Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Audio Serwis -> Audio Początkujący ->Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
t5om
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 26 Mar 2003
Posty: 41

t5om
Poziom 9
Post#1 04 Mar 2010 12:46  Autor tematu   

Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Witam, proszę o pomoc w namierzeniu usterki w tym amplitunerze. Pomierzyłem napięcia z zasilacza, są ok. Końcówki mocy sprawne. Nie chce chodzić w trybie dts bez względu na źródło sygnału, dopiero po włączeniu "S-Direct" (pominięcie układów regulacji) pojawia się dźwięk stereo. Wszelkie sugestie mile widziane.


Na elektrodzie nie ma do niego schematu, może któryś z kolegów posiada.

Podłączając sygnał pod wejścia cyfrowe, nie ma głosu, nawet po włączeniu S-Direct. W tym amplitunerze jest przetwornik AK4527B, zasilanie ma prawidłowe, jak sprawdzić czy jest sprawny?

Pozdrawiam
Tomek

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
rimot
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 262
Miasto: Bydgoszcz

rimot
Poziom 15
Post#2 05 Mar 2010 16:38Pomocny post    

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Schemat:

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
t5om
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 26 Mar 2003
Posty: 41

t5om
Poziom 9
Post#3 05 Mar 2010 19:20  Autor tematu   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Dzięki serdeczne za schemat, pomierzyłem napięcia zasilające na AK 4527 wyglądają na poprawne. Może ktoś wie jak go dokładnie sprawdzić, podobno kosztuje około 100zł i chciał bym mieć pewność że to on nawalił.


Pozdrawiam
Tomek

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
rimot
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 262
Miasto: Bydgoszcz

rimot
Poziom 15
Post#4 05 Mar 2010 20:00    

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Napisz czy w ogóle rozpoznaje że podany sygnał jest cyfrowy? Reszta funkcji działa?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
t5om
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 26 Mar 2003
Posty: 41

t5om
Poziom 9
Post#5 05 Mar 2010 20:27  Autor tematu   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Wszystkie funkcje działają, przełącznik Surround, włączniki źródeł, volume. Podłączyłem mu po optyku sygnał i zaczął migać znaczek PCM, po coaxialu jak mu podałem to nic nie wyświetlił, przy obu sygnałach cisza w głośnikach. Jak słucham Tunera, czy sygnału z wejścia analogowego, muszę włączyć S-Direct żeby coś było słychać.

Wiesz może jak go zresetować, ma on jakieś menu serwisowe?

Podobno usterka wystąpiła po dłuższym odłączeniu od zasialania.

Dzięki za odpowiedź.
Tomek

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
rimot
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 262
Miasto: Bydgoszcz

rimot
Poziom 15
Post#6 05 Mar 2010 20:59    

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Sprawdź czy jest reset na AK i CS z procesora. Pamięta ustawienia po wyłączeniu z sieci? WSZYSTKIE napięcia się zgadzają wg serwisówki? Nie wiem niestety jak włączyć tryb serwisowy. Poszperam w innych S/M może coś znajdę. Tak z ciekawości sprawdź kond. 0.1F/5.5V. Pokombinuj z różnymi klawiszami MODE+TUNING+POWER (na przykład) może akurat trafisz.

EDIT

W SR4400 wchodzimy w tr. serv.:
1. While the power is on, press the CD, TUNER and TUNIGNG UP buttons simultaneously for more than
3 seconds. The FL display shows "SERVICE MODE" for 2 seconds then is shows the model name
(Ex.: "SR4400" ).
2. Press the MODE button. The software version of the micro-processor (ICS18) is displayed in the format below.
3. Press the MODE button again. The left half and the right half of the label area in the FLD light on and off each other.
4. Press the MODE button again. The segments of the charactor area in the FLD fi lck in the checker pattern.
5. Press the MODE button two times to quit this mode.
Product Reset
To reset the buck-up memory in the unit to the default status, follow the procedure below.
1. While the power is on, press the CLEAR and MEMORY buttons simultaneously for more than 3 seconds.
2. The FL display shows "DEFAULT". Then the power is turned off once and turned on again automatically. The
micro-computer is reset, the EEPROM is cleared and the unit returns to the normal operation.
Note: When the unit is shipped from the factory, the procedure above must be done to set the unit to initial status after the tests.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
t5om
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 26 Mar 2003
Posty: 41

t5om
Poziom 9
Post#7 05 Mar 2010 23:38  Autor tematu   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Pomierzyłem układ AK 4527, na liniach AK_RESET i AK_CS jest około 4,9 V. Więc chyba powinien być włączony. Nie wiem o który kondensator chodzi. Układ ten jest zasilany z napięcia 5V, a drugie napięcie wykorzystywane do zasilania układów cyfrowych to 3,3V.

Po wyłączeniu zasilania pamięta ustawienia.
W serwisówce podane są głównie napięcia zasilające układy i one się zgadzają.

Można jakoś zresetować ten układ (przerywając linie AK_RESET), przy doprowadzonym napięciu zasilania i czy to wogóle coś da?


Szukam dalej.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
rimot
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 262
Miasto: Bydgoszcz

rimot
Poziom 15
Post#8 05 Mar 2010 23:45    

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Tryb serwisowy udało się włączyć?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
t5om
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 26 Mar 2003
Posty: 41

t5om
Poziom 9
Post#9 05 Mar 2010 23:50  Autor tematu   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Kombinowałem z różnymi klawiszami ale nie mogę włączyć. Najdziwniejsze że żadnych błędów na wyświetlaczu nie pokazuje.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
rimot
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 262
Miasto: Bydgoszcz

rimot
Poziom 15
Post#10 06 Mar 2010 00:00    

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Clear+memory przez 3 sekundy przytrzymać - próbowałeś?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
t5om
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 26 Mar 2003
Posty: 41

t5om
Poziom 9
Post#11 06 Mar 2010 00:10  Autor tematu   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Próbowałem, ale nie ma żadnej reakcji.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
t5om
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 26 Mar 2003
Posty: 41

t5om
Poziom 9
Post#12 08 Mar 2010 16:11  Autor tematu   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Pomierzyłem układy i wynika z tego, że CS4932 dostaje cały czas z procesora napięcie 2,5V na nóżkę CS, przy włączonym jak i wyłączonym DTS. Z datasheet CS4932 wynika że CS musi mieć stan niski, do normalnej pracy. Czy mogę wymusić stan niski podwieszając tą nóżkę, nic się nie stanie?

Może procesor sterujący się zawiesił, ale jak go zrestartować (ANAM13226AT)?


Tomek

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
rimot
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 262
Miasto: Bydgoszcz

rimot
Poziom 15
Post#13 08 Mar 2010 16:18    

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Podwieś nogę. Zmierz skąd te 2.5V idą, czy z procka czy z CS-a.
edit
Reset procka powinien następować automatycznie. Możesz wylutować C709 0.1F/5.5V (kondensator podtrzymujący) i rozładuj linie 5V.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
t5om
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 26 Mar 2003
Posty: 41

t5om
Poziom 9
Post#14 08 Mar 2010 16:31  Autor tematu   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Podwiesiłem nogę, 2,5V idzie z procka, ale po odcięciu CS dźwięk się nie pojawił,teraz odlutuje ten kondensator

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
rimot
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 262
Miasto: Bydgoszcz

rimot
Poziom 15
Post#15 08 Mar 2010 16:35    

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Pamiętaj że elektrolity w zasilaczu trzymają!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
t5om
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 26 Mar 2003
Posty: 41

t5om
Poziom 9
Post#16 08 Mar 2010 17:10  Autor tematu   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Wylutowałem kondensator, rozładowałem linie i z powrotem wlutowałem. Po włączeniu pamięć stacji się skasowała, ale nadal nie ma dźwieku przez dts, a procek caly czas wystawia stan wysoki na CS.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
rimot
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 262
Miasto: Bydgoszcz

rimot
Poziom 15
Post#17 08 Mar 2010 17:28    

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Tylko że 19 noga procka (reset CS) idzie na 1 nogę bramki IC73. Podwieś nogę procesora i wtedy zmierz na niej napięcie. Może IC73 jest ustrzelony i dlatego puszcza napięcie którym jest zasilany.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
t5om
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 26 Mar 2003
Posty: 41

t5om
Poziom 9
Post#18 08 Mar 2010 17:40  Autor tematu   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Podwiesiłem na R193 przy CS4932, od strony procka po IC73 2,5V, od strony CS4932 1,7V.



Reset ma stan wysoki na CS4932 i chyba tak ma być, bo z niego bierze też zasilanie.

Zastanawiam się czy może kwarc przy IC12 nie szwankuje (jest lekko ciepły), bo z niego biorą sygnał wszystkie trzy układy cyfrowe IC12, IC13, IC14.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
rimot
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 262
Miasto: Bydgoszcz

rimot
Poziom 15
Post#19 08 Mar 2010 20:20Pomocny post    

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Zasilanie powinno iść na nogi 1, 12, 23 VD i 32 VA. Nie pomyślałem o tym nieszczęsnym kwarcu... Wink Jak masz to podmień.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
t5om
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 26 Mar 2003
Posty: 41

t5om
Poziom 9
Post#20 09 Mar 2010 16:22  Autor tematu   

Re: Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct


Wsadziłem- nowy kwarc i kondensatory przy nim 33pF, nic się nie zmieniło brak głosu. Jak podłączyłem po coaxialu sygnał, w ogóle nie rozpoznaje. Przy podkręconej głośności na max i zmianie trybów digtal, hall itp, słychać jakby delikatną zmianę tonu szumu. Przy dotykaniu okolic nóżki 41 (SD0, szyna danych) ukł. SC4932, słychać delikatny przydźwięk sieci, czyli tak jakby AK4527 przepuszczał sygnał, ale dlaczego nie chce chodzić gdy bierze sygnał z analogu (tuner) końcówki 29-32. Czy wtedy też do obróbki jest wykorzystywany SC4932 (np przy trybie auto lub stereo)?


Chyba wyląduje w autoryzowanym serwisie, tylko tam pewnie wymienią cała płytę digital i nieźle krzykną.

Dodano po 2 [godziny] 36 [minuty]:

Nareszcie znalazłem usterkę, bardzo prosta, zimny lut na nóżce 14 IC73 (praktycznie wisiała w powietrzu), nie wiem jakim cudem wcześniej tego nie zauważyłem. A już miałem sobie odpuścić. Tyle szukania, ale się opłaciło.


Dzięki serdeczne rimot za poświęcony czas i podpowiedzi.



Pozdrawiam.
Tomek

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Audio Serwis -> Audio Początkujący -> Marantz SR4200 brak dts, tylko stereo przez S-Direct
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Marantz tx sr 5400 - Dżwięk tylko przy s-direct (1)
Marantz SR4200 jaki tranzystor w pilocie (3)
Uszkodzony Pioneer A-339 - Działa tylko przez DIRECT (1)
MARANTZ SR2000 brak stereo (4)
MARANTZ SR5200 i zrywający się dźwięk z dekodera DD/DTS (4)
Tuner AS-642 brak stereo, dźwięk jest tylko w mono. (12)
Tuner Diora AS-642 - gra tylko mono, brak stereo. (34)
Marantz 2225 - stereo na fm i am (2)
DMR-ES30VEGS - Brak fonii stereo NICAM jest tylko mono (5)
Pioneer A-757 działa tylko w trybie Direct (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.072 seconds

elektroda.pl temat RSS