FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jak przerobić wentylator 3 pinowy pod USB

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Tuning PC -> Computer Cooling -> Jak przerobić wentylator 3 pinowy pod USB
Author
Poziom 2
Poziom 2

Post#1 Post from the author of the topic 05 Mar 2010 19:28   

Jak zrobić 3Pin na Usb

Witam szukam poradnika i nic nie mogę zdziałać

Jestem początkujący nigdy nic nie lutowałem,ujmę to tak że nie bawiłem się w te klocki a ostatnio bardzo mnie to zainteresowało
Więc jeżeli teraz napiszę coś śmiesznego lub głupiego proszę "Profesionalnego" Usera o łagodny komentarz :)

A więc przejdę do rzeczy

Czy jest jakiś sposób aby z 3pin zrobić usb?
Chodzi mi o to że w wiatraczku jest złącze 3PIN a ja bym chciał usb

Czy jest jakaś przejściówka lub poradniczek jak sam to zrobić?

Czekam na odp.Pozdrawiam
Back to top

Adrian_1591
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 05 Mar 2010 20:30   

Re: Jak zrobić 3Pin na Usb

Witam :)
Opiszę co i jak :)
Wentylatory komputerowe 3-pinowe posiadają takie o to przewody:
-Czerwony -dodatni biegun ( + )
-Czarny -biegun ujemny ( - )
-Żółty -ten przewód odpowiada za kontrolę prędkości wentylatora.

Przewód USB skłąda się z 4 przewodów-kolory mogą sie nieznacznie różnić,ale na pewno poznasz :)
-Czerwony ( + )
-Czarny ( - )
-Biały -przewód od przesyłu danych
-Zielony -drugi przewód do przesyłu danych.

Czyli tak. Przecinasz przewód USB.
Czerwony i czarny przewód z kabla USB zarabiasz,a zielony i biały mozesz uciąć przy samym skraju,żebyś w przyszłości ich nie podłączył przez przypadek :)
Wentylator-żółty kabel sobie odpuść,a czarny i czerwony kabel połącz z tymi samymi kolorami w kablu USB
Gdybys miał wątpliwości:
-W USB korzystasz TYLKO z czarnego i czerwonego
-W wentylatorze tylko z czerwonego i czarnego kabla.
Pozdrawiam :)
Back to top

DriverMSG
Poziom 26
Poziom 26

Post#3 06 Mar 2010 02:02   

Zapamiętajcie sobie raz na zawsze!
"Wiatraczki" nie występują w komputerach.

Kolejne posty z bezsensowną zawartością wylądują w koszu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Mar 2010 02:02   

Back to top

Mery84
Poziom 25
Poziom 25

Post#4 06 Mar 2010 08:57   

Adrian_1591 wrote:

-Żółty -ten przewód odpowiada za kontrolę prędkości wentylatora.

Za jaką kontrolę? Za kontrolę to odpowiada czwarty przewód jeśli jest i dotyczy to wentylatorów zgodnych z PWM.
Przewód, o którym mówisz, nie zawsze żółty jest tylko sensorem i oferuje odczyt aktualnej prędkości obrotowej nie jego regulację.

Poprawkę trzeba również wziąć na wydajność prądową USB czyli 500mA. Jeśli podłączysz wentylator o większym zapotrzebowaniu - czyli taki, który przy zasilaniu 5V będzie wymagał więcej niż 0.5A - przekroczysz obciążenie portu USB i albo spalisz bezpiecznik na płycie albo w gorszej wersji wydarzeń uszkodzisz kontroler portów USB.
Back to top

Adrian_1591
Poziom 21
Poziom 21

Post#5 06 Mar 2010 09:06   

Boże kochany. Kolega jest kompletnym laikiem-co sam przyznał, Celowo mu tłumaczyłem w taki sposób,aby zrozumiał.Ogólniedostęone wentylatory komputerowe -nawet te 1200mm nie mają więcej niż 0,01A dla 12V i 0,05A dla 5V. Jaki problem,żeby kolega mając problem z kolorami odpisał. To,że tłumaczyłem jak dziecku nie znaczy,ze mam 7 lat,bo gwarantuje,że mam ZNACZNIE więcej :|
Back to top

Mery84
Poziom 25
Poziom 25

Post#6 06 Mar 2010 09:43   

Adrian_1591 wrote:
Boże kochany. Kolega jest kompletnym laikiem-co sam przyznał, Celowo mu tłumaczyłem w taki sposób,aby zrozumiał.Ogólniedostęone wentylatory komputerowe -nawet te 1200mm nie mają więcej niż 0,01A dla 12V i 0,05A dla 5V. Jaki problem,żeby kolega mając problem z kolorami odpisał. To,że tłumaczyłem jak dziecku nie znaczy,ze mam 7 lat,bo gwarantuje,że mam ZNACZNIE więcej :|

Więc skoro początkującego chciałeś czegoś nauczyć to trzeba było to zrobić rzetelnie, a nie wprowadzać w błąd mówiąc, że trzeci przewód odpowiada za regulację obrotów bo tak nie jest! Ewidentny błąd merytoryczny - jest sensorem i służy tylko do odczytu aktualnej wartości obrotów na minutę RPM, a nie do ich regulacji.
Z 0.01A przy 12V wentylatorów 120mm też dałeś pokaz merytoryczny - typowe wentylatory mają obciążenie 0.15-0.25A. Sprawdź specyfikacje kilku typowych wentylatorów np. Arctic Cooling, Silentium PC Zephyr, Scythe SlipStream, Revoltec AirGuard, Tacens Ventus - to popularne ostatnio modele.
Najmniej wymagający jaki znam to BeQuiet SilentWings, który zadowala się 0.09A.
Tu nie chodzi o wiek ale o fakt, że jesteśmy na forum technicznym i jak mamy przekazywać wiedzę to róbmy to rzetelnie. Nauczać z niekompletnymi informacjami mija się z celem i wymaga kolejnej nauki.
Nie ma się co irytować na zwrócenie uwagi i poprawkę ;).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Mar 2010 09:43   

Back to top

Adrian_1591
Poziom 21
Poziom 21

Post#7 06 Mar 2010 09:59   

Troszke się własnie zirytowałem że dwóch administratorów o takiem pierdółke mnie zlinczowało :D
Pozdrawiam.
PS-ja sie sugerowałem moca moich wentylatorów jak coś :)
Back to top

Karaczan
Poziom 22
Poziom 22

Post#8 06 Mar 2010 12:00   

No i niech autor pamieta ze w usb ma tylko 5v, wiec wentylatory beda sie krecic powolnie, a jakies starsze moga nawet nie wystartowac!
A uszkodzony wentylator moze ci nawet spalic port, co skonczy sie ukatrupieniem nie jednego, a conajmniej 2ch portow. Lub nawet calego kontrolera!

Wentylator na usb to taki zbedny bajer, juz lepiej pod molexa podlaczyc.
Back to top

Adrian_1591
Poziom 21
Poziom 21

Post#9 06 Mar 2010 13:33   

No to jest wiadome przy wentylatorze 12v,że będzie się kręciło z 2x wolniej,ale istnieją jeszcze 5V - sam mam ich chyba z cztery :P
Voldermort-tak na próbe. Weź najpierw ten wentylator podłącz pod baterie (min. 4,5v) lub jakieś inne żródło zasilania o maksymalnym napięciu 12v (jeżeli to wentylator 5v to pod max 5v :) ) i zobacz czy zakręci-lepiej przetestować na czymś innym niż płyta główna ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Mar 2010 13:33   

Back to top

meridian
Poziom 9
Poziom 9

Post#10 15 Mar 2010 23:27   

witam,

tak jak autor postu jestem początkujący, ale sam już trochę czasu szukam wentyla pod obudowę i zastanawiam się dlaczego jest taka rozbieżność, np:
Scythe Gentle Typhoon o natężeniu 0,049A
Enermax Magma o natężeniu 0,34A !
jak kolega Mery84 wspomniał Be Quiet! Łyngs - 0,09A

czy ma to jakieś znaczenie oprócz poboru prądu dla wentylatora? im mniejsze natężenie tym lepiej?, tym na mniejszym napięciu "wystartuje" ?

Czy powinienem sugerować się opisem płyty dot. parametrów wentylatora, że:
"the fan connectors support cooling fan of 350mA~2000mA (24 W max) or a total of 1A~3,48A (42 W max) at +12V" ??
czy lepiej wtedy podłączyć pod zasilacz bezpośrednio?
Back to top

Adrian_1591
Poziom 21
Poziom 21

Post#11 15 Mar 2010 23:59   

Witam.
Podejrzewam,że część różnicy pomiędzy tymi liczbami to jest po prostu chwyt na klienta. Ponadto ma znaczenie też prędkość wentylatora. Te wolniejsze będą zużywały mniej energii niż te szybsze,a największą różnicę pomiędzy nimi widać przy wentylatorach 120mm.
Jeżeli masz możliwość podłączenia kilku wentylatorów pod płytę główną,to każdy z nich powinien mieścić się w tych normach jakie podałeś czyli od 350 do 2000mA. Ponadto wszystkie razem nie powinny przekraczać łącznej mocy 3,84 A.
Jeżeli wentylatory jakie masz są 3 pinowe i dodatkowo mają wejście MOLEX (zasilacz) to jeżeli bezpiecznie trzyma się w normach polecam podłączyć pod płytę główną,gdyż ich obroty będą w tedy regulowane do potrzeb - nie będą "wyły" na full gdy to nie potrzebne. Podłączając pod MOLEX będą działać na tych samych,najwyższych obrotach.
Back to top

DriverMSG
Poziom 26
Poziom 26

Post#12 16 Mar 2010 00:49   

Re: Jak przerobić wentylator 3 pinowy pod USB

Autor tematu nie raczy brać udziału, więc zamykam wątek. Jeśli Autor zechce się odezwać, proszę wysłać raport do moderatora, celem odblokowania tematu.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Tuning PC -> Computer Cooling -> Jak przerobić wentylator 3 pinowy pod USB
Page 1 of 1
Similar topics
Wentylator 120mm zasilany pod USB, Czy to możliwe? (2)
Jak przerobić wentylator DATECH (17)
Czy da sie przerobić zasilacz ATX 20 pinowy na 24? (38)
Wentylator zewnętrzny do laptopa pod USB, jak podłączyć? (3)
[Jak przerobić] pad z pegasusa pod PC (USB lub PS2) (2)
Jak przerobić dysk twardy pod USB?? (5)
Jak przerobić wtyk 15 pinowy na 9 pinów?? (7)
Jak przerobić myszke z PS2 na USB ? (10)
jak przerobić myszke z com na usb ?? (3)
Kabel RS232 na USB - jak przerobić? (3)

Page generation time: 0.061 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed