FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Kopia partycji Recovery do IBM/lenovo ThinkPad R60e.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computers Laptops Software -> Kopia partycji Recovery do IBM/lenovo ThinkPad R60e.
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 04 Mar 2010 09:15   

Kopia partycji Recovery do IBM/lenovo ThinkPad R60e.

Witam! Pilnie poszukuję (czy może ktoś ma takiego laptopa i byłby tak uprzejmy skopiować mi tę partycję - WinXP Prof.) kopii partycji Recovery do w/w laptopa, czyli Lenovo ThinkPad R60e (TYPE 0657-KCG).

z góry dziękuję!
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 04 Mar 2010 17:00   

Re: Kopia partycji Recovery do IBM/lenovo ThinkPad R60e.

Może Kolega się zwrócić do przedstawiciela Lenovo z prośbą o wydanie płyt/y Recovery do tego modelu.

Jednak nie wiadomo czy będzie to płatna czy też bezpłatna usługa.
Back to top

RADKACZ
Poziom 5
Poziom 5

Post#3 04 Mar 2010 23:49   

Witam mam thinkPada r61. Jedynym wyjściem z sytuacji jeśli nikt nie prześle Ci płyt dvd z recovery jest telefon do serwisu. Miałem do czynienia z serwisem lenovo i powiem szczerze, że jestem bardzo zaskoczony wysokimi standardami obsługi klienta. Tam z pewnością Ci pomogą.
Back to top

KaziuWichura
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 Post from the author of the topic 05 Mar 2010 08:42   

Pomogą - to i owszem. Jednego już wysyłałem. Koszt przywrócenia partycji Recovery to (jeżeli dobrze pamiętam) to ok 300 zł. Myślałem, że się uda jakoś to ominąć. No nic. To dziękuję w takim razie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 Mar 2010 08:42   

Back to top

remi080
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 07 Mar 2010 14:08   

użyczanie kopi recovery jest niezgodne z licencją systemu będziesz miał pirata
Back to top

KaziuWichura
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 Post from the author of the topic 07 Mar 2010 14:10   

Już wysłałem do serwisu. Koszt to ponad 200 zł brutto.

Użyczanie Recovery jest nielegalne? To nie można mieć swojej płyty Recovery? Dziwne...

A jak to udowodnić?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 07 Mar 2010 14:10   

Back to top

remi080
Poziom 17
Poziom 17

Post#7 07 Mar 2010 14:17   

przeczytaj licencję a wszystko będzie jasne, tak samo nie można np. pobrać z sieci systemu i użyć klucza z naklejki licencyjnej. To wszystko są wymysły Microsoftu a nie moje :D
Back to top

KaziuWichura
Poziom 19
Poziom 19

Post#8 Post from the author of the topic 07 Mar 2010 14:22   

No dobra..pozyczam plyte, przywracam partycję Recovery i oddaje płytę..jak ktoś jest w stanie udowodnić, że pożyczyłem Recovery?
Back to top

sred
Poziom 16
Poziom 16

Post#9 07 Mar 2010 16:17   

Nie jest. ;-)
Back to top

tomassek
Poziom 12
Poziom 12

Post#10 07 Mar 2010 18:32   

Również, uważam, że nie jest w stanie. Klonujesz partycję serwisową z identycznej maszyny w odpowiednie miejsce na końcu lub początku dysku, ewentualnie czyścisz mbr uruchamiasz komputer, on dopiero instaluje system i wtedy następuje prośba o wykonanie dysków recovery i ewentualna blokada wykonania następnych (wtedy usuwasz partycje, czyścisz mbr i znów system jak nowy wyjety z kartonu i możesz zrobić recovery disk).
Abstrachując od licencji - Moim zdaniem złodziejstwem nie jest, klonowanie partycji serwisowej a ponowne kasowanie klienta za coś za co juz zapłacił. Kupując laptopa zapłaciłeś za system, powinieneś dostać nośniki ewentualnie opcję dokupienia w cenie nośnika + wysyłki, lub też jak z office 2007 jest mozliwość bezpłatnego pobrania obrazu płytek z serwera Microsoftu i wypalenia na cdr.
Mogłeś zrobić kopie na prośbe systemu przy pierwszym starcie, ale mogłeś jej nie zrobić bo się nie znasz/nie umiesz/nie rozumiesz. Pada Ci dysk i co wtedy ? 300zł za przywrócenie partycji ?? To juz nawet windows refubrished jest sprzedawany po ~40zł z opakowaniem i krążkiem z hologramem i licencją. Opłata jedynie związana z zalegalizowaniem innej wersji językowej która mogła byc wcześniej zainstalowana.
Back to top

jankolo
Poziom 26
Poziom 26

Post#11 07 Mar 2010 20:19   

tomassek wrote:
Mogłeś zrobić kopie na prośbe systemu przy pierwszym starcie, ale mogłeś jej nie zrobić bo się nie znasz/nie umiesz/nie rozumiesz

I nie raczyłeś przeczytać dołączonej dokumentacji. Ani producent ani serwis nie może ponosić konsekwencji zaniechań użytkownika.
tomassek wrote:
To juz nawet windows refubrished jest sprzedawany po ~40zł z opakowaniem i krążkiem z hologramem i licencją

A wskazałbyś taką ofertę?
Back to top

gabik001
Poziom 23
Poziom 23

Post#12 07 Mar 2010 21:07   

Kopie recovery disc's mozna zrobic w kazdej chwili z poziomu programu diagnostyczno - serwisowego IBM. Sam tak zrobilem w razie czego (to jest jakby zdeponowanie krwi pempowinowej w banku krwi jako "polisa" na przyszlosc). Nigdy nic nie wiadomo.
Swoja droga IBM/Lenovo udostepnia takie dyski TYLKO komputerom objetym gwarancja producenta (ja mialem 3 letnia fabryczna gwarancje - teraz komputer ma 5 lat i pewnie dyskow bym nie dostal/kupil).
Back to top

tomassek
Poziom 12
Poziom 12

Post#13 08 Mar 2010 11:37   

jankolo wrote:

I nie raczyłeś przeczytać dołączonej dokumentacji. Ani producent ani serwis nie może ponosić konsekwencji zaniechań użytkownika.

Z całym szacunkiem dla moderatora, ale nie zgodzę się z tym, że muszę się dostosować i czytać co tam kreatory mi każą zrobić. Nie muszę nawet uruchamiać instalacji. Jest to MÓJ komputer, zapłaciłem za niego i mam prawo wykorzystać sprzęt w 100%. Kupiłem interesującego mnie notebooka. Interesował mnie dany model i typ i został WCIŚNIĘTY mi na siłę system Windows. Wersja bez systemu nie była dostępna. Nie chcę systemu i nie mogę go zwrócić i odzyskać kwoty ceny Windowsa (~300zł) bo producent pewnie kupuje go za przykładowo 100zł i nie odda mi tego co oem kosztuje w sklepie.
Instaluję linuxa i potrzebuję całego miejsca z twardego dysku. Jako, że jest to mój sprzęt, mam prawo decydować co na nim się znajduje. Archiwizuję sobie to co na dysku się znajduje w jakimś pliku i instaluję porządany system operacyjny linux. Przy ewntualnej odsprzedaży, bądź zmiany poglądów odnośnie systemów, odtwarzam sobie oryginalne dane z backupu i brnę przez kreatory.
I co nie mogę tego zrobić ? Jakoś nie zauważyłem licencji systemu takiej jak dodawanej do oem'a przy żadnym laptopie, którą mogłem przeczytać przed uruchomieniem instalatora, i zabraniającej mi wykorzystania MOJEGO komputera w celu takim jak JA chcę.

tomassek wrote:
To juz nawet windows refubrished jest sprzedawany po ~40zł z opakowaniem i krążkiem z hologramem i licencją

A wskazałbyś taką ofertę?

Ofertę mogę wskazać, aczkolwiek nie chciałbym reklamować firmy. Ale skoro kolega prosi to można zobaczyc taki system chociażby tu:

Link

Cytuję:
"Oferowane przez nas komputery mają zainstalowany system operacyjny Microsoft Windows XP Professional (SP3) w polskiej wersji językowej. Specjalna licencja jest udzielona dla zregenerowanych (używanych dłużej niż 6 miesięcy) komputerów.
Na komputerze znajduje się specjalny certyfikat od firmy regenerującej komputer. Ponadto do każdego komputera dołączamy zabezpieczone hologramami oryginalne nośniki oraz fakturę VAT z informacją o zakupie systemu operacyjnego.
Udzielona licencja pozwala na w pełni komercyjne użytkowanie oprogramowania; nie jest to licencja typu Community MAR przeznaczona wyłącznie dla placówek edukacyjnych."

Na zdjęciach można zobaczyć certyfikat Windows refubrished - załatwia on sprawę legalności systemu, gdy np sprzęt pochodzi z zagranicy i wersja językowa jest inna niż polska. Może być angielska, ruska, czy czeska - kupujemy taką licencję i instalujemy legalny język polski, mamy fakturę i nośnik. Koszt takiej licencji to właśnie z tego co pamiętam ok 40zł (choć może 70, nie mam już pewności - napewno nie bandyckie 300 za odtworzenie partycji).
Fakt, że nie kupimy go "na ulicy", ale chyba nie o to kolega moderator pytał.

Podsumowując - płacąc za system z laptopem nabyłem już prawo do jego używania. A kiedy go użyję to juz nie problem producenta czy MS - powinni mi dostarczyć nośnik, z którego w dowolnej chwili mogę system zainstalować.
Na dzień dzisiejszy robi się z ludzi idiotów i doi z nich kasę a oni się na to posłusznie zgadzają. To tak jakbym kupił samochód i zmuszano by mnie, żebym paliwo do niego kupił i zawsze tankował w salonie.
Back to top

bialy20
Poziom 15
Poziom 15

Post#14 09 Mar 2010 16:59   

Widzę że kolega tomassek bardzo emocjonalnie podchodzi do tematu... I słusznie, niby dlaczego naszeych KONSUMENCKICH praw nikt nie broni! I przypomnę, że polskie prawo daje nam możliwość zrobienia kopi zapasowej! Czy to będzie kopia z dysku, czy z innego nośnika to już moja sprawa! A zabezpieczenia, które mi uniemożliwiają zrobienie tej kopii, łamią polskie prawo. Po za tym, sam kupowałem Vistę i używałem zupełnie innego nośnika z XP. Teraz MS dodaje nośnik z XP do odpowiednich wersji Visty, ale wcześniej polecał użycie "legalnego" nośnika, choćby pożyczonego od kolegi.
Back to top

skwarek5
Poziom 4
Poziom 4

Post#15 09 Mar 2010 23:39   

Ja kupiłem lenovo y550 z vistą właśnie. Po zainstalowaniu zrobiłem płytki recovery, wszystko wyglądało ładnie. Postanowiłem przesiąść się na XP. Gdy jednak potem chciałem znów przywrócić system z tych płyt operacja wykonywała się, pliki na dysku były, a system nie startował. Proponuję więc ostrożność przy wszelkich operacjach z vistą innych niż kasowanie:D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Mar 2010 23:39   

Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#16 20 Apr 2010 12:48   

remi080 wrote:
przeczytaj licencję a wszystko będzie jasne, tak samo nie można np. pobrać z sieci systemu i użyć klucza z naklejki licencyjnej. To wszystko są wymysły Microsoftu a nie moje :D

Kolego... A kto ci powiedzial ze nie wolno??
Jezeli posiadasz klucz licencyjny naklejony na spodzie komputera, lub nawet na oryginalnym opakowaniu, masz prawo posiadac kopie takiej plyty i nie wazne z jakich zrodel ja posiadasz. Jedynym warunkiem jest to, ze musi to byc dokladnie taka sama wersja systemu jaka zakupiles. To co sobie wymyslil microsoft nic sie nie ma do obowiazujacego prawa. Zreszta byl czas kiedy mozna bylo sciagnac calkiem legalnie iso z kazdym sysytemem ze strony microsoftu.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computers Laptops Software -> Kopia partycji Recovery do IBM/lenovo ThinkPad R60e.
Page 1 of 1
Similar topics
Lenovo 3000 N100 Kopia Ukrytej partycji (3)
Laptop Toshiba, płyta Recovery, kopia partycji z instalką? (5)
HP DV7-3015ew kopia partycji recovery (8)
Kopia zapasowa partycji recovery z laptopa HP (1)
HP Mini kopia partycji recovery? (3)
Lenovo R60e Uszkodzony obraz partycji serwisowej (3)
IBM ThinkPad R40 - brak partycji recovery a instalacja OS (1)
Kopia systemu z Partycji Recovery - Lenovo (3)
Lenovo N500 usunięcie partycji recovery (2)
Lenovo 3000 N200 - brak partycji recovery, a przywrócenie OS (2)

Page generation time: 0.13 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed