| Author |
Dinop Poziom 13

|
10 Jul 2010 11:23 Re: Szkodliwość routerów |
|
|
|
Promieniowanie wifi jest całkowicie nieszkodliwe ze względu na bardzo małą moc nadajników. Przykładowo router ma kilkanaście do 200mW mocy jest to ilość tak nieznaczna, że pomimo, że jest to dokładnie ta sama częstotliwość co fal używanych w kuchenkach mikrofalowych z tą tylko różnicą, że mikrofale mają moc rzędu 800-1400W co jest ponad 8000razy mniejsze promieniowanie. Mikrofalówki są wyposażone w osłony ale także nie wychwycą 100% promieniowania. Jeżeli komś przeszkadza promieniowanie 100mW co jest max mocą standardowych routerów to uważam że nie powinien w takim razie zbliżać się do żadnych urządzeń elektrycznych. Sam śpię pomiędzy dwoma mocnymi routerami od kilku lat i nigdy nie odczuwałem żadnych efektów ubocznych. Jeżeli routery były by szkodliwe to ich używanie byłoby zakazane. Przez prawo jest wprowadzone ograniczenia co do max zysku energetycznego anteny montowanej bez zezwolenia i jest to chyba 27dbi. Co to jest w porównaniu do standardowych anten 2-5dbi? Wspomniane wyżej bóle głowy to wyłącznie autosugestia.
|
|
| Back to top |
|
 |
moddyy Poziom 18

|
10 Jul 2010 12:52 Re: Szkodliwość routerów |
|
|
|
Nawet jeżeli to tylko autosugestia a masz objawy fizyczne poniesione ciśnienie bóle głowy z tego powodu nie możesz spokojnie funkcjonować to nie widzę powodu aby dalej się męczyć "wyrwij chwasta" (zrób coś z przyczyną) naprawdę zdrowie i życie mamy tylko jedno.
Bo za jakiś czas będziesz chodził do fryzjera na strzyżenie z farbowaniem.
Dla mnie nie jest usprawiedliwieniem że coś jest zdrowe bo za mała dawka lub moc itd .Bo tak można powiedzieć o każdej truciznie że w mikro dawkach nie ma wpływu na zdrowie .Narazie naukowcy się kłucą nikt wam nie da 100% gwarancji że coś jest zdrowe lub nie .
Co do komórek czy szkodzą czy nie wam porozmawiajcie sobie z instalatorami masztów,nadajników telefonicznych radiowych itd.
Sam obserwuje w otoczeniu że brakuje wróbli chrabąszczy komarów w miastach a kiedyś było tego pełno nie wiem gdzie to się podziało.
|
|
| Back to top |
|
 |
elektryku5 Poziom 21

|
10 Jul 2010 12:56 Re: Szkodliwość routerów |
|
|
|
| _yoko1951_ wrote: |
| Mark Marshall wrote: |
To jest tak samo jak z komórkami.
Nikt nie udowodnił iż promieniowanie elektromagnetyczne o takiej mocy i takiej częstotliwości jest szkodliwe a efekty typu ból głowy, nudności, złe samopoczucie przypisuje się autosugestii. |
Czy to tel. komórkowy,radiotelefon czy router,inne urządzenia które promieniują fale elektomagnetyczne jest szkodliwe zcinają białko w organiźmie itd.Nie mam zdjęcia w tym momencie co dzieje się w głowie (od tel. przy dlugich plotkach via telefon).Są to częstotliwości m/w 1/2 mHz jak w mikrofalówce 2200 mHz (ją też zaekranowali gęstą siatką metalową.Router ma też nadajnik (małej mocy 800 mHz i wyżej >) i promieniuje (macie go 24 godz zwł. blisko k/łóżka) są opisy nie znam wyrywkowo adresu net.Jego nadajnik pracuje ciągle,telefony przy rozmowie tylko.Zdawałem egzamin na radiostację na czas nieograniczony na zezwolenie do pracy nadajnikami.Pytano o szkodliwość - najbardziej szkodliwe są częstotlowości UKF m/w 150 mHz,przestrzegano nas o urządzeniach od 450mHz w zwyż.
Najbardziej te częstot. indukują się w nas związane ze wzrostem.Przy strojeniu urzadzeń moc ok 3 waty mieliśmy uczycie jakby ktoś pisaku nasypał z pieczeniem oczu.Telefony maja ok 100 mW mniej szkodzą ale jednak.Nie wiele o tym piszą wiadomo czemu.Widziałem obraz mózgu na jaka część to działa w rezonansie obraz.Pozdrawiam tyle wiem - pozdrawiam |
Telefony kom. mają coś koło 2W i trzymamy je przy głowie, a routery zazwyczaj nie osiągają więcej niż 200mW i przeważnie znajdują się kilka-kilkadziesiąt metrów od nas.:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Darrieus Poziom 23

|
10 Jul 2010 16:25 Re: Szkodliwość routerów |
|
|
|
| elektryku5 wrote: |
| _yoko1951_ wrote: |
To jest tak samo jak z komórkami.
Nikt nie udowodnił iż promieniowanie elektromagnetyczne o takiej mocy i takiej częstotliwości jest szkodliwe a efekty typu ból głowy, nudności, złe samopoczucie przypisuje się autosugestii. |
Czy to tel. komórkowy,radiotelefon czy router,inne urządzenia które promieniują fale elektomagnetyczne jest szkodliwe zcinają białko w organiźmie itd.Nie mam zdjęcia w tym momencie co dzieje się w głowie (od tel. przy dlugich plotkach via telefon).Są to częstotliwości m/w 1/2 mHz jak w mikrofalówce 2200 mHz (ją też zaekranowali gęstą siatką metalową.Router ma też nadajnik (małej mocy 800 mHz i wyżej >) i promieniuje (macie go 24 godz zwł. blisko k/łóżka) są opisy nie znam wyrywkowo adresu net.Jego nadajnik pracuje ciągle,telefony przy rozmowie tylko.Zdawałem egzamin na radiostację na czas nieograniczony na zezwolenie do pracy nadajnikami.Pytano o szkodliwość - najbardziej szkodliwe są częstotlowości UKF m/w 150 mHz,przestrzegano nas o urządzeniach od 450mHz w zwyż.
Najbardziej te częstot. indukują się w nas związane ze wzrostem.Przy strojeniu urzadzeń moc ok 3 waty mieliśmy uczycie jakby ktoś pisaku nasypał z pieczeniem oczu.Telefony maja ok 100 mW mniej szkodzą ale jednak.Nie wiele o tym piszą wiadomo czemu.Widziałem obraz mózgu na jaka część to działa w rezonansie obraz.Pozdrawiam tyle wiem - pozdrawiam |
Telefony kom. mają coś koło 2W i trzymamy je przy głowie, a routery zazwyczaj nie osiągają więcej niż 200mW i przeważnie znajdują się kilka-kilkadziesiąt metrów od nas.:D |
I telefon promieniuje głównie w kierunku przeciwnym jak ucho, a router dookólnie, z tych 200mW na człowieka przypadnie bardzo niewiele, chyba że ktoś w domu używa anteny kierunkowej i wyceluje sobie w czoło ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Jul 2010 16:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Adrian_1591 Poziom 21

|
10 Jul 2010 18:30 Re: Szkodliwość routerów |
|
|
|
| Darrieus wrote: |
I telefon promieniuje głównie w kierunku przeciwnym jak ucho[...] |
A jeżeli staniesz rozmawiając przez telefon pomiędzy przekaźnikiem a telefonem :?:
Fale ominą Cię szerokim łukiem :?: :| Raczej będą "przelatywały" przez Ciebie,a w zasadzie przez głowę :P
|
|
| Back to top |
|
 |
Darrieus Poziom 23

|
10 Jul 2010 20:40 Re: Szkodliwość routerów |
|
|
|
| Adrian_1591 wrote: |
| Darrieus wrote: |
I telefon promieniuje głównie w kierunku przeciwnym jak ucho[...] |
A jeżeli staniesz rozmawiając przez telefon pomiędzy przekaźnikiem a telefonem :?:
Fale ominą Cię szerokim łukiem :?: :| Raczej będą "przelatywały" przez Ciebie,a w zasadzie przez głowę :P |
Owszem, ale musiał byś się praktycznie przytulić do tej osoby która rozmawia ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Adrian_1591 Poziom 21

|
10 Jul 2010 20:59 Re: Szkodliwość routerów |
|
|
|
A jeżeli to JA rozmawiam :?:
W tedy bezpośrednio fale przenikają mi dyńkę :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Mark Marshall Poziom 18

|
10 Jul 2010 21:33 Re: Szkodliwość routerów |
|
|
|
Macie problemy. Ekspozycja na promieniowanie elektromagnetyczne w miejscach publicznych jest tak duża że nie wiem czym wy się przejmujecie. Chodzi mi o telefony przede wszystkim. Router to tylko niewielki ułamek promieniowania elektromagnetycznego na które jesteśmy narażeni każdego dnia. Po prostu nie da się go uniknąć. Można to porównać do tego że nie masz telefonu, nie masz routera i jedziesz na wakacje, mijasz maszt GSM. Wtedy narażasz się na to samo promieniowanie elektromagnetyczne lecz o o wiele większym natężeniu, którego wpływ na twoje zdrowie został ograniczony podczas wakacji bo nie przybywasz w szkole, biurze itp. Wiele jest takich przykładów. Należy pamiętać także że jeszcze nikt nie stwierdził by fale te był szkodliwe. Owszem rosjanie poczynili w tym kierunku postępy podczas zimnej wojny lecz skupili się oni na innych częstotliwościach. Ostatnio czytałem nawet że małe dawki promieniowania gamma działają dobrze na zdrowie. Możliwe że tak jest też z falami elektromagnetycznymi.
A teraz z innej beczki. Słyszałem kiedyś i to nie od byle kogo że trupy w U.S.A się nie rozkładają. Traktowałem to jako żart ale okazało się że to prawda. Pomyślcie, skoro chemia powstrzymuje nasze ciała przed rozkładem to niewielkie starty na zdrowiu nawet gdyby promieniowanie elektromagnetyczne było szkodliwe byłyby akceptowalne. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
agrafek Poziom 13

|
11 Jul 2010 11:10 Re: Szkodliwość routerów |
|
|
|
Problem z elektroniką nie leży w promieniowaniu elektromagnetycznym a w nadmiernym nagrzewaniu się urządzeń i wysuszaniu powietrza. Taki routerek (dlink draft) potrafi podnieść temperaturę w słabo wentylowanym pomieszczeniu 10m2 o 5 stopni.
Dorzuć do tego bardzo nagrzewające się LCD, plazmy, komputery, zasilacze etc.
Ja po wyrzuceniu całej elektroniki z sypialni od razu lepiej się czuje na drugi dzień.
|
|
| Back to top |
|
 |
Adrian_1591 Poziom 21

|
11 Jul 2010 11:22 Re: Szkodliwość routerów |
|
|
|
To na noc takie urządzenia się wyłącza gdy to komuś przeszkadza (z gniazdka rzecz jasna). ;)
Dodano po 1 [minuty]:
A teraz z innej beczki. Słyszałem kiedyś i to nie od byle kogo że trupy w U.S.A się nie rozkładają. Traktowałem to jako żart ale okazało się że to prawda. Pomyślcie, skoro chemia powstrzymuje nasze ciała przed rozkładem [...] :D |
Teraz już wiem, z kąd wzięła się tematyka Zombie :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Jul 2010 11:22 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
qba_rozpruwacz Poziom 20

|
12 Jul 2010 12:09 Re: Szkodliwość routerów |
|
|
|
Chcesz żeby nie szkodziło? Router możliwie centralnie w środku domu i dobrać moc nadajnika (większość urządzeń ma taką możliwość żeby zmienić to w panelu konfiguracyjnym). U mnie access point PCI GW-AP54SP-P umieszczony w środku domu (parter + piętro, 10x12m) daje radę pracując z mocą ... 3dBm (bez mała 2mW). Przy następnym progu - 10dBm (zdaje się 10mW) mam zasięg jeszcze sporo poza domem. A telefon komórkowy w czasie nadawania osiąga moc szczytową aż 2W (w dużej odległości od stacji bazowej, w miastach nadaje z mocą "ledwie" 0.3 - 0.5W). A trzymasz go bezpośrednio przy głowie, podczas gdy router / access point stoi dużo dalej (powinieneś wiedzieć z fizyki że moc maleje z kwadratem odległości tj. gdy odległość rośnie 2x, to moc maleje 4x). Bardziej bałbym się telefonu niż AP (z tego co wiem to takie ogólnodostępne urządzenia domowe WiFi mają nie więcej niż 200mW).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Jul 2010 12:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Adrian_1591 Poziom 21

|
12 Jul 2010 13:54 Re: Szkodliwość routerów |
|
|
|
Ogólnie rzecz biorąc takie domowe AP mają po 100mW ,a nie liczne przypadki nieco wiąkszą ,ale to już jest nieliczność ;)
|
|
| Back to top |
|
 |