| Author |
adasinski Poziom 5

|
|
| Back to top |
|
 |
vorlog Poziom 21

Joined: 26 Aug 2004 Posts: 1116 Location: Dąbrowa Tarnowska
|
07 Mar 2010 15:05 Re: wzmacniacz lampowy el84 |
|
|
|
Jako, że wszystko wskazuje na przyszłą kontynuację tematu, oceniać nie bardzo jest co. Myślę jednak, że coś fajnego wyjdzie, chociaż ta obudowa mi nie leży- blacha jak z puszki po piwie (obawiam się, że będzie wibrować w rytm transformatorów), front do zrobienia (ten plastyk odpada całkowicie).
Potrudziłem się i wysłałem do moderatora poprawioną wersję posta, na przyszłość jednak pisz poprawnie, bo wstyd...
V.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Mar 2010 15:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
adasinski Poziom 5

|
08 Mar 2010 19:35 Re: wzmacniacz lampowy el84 +ecc81 |
|
|
|
to jest zwyczajne atak słowny jeśli to co zostało przeze mnie napisane jest niezrozumianym bełkotem proszę moderatora o czerwona ramkę "proszę poprawić tekst , zawiera dużo błędów " Krytyka jest dobra ale nie tak ostra ze obudowa jest jak blacha od puszki i będzie wibrować w rytm 50hz takie portale powinny zachęcać ludzi do publikowania swoich konstrukcji a nie oceniania stylu pisania - czasem elektronik pisać po prostu nie umie
Proszę poprawić pisownię [Futrzaczek]
|
|
| Back to top |
|
 |
jdubowski Poziom 24

Joined: 16 May 2003 Posts: 4653 Location: Bytom, Górny Śląsk
|
08 Mar 2010 21:06 Re: wzmacniacz lampowy el84 +ecc81 |
|
|
|
| adasinski wrote: |
| Konstrukcja moja jest schematem zaczerpniętym z książki |
Pokażesz nam ten schemat albo dasz linka do niego, lub choć zdradzisz z jakiej książki korzystałeś?
| adasinski wrote: |
| ale niestety, nie obyło się bez problemów i mając garść elementów, niestety, ale nie łudźmy się, ze od tak zbudujemy sobie coś. |
jak na pierwszą "wprawkową" konstrukcję jest nieźle - wpadłeś na właściwy pomysł z poprzecznym usztywnieniem wątłej blachy, inaczej zapewne transformatory zapadłyby się.
Jedyne co moim zdaniem wymaga poprawki to przodzik - warto zrobic nowy z kwałka płytki (choćby obrzynka laminatu).
|
|
| Back to top |
|
 |
sabringer Poziom 19

|
08 Mar 2010 21:07 Re: wzmacniacz lampowy el84 +ecc81 |
|
|
|
Nawet ładnie wyszło. Można się przyczepić że trochę za dużo rzeczy tam wisi na punktach lutowniczych (zwłaszcza te duże niebieskie kondensatory).
Jak jest z poziomem przydźwięku?
|
|
| Back to top |
|
 |
jdubowski Poziom 24

Joined: 16 May 2003 Posts: 4653 Location: Bytom, Górny Śląsk
|
08 Mar 2010 21:12 Re: wzmacniacz lampowy el84 +ecc81 |
|
|
|
| sabringer wrote: |
| Można się przyczepić że trochę za dużo rzeczy tam wisi na punktach lutowniczych (zwłaszcza te duże niebieskie kondensatory). |
Od bidy autor konstrukcji może je podlepić "glutownicą" (pistoletem na klej termotopliwy) do blachy i może nie odpadną.
BTW - po co jest wycięta taka wielka dziura w dolnej blasze obudowy?
|
|
| Back to top |
|
 |
Futrzaczek Poziom 24

Joined: 18 Mar 2006 Posts: 4726 Location: Piotrków Tryb. / Warszawa
|
09 Mar 2010 07:35 Re: wzmacniacz lampowy el84 +ecc81 |
|
|
|
| Quote: |
| Od bidy autor konstrukcji może je podlepić "glutownicą" (pistoletem na klej termotopliwy) do blachy i może nie odpadną. |
Odpadać będą jak gruszki jesienią. "Glutoklej" jest dobry, kiedy złącza się dwa materiały nieprzewodzące zanadto ciepła.
W tej sytuacji zdecydowanie zalecam opaski zaciskowe (ząbkowane) - związać kondensator z szyną masy i będzie wystarczająco sztywno. W kosmos i tak ten wzmacniacz nie poleci ;)
Nie podobają mi się natomiast elementy, które są połączone bez pośrednictwa żadnego stałego punktu zaczepienia. Przykładem niechaj będzie rezystor zielony i kawowo-paskowany między podstawkami. Zalecam starą metodę krótkofalarską: kawałeczek laminatu (1x1cm czy coś w tym guście) przyklejony Poxipolem/Distalem do blachy. Po zaschnięciu kleju do tejże miedzi przylutować wiszące doprowadzenia. Będzie estetycznie i trwale. Uwaga! - nie przegrzać tej płytki lutowaniem.
|
|
| Back to top |
|
 |
adasinski Poziom 5

|
09 Mar 2010 09:28 Re: wzmacniacz lampowy EL84 +ECC81 |
|
|
|
Jeśli chodzi o konstrukcje to jeszcze nie została ukończona i takie wasze rady mile widziane i o to w tym chodzi. Co poniektórzy maja z lampami więcej do czynienia jak ja i rady mile widziane. Jeśli chodzi o elementy to dość dobrze sie trzymają ale w przyszłości pomyśle nad ich lepszym umocowaniem.Co do panelu przedniego myślę nad jego szpachlowaniem i pomalowaniem.Co do przydźwięku to jest ale trzeba włożyć ucho do głośnika i na maksymalnym położeniu potencjometru głośności jest słyszalny- warto wspomnieć ze przydźwięk jest tak minimalny ze gdy próbowałem wstawić diodę led jako kontrolkę i zasilić ja z żarzenia to niestety ale przydźwięk jeszcze sie zwiększył tak wiec led wywalam by nie psuć parametrów.
Dodano po 4 [minuty]:
Aha co do wyciętego spodu to niestety ale straszna pomyłka myślałem że będę wzmacniacz składać przez powstała dziurę ale tak naprawdę to wcale potrzeby takiej nie było wycinania - teraz dorabiać dolna pokrywkę aj
|
|
| Back to top |
|
 |
adasinski Poziom 5

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Dec 2010 12:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Futrzaczek Poziom 24

|
28 Dec 2010 18:17 Re: wzmacniacz lampowy EL84 +ECC81 |
|
|
|
- Zdecydowanie za dużo plączących się przewodów.
- Nie widać szyny masy idącej do potencjometru.
|
|
| Back to top |
|
 |
adasinski Poziom 5

|
28 Dec 2010 20:57 Re: wzmacniacz lampowy EL84 +ECC81 |
|
|
|
Co do plączącej się plątaniny przewodów -bywają większe plątaniny
Jeśli chodzi o masę do potencjometru głośności to była ale została zdemontowana ale dwa ruchy lutownica i się znowu pojawi
|
|
| Back to top |
|
 |
Futrzaczek Poziom 24

|
28 Dec 2010 21:10 Re: wzmacniacz lampowy EL84 +ECC81 |
|
|
|
| Co do plączącej się plątaniny przewodów -bywają większe plątaniny |
Stosunkowo żałosne usprawiedliwienie.
| Jeśli chodzi o masę do potencjometru głośności to była ale została zdemontowana ale dwa ruchy lutownica i się znowu pojawi |
I fajnie :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Dec 2010 21:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
fzyga43 Poziom 8

|
09 Jan 2011 22:04 Re: wzmacniacz lampowy EL84 +ECC81 |
|
|
|
Proponuję drobną zmianę układową poprawiającą zdecydowanie brzmienie wzmacniacza. Myślę o wprowadzeniu sprzężenia zwrotnego obejmującego transformator wyjściowy i dwie ostatnie lampy. Powiększenie pojemności w zasilaczu poprawi odtwarzanie impulsów i dynamikę wzmacniacza.
|
|
| Back to top |
|
 |
Futrzaczek Poziom 24

|
10 Jan 2011 15:07 Re: wzmacniacz lampowy EL84 +ECC81 |
|
|
|
Wzmacniaczy gitarowych generalnie nie obejmuje się globalnym USZ. Czemu? Bo to psuje brzmienie. Nie wiem, co to jest (i chyba nikt nie wie), ale z technicznego punktu widzenia nie jest zakazane.
|
|
| Back to top |
|
 |
sabringer Poziom 19

|
10 Jan 2011 16:35 Re: wzmacniacz lampowy EL84 +ECC81 |
|
|
|
Odnośnie wzmacniaczy gitarowych => Futrzaczek, chodzi np. o takie niuanse, jak zachowuje się pętla przenosząca sygnał prostokątny + w tanich konstrukcjach, które weszły do kanonu nikt się nie bawił w globalne USZ :).
Taka pętla zmienia też wrażliwość wzmacniacza na artykulację - staje się mniej wrażliwy => czasem zbyt mało.
Można by zrobić pętlę... Ale po co? :) I tak te częstotliwości których ona poprawia przenoszenie nie są nam potrzebne, a wręcz mogą przeszkadzać.
Natomiast tutaj, przy tak prostym układzie, gdy chcemy skorzystać z przesterowania lampy mocy pętla zwiększy nam konieczny do tego sygnał, czyli działa na naszą niekorzyść.
|
|
| Back to top |
|
 |