FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Komputer nie działa po wymianie podzespołów.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Komputer nie działa po wymianie podzespołów.
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#61 18 Mar 2010 00:55helpful post - solution   

Re: Komputer nie działa po wymianie podzespołów.

Taka temp. karty to żaden kłopot. Piszczenie cewek to znany problem i nie jest podstawą reklamacji - nie wymienią ci jej bo to nie przeszkadza w korzystaniu z karty. Piszczenie odbywa się zwykle (99%) na statycznych obrazach, właśnie na różnych logo i obrazkach w grach. Karta wyświetla tam ponad 500fps i nic jej nie hamuje, więc piszczy. Włączenie synchronizacji eliminuje ten problem. Co do temperatury, moja wersja Palit'a z 2wentylami też mnie martwiła. Wentyl rozpędza się dopiero od 73*C, co myślę ma miejsce także u ciebie, nie mniej jednak osiąga max (obroty) 55% przy 75*C, i schładza kartę do ok 65*C. Nie ma się czym przejmować. Ja ręcznie w programie RivaTuner zwiększam obroty na 75%, karta robi wtedy za suszarkę, obroty na procesorze także daję na 100%. Komp buczy, ale w słuchawkach i tak tego nie słyszę. Spróbuj ręcznie ustawić obroty (speedfan, RT). Otwórz bok obudowy, sprawdź temperaturę w BIOS (tę która powoduje wyłączenie sprzętu). I wreszcie ustaw sobie w systemie aby w przypadku BSOD'a nie wyłączał się odrazu :

Komputer nie działa po wymianie podzespołów.

Popraw: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1013683.html
[jankolo]

Back to top

kamil514
Poziom 11
Poziom 11

Post#62 Post from the author of the topic 19 Mar 2010 20:19   

Czyli to co pokazałeś na obrazku ma mi pomóc ze zwiechami ??? ps. mam win 7 i nie wiem czy tak samo tam jest ponieważ wyjąłem już grafikę i w poniedziałek będę ją wysyłał :)
Back to top

neophyte
Poziom 21
Poziom 21

Post#63 19 Mar 2010 20:23   

Na "obrazku" jest tylko wytłumaczone jak wyłączyć automatyczny restart po wyświetleniu BSOD. Pomóc ze zwiechami może to jedynie pośrednio, ułatwiając diagnozę problemu.
Back to top

kamil514
Poziom 11
Poziom 11

Post#64 Post from the author of the topic 19 Mar 2010 20:51   

BSOD czyli co ??? Ale i tak będę odsyłał kartę bo za około 50 zł drożej można mieć black edition czyli mniej więcej szybszą o 100 mhz
Back to top

neophyte
Poziom 21
Poziom 21

Post#65 19 Mar 2010 21:18helpful post - solution   

BSOD
Back to top

kamil514
Poziom 11
Poziom 11

Post#66 Post from the author of the topic 19 Mar 2010 23:30   

Odezwę się jak zwrócą mi pieniądze albo oddadzą naprawioną.

Dodano po 48 [minuty]:

Ale jeżeli to nic nie da to trzeba będzie zwalić na płytę główną :)
Back to top

kamil514
Poziom 11
Poziom 11

Post#67 Post from the author of the topic 24 Mar 2010 15:30   

Witam oto odpowiedź od sprzedawcy : "Witam
Nie możemy przyjać tej reklamacji, ponieważ wiatrak został w niej uszkodzony mechanicznie. Karte sprawdzałem, testowałem - działa bez żadnego zarzutu. Program Speed Fan wykazał u mnie po przeprowadzeniu testu FurMark i Adrianne (jedne z najbardziej wymagającycj benchamarków) ze temeratura osiągnęła 78 stopni. Powodem tego jest uszkodzony wiatrak, który nie jest w stanie dostatecznie chłodzić procesora karty graficznej. Jednak komuter ani razu mi sie nie zawiesił. Rozwiązaniem jest wymiana elementu chłodzacego (wiatrak) i wszystko będzie działać jak należy. My tego nie jestesmy w stanie naprawic ponieważ nie mamy tego elementu. Dziwi mnie fakt iż podczas rozmowy telefonicznej nic pani nie wspomniała o uszkodzonym wiatraku. Natomiast wspominała pani o tym iz komputer wraz z kartą graficzną był w serwisie i jak to pani powiedziała panowie nie byli w stanie stwierdzić czemu komputer sie zawiesza. Jak to mozliwe że nie słyszeli brzeczenia wiatraka? (dzwiek jest dosc głośny). Prze praszam ale w to nie uwierze - panowie w serwisie napewno wiedzieli co sie dzieje ze komputer sie zawiesza - badz umyli rece od tej sprawy i powiedzieli ze nie wiedza. Otóż ja pani powiem. Jesli procesor badz układ graficzny osiąga zbyt wielka temerature to naturalnym systemem obronnym komputera przed spaleniem jest restart komputera badz jego zawieszenie sie aby temeratura spadła. Jesli chodzi o temperature karty graficznej podczas normalnej pracy komputera to jest ona jak najbardziej optymalna. Tym bardziej ze jest to karta GTX 260 - czyli bardzo wydajna karta i wspaniale zapojektowano na niej układ chłodzący. 55 stopni to temperatura prawidłowa.
Chciałem powiedziec iż mam w tej sprawie mieszane uczucia ponieważ kartę wysłałem do pani całkowicie sprawna - wiatrak działał bardzo dobrze i co najważniejsze cicho. Dlatego śmiem twierdzić iż karta została uszkodzona u państwa. Nie ma mozliwosci uszkodzenia podczas transportu ponieważ była dobrze zabezpieczona a po drugie pudełko jest w bardzo dobrym stanie: bez wgnieceń itp.
Ja ze swojej strony moge karte tylko do pani odesłać (przez co musze jeszcze poniesc koszty wysyłki). Nie oddam pieniedzy za cos co było sprawne. I chciałbym poradzić aby zaniesc ją do serwisu gdzie ludzie zajmuja sie naprawianiem czesci elektronicznych. Sama wymiana wiatraka na karcie trudna nie jest. Wystarczy tylko takowy wiatrak zakupic i wszystko bedzie działac."
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Komputer nie działa po wymianie podzespołów.
Page 3 of 3 Go to page Previous  1, 2, 3
Similar topics
Po wymianie zasilacza komputer nie startuje? (11)
Po wymianie procesora komputer nie startuje! (16)
Po wymianie płyty głównej nie działa FDD i działa Windows (7)
Restarty komputera po wymianie podzespołów (2)
komputer nie odpala po wymianie procka nic nie działa (15)
Wyłączający się komputer po wymianie podzespołów (8)
Komputer sie zawiesza po wymianie podzespołów. (12)
Komputer nie wstaje po wymianie podzespołów (11)
Komputer nie wstaje po wymianie zasilacza? (10)
Po wymianie procesora komputer nie startuje (8)

Page generation time: 0.121 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed