| Author |
Colina2 Poziom 13

|
04 Mar 2010 22:02 Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
Witam!
Około pół roku temu wpadła mi w ręce jedna z wielu blaszek reklamowych pewnej firmy wysyłkowej. Poleciała by ona do pudełka z innymi blaszkami tego rodzaju gdyby nie fakt, że przez przypadek zauważyłem iż bardzo dobrze pasuje do typowej małej uniwersalnej obudowy. Traf chciał, że w tym samym czasie jeden z kolegów pokazał swój projekcik distortiona więc zainteresowałem się tym i postanowiłem zrobić podobny z ładnym polerowanym panelem i porządnym przyciskiem. :D
Projekt zajął tak dużo czasu gdyż długo musiałem czekać na części i polerować panel - najpierw jeden raz a potem drugi bo przy wierceniu dziur porysowałem go, a w dodatku nie narzekam na nadmiar czasu z racji zbliżającej się matury.
Problemów było sporo. Największym było zmieszczenie wszystkiego w tej niewielkiej obudowie co sprawiło że wiele razy musiałem "dostosowywać" niektóre elementy do panujących warunków (np przyszlifowywać wtyczki, obniżać położenie płytki itd) - ogólnie nie polecam kopiować tego w 100% :wink: . Z baterii zrezygnowałem od razu gdyż po prostu nie była mi potrzebna a i tak za chiny by się nie zmieściła. :lol:
Schemat jest ogólnie dostępny w internecie podobnie jak wzór płytki który nieznacznie zmodyfikowałem - oczywiście po to aby się zmieściła :D
Efekcik ruszył z kopyta i jak na moje ucho ładnie gra chociaż nie jestem w stanie zbyt dobrze ocenić gdyż nie miałem do czynienia bezpośrednio z innymi tego typu konstrukcjami.
|
|
| Back to top |
|
 |
derytrus Poziom 7

|
04 Mar 2010 22:53 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
Udana konstrukcja. Też użyłem tych blaszek, jednak ograniczyłem się do zeszlifowania farby papierem ściernym (mój projekt).
Do konstrukcji audio nie używa się kondensatorów ceramicznych w torze sygnałowym - kwestia zakłóceń.
Co do płytki, polecam PCB z tonepad.com, jest mniejsza i bardziej "kompaktowa".
Sygnał obcinasz asymetrycznie? Warto spróbować diod germanowych, moim zdaniem dużo przyjemniej wtedy brzmi (co prawda kosztem mniejszej głośności na wyjściu).
|
|
| Back to top |
|
 |
Colina2 Poziom 13

|
04 Mar 2010 23:37 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
Niestety nie dostałem nigdzie diod germanowych :( jeżeli takowe uda mi się dostać to wymienię te które są obecnie.
Co do kondensatorów ceramicznych to dziękuję za uwagę - zapamiętam i następnym razem zastosuję się do tego :) (jestem początkujący i po prostu tego nie wiedziałem), a co do płytki to taką znalazłem jako pierwszą - wymiary pasowały więc nawet nie szukałem dalej :)
Twoją konstrukcję w trakcie prac nad efektem także oglądałem i muszę powiedzieć, że bardzo mi się podoba ta drewniana obudowa, jednakże wg. mnie gałki troszki szpecą jako że są za krótkie - u mnie też miały być inne takie srebrne z podziałką, lecz niestety nie mieli takich w pobliskich sklepach i musiałem się zadowolić tym co jest (docelowo pewnie je wymienie ale to musi poczekać na kolejne większe zamówienie z internetu)
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 19

Joined: 25 Jan 2006 Posts: 696 Location: Tarnowiec k.Tarnowa
|
05 Mar 2010 00:59 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
| derytrus wrote: |
| Do konstrukcji audio nie używa się kondensatorów ceramicznych w torze sygnałowym - kwestia zakłóceń. |
Używa się. Za to nie używa się układów 741, bo szumią.
| Quote: |
| Sygnał obcinasz asymetrycznie? |
Jedną odpowiedź masz na schemacie, a drugą na zdjęciu płytki.
Diody germanowe są jeszcze dostępne, niedawno widziałem na Allegro AAP152 albo AAP153, można o takie popytać w sklepach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Colina2 Poziom 13

|
05 Mar 2010 09:04 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
Czytałem już wcześniej że 741 strasznie szumi dlatego w projekcie zastosowałem TL071 ;)
Co do obcinania sygnału to szczerze mówiąc nie znam się aż tak na tym żeby wiedzieć czy to obcinanie asymetryczne czy symetryczne.
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 19

|
05 Mar 2010 09:26 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
Masz za wzmacniaczem operacjnym 3 diody. Jedna połączona prosto katodą do masy - czyli napięcie odcięcia ok.0,6V, i antyrównolegle do niej 2 połączone szeregowo takie same diody, czyli ok.1,2V. A to znaczy, że obcinanie jest asymetryczne.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Mar 2010 09:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
karnak Poziom 17

|
05 Mar 2010 14:36 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
TL071[72/74] to dobra i tania "kostka" do zastosowań audio,jest szybka ,niskoszumna.Szczególnie cenne dla gitarzysty jest to ,że zawiera tranzystory FET zapewniające wysoką impedancję wejściową a więc dobre dopasowanie do przetworników oraz brzmienie porównywane czasem do lampowego.w popularnym sprzęcie estradowym[konsolety,przedwzmacniacze,analogowe procesory,efekty itp] powszechniejsza jest tylko "nieśmiertelna" NE 5532
|
|
| Back to top |
|
 |
thereminator Poziom 21

|
05 Mar 2010 15:59 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
Colina2 :arrow: Ładnie wykonana kopia D+, choć przy takim zminiaturyzowaniu bałbym sie o trwałość potencjometrów położonych zbyt blisko przełącznika, co przy ekspresyjnej grze naraża je na urazy.
Plastykowa obudowa słabo ekranuje od zakłoceń, co przy dużej impedancji wejsciowej i dużym wzmocnieniu moze stwarzać problemy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Mar 2010 15:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Colina2 Poziom 13

|
05 Mar 2010 18:06 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
Muszę powiedzieć, że pomimo iż potencjometry są położone blisko to nie zdarzyło mi się "skoczyć" na nie a poza tym nawet jeśli to co najwyżej zniszczę pokrętła które całkowicie te potencjometry zasłaniają (dolną częścią dotykają metalowego panelu)
Co do plastykowej obudowy i słabym ekranowaniu to byłem tego świadom już kiedy się decydowałem na nią. Jednakże na gitarze gram "od święta" i nie jestem w tym zbyt dobry więc urządzenie nie będzie wykorzystywane nigdzie estradowo przy dużych wzmocnieniach a jedynie do sporadycznej "zabawy" ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Elektro-man Poziom 11

|
06 Mar 2010 19:09 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
Ładnie wypolerowane. Jak to zrobiłeś?
Ogólnie obudowa prezentuje się bardzo dobrze.
|
|
| Back to top |
|
 |
Colina2 Poziom 13

|
06 Mar 2010 19:31 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
Ogólnie długa i żmudna praca - po prostu papierek ścierny 320 i dawaj szlifować aż będzie ładna prosta powierzchnia (trzeba tutaj zaznaczyć, że płytki są pokrywane jakimś stosunkowo miękkim stopem który jest strasznie nierówny i ciężko się go szlifuje dopiero pod nim jest gładka chyba stal) a potem 1000 i na koniec 2000 :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Woytek130 Poziom 15

|
08 Mar 2010 21:04 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
Oryginalny dist plus miał germanówki . Ale wielki plus za 3PDT , w tym natłoku soft-switchy do efektów w diy..
|
|
| Back to top |
|
 |
Elektro-man Poziom 11

|
13 Mar 2010 13:46 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
| Colina2 wrote: |
| Ogólnie długa i żmudna praca - po prostu papierek ścierny 320 i dawaj szlifować aż będzie ładna prosta powierzchnia (trzeba tutaj zaznaczyć, że płytki są pokrywane jakimś stosunkowo miękkim stopem który jest strasznie nierówny i ciężko się go szlifuje dopiero pod nim jest gładka chyba stal) a potem 1000 i na koniec 2000 :) |
Dzięki, sam spróbuję. Jaki symbol/nazwę ma ta obudowa bo chciałbym, zrobić coś podobnego, tylko może jakiś overdrive.
P.S. Grasz na elektryku? Jaka masz gitarę? I jeśli możesz to daj nam jakąś próbkę dźwięku.
|
|
| Back to top |
|
 |
Colina2 Poziom 13

|
15 Mar 2010 22:37 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
Obudowa to bodajże KM22 o wymiarach 84x60x22. (zauważyłem że niemalże każda metalowa płytka jest innych wymiarów dlatego ciężko trafić idealną)
Mam Yamahe RGX 121D.
Gram kiepsko, a nagranie jest tragicznej jakości dlatego proszę o wyrozumiałość. ;)
Link
|
|
| Back to top |
|
 |
Elektro-man Poziom 11

|
16 Mar 2010 22:22 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
Jak dla mnie brzmi prawidłowo, a nagranie aż tak słabe nie jest. Właśnie wytrawiłem płytkę do swojej kopii to zobaczę. Niestety footswitcha dostanę tylko na allegro.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Mar 2010 22:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Colina2 Poziom 13

|
17 Mar 2010 00:31 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
To fakt. W sklepach wątpię aby był gdzieś do dostania. Ew. można szukać na ebayu ale z tego co pamiętam to na allegro wychodziło taniej jak szukałem.
|
|
| Back to top |
|
 |
thereminator Poziom 21

|
17 Mar 2010 11:11 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
W TME i Cyfronice mają, a przynajmniej mieli.
|
|
| Back to top |
|
 |
Woytek130 Poziom 15

|
28 Mar 2010 12:57 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
Mają, nawet na Świstaku były od JeanPaula. Jeden z użytkowników chwalił się że kupował DPDT po 5-6 zł /sztukę,lecz nigdy nie napisał gdzie ...
|
|
| Back to top |
|
 |
debesciak71 Poziom 9

|
06 Apr 2010 21:30 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
buduję taki przester i nie wiem gdzie podłączyć na płytce przełącznik i czy może być jakiś tańszy oraz jakie mają być te potencjometry jakiś symbol lub wskazówka
|
|
| Back to top |
|
 |
thereminator Poziom 21

|
06 Apr 2010 22:14 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
Wszystko jest na schemacie. Jeżeli nie potrafisz czytać schematów, to jak chcesz cokolwiek poskładac?
|
|
| Back to top |
|
 |
Colina2 Poziom 13

|
07 Apr 2010 15:48 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
Wystarczy kliknąć "szukaj" :?
Tu masz jak podłączyć przycisk:
Link
Przycisk oczywiście może być tańszy np. popularne ostatnio isostat'y (nie popieram tej tendencji ale z braku laku...)
Potencjometry to:
10k logarytmiczny i 1M logarytmiczny - jak tak powiesz w sklepie to ci dadzą dobre.
|
|
| Back to top |
|
 |
debesciak71 Poziom 9

|
07 Apr 2010 17:37 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
kupiłem potencjometry tylko1m i 500k bo takie tylko mieli a przełącznik mam trzypozycyjny ale z 6 nóżkami on of on i myślę czy będzie się nadawał bo w twoim jest 9 jeżeli się nie nadaje to jaki mogę kupić tylko nie drogi bo ten przester robię tak tylko dla próby bo kupiłem kodę 30 i straszny to badziew
|
|
| Back to top |
|
 |
Colina2 Poziom 13

|
08 Apr 2010 14:28 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
tutaj masz jak to podłączyć
a co do potencjometru to masz problem :P postaraj się jednak dostać ten 10k
|
|
| Back to top |
|
 |
debesciak71 Poziom 9

|
08 Apr 2010 18:52 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
wszystko zrobiłem jak na rysunku iwyłączony chodzi a załączony ani słychu tylko pokrecając wolume to coraz głośniejsze buczenie nie mam r7 rew loga tylko zwykły log i podłączony zasilacz który pokazuje 12,8v scalak tl 072 i jest zimny nie wiem czy jeżeli pracuje to ma być cieplejszy? może wpadnie ktoś co mu dolega
sorki za wykonanie ale to moje pierwsze urządzonko
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 19

|
08 Apr 2010 20:23 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
Ma być zimny.
|
|
| Back to top |
|
 |
debesciak71 Poziom 9

|
09 Apr 2010 18:17 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
czy ktoś widzi tu jakieś niedoróbki i czy podłączenie 12v mogło zniszczyć scalak lub inne elementy za jakąś podpowiedz będę bardzo dzwięczny
Dodano po 1 [minuty]:
jeszcze jedno dziękuję collna2 za podpowiedz wielkie dzięki
|
|
| Back to top |
|
 |
Colina2 Poziom 13

|
09 Apr 2010 18:48 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
kiepsko tą płytkę widać, ale tak na moje oko to tam najpewniej jest jakieś zwarcie ;) poszukaj z multimetrem i jeszcze ew sprawdź czy przypadkiem masa jednej z wtyczek nie dotyka obudowy potencjometru bo na zdjęciach to podejrzanie wygląda ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
debesciak71 Poziom 9

|
09 Apr 2010 21:00 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
Powiedzcie mi czy podłączenie zasilacza z 13V mogło uszkodzić scalak i jak sprawdzic ten scalak? Chciałem także zapytać czy moze to być wina uszkodzonych kondensatorów, bo były one wyciągane ze starych urządzeń??
Sprawdzałem, zwarcia między ścieżkami nie ma, by-pass działa, ale przester nie.
|
|
| Back to top |
|
 |
DJ MHz Poziom 20

|
09 Apr 2010 23:14 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
Jeżeli przegrzałeś ceramiczne to one są walnięte. Scalak jest na 22 V max (przynajmiej mój UA741CN).
Sam też buduję taki efekt, dla kuzyna. Relacje zdam jutro gdy dokończę całość.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Apr 2010 23:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
opel2111 Poziom 18

|
10 Apr 2010 00:56 Re: Kopia efektu MXR Distortion + |
|
|
|
Scalak jak i kondy to nie majątek, zawsze można wymienić na nowe. Ja bym jednak szukał błędów w montarzu ;) podłącz też sam układ bez przełącznika i zobacz czy działa bo może właśnie go źle podłączyłeś
po zobaczeniu zdjęć stawiałbym na przełącznik, schemat jego podłączenia bazuje pewnie na typowym footswitchu 6pinowym dwupozycyjnym a ty masz zwykły przełącznik trzypozycyjny, połączenie raczej nie będzie takie samo
|
|
| Back to top |
|
 |