| Author |
arktik1 Poziom 21

|
05 Mar 2010 21:46 Iskrownik do BERETTA IDRA 14Bi |
|
|
|
Witam.
Mam problem z iskrownikiem do przepływowego podgrzewacza Beretty.
Co jakiś czas przestaje zapalać piecyk, myślę że jego dni są policzone.
Myślę że naprawa nie wchodzi w grę z powodu zamknięcia hermetycznego urządzenia.
Czy ma ktoś jakiś pomysł gdzie można kupić części do tego piecyka?
A może jakieś inne rozwiązanie tego tematu.
|
|
| Back to top |
|
 |
mirrzo Poziom 24

|
05 Mar 2010 22:25 Re: Iskrownik do BERETTA IDRA 14Bi |
|
|
|
Skontaktuj się z najbliższym serwisantem. Uzyskasz wiadomość na temat ceny i zadecydujesz co dalej
|
|
| Back to top |
|
 |
arktik1 Poziom 21

|
05 Mar 2010 23:12 Re: Iskrownik do BERETTA IDRA 14Bi |
|
|
|
No właśnie nie mogę znaleźć serwisanta.
A jestem z Warszawy
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Mar 2010 23:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mirrzo Poziom 24

|
|
| Back to top |
|
 |
systemgaz Poziom 19

Joined: 02 Jan 2009 Posts: 634 Location: Warszawa / Nidda DE
|
06 Mar 2010 11:42 Re: Iskrownik do BERETTA IDRA 14Bi |
|
|
|
| arktik1 wrote: |
| Czy ma ktoś jakiś pomysł gdzie można kupić części do tego piecyka? |
Jak wiadomo jest wolny rynek i części zamienne są do kupienia w sklepach internetowych lub w serwisie producenta wraz z usługą. Warto przypomnieć, że gwarantem automatu zapłonowego RS649 Beretta Vokera Riello jest ostateczny sprzedawca. Dopiski na fakturach niektórych firm, że gwarancji udzielają po zamontowaniu przez serwisanta są bezprawne. W przypadku wątpliwości polecam bezpłatną konsultację z Federacją Konsumentów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Mar 2010 11:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
arktik1 Poziom 21

|
06 Mar 2010 22:26 Re: Iskrownik do BERETTA IDRA 14Bi |
|
|
|
Znalazłem to tylko w jednym sklepie za 330 zł. Czy to możliwe że jest tylko 1 sklep z tymi częściami??
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Mar 2010 22:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zdrower Poziom 2

|
16 May 2010 14:08 Re: Iskrownik do BERETTA IDRA 14Bi |
|
|
|
u mnie są następujące objawy: piecyk nie zapala - palnik pilotujący zapala, ale główny nie, myślałem że to elektr. jonizacyjna więc ja wyczyściłem, potem wymieniłem, w trakcie tych czynności zauważyłem żę jeśli dotknę elektr. joniz. palnika to piec się włącza i jest ok...tak więc podejrzenia co do tego że elektroda padła odpuszczam, stawiam na moduł elektroniczny, ponieważ rok temu wymieniłem ten moduł bo nie zapalał podpinam ten stary który daje słabą iskrę...i okazuje się że na tym starym jak już zapali się pilot ( co nie przycodzi łatwo) to palnik główny działa. Mam teraz dwa moduły z których żaden nie działa poprawnie - pierwszy: nie zapala ale odczytuje impuls z elektrody jonizacyjnej i włącza palnik główny, drugi: zapala pilota bardzo szybko ale nie uruchamia palnika głównego, na razie podpiąłem stary i zbliżyłem elektrodę zapalającą do pilota co spowodowało lepsze uruchamianie jednak jest ona za blisko i przeskakują iskry więc zaizolowałem "gołe" fragmenty połączenia elektrody z kablem, na razie działa ale nie idelanie bo nie zapala się od razu....i nie wiadomo kiedy padnie całkiem, szczerze mówiąc mam dość tej beretty irda 14 bi od początku coś z nią nie tak a jak przyjdzie mi kupić kolejny moduł to chyba ją rozwalę na kawałki, a n aserio to pomyślałem żeby podpiąć dwa moduły :) tylko nie mam takiej złączki...heh
Dodano po 58 [minuty]:
| systemgaz wrote: |
| arktik1 wrote: |
| Czy ma ktoś jakiś pomysł gdzie można kupić części do tego piecyka? |
Jak wiadomo jest wolny rynek i części zamienne są do kupienia nie tylko w serwisie Beretta. Kolega powinien zwrócić uwagę na warunki zakupu Automatu zapłonowego RS649 Beretta Vokera Riello u polecanych firm /patrz piętro wyżej/. Może okazać się, że po zakupie nie ma gwarancji dla osoby prywatnej, jeśli części zamiennej nie zamontuje jej Pan/Pani serwisant :) Lepiej dopytać i spojrzeć na fakturę: dopiski sprzedawcy. |
A wcale nie w Toruniu nie kupisz nigdzie tylko u serwisanta, nikt nie sprzeda części, to smutne bo cóż to za problem wymienić sobie elektrodę lub moduł ? zafajdane to wszystko zdzierstwo i tyle
|
|
| Back to top |
|
 |
systemgaz Poziom 19

Joined: 02 Jan 2009 Posts: 634 Location: Warszawa / Nidda DE
|
16 May 2010 20:25 Re: Iskrownik do BERETTA IDRA 14Bi |
|
|
|
Twoje problemy od dawna rozwiązała Unia Europejska, ustawą GVO - w kwestii zakupu oryginalnych podzespołów. Jeśli szukasz kontaktu do sklepów internetowych, to napisz do mnie email lub PW.
|
|
| Back to top |
|
 |
A-Mail Poziom 19

|
16 May 2010 20:36 Re: Iskrownik do BERETTA IDRA 14Bi |
|
|
|
A może to kwestia baterii zasilającej iskrownik??
|
|
| Back to top |
|
 |
zdrower Poziom 2

|
17 May 2010 06:28 Re: Iskrownik do BERETTA IDRA 14Bi |
|
|
|
bateria jest ok, chyba nie mam wyjścia będę musiał kupić nowy moduł, jednak muszę stwierdzić że producent tego podzespołu to chyba jakkaś totalna pomyłka, jak można produkować coś co bez przerwy się psuje ? dodam że ostatni raz moduł wymieniłem w lutym 2009. Czy można zrobić sobie samemu taki moduł ? :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 May 2010 06:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
arktik1 Poziom 21

|
17 May 2010 18:04 Re: Iskrownik do BERETTA IDRA 14Bi |
|
|
|
I dla tego wymyśliłem swój własny sterownik na ATmega8.
Sterownik kosztował mnie 100 zł razem z wyświetlaczem LCD.
Zrobić coś takiego nie jest ciężko tylko trzeba pamiętać by w programie było dużo opcji bezpieczeństwa.
|
|
| Back to top |
|
 |
zdrower Poziom 2

|
17 May 2010 18:56 Re: Iskrownik do BERETTA IDRA 14Bi |
|
|
|
no fajnie, ale ja kompletenie nie mam pojęcia o elektronice, tak więc nic sobie sam nie zrobię...ale jak bym miał schematy itd itp to bym dał jakiemuś specowi co by to zrobił...a może kolega pochwali się więcej w tym temacie ? jakaś fotka, szczegóły bardzo jestem ciekawy jak to wysżło, nawet rozmyślaem nad tym żeby zlecić jakiemuś elektronikowi zrobienie takiego cuda
| Moderated by serwisant73: |
| A ja myślę , że zaczyna robić się niebezpiecznie więc temat zamykam. Na tym forum takich porad się nie toleruje . |
|
|
| Back to top |
|
 |
Mirek Z. Poziom 26

|
24 Jul 2010 23:32 Re: Iskrownik do BERETTA IDRA 14Bi |
|
|
|
Treść raportu zdrower-a na poprzedni post:
"niebezpiecznie ? bo chciałem kupić dobrze wykonane urządzenie nie od koncernu tylko od prywatnego faceta któy sam sobie wykonał i to trzy razy taniej ? Ty jesteś niebezpieczny szanowny moderatorze, plwam na ciebie za to"
Głupota i chamstwo nie są na forum tolerowane - blokuję konto.
|
|
| Back to top |
|
 |