Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

ograniczanie transferu sieci bezprzewodowej


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> ograniczanie transferu sieci bezprzewodowej
Autor
Wiadomość
holand90
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 06 Wrz 2007
Posty: 36
Miasto: Przemyśl

Post#1 Post autora tematu 05 Mar 2010 17:21   

ograniczanie transferu sieci bezprzewodowej


Witam wszystkich,
Mam wykupiony dostęp do bezprzewodowego internetu. Mam w domu router TP-LINK model TL-WR543G i rozsyłam po domie sygnal. Jeden z namolnych domowników pobiera cały czas na azureus'ie jakieś daremne gierki i mi bardzo muli internet że nie idzie nic zrobić na necie. Właśnie w tym celu utworzyłem post abym się dowiedział od Was w jaki sposób mogę dokonać ograniczenia transferu dla opisanego użytkownika. Czy można tego dokonać programem netlimiter ?? Proszę wszystkich o pomoc, z góry dziękuję !
Powrót do góry
   
garden
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 348
Miasto: Lublin

Post#2 06 Mar 2010 00:43pomocny post - solucja   

Re: ograniczanie transferu sieci bezprzewodowej


Jeśli ruter zarządza pasmem to tylko przez ruter możesz ograniczyć netlimiter to w przypadku jakbyś dzielił net na komputerze, obawiam się że w tym modelu nie ma qos i ograniczenie jednym słowem niemożliwe. Wyjściem jest zmiana urządzenia np. na ovisa wl-1600gl ma w alternetywie qos i wiele wiele więcej.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Mar 2010 00:43pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
holand90
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 06 Wrz 2007
Posty: 36
Miasto: Przemyśl

Post#3 Post autora tematu 06 Mar 2010 22:09   

Re: ograniczanie transferu sieci bezprzewodowej


Dzięki przyjacielu za informację, a gdzie mogę sprawdzić czy ten model routera ma QoS ??
Powrót do góry
   
andreooo
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 258
Miasto: Tomaszów

Post#4 06 Mar 2010 22:47pomocny post - solucja   

Re: ograniczanie transferu sieci bezprzewodowej


Router TL-WR543G posiada QoS a wszystkiego dowiesz się na 56 stronie manuala do routera.
Powrót do góry
   
holand90
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 06 Wrz 2007
Posty: 36
Miasto: Przemyśl

Post#5 Post autora tematu 06 Mar 2010 22:58   

Re: ograniczanie transferu sieci bezprzewodowej


Dzięki wszystkim, będę próbował i jeszcze się odezwę co zdziałałem, ale wydaje mi się że jeszcze będę potrzebował Waszej pomocy
Powrót do góry
   
yaiba
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 362
Miasto: Zbąszynek

Post#6 06 Mar 2010 23:32pomocny post - solucja   

Re: ograniczanie transferu sieci bezprzewodowej


Niestety posiadany router (TL-WR543G) nie posiada opcji QoS. Ponadto QoS w routerach za 200zł nie spisuje się zbyt dobrze. Zazwyczaj można tylko ustawić priorytety na z góry wybrane przez producenta porty.
Zarządzanie pasmem dobrze działa w routerach np. Draytek, ale to koszt 500zł i więcej...
Powrót do góry
   
witux
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Dołączył: 03 Mar 2005
Posty: 5155
Miasto: Stalowa Wola

Post#7 06 Mar 2010 23:47pomocny post - solucja   

Re: ograniczanie transferu sieci bezprzewodowej


TL-WR543G posiada QoS, może nie jest on tak rozbudowany ale coś jest. Druga sprawa to czy masz włączone UPnP ? I czy masz w routerze przekierowane porty azureus'a ? Jeśli nie masz przekierowań to wyłącz UPnP to ograniczy ściąganie plików p2p.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Mar 2010 23:47pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
holand90
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 06 Wrz 2007
Posty: 36
Miasto: Przemyśl

Post#8 Post autora tematu 06 Mar 2010 23:54   

Re: ograniczanie transferu sieci bezprzewodowej


W jaki sposób mam go skonfigurować ? Niezbędne będzie podłączenie routera do kompa rj-tem czy można to ustawić zdalnie przez wifi ??
Powrót do góry
   
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 2886
Miasto: Ełk

Post#9 07 Mar 2010 00:15pomocny post - solucja   

Re: ograniczanie transferu sieci bezprzewodowej


A nie prościej - skoro jest to ktoś z domowników - uruchomić na jego kompie NetLimitera /lub coś podobnego i mieć problem z głowy.... Co do w QoS - tak jak kolega yaiba pisze - w tanich routerach zapomnij o tym, że będzie Ci prawidłowo przycinał transfer. Co najwyżej może sobie prawidłowo radzić z priorytetyzacją pakietów...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Mar 2010 00:15pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
holand90
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 06 Wrz 2007
Posty: 36
Miasto: Przemyśl

Post#10 Post autora tematu 07 Mar 2010 00:20   

Re: ograniczanie transferu sieci bezprzewodowej


A można tak zrobić żeby programy netlimiter'a nie było widać że on pracuje, no żeby był widoczny tylko w procesach ?? Chodzi mi o to aby użytkownik nie widział pracy programu

chciałbym jeszcze dopowiedzieć że znalazłem rozwiązanie ale tylko tymczasowe, otóż wszedłem w program azureus i uTorrent i ograniczyłem transfer manualnie w ustawieniach programu do 10 kb/s i narazie jest spokój ale tak jak napisałem, rozwiązanie tymczasowe ponieważ użytkownik ten nie zagląda w ustawienia programów ale wystarczy że przeinstaluje program i dalej będzie darł z sieci syfy
Powrót do góry
   
tomaszko
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 08 Lis 2003
Posty: 192
Miasto: Kutno

Post#11 07 Mar 2010 12:48pomocny post - solucja   

Re: ograniczanie transferu sieci bezprzewodowej


Można uruchomić każdą aplikację jako proces, a zrobić to można przy pomocy odpowiedniego programu.
Innym rozwiązaniem jest wymiana routera na TL-WR741ND. Koszt około 100zł. Zarządzanie pasmem bardzo wygodne i skuteczne. Posiada WDS, WISP niestety nie. Spradź czy Ci to potrzebne.
Nie trzeba wydawać ponad 500zł, jak twierdzą niektórzy.
Powrót do góry
   
holand90
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 06 Wrz 2007
Posty: 36
Miasto: Przemyśl

Post#12 Post autora tematu 07 Mar 2010 22:37   

Re: ograniczanie transferu sieci bezprzewodowej


Do czego przydaje się WDS i WISP ??
Powrót do góry
   
witux
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Dołączył: 03 Mar 2005
Posty: 5155
Miasto: Stalowa Wola

Post#13 07 Mar 2010 23:06pomocny post - solucja   

Re: ograniczanie transferu sieci bezprzewodowej


WISP

WDS
Powrót do góry
   
tomaszko
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 08 Lis 2003
Posty: 192
Miasto: Kutno

Post#14 08 Mar 2010 20:07pomocny post - solucja   

Re: ograniczanie transferu sieci bezprzewodowej


Posiadam WR741 i wg instrukcji tryb WDS łączy się jako AP-Client (podajemy nazwę sieci, mac, szfrowanie - nawet WPA2). Niestety w praktyce nie testowałem tego trybu pracy.
Chyba jedyna różnica jest w tym, że WR543 potrafi odebrany sygnał routować.
Powrót do góry
   
salmon
Moderator - Sieci, Internet
Moderator - Sieci, Internet


Dołączył: 27 Sty 2003
Posty: 2886
Miasto: Ełk

Post#15 09 Mar 2010 08:21pomocny post - solucja   

Re: ograniczanie transferu sieci bezprzewodowej


To, o czym piszesz to jest standardowa raczej praca w trybie WISP, a nie WDS...
Powrót do góry
   
tomaszko
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 08 Lis 2003
Posty: 192
Miasto: Kutno

Post#16 09 Mar 2010 19:22pomocny post - solucja   

Re: ograniczanie transferu sieci bezprzewodowej


Właśnie dlatego o tym napisałem, bo wydało mi się to trochę dziwne. Wygląda to na pomieszanie trybów pracy (ewentualnie ich nazw) przez producenta.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Mar 2010 19:22pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
garden
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 348
Miasto: Lublin

Post#17 22 Mar 2010 08:40   

Re: ograniczanie transferu sieci bezprzewodowej


@holand90 gdybyś jednak zdecydował się na zakup w/w urządzenia.
Odsyłam do lektury Link - mnóstwo informacji na temat routerów, podziału pasma i wiele więcej.
Powrót do góry
   
sanmar
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Lis 2005
Posty: 253

Post#18 23 Mar 2010 00:48   

Re: ograniczanie transferu sieci bezprzewodowej


Witam

Tak to prawda tanie routery nie mają dobrego QoS i blkowowanie po portach nawet i w lepszych routerach czasami tez nic nie daje gdy mamy cwanych uzytkowników w sieci wystarczy przekierowac port i tyle a nawet programy P2P takie jak BearShare jest w stanie sam sobie przekierowac port i działać na innym


Pozdrawiam
Powrót do góry
   
KaszpiK
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 11 Maj 2009
Posty: 38
Miasto: Kętrzyn

Post#19 29 Mar 2010 22:38   

Re: ograniczanie transferu sieci bezprzewodowej


garden napisał:
Jeśli ruter zarządza pasmem to tylko przez ruter możesz ograniczyć netlimiter to w przypadku jakbyś dzielił net na komputerze, obawiam się że w tym modelu nie ma qos i ograniczenie jednym słowem niemożliwe. Wyjściem jest zmiana urządzenia np. na ovisa wl-1600gl ma w alternetywie qos i wiele wiele więcej.


Po wgraniu jakiegoś innego softa np Tomato jest możliwość ustawienia np. W dzień na usera konkretnego 1mb a w nocy 2mb (tzn żeby samo zmieniało szybkość) ??
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieci Komputerowe -> ograniczanie transferu sieci bezprzewodowej
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Ograniczanie Transferu Sieci Bezprzewodowej (9)
Ograniczanie transferu i QoS w sieci (3)
Blueconnect-ograniczanie transferu (3)
Ograniczanie transferu internetu na bramce internetowej (4)
rozdzielenie transferu - 2 sieci i rozdzielenie transferu danych (2)
Regulacja transferu sieci. (8)
Podział transferu na sieci (2)
Spadek transferu w sieci Wi-Fi (17)
Ograniczenie transferu w sieci lan (13)
Konfiguracja sieci bezprzewodowej (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.077 seconds

elektroda.pl temat RSS