FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Kopia efektu MXR Distortion +

[ + ] [ - ]
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Kopia efektu MXR Distortion +
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 04 Mar 2010 22:02   

Witam!
Około pół roku temu wpadła mi w ręce jedna z wielu blaszek reklamowych pewnej firmy wysyłkowej. Poleciała by ona do pudełka z innymi blaszkami tego rodzaju gdyby nie fakt, że przez przypadek zauważyłem iż bardzo dobrze pasuje do typowej małej uniwersalnej obudowy. Traf chciał, że w tym samym czasie jeden z kolegów pokazał swój projekcik distortiona więc zainteresowałem się tym i postanowiłem zrobić podobny z ładnym polerowanym panelem i porządnym przyciskiem. :D

Projekt zajął tak dużo czasu gdyż długo musiałem czekać na części i polerować panel - najpierw jeden raz a potem drugi bo przy wierceniu dziur porysowałem go, a w dodatku nie narzekam na nadmiar czasu z racji zbliżającej się matury.

Problemów było sporo. Największym było zmieszczenie wszystkiego w tej niewielkiej obudowie co sprawiło że wiele razy musiałem "dostosowywać" niektóre elementy do panujących warunków (np przyszlifowywać wtyczki, obniżać położenie płytki itd) - ogólnie nie polecam kopiować tego w 100% :wink: . Z baterii zrezygnowałem od razu gdyż po prostu nie była mi potrzebna a i tak za chiny by się nie zmieściła. :lol:

Schemat jest ogólnie dostępny w internecie podobnie jak wzór płytki który nieznacznie zmodyfikowałem - oczywiście po to aby się zmieściła :D

Efekcik ruszył z kopyta i jak na moje ucho ładnie gra chociaż nie jestem w stanie zbyt dobrze ocenić gdyż nie miałem do czynienia bezpośrednio z innymi tego typu konstrukcjami.

Kopia efektu MXR Distortion + Kopia efektu MXR Distortion + Kopia efektu MXR Distortion + Kopia efektu MXR Distortion + Kopia efektu MXR Distortion +
Back to top

derytrus
Poziom 7
Poziom 7

Post#2 04 Mar 2010 22:53   

Re: Kopia efektu MXR Distortion +

Udana konstrukcja. Też użyłem tych blaszek, jednak ograniczyłem się do zeszlifowania farby papierem ściernym (mój projekt).

Do konstrukcji audio nie używa się kondensatorów ceramicznych w torze sygnałowym - kwestia zakłóceń.
Co do płytki, polecam PCB z tonepad.com, jest mniejsza i bardziej "kompaktowa".
Sygnał obcinasz asymetrycznie? Warto spróbować diod germanowych, moim zdaniem dużo przyjemniej wtedy brzmi (co prawda kosztem mniejszej głośności na wyjściu).
Back to top

Colina2
Poziom 13
Poziom 13

Post#3 Post from the author of the topic 04 Mar 2010 23:37   

Niestety nie dostałem nigdzie diod germanowych :( jeżeli takowe uda mi się dostać to wymienię te które są obecnie.
Co do kondensatorów ceramicznych to dziękuję za uwagę - zapamiętam i następnym razem zastosuję się do tego :) (jestem początkujący i po prostu tego nie wiedziałem), a co do płytki to taką znalazłem jako pierwszą - wymiary pasowały więc nawet nie szukałem dalej :)

Twoją konstrukcję w trakcie prac nad efektem także oglądałem i muszę powiedzieć, że bardzo mi się podoba ta drewniana obudowa, jednakże wg. mnie gałki troszki szpecą jako że są za krótkie - u mnie też miały być inne takie srebrne z podziałką, lecz niestety nie mieli takich w pobliskich sklepach i musiałem się zadowolić tym co jest (docelowo pewnie je wymienie ale to musi poczekać na kolejne większe zamówienie z internetu)
Back to top

Krzysiek16
Poziom 19
Poziom 19

Post#4 05 Mar 2010 00:59   

derytrus wrote:
Do konstrukcji audio nie używa się kondensatorów ceramicznych w torze sygnałowym - kwestia zakłóceń.

Używa się. Za to nie używa się układów 741, bo szumią.

Quote:
Sygnał obcinasz asymetrycznie?

Jedną odpowiedź masz na schemacie, a drugą na zdjęciu płytki.

Diody germanowe są jeszcze dostępne, niedawno widziałem na Allegro AAP152 albo AAP153, można o takie popytać w sklepach.
Back to top

Colina2
Poziom 13
Poziom 13

Post#5 Post from the author of the topic 05 Mar 2010 09:04   

Czytałem już wcześniej że 741 strasznie szumi dlatego w projekcie zastosowałem TL071 ;)
Co do obcinania sygnału to szczerze mówiąc nie znam się aż tak na tym żeby wiedzieć czy to obcinanie asymetryczne czy symetryczne.
Back to top

Krzysiek16
Poziom 19
Poziom 19

Post#6 05 Mar 2010 09:26   

Masz za wzmacniaczem operacjnym 3 diody. Jedna połączona prosto katodą do masy - czyli napięcie odcięcia ok.0,6V, i antyrównolegle do niej 2 połączone szeregowo takie same diody, czyli ok.1,2V. A to znaczy, że obcinanie jest asymetryczne.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Mar 2010 09:26   

Back to top

karnak
Poziom 17
Poziom 17

Post#7 05 Mar 2010 14:36   

TL071[72/74] to dobra i tania "kostka" do zastosowań audio,jest szybka ,niskoszumna.Szczególnie cenne dla gitarzysty jest to ,że zawiera tranzystory FET zapewniające wysoką impedancję wejściową a więc dobre dopasowanie do przetworników oraz brzmienie porównywane czasem do lampowego.w popularnym sprzęcie estradowym[konsolety,przedwzmacniacze,analogowe procesory,efekty itp] powszechniejsza jest tylko "nieśmiertelna" NE 5532
Back to top

thereminator
Poziom 21
Poziom 21

Post#8 05 Mar 2010 15:59   

Colina2 :arrow: Ładnie wykonana kopia D+, choć przy takim zminiaturyzowaniu bałbym sie o trwałość potencjometrów położonych zbyt blisko przełącznika, co przy ekspresyjnej grze naraża je na urazy.
Plastykowa obudowa słabo ekranuje od zakłoceń, co przy dużej impedancji wejsciowej i dużym wzmocnieniu moze stwarzać problemy.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 Mar 2010 15:59   

Back to top

Colina2
Poziom 13
Poziom 13

Post#9 Post from the author of the topic 05 Mar 2010 18:06   

Muszę powiedzieć, że pomimo iż potencjometry są położone blisko to nie zdarzyło mi się "skoczyć" na nie a poza tym nawet jeśli to co najwyżej zniszczę pokrętła które całkowicie te potencjometry zasłaniają (dolną częścią dotykają metalowego panelu)
Co do plastykowej obudowy i słabym ekranowaniu to byłem tego świadom już kiedy się decydowałem na nią. Jednakże na gitarze gram "od święta" i nie jestem w tym zbyt dobry więc urządzenie nie będzie wykorzystywane nigdzie estradowo przy dużych wzmocnieniach a jedynie do sporadycznej "zabawy" ;)
Back to top

Elektro-man
Poziom 11
Poziom 11

Post#10 06 Mar 2010 19:09   

Ładnie wypolerowane. Jak to zrobiłeś?

Ogólnie obudowa prezentuje się bardzo dobrze.
Back to top

Colina2
Poziom 13
Poziom 13

Post#11 Post from the author of the topic 06 Mar 2010 19:31   

Ogólnie długa i żmudna praca - po prostu papierek ścierny 320 i dawaj szlifować aż będzie ładna prosta powierzchnia (trzeba tutaj zaznaczyć, że płytki są pokrywane jakimś stosunkowo miękkim stopem który jest strasznie nierówny i ciężko się go szlifuje dopiero pod nim jest gładka chyba stal) a potem 1000 i na koniec 2000 :)
Back to top

Woytek130
Poziom 15
Poziom 15

Post#12 08 Mar 2010 21:04   

Oryginalny dist plus miał germanówki . Ale wielki plus za 3PDT , w tym natłoku soft-switchy do efektów w diy..
Back to top

Elektro-man
Poziom 11
Poziom 11

Post#13 13 Mar 2010 13:46   

Colina2 wrote:
Ogólnie długa i żmudna praca - po prostu papierek ścierny 320 i dawaj szlifować aż będzie ładna prosta powierzchnia (trzeba tutaj zaznaczyć, że płytki są pokrywane jakimś stosunkowo miękkim stopem który jest strasznie nierówny i ciężko się go szlifuje dopiero pod nim jest gładka chyba stal) a potem 1000 i na koniec 2000 :)

Dzięki, sam spróbuję. Jaki symbol/nazwę ma ta obudowa bo chciałbym, zrobić coś podobnego, tylko może jakiś overdrive.

P.S. Grasz na elektryku? Jaka masz gitarę? I jeśli możesz to daj nam jakąś próbkę dźwięku.
Back to top

Colina2
Poziom 13
Poziom 13

Post#14 Post from the author of the topic 15 Mar 2010 22:37   

Obudowa to bodajże KM22 o wymiarach 84x60x22. (zauważyłem że niemalże każda metalowa płytka jest innych wymiarów dlatego ciężko trafić idealną)
Mam Yamahe RGX 121D.
Gram kiepsko, a nagranie jest tragicznej jakości dlatego proszę o wyrozumiałość. ;)
Link
Back to top

Elektro-man
Poziom 11
Poziom 11

Post#15 16 Mar 2010 22:22   

Jak dla mnie brzmi prawidłowo, a nagranie aż tak słabe nie jest. Właśnie wytrawiłem płytkę do swojej kopii to zobaczę. Niestety footswitcha dostanę tylko na allegro.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 16 Mar 2010 22:22   

Back to top

Colina2
Poziom 13
Poziom 13

Post#16 Post from the author of the topic 17 Mar 2010 00:31   

To fakt. W sklepach wątpię aby był gdzieś do dostania. Ew. można szukać na ebayu ale z tego co pamiętam to na allegro wychodziło taniej jak szukałem.
Back to top

thereminator
Poziom 21
Poziom 21

Post#17 17 Mar 2010 11:11   

W TME i Cyfronice mają, a przynajmniej mieli.
Back to top

Woytek130
Poziom 15
Poziom 15

Post#18 28 Mar 2010 12:57   

Mają, nawet na Świstaku były od JeanPaula. Jeden z użytkowników chwalił się że kupował DPDT po 5-6 zł /sztukę,lecz nigdy nie napisał gdzie ...
Back to top

debesciak71
Poziom 9
Poziom 9

Post#19 06 Apr 2010 21:30   

buduję taki przester i nie wiem gdzie podłączyć na płytce przełącznik i czy może być jakiś tańszy oraz jakie mają być te potencjometry jakiś symbol lub wskazówka
Back to top

thereminator
Poziom 21
Poziom 21

Post#20 06 Apr 2010 22:14   

Wszystko jest na schemacie. Jeżeli nie potrafisz czytać schematów, to jak chcesz cokolwiek poskładac?
Back to top

Colina2
Poziom 13
Poziom 13

Post#21 Post from the author of the topic 07 Apr 2010 15:48   

Wystarczy kliknąć "szukaj" :?
Tu masz jak podłączyć przycisk:
Link
Przycisk oczywiście może być tańszy np. popularne ostatnio isostat'y (nie popieram tej tendencji ale z braku laku...)

Potencjometry to:
10k logarytmiczny i 1M logarytmiczny - jak tak powiesz w sklepie to ci dadzą dobre.
Back to top

debesciak71
Poziom 9
Poziom 9

Post#22 07 Apr 2010 17:37   

kupiłem potencjometry tylko1m i 500k bo takie tylko mieli a przełącznik mam trzypozycyjny ale z 6 nóżkami on of on i myślę czy będzie się nadawał bo w twoim jest 9 jeżeli się nie nadaje to jaki mogę kupić tylko nie drogi bo ten przester robię tak tylko dla próby bo kupiłem kodę 30 i straszny to badziew
Back to top

Colina2
Poziom 13
Poziom 13

Post#23 Post from the author of the topic 08 Apr 2010 14:28   

tutaj masz jak to podłączyć
a co do potencjometru to masz problem :P postaraj się jednak dostać ten 10k
Back to top

debesciak71
Poziom 9
Poziom 9

Post#24 08 Apr 2010 18:52   

wszystko zrobiłem jak na rysunku iwyłączony chodzi a załączony ani słychu tylko pokrecając wolume to coraz głośniejsze buczenie nie mam r7 rew loga tylko zwykły log i podłączony zasilacz który pokazuje 12,8v scalak tl 072 i jest zimny nie wiem czy jeżeli pracuje to ma być cieplejszy? może wpadnie ktoś co mu dolega

Kopia efektu MXR Distortion + Kopia efektu MXR Distortion + Kopia efektu MXR Distortion + Kopia efektu MXR Distortion +

sorki za wykonanie ale to moje pierwsze urządzonko
Back to top

Krzysiek16
Poziom 19
Poziom 19

Post#25 08 Apr 2010 20:23   

Ma być zimny.
Back to top

debesciak71
Poziom 9
Poziom 9

Post#26 09 Apr 2010 18:17   

czy ktoś widzi tu jakieś niedoróbki i czy podłączenie 12v mogło zniszczyć scalak lub inne elementy za jakąś podpowiedz będę bardzo dzwięczny

Dodano po 1 [minuty]:

jeszcze jedno dziękuję collna2 za podpowiedz wielkie dzięki
Back to top

Colina2
Poziom 13
Poziom 13

Post#27 Post from the author of the topic 09 Apr 2010 18:48   

kiepsko tą płytkę widać, ale tak na moje oko to tam najpewniej jest jakieś zwarcie ;) poszukaj z multimetrem i jeszcze ew sprawdź czy przypadkiem masa jednej z wtyczek nie dotyka obudowy potencjometru bo na zdjęciach to podejrzanie wygląda ;)
Back to top

debesciak71
Poziom 9
Poziom 9

Post#28 09 Apr 2010 21:00   

Powiedzcie mi czy podłączenie zasilacza z 13V mogło uszkodzić scalak i jak sprawdzic ten scalak? Chciałem także zapytać czy moze to być wina uszkodzonych kondensatorów, bo były one wyciągane ze starych urządzeń??

Sprawdzałem, zwarcia między ścieżkami nie ma, by-pass działa, ale przester nie.
Back to top

DJ MHz
Poziom 20
Poziom 20

Post#29 09 Apr 2010 23:14   

Jeżeli przegrzałeś ceramiczne to one są walnięte. Scalak jest na 22 V max (przynajmiej mój UA741CN).

Sam też buduję taki efekt, dla kuzyna. Relacje zdam jutro gdy dokończę całość.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Apr 2010 23:14   

Back to top

opel2111
Poziom 18
Poziom 18

Post#30 10 Apr 2010 00:56   

Scalak jak i kondy to nie majątek, zawsze można wymienić na nowe. Ja bym jednak szukał błędów w montarzu ;) podłącz też sam układ bez przełącznika i zobacz czy działa bo może właśnie go źle podłączyłeś

po zobaczeniu zdjęć stawiałbym na przełącznik, schemat jego podłączenia bazuje pewnie na typowym footswitchu 6pinowym dwupozycyjnym a ty masz zwykły przełącznik trzypozycyjny, połączenie raczej nie będzie takie samo
Back to top

Post new topic  Reply to topic   [ + ] [ - ]    Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Kopia efektu MXR Distortion +
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 3 Go to page 1, 2, 3  Next
Similar topics
kopia efektu gitarowego E-H BIG MUFF PI by darlon (122)
Kopia efektu gitarowego SD-1 marki Boss (2)
Kopia efektu gitarowego Ibanez TS-808 (24)
Kopia efektu gitarowego Boss CE-2. (67)
Przester gitarowy - Kopia MXR Dist+ i paczka 2x8" (25)
Przester gitarowy - kopia MXR dist +. (28)
Kopia efektu gitarowego MXR Dist+ (12)
Kolejna kopia distortion BOSS DS-1 (7)
kopia efektu gitarowego Ibanez TS-808 by Darlon (44)
Kopia efektu gitarowego tube screamer Ts 808 (3)

Page generation time: 9.437 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed