| Author |
danielde Poziom 19

|
05 Mar 2010 22:15 Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobierz ją |
|
|
|
We wtorek Norwegowie wydali finalną wersję przeglądarki Opera w wersji 10.50, nazwaną "najszybszą przeglądarką internetową produkowaną dla komputerów z Windows." Zaktualizowana wersja Opery posiada nowy silnik obsługujący JavaScript, zwany Carakan, jak również nową bibliotekę grafik, nazwaną Vega.
"Co to znaczy dla ciebie: nie musisz już więcej czekać na załadowanie strony," twierdzi producent przeglądarki.
Opera 10.50 zawiera również tryb prywatnego przeglądania, dzięki czemu surfując po sieci nie pozostawiamy żadnych śladów w postaci zapisów w historii, czy plików cookie. Co ciekawe tryb prywatny pozwala przeglądać strony w nowej zakładce, bądź oddzielnym oknie.
Prezes Opery, Lars Boilesen, powiedział w oświadczeniu, że "Opera 10.50 jest najszybsza w prawie wszystkich testach szybkości. Lecz znacznie ważniejszym od wszelkich testów jest realna szybkość podczas pracy. Zaprojektowaliśmy Operę tak, aby była prosta w użytkowaniu, ale z zachowaniem jej unikalnych funkcji po to, aby można było otrzymać coś więcej." Nowa wersja Opery zapewnia również bardziej przejrzyste przeglądanie witryn poprzez wyświetlanie na ekranie większej zawartości, choćby dzięki dodaniu nowego przycisku menu zastępującego tradycyjny pasek menu.
Opera 10.50 dla systemów Windows jest do pobrania TUTAJ, natomiast wersje Mac i Linux będą dostępne wkrótce.
Od siebie dodam, że zaczynam testować nową wersję. Was również do tego gorąco zachęcam i czekam na opinie.
źródło:Link
|
|
| Back to top |
|
 |
Firemark Poziom 9

|
05 Mar 2010 22:25 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
na Windowsie najszybsza? możliwe
ALE NA LINUXIE TO JEST DNO.
10.50 w ogóle nie działa, po prostu jakbym sobie obrazek otworzył, tyle.
|
|
| Back to top |
|
 |
irondick Poziom 17

|
06 Mar 2010 00:40 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
Dziwne ja mam 10.10 i żadnej nowszej wersji mi nie wykrywa do aktualizacji?!
|
|
| Back to top |
|
 |
quinty Poziom 20

|
06 Mar 2010 08:35 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
Mi też nie wyświetlało, trzeba było pobrać ręcznie
|
|
| Back to top |
|
 |
lekto Poziom 19

|
|
| Back to top |
|
 |
Przem188 Poziom 21

|
06 Mar 2010 09:07 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
Rzeczywiście, szybka. I to zauważalnie. Elektroda otwiera się niemal od razu, łącznie ze wszelkimi grafikami i panelami. Właśnie przed chwila ja uruchomiłem po zaktualizowaniu u z wersji 10.10. Od lat jestem użytkownikiem tej przeglądarki, i nigdy nie przejdę do innej. Obsługa poczty, Opera Link i Unite (wymiana plikami ze znajomymi), widżety i wiele innych to jest to, co potrzebuję. I szybkość, jest szybsza niż FireFox. Ten na uruchomienie potrzebuje sporo czasu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Mar 2010 09:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
michal-michalik Poziom 18

|
06 Mar 2010 09:56 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
Zgadzam się z przedmówcami opera jest genialna i też jej nie zamienię na żadną inną przeglądarkę.
Jak sprawuje się 10.50 :?: Głównie chodzi mi o stabilność, błędy itp. Możecie jakieś opinie na ten temat podać, bo się zastanawiam czy warto uaktualnić z 10.10 :?:
|
|
| Back to top |
|
 |
Przem188 Poziom 21

|
06 Mar 2010 09:59 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
Wygląd się zmienił, także trzeba się przyzwyczaić, ale to jest standard, że Opera jest najbardziej chyba rozwojowa i w tym względzie. Na szczęście da się ja skonfigurować do własnych upodobań i przyzwyczajeń wyniesionych z poprzednich wersji. Czy warto? Na pewno. Jest genialna. Fajne, nowe skórki wyglądu do pobrania, panele, itp.
|
|
| Back to top |
|
 |
kakule Poziom 11

|
06 Mar 2010 09:59 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
Upgrade z1o.1o do 1o.50 ztraktorzył mi komputer.Chyba nie jest to jeszcze wersja
stabilna.
|
|
| Back to top |
|
 |
sobiech_polska Poziom 18

|
06 Mar 2010 10:02 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
| kakule wrote: |
Upgrade z1o.1o do 1o.50 ztraktorzył mi komputer.Chyba nie jest to jeszcze wersja
stabilna. |
Jak nie jest, jak jest? Mi tam się podoba nowe wydanie. Korzystam z Opery czasami i nowa wersja jest jak najbardziej OK.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
06 Mar 2010 10:27 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
Właśnie o to pytam, bo brat zaktualizował i stwierdził, że chyba się jednak trochę pośpieszyli i może warto poczekać na 10.60 ;) Nie interesuje mnie wygląd tylko funkcjonalność. Z obsługą poczty nic nie popsuli :?:
|
|
| Back to top |
|
 |
Przem188 Poziom 21

|
06 Mar 2010 10:30 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
Nie pytaj, tylko instaluj. Zawsze możesz powrócić do starej wersji.
|
|
| Back to top |
|
 |
areksz5 Poziom 17

|
06 Mar 2010 10:57 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
Witam , mam tą opere i jestem z niej bardzo zadowolony , strony naprawdę bardzo szybko sie otwierają a co do wyglądu nie mam zastrzeżeń , może niema niektórych wyświetlonych opcji tj. zakładki, pobieranie , historia , ale z łatwością można je odszukać koło znaczka Opery lekko przysłonionym w lewym górnym rogu obok kart , które sa aktualnie włączone ;). Pozdrawiam :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Mar 2010 10:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Qbi88 Poziom 16

|
06 Mar 2010 11:02 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
jeżeli ktoś korzysta z wcześniejszych wersji niech nie aktualizuje i poczeka aż opera sama znajdzie aktualizacje
http://my.opera.com/polski/forums/topic.dml?id=433241
ta wesja ma tyle błędów że powinna to być co najwyżej wersja beta - a pewnie w związki z W7 i pasującym do niego wyglądu Opery i okienka wyboru przeglądarek windowsach jakiś %^$ marketingowiec zażyczył sobie wydać ją wcześniej z "kilkoma" błędami
i pewnie dlatego się sama nie aktualizuje
|
|
| Back to top |
|
 |
quinty Poziom 20

|
06 Mar 2010 11:07 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
To ja dodam od siebie, że używam na co dzień opery, jednak zauważyłem, że niektórych stron nie wyświetla poprawnie i wtedy odpalam FF(dotyczy to także starszych wersji). I opera ma źle zrobiony tryb fullscreen - powinien się pokazywać pasek zakładek po najechaniu na górną krawędź okna.
-Jak zrobić aby tak jak w FF obrazki [pojedyńczy obrazek w nowej karcie] automatycznie były pomniejszane do wymiarów okienka (opcja "dopasuj do szerokości" nie sprawdza się przy pionowych obrazkach)
|
|
| Back to top |
|
 |
areksz5 Poziom 17

|
06 Mar 2010 11:10 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
Miałem poprzednią wersje Beta i nie była taka jak ta już oficjalna 10.50 , którą mam teraz. W tamtej może i było dużo błędów ale do tej wersji nie mam żadnych zastrzeżeń , no oprócz pisowni , choćbym pisał dobrze albo źle to i tak zawsze mi podkreśla ;/ , Ale ogółem jest ok ;) Polecam i Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Przem188 Poziom 21

|
06 Mar 2010 11:11 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
To masz włączony zły słownik. U mnie pisownia działa dobrze.
|
|
| Back to top |
|
 |
-nobile- Poziom 15

|
06 Mar 2010 11:18 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
Sprawdziłem ta opere i w najlepszym przypadku jest tak samo szybka jak FF ALE NA PEWNO NIE SZYBSZA!!
(dla niedowiarków nagram film porównujący)
Malo tego.. nie działają w pełni skrypty stron (porowaciejcie sobie jak wygląda strona w FF i operze (obie przeglądarki były odświeżone z ta strona po 3 razy w FF po prawej mam y zawsze pełna tabele (do końca strony) w operze ładują się tylko 3 tabele za każdym razem! po lewej menu w Amazon jest zwijanie opera nie uruchamia tego skryptu i jest ciągle rozwinięte) to nazywają szybkością ?? jak nie ląduje poprawnie stron?
FF/Opera
i to tylko pierwsza lepsza strona załadowała w Operze zaraz po instalacji, pewnie na innych stronach jest jeszcze więcej takich rzeczy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dj nemsu Poziom 18

|
06 Mar 2010 12:38 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
| Quote: |
| Opera 10.50 zawiera również tryb prywatnego przeglądania, dzięki czemu surfując po sieci nie pozostawiamy żadnych śladów w postaci zapisów w historii, czy plików cookie. Co ciekawe tryb prywatny pozwala przeglądać strony w nowej zakładce, bądź oddzielnym oknie. |
Jak dawno to było w FF.
Ja i tak nie zmiennie przeglądarki, FF najlepszy, mam go na linux`ie jak i windowsie i nie mam z nim żadnych problemów. I mi śmiga szybko ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
sokoleokoo2 Poziom 19

|
06 Mar 2010 13:08 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
Koledzy u mnie przy większej liczbie kart 15 i w górę muli się potwornie. Do tego 2-3 razy na godzinę coś się wysypie - ale wygląd ma cudo.
|
|
| Back to top |
|
 |
quinty Poziom 20

|
06 Mar 2010 13:50 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
Czy komuś działa zumi.pl w operze?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Mar 2010 13:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Qbi88 Poziom 16

|
06 Mar 2010 13:58 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
| -nobile- wrote: |
za każdym razem! po lewej menu w Amazon jest zwijanie opera nie uruchamia tego skryptu i jest ciągle rozwinięte) to nazywają szybkością ?? jak nie ląduje poprawnie stron?
FF/Opera
i to tylko pierwsza lepsza strona załadowała w Operze zaraz po instalacji, pewnie na innych stronach jest jeszcze więcej takich rzeczy. |
tak a jak się zamaskujesz żeby ten amazon.com myślał że korzystasz z FF to się dobrze wyświetla?
więc błąd przeglądarki czy twórców strony?
|
|
| Back to top |
|
 |
Rafraf Poziom 14

|
06 Mar 2010 15:36 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
z mojej strony opera forever :) , jednak w operze 10.50 pewne rzeczy nie dzialaja do konca poprawnie (m.in file inbox w unite przestal dzialac w ogole). Opera dragonfly w 10.10 chodzila ok, na 10.50 potrafi wstrzymac ladowanie strony az do zamkniecia DF.... (akurat pracuje nad strona internetowa i jest to troche uciazliwe)
Zumi mi dziala bez problemu.
Co do problemow niektorych osob, np: ze nie ma paska menu itd to wspolczuje ... nierozgarniecia. po kliknieciu na "O" jest SHOW MENU BAR (szkoda ze nie ma tej opcji w office 2k7).
Mysle, ze jesli komus jest z opera 10.10 dobrze, to mozna sie wstrzymac z przejsciem na 10.50 i poczekac na kolejny release.
Moze niektore moje problemy wynikaja z tego, ze robilem na kazdym komputerze z ktorym mialem do czyniania upgrade z 10.10. Powoduje to m.in. ze pasek stanu ma podwojny zestaw ikon od opera unite i turbo.
Zapewne sie panowie od Opery pospieszyli aby dolaczyc ja do W7...
PS. nie instalowalem zadnej wersji beta 10.50.
PS2. w ramach upodobnienia do chrome (max wykorzystanie ekranu) sprobowalem ustawic paski narzedzi nastepujaco:
http://img693.imageshack.us/img693/7591/operajakchrome.png
|
|
| Back to top |
|
 |

|
06 Mar 2010 16:23 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
| Qbi88 wrote: |
| -nobile- wrote: |
za każdym razem! po lewej menu w Amazon jest zwijanie opera nie uruchamia tego skryptu i jest ciągle rozwinięte) to nazywają szybkością ?? jak nie ląduje poprawnie stron?
FF/Opera
i to tylko pierwsza lepsza strona załadowała w Operze zaraz po instalacji, pewnie na innych stronach jest jeszcze więcej takich rzeczy. |
tak a jak się zamaskujesz żeby ten amazon.com myślał że korzystasz z FF to się dobrze wyświetla?
więc błąd przeglądarki czy twórców strony? |
Sprawdziłem jeśli opera przedstawia się jako ff nie ma problemu i wszystko działa dobrze :idea: No i teraz może ktoś odpowiedzieć dlaczego :?: Czyżby jakieś praktyki monopolowe :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 19

Joined: 25 Jan 2006 Posts: 690 Location: Tarnowiec k.Tarnowa
|
06 Mar 2010 17:27 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
Quinty - u mnie zumi działa.
Cała przeglądarka wysypała się tylko przy pierwszym uruchomieniu po instalacji. A teraz działa bezbłędnie. A szybka jest nieprzeciętnie :D
Wie ktoś tylko jak wyłączyć sprawdzanie pisowni? Nie chce mi się szukać tych opcji...
|
|
| Back to top |
|
 |
ostrytomasz Poziom 15

|
06 Mar 2010 17:36 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
| Rafraf wrote: |
Co do problemow niektorych osob, np: ze nie ma paska menu itd to wspolczuje ... nierozgarniecia. po kliknieciu na "O" jest SHOW MENU BAR (szkoda ze nie ma tej opcji w office 2k7). |
Wyobraź zatem sobie, że po upgrade znika menu a przycisk "O" się nie pojawia - może to kwestia innej niż "jedyna słuszna" konfiguracji, ale problem jak widać nie jest jednostkowy.
Poza tym wersja sprawiła mi zbyt dużo problemów by przyśpieszenie warte było zabawy w pre-alfa-testera (takiej ilości błędów nie widziałem nawet w rozwojowych):
- po odzyskaniu menu: stłoczonie pozycji menu głównego (brak odstępów między nimi, całe menu zajmuje ok. 250 pikseli szerokości - FileEditViewBookmarks...),
- domyślnie otwiera port 1900 - przecież niczego nie zamawiałem, unite i UPnP od zawsze wyłączone...
- mimo wyłączenia unite, UPnP, wyszukiwania innych komputerów z unite i co tylko pasowało w opera:config - uparcie próbuje wysyłać broadcasty na port 1900,
- nie działa część aplikacji flash, także we wczorajszej kolejnej wersji która miała to poprawiać,
- widżety ze starszej wersji można skonwertować do 10.50 - gorzej że żaden z moich nie działał po tej konwersji,
- nie można (?) dodać widżetów do menu, dostępne tylko z paska bocznego lub menu start jeśli ktoś chce je sobie zaśmiecić,
- zużycie pamięci RAM - makabra; starsze wersje były mniej lub bardziej oszczędne, ta zużywała u mnie 2 - 3 razy więcej pamięci niż starsza (100 MB na dzień dobry, 5 kart w chwilę po włączeniu -> 300 MB).
|
|
| Back to top |
|
 |
Rafraf Poziom 14

|
06 Mar 2010 18:11 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
| ostrytomasz wrote: |
Wyobraź zatem sobie, że po upgrade znika menu a przycisk "O" się nie pojawia - może to kwestia innej niż "jedyna słuszna" konfiguracji, ale problem jak widać nie jest jednostkowy.
|
hm ;) YMMV & no offence. Ja rowniez mam opere w niestandardowej konfiguracji na desktopie, na pozostalych maszynach (instalowalem na co najmniej 4 innych, takze w pracy) byly raczej bez wiekszyc zmian, wszedzie menu po upgradzie pojawilo sie poprawnie.
| Quote: |
Poza tym wersja sprawiła mi zbyt dużo problemów by przyśpieszenie warte było zabawy w pre-alfa-testera (takiej ilości błędów nie widziałem nawet w rozwojowych):
- po odzyskaniu menu: stłoczonie pozycji menu głównego (brak odstępów między nimi, całe menu zajmuje ok. 250 pikseli szerokości - FileEditViewBookmarks...),
- domyślnie otwiera port 1900 - przecież niczego nie zamawiałem, unite i UPnP od zawsze wyłączone...
- mimo wyłączenia unite, UPnP, wyszukiwania innych komputerów z unite i co tylko pasowało w opera:config - uparcie próbuje wysyłać broadcasty na port 1900,
- nie działa część aplikacji flash, także we wczorajszej kolejnej wersji która miała to poprawiać,
- widżety ze starszej wersji można skonwertować do 10.50 - gorzej że żaden z moich nie działał po tej konwersji,
- nie można (?) dodać widżetów do menu, dostępne tylko z paska bocznego lub menu start jeśli ktoś chce je sobie zaśmiecić,
- zużycie pamięci RAM - makabra; starsze wersje były mniej lub bardziej oszczędne, ta zużywała u mnie 2 - 3 razy więcej pamięci niż starsza (100 MB na dzień dobry, 5 kart w chwilę po włączeniu -> 300 MB). |
nie zajmowalem sie az tak doklandie wszystkimi aspektami najnowszej wersji :)
z tej listy potwierdzam ze stare widzety nie wszystkie dzialaja lub dzialaja niepoprawnie oraz widzety nie sa dostepne z menu o gry a tylko z bocznego. Moze recepta na niektore problemy jest clean reinstall opery, ale nie chce mi sie tego sprawdzac.
|
|
| Back to top |
|
 |
quinty Poziom 20

|
06 Mar 2010 18:57 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
Co do zużycia RAMu - Domyślnie w nowej operze pamięć podręczna w RAM jest ustawiona na automatycznie, więc powinno samo dostosowywać ilość zajmowanej pamięci w stosunku do wolnej. Oczywiście ustawienie mozna zmienić i znowu opera będzie zużywać mniejwięcej tyle samo co kiedyś.
|
|
| Back to top |
|
 |
jotu22 Poziom 16

|
06 Mar 2010 19:41 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
Używam Opery od wersji 6 i tak niedopracowanej jak 10.50 jeszcze nie widziałem. Zgubiła mi archiwum poczty, zawieszała się przy zamykaniu plików pdf. Dwa wieczory zajęło mi przywrócenie do stanu sprzed aktualizacji.
|
|
| Back to top |
|
 |
ostrytomasz Poziom 15

|
06 Mar 2010 20:59 Re: Opera 10.50 -najszybsza przeglądarka dla Windows, pobier |
|
|
|
| quinty wrote: |
| Co do zużycia RAMu - Domyślnie w nowej operze pamięć podręczna w RAM jest ustawiona na automatycznie, więc powinno samo dostosowywać ilość zajmowanej pamięci w stosunku do wolnej. Oczywiście ustawienie mozna zmienić i znowu opera będzie zużywać mniejwięcej tyle samo co kiedyś. |
W wersji 10.10 również mam Automatic, musiałoby zmienić się działanie tego ustawienia między wersjami (nie neguję).
|
|
| Back to top |
|
 |