FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Komputer nie działa po wymianie podzespołów.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Komputer nie działa po wymianie podzespołów.
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#31 Post from the author of the topic 06 Mar 2010 21:18   

Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów.

wlw_wl wrote:
kamil514 wrote:
Nie chce już więcej schrzanić więc oddam do mechaników zobaczymy co powiedzą.

Proponowałbym jednak oddać do serwisu komputerowego, bo mechanik, zwłaszcza samochodowy, raczej tutaj nie pomoże.
Jak zwał tak zwał ;)

Dodano po 5 [godziny] 37 [minuty]:

Do serwisu oddam dopiero w poniedziałek ale biorę jeszcze pod uwagę zasilacz ponieważ opierałem się o kalkulator z neta i wyszło mi bodajże 680 wat więc kupiłem 700 czy możecie jakoś to sprawdzić ???

z góry dzięki

kamil514 wrote:

Konfiguracja kompa : Procesor Intel Core 2 Quad Q9950 4x2,83 Płyta główna asus P5N-T Karta graficzna XFX GTX 260 Zasilacz OCZ MODxTREAM PRO 700 wat
ram 3x2 gb goodram (jedna kość wyjęta czyli 4 gb) 2 dyski twarde 160 gb

Back to top

matrix06
Poziom 13
Poziom 13

Post#32 06 Mar 2010 22:32   

Zasilacz spokojnie starczy, to nie jest aż taki wymagający sprzęt.
Back to top

wlw_wl
Poziom 23
Poziom 23

Post#33 08 Mar 2010 00:00   

Te kalkulatory są psu na budę zazwyczaj, ten zdecydowanie przesadził. Zasilacz 600W (markowy!) spokojnie by wystarczył, ot taki Zalman ZM600-HP, który jak trzeba to i 700 daje.
Skoro masz 700W to nie masz się o co martwić.
Back to top

Wojtek(KeFir)
Poziom 24
Poziom 24

Post#34 08 Mar 2010 02:05   

700 lekko. Kolega ma 650 Corsaira, q6600 i radeona 3870X2. Zasilacz się grzeje jak piekarnik.
Back to top

matrix06
Poziom 13
Poziom 13

Post#35 08 Mar 2010 15:48   

Ja mam AMD Phenom II x4 955 + radeon 4870x2 na zasilaczu OCZ 650W i nie ma problemów, chłodzikiem wieje, nie grzeje się aż tak bardzo.
Back to top

kamil514
Poziom 11
Poziom 11

Post#36 Post from the author of the topic 08 Mar 2010 17:44   

Witam, oddałem do serwisu powiedzieli że moze być na jutro.

Pozdrawiam :)
Back to top

kamil514
Poziom 11
Poziom 11

Post#37 Post from the author of the topic 09 Mar 2010 16:56   

Powiedzieli że procesor nie miał dociśniętego chłodzenia i najwcześniej jutro będą mieli inny do sprawdzenia ... mam nadzieję że się nie spalił a jak tak 750 zł w śmietnik cholera ...

Dodano po 3 [minuty]:

Nie orientujecie się może czy bios startuje ze spalonym procesorem ???

Dodano po 8 [minuty]:

Dzwonili przed chwilą jeszcze raz ... dobre wieści :) procesor udało im się uruchomić na innym sprzęcie i działa :) pokazuje im 34 C
Back to top

wlw_wl
Poziom 23
Poziom 23

Post#38 10 Mar 2010 16:46   

kamil514 wrote:
Nie orientujecie się może czy bios startuje ze spalonym procesorem ???

A że niby jak.
Spalony procesor może nawet powodować zwarcie na płycie, co często się zdarza.
Samochód bez silnika też nie pojedzie (może z górki albo na holu, ale pomińmy to).
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 10 Mar 2010 16:46   

Back to top

kamil514
Poziom 11
Poziom 11

Post#39 Post from the author of the topic 12 Mar 2010 10:02   

Witam, komputer odebrałem wczoraj, niestety nie mogli rozwiązać problemu. Powiedzieli że komputer się zawiesza i nie mogą nic na to poradzić ale wziąłem go do domu rozebrałem włożyłem w nową obudowę i windows xp jakoś się uruchomił :) ale byłem od nich sprytniejszy ... uruchomiłem instalację windowsa z poziomu xp a nie z biosu gdzie woła o sterowniki i narazie się instaluje zobaczę czy jakoś pójdzie. Jak widać intuicja czasami jest leprza od mądrości ;)
Back to top

matrix06
Poziom 13
Poziom 13

Post#40 12 Mar 2010 23:48   

No instalacji windowsa to raczej z biosu nie uruchomisz kolego, nawet jakbyś był sprytniejszy od procesora. Po instalacji chodzi wszystko? Czy dalej się zawiesza?
Back to top

kamil514
Poziom 11
Poziom 11

Post#41 Post from the author of the topic 13 Mar 2010 11:25   

Niestety komp się zawiesza w punkcie kończenie instalacji i już nie rusza (czekałem 30 min). Wszystko by było ok bo mam ten xp ale nie wiem czego to wina ale wo gule nie wykrywa kabla od internetu i karty dźwiękowej z usb czasami też jest problem ponieważ jak podłączyłem nokie xm5800 w trybie pamięć masowa to wyskakuje komunikat że komputer nie może rozpoznać urządzenia nawet po instalacji sterowników z płytki od nokii. Prawdopodobnie to wina sterowników ponieważ nie dostałem ich na płytce ale już zamówiłem płytkę ze sterownikami :)
Back to top

matrix06
Poziom 13
Poziom 13

Post#42 13 Mar 2010 16:00   

A dysk sprawdzony i nie jest trafiony? Karta dźwiękowa i sieć to sterowniki pewnie, jak będzie dobrze zainstalowana płyta główna to powinno wykrywać wszystko, chyba że to płyta główna jest tak trafiona. Zczytałeś może jakie błędy na bs wyskakują?
Back to top

kamil514
Poziom 11
Poziom 11

Post#43 Post from the author of the topic 13 Mar 2010 16:24   

Jest jeszcze jeden problem ... gry się wieszają, crysis już jak się uruchamia a german truck simulator gdzieś po 20 min. Myślę że to wina tego epu bo nie ma sterowników a pewnie jest ustawiony na zwykły tryb który pozwala tylko na pracę w systemie ps. bs czyli co ??? xD
Back to top

matrix06
Poziom 13
Poziom 13

Post#44 13 Mar 2010 22:59helpful post - solution   

BS czyli blue screen. Zacznijmy może od początku, bo nie rozumiem. Działą ten komputer już? Zainstalowałeś system? wszystkie sterowniki?
Back to top

kamil514
Poziom 11
Poziom 11

Post#45 Post from the author of the topic 14 Mar 2010 11:55   

Próbowałem zainstalować viste i 7 ale się nie dało bo zawsze zawieszał się na punkcie kończenie instalacji :/ ale kupiłem dysk z zainstalowanym xp i na tym systemie działa jako tako. Blue screen wyskakuje jak chce uruchomić z mojego starego dysku 7-emke ale tylko na ułamek sekundy... kiedyś robiłem tak że nagrywałem kamerą i puszczałem w zwolnionym tempie :) może teraz też tak zrobię. Sterowników jeszcze nie instalowałem będą dopiero we wtorek. System działa jako tako ponieważ się wiesza na grach, wyczaiłem już że gdy uruchamiam crysisa karta graficzna wydaje dźwięk "piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii" ale bardzo cichy, gdy ustawiłem w opcjach zasilania windowsa na maksimum baterii crysis już nie zaciął się na logu ea ale poszedł dalej wszedł w menu i znowu zwiecha :( odkryłem jeszcze że gry przejdzie logo ea dźwięk zanika ale gdy wejdzie logo crytek dźwięk znowu się pojawia ale w innej częstotliwości i tak z każdą animacją. Myślę że oddam kartę graficzną tam skąd przyszła jeżeli sterowniki też nie pomogą.

Dodano po 16 [minuty]:

Proc ma w biosie temperaturę 60-63 stopnie jak dla mnie za duża ... chyba będzie też potrzebna wymiana pasty :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 14 Mar 2010 11:55   

Back to top

matrix06
Poziom 13
Poziom 13

Post#46 14 Mar 2010 15:33   

Temperatura nie jest jeszcze krytyczna, ale nie zaszkodzi o nią zadbać. Próbowałeś może pamięci w inne sloty albo dysk w inny port? Rozwiązanie problemu przez wymianę dysku z windowsem nic nie da, tylko chwilowo pomoże. Mam nadzieję że nikt nie zapomniał o czymś takim jak reset biosu prawda? i optymalne ustawienia. Karta graficzna to i moja tak samo robi na niektórych aplikacjach, nie wiem czego to przyczyna. Co do crysis, logo ea u mnie też przycina, ale dalej idzie gładko. Sprawdzaj wszystkie możliwości sprzętowe, pamięć zmieniaj w różnych slotach w różnych kombinacjach, spróbuj inną kartę graficzną tak żeby wykryć jaka przyczyna zawieszania.

I sprawdź napięcia na zasilaczu jak wyglądają.
Back to top

kamil514
Poziom 11
Poziom 11

Post#47 Post from the author of the topic 14 Mar 2010 17:37   

Już jest trochę lepiej crysis uruchomiony zacina się dopiero po 5 min a nie w logu :). Drugiej grafiki nie mam więc nie mam jak sprawdzić, miernika też nie mam :) ponieważ nie siedzę za bardzo w elektronice ale myślę ze ocz to renomowana firma więc z zasilaczem nie powinno być problemów. Bios resetowałem ze 2 razy ustawienia domyślne też, dysk był w 2 rożnych slotach ale przełączę go gdzie indziej może to pomoże. Spróbuję też przełożyć ram.
Back to top

Wojtek(KeFir)
Poziom 24
Poziom 24

Post#48 14 Mar 2010 19:09   

Jeżeli procesor w biosie ma 63stC, to się przegrzewa. W biosie powinno być poniżej 40stC, 65stC to temperatura makasymalna w stresie. To samo tyczy się kart graficznych.
Back to top

matrix06
Poziom 13
Poziom 13

Post#49 14 Mar 2010 20:08   

Nie musisz sprawdzać miernikiem, sprawdź jakimś programem z biosu jakie są wskazania mniej więcej, czy mocne jakieś wahania są itd. Grafiki nie ma żaden kolega pożyczyć? A co do temperatury, to może i jest wysoka, ale na tenczas najpierw lepiej zająć się tym, żeby komputer zaczął normalnie chodzić. Zresztą, może kolega wchodził do biosu zaraz po stresie?
Back to top

kamil514
Poziom 11
Poziom 11

Post#50 Post from the author of the topic 14 Mar 2010 20:34   

No to mam dobre wieści :) po wyjęciu jednej kości ramu gry już się nie przycinają
Back to top

matrix06
Poziom 13
Poziom 13

Post#51 15 Mar 2010 17:12   

To teraz sprawdzaj różne kombinacje tych pamięci żeby zobaczyć czy to pamięć czy slot. Wkładaj razem, osobno, w różne sloty i w różnych kolejnościach.
Back to top

kamil514
Poziom 11
Poziom 11

Post#52 Post from the author of the topic 15 Mar 2010 18:00   

Teraz spróbuję zainstalować 7 napiszę jak się zainstaluje :)
Back to top

kamil514
Poziom 11
Poziom 11

Post#53 Post from the author of the topic 17 Mar 2010 15:23   

Dobra 7 się zainstalował ale ... teraz nie działa mi dvd, podłączyłem inną zewnętrzną nagrywarkę po USB i jest ok :) jak ktoś by mógł podać jakieś sprawdzone sterowniki w formie instalacji a nie jakiś plik .bin bo nie wiem co z nim zrobić xD Model DVD : Samsung SH-S202J
Back to top

mayekk
Poziom 18
Poziom 18

Post#54 17 Mar 2010 15:50   

bin jak juz to firmware. sterowniki do nagrywarki sa na pewno w win7.

sprawdz czy wykrywa ja w ogole bios, czy listuje na post screenie albo w biosie samym
Back to top

kamil514
Poziom 11
Poziom 11

Post#55 Post from the author of the topic 17 Mar 2010 17:19   

W biosie wykrywa ale w windowsie już nie :(

Dodano po 5 [minuty]:

Problem jest jeszcze taki : przy logu windy system się zacina na 30 sekund a później się normalnie włącza, przy graniu w gry w przypadku gta iv gra zacina się po około 10 min ale gdy uruchomiłem german truck simulator gra zacięła się po 5 minutach z bluescreen'em "The system malufunction. Call your hardware vendor for support" nie myślę że zadzwonienie do sprzedawcy coś pomoże ale może wy mieliście takie cuś ??? pomocy :(
Back to top

mayekk
Poziom 18
Poziom 18

Post#56 17 Mar 2010 17:25   

no to naped jest sprawny. stery na pewno sa w win7. moim zdaniem masz walniete kosci RAM albo cos sie przegrzewa.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Mar 2010 17:25   

Back to top

kamil514
Poziom 11
Poziom 11

Post#57 Post from the author of the topic 17 Mar 2010 19:03   

Kupię tą pastę termo przewodzącą bo tamta już się trochę zdrapała :)

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

Odkryłem coś szokującego :( Komputer nie działa po wymianie podzespołów.

Dodano po 1 [minuty]:

Chyba to wszystko wina karty graficznej :(

Dodano po 34 [sekundy]:

To jest temperatura w windowsie a co dopiero w grze :(
Back to top

Dez1
Poziom 17
Poziom 17

Post#58 17 Mar 2010 19:12   

No faktycznie....
Mam dość partyzancką radę, ale stestowaną na pewnym bardzo starym komputerze, który służył mi do eksperymentów.
Mianowicie proponuję Ci na próbę zamontować poziomo wentylator, który będzie dodatkowo dmuchał na kartę grafiki. Możesz go postawić na słomkach do picia, rurkach z długopisów, obojętnie (byle "słupki" nie przewodziły prądu). Pewnie masz wentylator z tyłu obudowy - wykręć go do tego celu i ustaw pod lub nad kartą - ale tak, żeby strumień powietrza szedł na kartę. Daj znać jaki efekt :)

Chodzi mi o coś takiego jak w pierwszym poście:
http://forum.silenthardware.de/index.php?act=ST&f=30&t=333&s=185982cc6b322df3e949c6774b42edc5
Back to top

kamil514
Poziom 11
Poziom 11

Post#59 Post from the author of the topic 17 Mar 2010 20:57   

Oto temperatury przy grze w GTA IV Komputer nie działa po wymianie podzespołów. ale jest jeszcze jedna ciekawostka a mianowicie zrobiłem małą rozróbę (wybuchy samochodów) żeby sprawdzić jaka będzie temperatura i wyszedłem z gry na sekundę przed zwiechą i grafika miała temperaturę 70 *C procesor około 55-60 *C :(

Dodano po 54 [minuty]:

To co napisał kolega wyżej nic nie pomoże ponieważ karty z serii GTX 2.. mają chłodzenie z przepływem powietrza przez całą kartę graficzną (karta jest zamknięta w obudowie która zajmuje 2 sloty [śledzie]) z przodu jest wiatraczek (nie normalny) który zasysa powietrze a ono wędruje przez całą kartę graficzną a ogrzane wylatuje za obudowę (przez śledzie) :)
Back to top

Dez1
Poziom 17
Poziom 17

Post#60 17 Mar 2010 21:40   

kamil514 wrote:

To co napisał kolega wyżej nic nie pomoże ponieważ karty z serii GTX 2.. mają chłodzenie z przepływem powietrza przez całą kartę graficzną (karta jest zamknięta w obudowie która zajmuje 2 sloty [śledzie]) z przodu jest wiatraczek (nie normalny) który zasysa powietrze a ono wędruje przez całą kartę graficzną a ogrzane wylatuje za obudowę (przez śledzie) :)

Fakt. Nawiew od dołu nic nie da. Ale od góry?
Tym niemniej karta nadaje się do reklamacji, IMHO.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Komputer nie działa po wymianie podzespołów.
Page 2 of 3 Go to page Previous  1, 2, 3  Next
Similar topics
Po wymianie zasilacza komputer nie startuje? (11)
Po wymianie procesora komputer nie startuje! (16)
Po wymianie płyty głównej nie działa FDD i działa Windows (7)
Restarty komputera po wymianie podzespołów (2)
komputer nie odpala po wymianie procka nic nie działa (15)
Wyłączający się komputer po wymianie podzespołów (8)
Komputer sie zawiesza po wymianie podzespołów. (12)
Komputer nie wstaje po wymianie podzespołów (11)
Komputer nie wstaje po wymianie zasilacza? (10)
Po wymianie procesora komputer nie startuje (8)

Page generation time: 0.101 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed