FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Opel Vectra A C20NE - podwójny przekaźnik pompy paliwa

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Beginners -> Opel Vectra A C20NE - podwójny przekaźnik pompy paliwa
Author
Poziom 26
Poziom 26

Post#1 Post from the author of the topic 06 Mar 2010 20:27   

Opel Vectra A C20NE - podwójny przekaźnik pompy paliwa

Witam!

Posiadam Vectrę A, wersja GT, rok produkcji 1990. Jest to model z silnikiem C20NE Motronic. (115 KM)

Mój problem dotyczy zasilania silnika paliwem. Silnik nie chce pracować na benzynie. Po krótkich oględzinach, uszkodzona okazała się pompa paliwa - została wymieniona na sprawną + nowy filtr paliwa.

Niestety silnik dalej nie pracował. Uszkodzony tym razem okazał się przekaźnik. Po jego otwarciu, zauważyłem uszkodzone uzwojenia elektromagnesu. Po załączeniu zapłonu nie słychać kliknięcia przekaźnika, ani nie słychać jakiejkolwiek pracy pompy.

Co gorsza, jest to dość nietypowy przekaźnik, ponieważ ma inne ułożenia styków, niż 90% przekaźników pompy paliwa do Vectry A. Przeszukałem cały Kalisz w poszukiwaniu dokładnie takiego przekaźnika - niestety, fiasko. Nigdzie nie ma.

W związku z tym, moje pytanie dotyczy przerobienia układu z jednego podwójnego przekaźnika, na dwa "zwykłe". Które przewody podłączyć, i jak? Ewentualnie jak przerobić taki układ na "zwykły" ogólnodostępny podwójny przekaźnik? Byłoby to łatwe, gdyby nie odmienne oznaczenia...

Załączam zdjęcia. Po prawej stronie znajduje się przekaźnik który zamontowany jest w moim samochodzie, natomiast po lewej - "typowy" ogólnodostępny przekaźnik pompy paliwa do Vectry A.

Pozdrawiam, i liczę na jakiś mały trop. ;)

Opel Vectra A C20NE - podwójny przekaźnik pompy paliwa Opel Vectra A C20NE - podwójny przekaźnik pompy paliwa
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 Post from the author of the topic 06 Mar 2010 22:20helpful post - solution   

Re: Opel Vectra A C20NE - podwójny przekaźnik pompy paliwa

Chyba mam gdzieś taki w poniedziałek sprawdzę.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 06 Mar 2010 22:20helpful post - solution   

Back to top

tomekcali76
Poziom 10
Poziom 10

Post#3 06 Mar 2010 23:49helpful post - solution   

Witam.Ogólnie to ten przekaźnik steruje nie tylko pompa paliwa ale również sonda lambda.Jeśli by kolega nie znalazł takowego to postaraj się znaleść zamiennik.Bo rozumiem że próbowałeś go zreanimować?Mi też siadł i wystarczyło przelutować płytkę.Potworzyły się na niej zimne luty.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#4 Post from the author of the topic 06 Mar 2010 23:58   

Wiem, dlatego też jest podwójny. :) Szukałem dokładnie takiego samego, ale niestety nigdzie nie znalazłem.

Chciałbym zamontować tam typowy podwójny, lub dwa pojedyncze, ale sam niestety nie poradzę sobie z poprawnym podłączeniem styków - który kabel do którego styku przekaźnika, dlatego też szukam pomocy. :)

Otwierałem przekaźnik, jednak myślę że tam nie ma co reanimować. W jednym z elektromagnesów jest oderwane wyprowadzenie uzwojenia, i nie ma jak tego przylutować.

Bardzo pomogłoby mi chociaż zdjęcie, który kolor przewodu idzie do którego styku przekaźnika (np styk 85b, i tak dalej) - podłączyłbym wtedy typowy podwójny przekaźnik, i byłoby po problemie. :)
Back to top

D.J. Slim
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 07 Mar 2010 19:10helpful post - solution   

Nie do sondy lambda..
to jest przekaznik zespolony podwójny... on załącza również sterownik silnika, a nie sondę...Na każdym szrocie to dostaniesz, bo nowy sporo kosztuje..
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 Post from the author of the topic 07 Mar 2010 20:36   

Oba na zdjęciu są podwójne, jednak mają inne oznaczenia, i inny rozstaw styków. Na szrotach szukałem - nigdzie niestety nie ma - przynajmniej w Vectrach.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 07 Mar 2010 20:36   

Back to top

goldwinger
Poziom 25
Poziom 25

Post#7 07 Mar 2010 22:24   

D.J. Slim wrote:
nowy sporo kosztuje..

50zł
Którego szukasz tego po prawej na zdjęciu czy po lewej?
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#8 Post from the author of the topic 07 Mar 2010 22:36   

Szukam tego po prawej.

Ten po lewej jest ogólnodostępny w mojej okolicy, prawego nie mogę nigdzie dostać.
Back to top

poliwka1987
Poziom 5
Poziom 5

Post#9 08 Mar 2010 02:44   

tutaj masz linka jak to zrobić
http://ktk.pl/forum/viewtopic.php?t=37040
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 08 Mar 2010 02:44   

Back to top

kitka22k
Poziom 1
Poziom 1

Post#10 29 May 2010 23:35   

Ustosunkuję się do pierwszego postu. Po pierwsze, po załaczeniu kluczyka przy silniku c20ne, nie będzie słychać pompy paliwa. Załącza się ona dopiero po okręceniu sie wału (jest czujnik na kole pasowym silnika). Co do przekaźnika, cena w sklepach Fota (na pewno w Kaliszu takowy jest) 90zl niemiecki, albo 60 zl włoski - dostępne bez problemu. Przekaźnik ten steruje pracą pompy i zasilaniem układu wtryskowego.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Auto Service -> Cars Beginners -> Opel Vectra A C20NE - podwójny przekaźnik pompy paliwa
Page 1 of 1
Similar topics
Opel Vectra A C20NE (3)
Brak zasilania pompy paliwa opel vectra b 1,6 16 1997 (2)
Opel Vectra 2.0 16 V 99r przekaznik pompy paliwa ?? (6)
Przekażnik pompy paliwa opel vectra. (5)
Opel Astrza przekaźnik pompy paliwa - niedziełająca pompa (3)
Przekaźnik pompy paliwa Opel (9)
Vectra B 1,8 99r Przekaźnik pompy paliwa brak masy (3)
Opel Vectra A 2.0 C20NE problemy z ogrzewaniem. (15)
opel vectra c20ne 8v problem z gazem (25)
przekaźnik pompy paliwa w VW Golf 3 (2)

Page generation time: 0.057 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed 
opony