| Author |
michael2303 Poziom 11

|
06 Mar 2010 21:40 Automatyczny włącznik świateł AWS-2 plus włącznik |
|
|
|
Witam,
Chciałbym się Was poradzić jak podłączyć włącznik do płytki drukowanej. W opisie mam żeby przerwać ścieżkę i do tego podłączyć włącznik. Tylko pytanie jak przylutować kabelki do płytki drukowanej? Ewentualnie czy są takie złącza, żeby przykręcić przewód śrubką?
Jak najlepiej wpiąć się w przewody (spinka czy owinięcie)?
Gdzie znajdę zasilanie dopiero po uruchomieniu silnika, a nie po zapłonie w renault megane?
Dzięki
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Mar 2010 21:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
awerew Poziom 11

|
07 Mar 2010 01:23 Re: Automatyczny włącznik świateł AWS-2 plus włącznik |
|
|
|
Witam.Sposób umocowania przewodu zależy od jego grubości i sztywności.Czy będzie przymocowany do obudowy i czy będzie mógł przemieszczać się względem ścieżki do której jest przylutowany.1- Przylutować przewód do ścieżki.Grozi to odparzeniem i oderwaniem laminatu. 2- Przewiercić otwór na ścieżce lub bardzo blisko obok.Otwór musi być tak dopasowany by przeszła od spodu płytki tylko miedź bez izolacji.Przylutować miedź do ścieżki. 3- Przykręcić do ścieżki śrubką z podkładką. 4- Do specjalnej podkładki z wypustem przylutować przewód apotem przykręcić do płytki. Jeżeli chodzi o wpięcie do obwodu to w warsztacie zrobili mi spinką. Jak znaleźć przewód pod napięciem po włączeniu zapłonu.Do żarówki przymocować się dwa przewody. Jeden z nich przyłożyć do masy a drugi do bezpiecznika.Jeżeli żarówka świeci przejść do następnego.trzeba znaleźć taki który nie powoduje świecenia. Wtedy włączasz zapłon.Świecąca żarówka oznacza koniec poszukiwań.Jeżeli ni świeci szukać do skutku. To samo można zrobić z neonówką.Myślę że gdybyś miał neonówkę to wiedziałbyś jak ją użyć. Zamiast wcinać się do przewodu urządzenie można przypiąć do uchwytów bezpiecznika.Pozwala to na łatwy demontaż nawet w podróży gdyby przydarzyła się jakaś awaria.Miłego majstrowania.
|
|
| Back to top |
|
 |
michael82 Poziom 13

|
07 Mar 2010 01:35 Re: Automatyczny włącznik świateł AWS-2 plus włącznik |
|
|
|
Analogowy sygnał pracy silnika: obwód kontrolki ładowania(+ po odpaleniu) lub kontrolki ciśnienia oleju(- po odpaleniu)
|
|
| Back to top |
|
 |
michael2303 Poziom 11

|
07 Mar 2010 12:22 Re: Automatyczny włącznik świateł AWS-2 plus włącznik |
|
|
|
Z bezpiecznikami chyba nie wyjdzie, ponieważ muszę wpiąć się przed i za włącznikiem do świateł.
A znajdę coś tego typu jak obok tych dziur żeby tylko wkręcić przewód? Chodzi o te złącze z dwiema nóżkami.
Dzięki
|
|
| Back to top |
|
 |
ssn19 Poziom 3

|
12 Mar 2010 21:42 Re: Automatyczny włącznik świateł AWS-2 plus włącznik |
|
|
|
Wystarczy kolego w te dziurki co zaznaczyłeś na foto czarną linią włożyć przewód 0,75mmkw i przylutować do ścieżek. Ścieżki sa masywne i nie odlepią się , jak nadmiernie ich nie przegrzejesz.
Do końców przewodów podlutuj wyłącznik.Jak się dobrze przyjrzysz to pomiędzy tymi ścieżkami w okolicy dziurek jest cienka ścieżka którą musisz przeciąć , nozykiem , żeby twój nowy podlutowany włącznik działał.
Mam zamontowane te włączniki we wszystkich samochodach i jestem z nich zadowolony na 110 %.
|
|
| Back to top |
|
 |
michael2303 Poziom 11

|
12 Mar 2010 22:28 Re: Automatyczny włącznik świateł AWS-2 plus włącznik |
|
|
|
A nie mogę po prostu dać włącznik szeregowo od zasilania i potem tylko podłączyć do tej jednej śrubki, bez żadnego przecinania i lutowania?
Dzięki
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Mar 2010 22:28 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
ssn19 Poziom 3

|
12 Mar 2010 22:32 Re: Automatyczny włącznik świateł AWS-2 plus włącznik |
|
|
|
Pewnie że możesz , to będzie to samo , tylko ktoś przewidział to na płytce , bo pewnie jak znam życie były robione różne wersje tych włączników , i pewnie jedna z wersji przewidywała"fabrycznie" dodany włącznik lato-zima.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Mar 2010 22:32 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
michael2303 Poziom 11

|
13 Mar 2010 18:58 Re: Automatyczny włącznik świateł AWS-2 plus włącznik |
|
|
|
Jestem po próbach podłączenia. Zasilanie brałem z kontrolki ładowania (ale kontrolka lekko świeciła się), więc podłączyłem pod inne zasilanie gdzie przekrój przewodu był mniejszy niż ten który podłączałem. Podłączyłem zasilanie do włącznika, masę do włącznika(i masa do AWS), odpalam zapłon wszystko ładnie świeci. Wyłączam wyłącznikiem cały układ AWS i nagle trzask, przepaliło bezpiecznik w skrzynce bezpieczników wewnątrz. Co może być tego przyczyną?
|
|
| Back to top |
|
 |
michael2303 Poziom 11

|
15 Mar 2010 18:11 Re: Automatyczny włącznik świateł AWS-2 plus włącznik |
|
|
|
Chyba znalazłem przyczynę. Po odłączeniu diody we włączniku przestało palić bezpiecznik. A z diodą paliło włącznik.
Pytanko: mierzyłem prąd pobierany przez to urządzenie, na mierniku ustawiam 200mA, a na wyświetlaczu pokazuje mi 76,2. Ile to jest, bo nie wiem za bardzo jak się to przelicza?
Dzięki
P.S. Dlaczego po podłączeniu do kontrolki ładowania, kontrolka lekko się świeci?
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
michael2303 Poziom 11

|
12 Jun 2010 06:34 Re: Automatyczny włącznik świateł AWS-2 plus włącznik |
|
|
|
Witam,
Przepraszam, że tak późno odpisuję.
Automatyczny włącznik został podłączony i spisuje się znakomicie.
Zasilanie wziąłem z jakiegoś przewodu, gdzie napięcie jest po stacyjce. Dodałem swój włącznik w razie gdyby była potrzeba wyłączenia ich.
Do podłączenia potrzebne były oznaczenia przewodów dochodzących i odchodzących od manetki. Większych problemów z podłączeniem nie było, ale trzeba dobrze te przewody polutować. W razie jakichkolwiek pytań proszę pisać, chętnie pomogę.
Dziękuję
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Błażej Poziom 26

Joined: 04 Oct 2003 Posts: 15495 Location: Oława/IJsselstein
|
12 Jun 2010 06:39 Re: Automatyczny włącznik świateł AWS-2 plus włącznik |
|