FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Iskrownik do BERETTA IDRA 14Bi

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Heating Systems utility -> Iskrownik do BERETTA IDRA 14Bi
Author
Poziom 21
Poziom 21

Post#1 Post from the author of the topic 05 Mar 2010 21:46   

Iskrownik do BERETTA IDRA 14Bi

Witam.
Mam problem z iskrownikiem do przepływowego podgrzewacza Beretty.
Co jakiś czas przestaje zapalać piecyk, myślę że jego dni są policzone.
Myślę że naprawa nie wchodzi w grę z powodu zamknięcia hermetycznego urządzenia.
Czy ma ktoś jakiś pomysł gdzie można kupić części do tego piecyka?
A może jakieś inne rozwiązanie tego tematu.
Back to top

mirrzo
Poziom 24
Poziom 24

Post#2 05 Mar 2010 22:25   

Re: Iskrownik do BERETTA IDRA 14Bi

Skontaktuj się z najbliższym serwisantem. Uzyskasz wiadomość na temat ceny i zadecydujesz co dalej
Back to top

arktik1
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 Post from the author of the topic 05 Mar 2010 23:12   

No właśnie nie mogę znaleźć serwisanta.
A jestem z Warszawy
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 05 Mar 2010 23:12   

Back to top

mirrzo
Poziom 24
Poziom 24

Post#4 05 Mar 2010 23:36helpful post - solution   

http://www.beretta.pl/berettapl/web/xcms/polcomm/purchaseReg4.htm
Back to top

systemgaz
Poziom 19
Poziom 19

Post#5 06 Mar 2010 11:42   

arktik1 wrote:

Jak wiadomo jest wolny rynek i części zamienne są do kupienia w sklepach internetowych lub w serwisie producenta wraz z usługą. Warto przypomnieć, że gwarantem automatu zapłonowego RS649 Beretta Vokera Riello jest ostateczny sprzedawca. Dopiski na fakturach niektórych firm, że gwarancji udzielają po zamontowaniu przez serwisanta są bezprawne. W przypadku wątpliwości polecam bezpłatną konsultację z Federacją Konsumentów.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Mar 2010 11:42   

Back to top

arktik1
Poziom 21
Poziom 21

Post#6 Post from the author of the topic 06 Mar 2010 22:26   

Znalazłem to tylko w jednym sklepie za 330 zł. Czy to możliwe że jest tylko 1 sklep z tymi częściami??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 06 Mar 2010 22:26   

Back to top

zdrower
Poziom 2
Poziom 2

Post#7 16 May 2010 14:08   

u mnie są następujące objawy: piecyk nie zapala - palnik pilotujący zapala, ale główny nie, myślałem że to elektr. jonizacyjna więc ja wyczyściłem, potem wymieniłem, w trakcie tych czynności zauważyłem żę jeśli dotknę elektr. joniz. palnika to piec się włącza i jest ok...tak więc podejrzenia co do tego że elektroda padła odpuszczam, stawiam na moduł elektroniczny, ponieważ rok temu wymieniłem ten moduł bo nie zapalał podpinam ten stary który daje słabą iskrę...i okazuje się że na tym starym jak już zapali się pilot ( co nie przycodzi łatwo) to palnik główny działa. Mam teraz dwa moduły z których żaden nie działa poprawnie - pierwszy: nie zapala ale odczytuje impuls z elektrody jonizacyjnej i włącza palnik główny, drugi: zapala pilota bardzo szybko ale nie uruchamia palnika głównego, na razie podpiąłem stary i zbliżyłem elektrodę zapalającą do pilota co spowodowało lepsze uruchamianie jednak jest ona za blisko i przeskakują iskry więc zaizolowałem "gołe" fragmenty połączenia elektrody z kablem, na razie działa ale nie idelanie bo nie zapala się od razu....i nie wiadomo kiedy padnie całkiem, szczerze mówiąc mam dość tej beretty irda 14 bi od początku coś z nią nie tak a jak przyjdzie mi kupić kolejny moduł to chyba ją rozwalę na kawałki, a n aserio to pomyślałem żeby podpiąć dwa moduły :) tylko nie mam takiej złączki...heh

Dodano po 58 [minuty]:

systemgaz wrote:
arktik1 wrote:

Jak wiadomo jest wolny rynek i części zamienne są do kupienia nie tylko w serwisie Beretta. Kolega powinien zwrócić uwagę na warunki zakupu Automatu zapłonowego RS649 Beretta Vokera Riello u polecanych firm /patrz piętro wyżej/. Może okazać się, że po zakupie nie ma gwarancji dla osoby prywatnej, jeśli części zamiennej nie zamontuje jej Pan/Pani serwisant :) Lepiej dopytać i spojrzeć na fakturę: dopiski sprzedawcy.

A wcale nie w Toruniu nie kupisz nigdzie tylko u serwisanta, nikt nie sprzeda części, to smutne bo cóż to za problem wymienić sobie elektrodę lub moduł ? zafajdane to wszystko zdzierstwo i tyle
Back to top

systemgaz
Poziom 19
Poziom 19

Post#8 16 May 2010 20:25   

Twoje problemy od dawna rozwiązała Unia Europejska, ustawą GVO - w kwestii zakupu oryginalnych podzespołów. Jeśli szukasz kontaktu do sklepów internetowych, to napisz do mnie email lub PW.
Back to top

A-Mail
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 16 May 2010 20:36   

A może to kwestia baterii zasilającej iskrownik??
Back to top

zdrower
Poziom 2
Poziom 2

Post#10 17 May 2010 06:28   

bateria jest ok, chyba nie mam wyjścia będę musiał kupić nowy moduł, jednak muszę stwierdzić że producent tego podzespołu to chyba jakkaś totalna pomyłka, jak można produkować coś co bez przerwy się psuje ? dodam że ostatni raz moduł wymieniłem w lutym 2009. Czy można zrobić sobie samemu taki moduł ? :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 May 2010 06:28   

Back to top

arktik1
Poziom 21
Poziom 21

Post#11 Post from the author of the topic 17 May 2010 18:04   

I dla tego wymyśliłem swój własny sterownik na ATmega8.
Sterownik kosztował mnie 100 zł razem z wyświetlaczem LCD.
Zrobić coś takiego nie jest ciężko tylko trzeba pamiętać by w programie było dużo opcji bezpieczeństwa.
Back to top

zdrower
Poziom 2
Poziom 2

Post#12 17 May 2010 18:56   

no fajnie, ale ja kompletenie nie mam pojęcia o elektronice, tak więc nic sobie sam nie zrobię...ale jak bym miał schematy itd itp to bym dał jakiemuś specowi co by to zrobił...a może kolega pochwali się więcej w tym temacie ? jakaś fotka, szczegóły bardzo jestem ciekawy jak to wysżło, nawet rozmyślaem nad tym żeby zlecić jakiemuś elektronikowi zrobienie takiego cuda

Moderated by serwisant73:
A ja myślę , że zaczyna robić się niebezpiecznie więc temat zamykam. Na tym forum takich porad się nie toleruje .

Back to top

Mirek Z.
Poziom 26
Poziom 26

Post#13 24 Jul 2010 23:32   

Treść raportu zdrower-a na poprzedni post:
"niebezpiecznie ? bo chciałem kupić dobrze wykonane urządzenie nie od koncernu tylko od prywatnego faceta któy sam sobie wykonał i to trzy razy taniej ? Ty jesteś niebezpieczny szanowny moderatorze, plwam na ciebie za to"
Głupota i chamstwo nie są na forum tolerowane - blokuję konto.
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Heating Systems Service -> Heating Systems utility -> Iskrownik do BERETTA IDRA 14Bi
Page 1 of 1
Similar topics
Beretta idra 20 przestała odpalać , (3)
Podgrzewacz wody BERETTA IDRA 11 BI (30)
Beretta Idra 20 Problem z CWU (5)
Dysze na gaz gz 41,5 do beretta idra 11 bi (3)
Awaria Beretta Idra 11bi (7)
beretta idra exclusive 20 (2)
kocioł Beretta Idra 20 i (6)
Beretta Idra Exclusive 24 I (5)
Beretta Idra Exclusive 24 I Problem z iskrownikiem (2)
Beretta Super Exclusive 24L i BERETTA IDRA EXCLUSIVE 20I (3)

Page generation time: 0.109 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed