomiary akumulatorów za pomocą avr (15)
Kodowanie dzwięku za pomocą AVR... (23)
[VBA] wybór komórki za pomocą comboboxów (2)
wybór programatora JTAG do AVR 3w1 czy Programator AVR USB 4w1 (8)
Sterowanie wejściem AVR za pomocą tranzystora (17)
wysterowanie wskaźnika analogowego za pomocą uC AVR (1)
Konwersja plików HEX do Asemblera AVR za pomocą AVR Studio 4 (5)
Pytanie odnośnie AVR-a i zewnętrznego rezonatora. (5)

Page generation time: 0.186 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed