| Author |
dasioo Poziom 14

|
15 Mar 2010 23:07 Re: system sie zamyka, gaśnie monitor ale wentylator pracuje |
|
|
|
to jeszcze nic, na mostku polnocnym mam 120C. Sprawdzalem wieloma programami i tak sdamo, ale asusem nie sprawdzalem, poszukam plyte i jutro napisze jaki wynik.
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtek(KeFir) Poziom 24

|
15 Mar 2010 23:10 Re: system sie zamyka, gaśnie monitor ale wentylator pracuje |
|
|
|
Przy 120stC ten mostek by się spalił. Sprawdź palcami czy faktycznie tyle ma, raczej nie. Aczkolwiek należało by w takiej sytuacji wymienić na nim pastę, bo może nie przenosić odpowiedniej ilości ciepła na radiator.
|
|
| Back to top |
|
 |
dasioo Poziom 14

|
15 Mar 2010 23:16 Re: system sie zamyka, gaśnie monitor ale wentylator pracuje |
|
|
|
skóry nie topi ale gorący jest, troche go chlodzi powietrze zimne z procka, ale jak zmniejsze obroty fana procka to mostek jest juz bardzo gorący, na granicy poparzenia (mam delikatna skore). Pasty sam nie wymienie, czytalem ze sie krza te mostki i trzeba to umiec robic a ja nigdy nie robilem, wiec moge na gwarancji oddac chyba i to zrobia??
PC Probe ASUSa podaje tylko wartość temp procesora i płyty głównej, wartosci są OK.
SpeedFan podaje takie same wart. temp jak PCProbe ale dodatkowo podaje dla grafiki (okolo 53C) oraz mostka polnocnego (okolo 120C) wiec albo pasta wyschla albo czujnik nawalil lub tez nie jest to mostek polnocny a jakis latajacy w powietrzu czujnik. Ciekawe jak to wybadac??
|
|
| Back to top |
|
 |
plako100 Poziom 11

|
16 Mar 2010 17:54 Re: system sie zamyka, gaśnie monitor ale wentylator pracuje |
|
|
|
Jak masz komputer na gwarancji to go oddaj ;] Widocznie pł. główna siada ;] Ale jak chipset już się tak przegrzewa to faktycznie jest coś nie tak (na dodatek czujniki temp. oszalały), dlatego pewnie miałeś te zawiechy kompa albo się wgl nie uruchamiał.
A więc pozostaje zwalić całą winę na mostek północny :)
|
|
| Back to top |
|
 |
ksu7 Poziom 1

|
21 Jun 2010 14:26 Re: system sie zamyka, gaśnie monitor ale wentylator pracuje |
|
|
|
Witam, jestem tu nowy. Jeśli temat jeszcze aktualny a może komuś się przyda to opisuje swój problem z podobnymi objawami.
Komputer: Pł. gł. ASUS P5Q, procek intel 2,5 GHz dual core, RAM 4 GB OCZ., zas. OCZ 420 W silencer, sys. XP home original
Błąd objawiał się tym, że komp nie wyłączał się do końca po kliknięciu start > wyłacz komputer. Pomagało tylko pstryknięcie w przycisk z tyłu obudowy na zasilaczu System zamykał się, ale płyta gł., zasilacz, wiatraki na procku i grafie dalej pracowały.
U mnie problem okazał się banalny. Mam na pł. gł. jedno wyjście ide pod które podłączyłem napęd dvd-rw, z tym że taśmą ide ze starszego kompa (jest troszkę dłuższa i miała być wygodniejsza). Gdy podłączyłem przez oryginalną taśmę ASUSA problem zniknął. Czyli nowsze płyty główne nie lubią starszych kabli.
Pozdrawiam wszystkich, mam nadzieję, że komuś pomogłem ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Jun 2010 14:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dasioo Poziom 14

|
19 Jul 2010 17:21 Re: system sie zamyka, gaśnie monitor ale wentylator pracuje |
|
|
|
Dostałem nowy dysk z nowym systemem, śmiga aż miło ale... okazało się że w systemie mój komp widziany jest jako HP, czego przed tem nie było. W dodatku mam screena powitalnego HP :(
odkryłem też następną wadę:
Po wymuszeniu stanu uśpienia, komputer się resetuje i pojawia się okienko o przekroczonych napięciach na koncentratorze USB !
Zainstalowałem sterowniki do płyty Asusa ( bo taka mam) i problem nadal pozostaje.
Czy ktoś wie co robić?? Nie mam już siły do serwisu ani do kompa, nie dość że się nie da uśpić to jeszcze ten opis HP :(:(
|
|
| Back to top |
|
 |