| Author |
kamil514 Poziom 11

|
05 Mar 2010 20:23 Komputer nie działa po wymianie podzespołów. |
|
|
|
Witam bardzo serdecznie i dziękuje za zainteresowanie tematem.
Niedawno postanowiłem zmienić sobie sprzęt na lepszy a tu takie nie miłe niespodzianki.
Zakupiłem nową płytę główną, kartę graficzną oraz zasilacz, po włożeniu wszystkiego pierwszy raz i uruchomieniu kompa karta graficzna zaczęła się chłodzić bardzo głośno nie tak jak normalnie i nie było obrazu Sad Poczytałem trochę na forum i zrobiłem następujące rzeczy : przedmuchałem sloty karty graficznej, przedmuchałem procesor i wejście na procesor i zresetowałem bios poprzez wyjęcie bateryjki i ... huuuuuura jest obraz, karta graficzna już tak nie "wrzeszczy" a tu nowy problem Sad Po włączeniu kompa i windowsa (napis trwa uruchamianie systemu) wyskakuje na setną sekundy blue screen i komp się sam restartuje po wejściu w bios komp się wyłącza po około 30 sekundach. Czytałem jeszcze że to może być wina windowsa bo jest przypisywany do łyty głównej wiec spróbuję jego zainstalować ponieważ mam 2 dyski twarde a na jednym z nich windows z poprzedniego sprzętu/ Nie wiem co robić pomocy i z góry dziękuje Smile
Konfiguracja kompa : Procesor Intel Core 2 Quad Q9950 4x2,83 Płyta główna asus P5N-T Karta graficzna XFX GTX 260 Zasilacz OCZ MODxTREAM PRO 700 wat
ram 3x2 gb goodram (jedna kość wyjęta czyli 4 gb) 2 dyski twarde 160 gb
|
|
| Back to top |
|
 |
kostian Poziom 20

|
05 Mar 2010 20:29 Re: Komp nie działa po wymianiue podzespołów :( |
|
|
|
Zainstaluj na nowo Windowsa.
Jeżeli w czasie instalacji będzie ekran śmierci to któryś z nowych podzespołów do wymiany.
A swoją drogą to sprawdź czy odpali się w trybie awaryjnym - F8 przy uruchamianiu.
|
|
| Back to top |
|
 |
kamil514 Poziom 11

|
05 Mar 2010 20:32 Re: Komp nie działa po wymianiue podzespołów :( |
|
|
|
Witam ponownie :)
Próbowałem zainstalować windowsa na nowo ale się nie da , po ustawienu bootowania z płytki są następujące rzeczy (system to windows 7): windows is loading files później starting windows a jeszcze później lata ten ekran ładowania taki jak był w viście tylko w pewnym momencie się zawiesza i po 1 min komp się resetuje :( Dodam jeszcze że na płycie głównej mam wejście na 20 pin + 4 i to mam wpięte ale na górze jest jeszcze jedno wejście na 8 pin i tam też podpiąłem i nadal są restarty :(
|
|
| Back to top |
|
 |
kostian Poziom 20

|
05 Mar 2010 20:37 Re: Komp nie działa po wymianiue podzespołów :( |
|
|
|
Grafika ma podpięte dodatkowe zasilanie ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Mar 2010 20:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wlw_wl Poziom 23

|
05 Mar 2010 20:42 Re: Komp nie działa po wymianiue podzespołów :( |
|
|
|
Wiesz dlaczego istnieje zawód lekarza?
Bo gdyby ludzie się sami leczyli to by szybko poumierali.
Analogicznie, wiesz dlaczego istnieje zawód informatyka?
Zleć komuś zrobienie tego skoro nie wiesz jak się za to zabrać, bo nie wystarczy wyjąc starych części i wsadzić nowych. Forum też tego za Ciebie nie zrobi. Sam widzisz zresztą, że nie wiesz jak to złożyć i nie działa, a jak zaczyna to działa nijak. Złożenie komputera to 20zł w sklepie, trochę taniej niż zniszczyć nowy sprzęt za kilkaset złotych.
Poza tym ortografia i interpunkcja! Cały Twój post jest jednym zdaniem!
|
|
| Back to top |
|
 |
kamil514 Poziom 11

|
05 Mar 2010 20:46 Re: Komp nie działa po wymianiue podzespołów :( |
|
|
|
Tak grafika ma podpięte 2 x 6 pin.
Nareszcie są jakieś postępy a mianowicie instalator się uruchomił później napisze czy pomogło czy nie.
Pozdro dla pomagających :)
Dodano po 2 [minuty]:
Przepraszamza ortografię ale śpieszyłem się pisząc tamten post a co do mechaników też o tym myślałem ale kiedyś wcisnęli mi zasilacz xilent i to jescze za 250 zł korzystając z niewiedzy ...
|
|
| Back to top |
|
 |
kostian Poziom 20

|
05 Mar 2010 20:52 Re: Komp nie działa po wymianiue podzespołów :( |
|
|
|
No kolego - to forum jest bardzo fajne ale niektórzy tutaj to profesorowie ortografii, inni piszą dla samego pisania - więc lepiej się dostosuj i uważaj na "byki" oraz formę wypowiedzi.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
kamil514 Poziom 11

|
05 Mar 2010 21:26 Re: Komp nie działa po wymianiue podzespołów :( |
|
|
|
Niestety w czasie instalacji wyskakuje błąd z brakiem sterowników do CD/DVD podejżewam ze to wina dysków twardych najwyżej oddam do tych "mechaników" zobaczymy co powiedzą
|
|
| Back to top |
|
 |
kamil514 Poziom 11

|
06 Mar 2010 11:37 Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów. |
|
|
|
Witam dziś pojechałem na giełdę komputerową i kupiłem dysk twardy z zainstalowanym xp. Po uruchomieniu pokazuje się ekran ładowania i restart ... co robić ???
|
|
| Back to top |
|
 |
mopsik87 Poziom 2

|
06 Mar 2010 11:42 Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów. |
|
|
|
W biosie masz dysk ustawione na AHCI ??
Jesli tak to zmien na IDE
|
|
| Back to top |
|
 |
kamil514 Poziom 11

|
06 Mar 2010 11:47 Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów. |
|
|
|
| mopsik87 wrote: |
W biosie masz dysk ustawione na AHCI ??
Jesli tak to zmien na IDE |
A mógłbyś powiedzieć mniej więcej w jakiej zakładce to jest ???
|
|
| Back to top |
|
 |
Matuzalem Poziom 26

|
06 Mar 2010 12:13 Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów. |
|
|
|
W manualu jest opisane na pewno jak wyglądają ustawienia BIOS-u.
To jednak szczegół, bo przy takim podejściu jesteś na tym samym etapie, na którym byłeś pisząc post otwierający - masz system, pal licho że piracki, ale co ważniejsze zainstalowany na innej konfiguracji sprzętowej niż, ta w której chcesz go użyć.
kostian - jak to miło widzieć tak samokrytyczne podejście
| Quote: |
| niektórzy tutaj ... piszą dla samego pisania |
jakie prezentujesz.
|
|
| Back to top |
|
 |
kamil514 Poziom 11

|
06 Mar 2010 12:25 Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów. |
|
|
|
| Matuzalem wrote: |
W manualu jest opisane na pewno jak wyglądają ustawienia BIOS-u.
|
Czyli gdzie ??? xD bo jestem trochę zielony
|
|
| Back to top |
|
 |
Matuzalem Poziom 26

|
06 Mar 2010 12:29 Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów. |
|
|
|
W "książeczce", którą dostałeś w komplecie z płytą główną, a gdybyś jej nie miał to na pewno jest do pobrania ze strony ASUS-a, w postaci pliku pdf. Jest też duża szansa, iz na płycie - nośniku ze sterownikami - znajduje się katalog "Manuals" i tam również może być ten podręcznik umieszczony.
|
|
| Back to top |
|
 |
kamil514 Poziom 11

|
06 Mar 2010 12:35 Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów. |
|
|
|
I tu jest problem bo kupiłem płytę główną bez instrukcji ani sterowników :( ale poszukam na necie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Matuzalem Poziom 26

|
|
| Back to top |
|
 |
kamil514 Poziom 11

|
06 Mar 2010 12:53 Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów. |
|
|
|
Ewentualnie pozostaje mi tylko oddać komputer do naprawy bo jeszcze coś popsuję. Odezwę się jak mi oddadzą moje dziecko
|
|
| Back to top |
|
 |
matrix06 Poziom 13

Joined: 17 May 2005 Posts: 110 Location: Bydgoszcz, Warrington
|
06 Mar 2010 13:01 Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów. |
|
|
|
Nie zapominajmy również o pamięci, tu także trzeba przedmuchać sloty i wyczyścić styki przy wymiania. Często a nawet najczęściej problemem przy bluescreen, problemach z włączeniem kompa lub jakiekolwiek błędy jest właśnie pamięć zapominana. Co do instalatora to z vistą i 7 nie powinno być problemu z dyskiem, ale może się mylę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Mar 2010 13:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kamil514 Poziom 11

|
06 Mar 2010 13:09 Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów. |
|
|
|
A przy okazji odkryłem jedną rzecz że od 10 min nie działa mi nagrywarka spaliła się ??? na przejściówce z ide na sata pali się zielona lampka. Słyszałem jeszcze że przekładanie "zaślepki" na dysku twardym z władcy na podwładnego czy coś w tym rodzaju może pomóc. Co o tym myślicie ???
|
|
| Back to top |
|
 |
matrix06 Poziom 13

|
06 Mar 2010 13:10 Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów. |
|
|
|
Master, slave to były stare dyski pata, więc przy sata nie masz nic do ustawiania tak naprawdę, chyba że poprostu w biosie, ile płyt głównych tyle różnych pomysłów.
|
|
| Back to top |
|
 |
kamil514 Poziom 11

|
06 Mar 2010 13:17 Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów. |
|
|
|
Wiatraczek od karty graficznej wydaje charakterystyczny dźwięk tak jak by o coś uderzał "tyk tyk tyk" im wolniej wiatraczek się kreci tym narasta ten dźwięk a jak wiatraczek zatrzymałem to komp się wyłączył. Myślę że karta graficzna ma czujnik obrotów i przez zahaczanie wiatraczka o coś nie kręci on się tak szybko jak powinien i stąd restarty.
|
|
| Back to top |
|
 |
matrix06 Poziom 13

|
06 Mar 2010 13:20 Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów. |
|
|
|
A temperatura na karcie graficznej jaka? i pooglądaj wiatrak czy nie haczy nigdzie ani nic.
|
|
| Back to top |
|
 |
kamil514 Poziom 11

|
06 Mar 2010 13:34 Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów. |
|
|
|
Powiedz jak się sprawdza temperaturę to Ci powiem xD a wiatraczek haczy o obudowę karty graficznej ale nie mogę jej zdjąć ani przesunąć bo jest plomba :(
|
|
| Back to top |
|
 |
matrix06 Poziom 13

|
06 Mar 2010 13:44 Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów. |
|
|
|
Chodzi mi tylko o to czy jest gorąca, czy letnia czy normalna, zebyś ocenił. A jeżeli wiatraczek haczy to sprawdź który to (wyłącz kompa i ręką poruszaj wiatrakiem) i spróbuj delikatnie ostrożnie go podgiąć tak żeby nie wadził. Jeżeli temperatura na radiatorze jest wysoka to komp będzie się wyłączał.
|
|
| Back to top |
|
 |
kamil514 Poziom 11

|
06 Mar 2010 13:49 Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów. |
|
|
|
Temperatura jest ok ale wiatraczek odginałem w różne strony i nadal to samo :(
|
|
| Back to top |
|
 |
matrix06 Poziom 13

|
06 Mar 2010 13:50 Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów. |
|
|
|
No to jedynie gwarancja ci na to pomoże, jeżeli nie masz pewności czy nie uszkodzisz a chcesz żeby działało.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Mar 2010 13:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
irondick Poziom 17

|
06 Mar 2010 13:58 Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów. |
|
|
|
Po pierwsze to że wiatraczek zahacza o coś to nie jest dobrze. Trzeba to poprawić. Przy okazji sprawdź czy pod radiatorem karty jest posmarowane pastą miejsce styku procesora z radiatorem. Pasta musi być plastyczna a nie skawalona lub sucha.
Po drugie to samo trzeba sprawdzić pod innymi radiatorami na płycie.
Po trzecie zresetuj BIOS i poustawiaj wszystko na nowo, jeśli dysk jest SATA to możesz spokojnie ustawić tryb dla tego dysku na AHCI.
Po czwarte przeczyść spirytusem styki na pamięciach oraz przeczyść ich gniazda.
Po piąte koniecznie zainstaluj system na nowej sformatowanej partycji np: Acronis Disk Director.
Jeśli to jest XP musisz podać mu na 100% sterowniki AHCI przez dyskietkę przy instalacji, to samo może być potrzebne i przy instalce Win7 z tym że tu możesz użyć pendriva.
|
|
| Back to top |
|
 |
kamil514 Poziom 11

|
06 Mar 2010 14:11 Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów. |
|
|
|
Teraz już przy samym bootowaniu mam restart. Nie chce już więcej schrzanić więc oddam do mechaników zobaczymy co powiedzą. Dzięki wszystkim za pomoc jak odpowiedzą to napisze co było nie tak :)
Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
matrix06 Poziom 13

|
06 Mar 2010 14:13 Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów. |
|
|
|
irondick:
Prosiłbym o czytanie postów PRZED wypowiadanim się na forum. Kolega pisał że ma plomby i nie chce tracić gwarancji. Bios restartował już, więc powinno być ok. Pisał również że win7. Zresztą wszystko co napisane to albo już było albo prace kończą się utratą gwarancji.
I my również czekamy na odpowiedź co było nie tak.
|
|
| Back to top |
|
 |
wlw_wl Poziom 23

|
06 Mar 2010 14:55 Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów. |
|
|
|
| kamil514 wrote: |
| Nie chce już więcej schrzanić więc oddam do mechaników zobaczymy co powiedzą. |
Proponowałbym jednak oddać do serwisu komputerowego, bo mechanik, zwłaszcza samochodowy, raczej tutaj nie pomoże.
|
|
| Back to top |
|
 |