| Author |
tygrysek467 Poziom 11

|
27 Mar 2010 23:22 Re: Wzmacniacz + głośniki do skrzyni w granicy 1500zł/1900zł |
|
|
|
Napisałem to co mi powiedział przez tel tez dla mnie to wydaje się nie osiągalne bo troszkę rozumiem elektronikę i wiem co trzeba by było zrobić aby podnieść moc.Nie będę się wypowiadał do puki nie zobaczę schematu.
Co do velocity masz racje lecz obecnie mam rx mono i w oryginalnej mocy mi osobiście nic nie brakuje z moimi pionkami spiętymi w 1 omie od roku daje sobie świetnie rady od roku lecz napisałem to po to bo jak będę miał schemat mogę się nim podzielić może będzie wart uwagi i ktoś będzie chciał się pobawić.
Wiem że osiągnięcie 2kw to jest kosmos ale tak jak pisałem nie widziałem tego i nie chce za bardzo się wypowiadać.
A ten znajomy to stary elektronik i na zamówienie przerabiał rx mono tylko nie wiem co i ile mu to dało wiem tylko że pioneer spl poległ pod tym magnatem i nadal gra:)
Temat magnata uważam za chwilowo zamknięty jak będę miał schemat to się pochwale i będziemy dyskutować na ten temat.
Dodano po 41 [minuty]:
Aha i jeszcze jedno do :
buko06 co Ty bredzisz?
CYTAT:
Co do tego TS-W308D2 Pioneera to już lepiej dołożyć pare złotych i kupić 2x JBL GTO 1214 dużo mocniejsze głośniki jakość dzwięku na tym samym poziomie.
Pioneer TS-W308D2 to ten głośnik ma 1400/400 rms a Jbl 350
I chyba pionków nie słyszałeś.
Dodano po 5 [minuty]:
Tu jest link do konfiguracji o której pisałem nie jest to najlepszej jakości film a i skrzynia robiona na szybko ale gra :)
http://www.youtube.com/user/tygrysek467?feature=mhw4#p/a/u/1/Jhr0JWxI7o8
|
|
| Back to top |
|
 |
tygrysek467 Poziom 11

|
12 Jul 2010 15:56 Re: Wzmacniacz + głośniki do skrzyni w granicy 1500zł/1900zł |
|
|
|
Śmiech na sali regulamin punkt 8.1 mówi o nie zaniżaniu ogólnego poziomu forum a co po niektórzy maja sobie za nic i wypisują swoje mądrości poparte wiedza wyssana z palca.Do rx mono 35mm2 kable ha ha ha spokojnie 10mm2 dobrej jakości a 35mm to chyba mówicie tu o tych z alle co miedzi jest 5mm a reszta izolacji do 35mm.
|
|
| Back to top |
|
 |
mike21 Poziom 22

|
12 Jul 2010 23:21 Re: Mocny sprzet car audio |
|
|
|
| bambino_81 wrote: |
| petryk88 wrote: |
| GSX-R wrote: |
Ja sie wyłaczam z tego postu bo pękne ze smiechu.Mialem RXa i na kablach 10mm chodzil bez zastrzeżen...Zycze dalszych tak trafnych wypowiedzi:) |
Ojojoj, no to zycze powodzenia, tylko jak padnie ci koncowka, to pomysl ze mogles zalozyc grubsze kable. I nie wierze ze na 10mm2 700rmsu ciagnales, bo ja po zakupie wzmacniacza mialem w samochodzie 16mm kable, zanim wymienilem na 50mm i jednak chodzil z zastrzezeniami, i to sporymi...
Poza tym wez miernik w dlon, i podglos wzmacniacz, no i zmierz napiecie na zaciskach. Pozniej spojrz w instrukcje i zobacz przy jakim napieciu moze pracowac wzmacniacz. |
Witam.kolego jak mam praktyke i powiem tyle.Miałem oriona hcca 15,2 i wzmacniacz orion 2500D-koło 2900RMS.Kabel 35mm2.Tak 35mm2 i spadki przy naprawdę potężnym graniu mialem do około 12,8 V przy właczonym silniku,także nie przesadzaj z tymi kablami.Po zmianie na 50mm2 spadki nic sie nie zmieniły.Jeżeli chodzi o końcówki to mają niby spalic się z braku prądu?I co teraz zasilasz tymi kablami 50mm2??Są kable i kable.99,9% miedzi albo z domieszką z allegro.
Dodano po 4 [minuty]:
| petryk88 wrote: |
35mm2 to minimum dla wzmacniacza ktory bedzie produkowal 700rms. Pozniej ludzie dramatyzuja i zakladaja bezsensownie kondensatory i inne badziewia, bo swiatla przygasaja.
| GSX-R wrote: |
Poczytaj sobie do jakich obciążen jest potrzebny ten kabel |
Jestem zwolennikiem praktyki, nie teorii, a wiem z praktyki ze takie obciazenia potrzebuja srednicy. |
Może jakoś potwierdzisz swoją teorię jakimś wzorem??Czy to tylko twoje przemyslenia??Jak bys nie wiedział kondensator nic ci nie da jeżeli nie masz prądu,a światła przygasają właśnie z jego braku także grubszy kabel mi go dostarczy??Nie,jeżeli pradu brakuje to nawet 100F nic nie da.Moim zdaniem do 700RMS spokojnie 20-25mm2 wystarczy.Sam teraz montuje do siebie earthquake 750RMS i wzmacniacz 850RMS.Kabel 20mm2.Aku żelowy z mopara 44ah.Pomierzę spadki i napiszę. |
Własnie że spadki napięcia moga uszkodzić końcówkę.
MOSFET mogą dostać przebicia właśnie przy nie stabilnym zasilaniu gdzie przetwornica próbuje nadrabiać i wyrównywać napięcie końcówki mocy do wartości roboczej po ponownym powrocie zasilania głównego do wartości prawidłowych napięcie wyjściowe na przetwornicy zasilające końcówkę w tym momencie jest znacznie wyższe o 1.43 razy więcej, co przy napięciach +-100 V daje +-143 V
|
|
| Back to top |
|
 |
Yakuza93 Poziom 17

|
13 Jul 2010 12:46 Re: Wzmacniacz + głośniki do skrzyni w granicy 1500zł/1900zł |
|
|
|
| tygrysek467 wrote: |
Znajomy elektronik dzwonił dziś do mnie i powiedział że w następnym tygodniu przyjedzie i da mi schemat na modyfikacje w rx mono która pozwoli na osiągnięcie 2000rmsu bo ponoć obecna moc to jego minimum a można go podkręcić.Tylko tyle mi wiadomo jak dostane schemat to na pewno nie omieszkam nim się podzielić.
Dodano po 4 [minuty]:
Owszem ale porównując aliena do rx mono to na tym konkretnym przykładzie pisze nie mowie tu o wzmacniaczach klasy "d" ale jak bym miał wybierac między alienem a rx to wole dołożyć parę zł i kupic rx bo znajomy ma aliena i hmm do magnata nie ma szans. |
Właśnie po co mi Magnat który będzie miał 2000RMS i będzie świecił na żółto. Zacząłeś w ogóle off top nie potrzebnie. Kolega założył temat żeby się czegoś dowiedzieć a ty mu wyjeżdżasz żeby bral Rx-a bo można go "podkręcić". to 2000RMS to on może ma ale na pewno przy 50%thd więc nie szalej bo po co 2kW przy tylu zniekształceniach. Z resztą dalej nie wieże że z rx-a można tyle Pocisnąć bo to tylko magnat
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
13 Jul 2010 12:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
tygrysek467 Poziom 11

|
20 Sep 2010 21:28 Re: Wzmacniacz + głośniki do skrzyni w granicy 1500zł/1900zł |
|
|
|
Prostuje i cofam wszystko co napisałem o podsinieniu mocy tego rx mono. Co sie okazało to kombinował na wszelkie sposoby i du..... a ja nie potrzebnie wyprzedziłem fakty.Przyznaje mój błąd.Co do wypowiedzi alien vs rx mono to dalej jestem za rx mono miałem i polecam za te pieniądze chyba że ktoś w kwocie 400-500PLN znajdzie coś lepszego.Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
aros900 Poziom 7

|
08 Oct 2010 13:20 Re: Wzmacniacz + głośniki do skrzyni w granicy 1500zł/1900zł |
|
|
|
Panowie przepraszam że się wtrącam nie na temat ale mam tylko takie małe pytanko:D mam skrzynkę zamkniętą 28,34L wg. wymiarów wewnętrznych, czy wystarczy ona do JBL GTO 1214? Bo wyczytałem na forum że głośniczek potrzebuje 30L czy te 2L zrobią różnicę? Czy mogę go włożyć w tą czy brać się za klepanie drugiej? 30L czy może innej? (tylko closed) z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |