mag2211 Poziom 10

|
05 Mar 2010 23:16 Philips CD608 CD618 CD40 Laser - nie działa CDM4/19 |
|
|
|
Witam
Mam Cd608 Philipsa - CDM4/19. W środku część cyfrowa prawie taka sama jak w CD40 Marantza. Jestem w trakcie Lampizacji i już miałem "odpalać" lampki gdy zachciało mi się sprawdzić ostatni raz napięcia...
Chyba udało mi się zrobić zwarcie na wtyczce idącej do lasera. Coś zaśmierdziało.
Teraz Cd po włożeniu płyty odczytuje w najlepszym wypadku długość płyty i liczbę utworów. Można przeskoczyć z utworu na utwór, płyta się normalnie kręci, ale Cd nie pokazuje upływu czasu. Zakładam że nazywa się to "track following" - taki opis znalazłem w serwisówce. Mam wrażenie że nie działa prawidłowo ramię lasera. Nie przemieszcza się (to tylko przypuszczenie - po prostu inny dźwięk słychać gdy cd działa prawidłowo a gdy kręci jedynie płytą i udaje że działa...). Najśmieszniejsze jest to że czasem CD zaskoczy i zaczyna normalnie odtwarzać. Można przeskakiwać między utworami i jest OK. Zauważyłem że zawiesza się ponownie częściej po próbie przeskoczenia na pierwsze utwory. "Łapie" z kolei częściej na utworze 5 i wzwyż. Po wyłączeniu zasilania i ponownym włączeniu znowu nie działa.
W trakcie zwarcia lasera nie było w CD, więc chyba nie mógł się uszkodzić.
Wymieniłem już kości TDA8808 TDA8809 TCA0372DP2 NJM4560D, jakiś tranzystor i kondensator foliowy. Wcześniej wsadziłem w ramach tuningu nowe kondensatory elektrolityczne.
Nic to nie dało. Problem nadal ten sam. Przypuszczam że chodzi o sterowanie "radial drive" lub jest coś nie tak z "focusem".
Osobom chętnym do pomocy wysyłam serwisówkę. Już nie wiem gdzie szukać problemu. Zastanawiam się nad wymianą tranzystorów SMD ale to już grzebanie w ciemno.
Czy ktoś może podsunąć jakiś pomysł ?
|
|