FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Internet 6Mb/s czy mi pójdzie?

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Internet 6Mb/s czy mi pójdzie?
Author
Poziom 12
Poziom 12

Post#31 22 Jul 2010 14:56   

Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie?

Nie wiem skąd kolega wziął te 9 dB.
Przed i po założeniu filtra tłumienie odbioru wynosi 19dB,
a wysyłania wzrosło z 8dB na 18 dB, ale pogorszył się stosunek sygnał/szum z 16 dB na 8 dB.

P.S. Poczytam te zalecenia :))))
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 22 Jul 2010 14:56   

Back to top

CzłowiekX
Poziom 15
Poziom 15

Post#32 Post from the author of the topic 22 Jul 2010 17:53   

minimex wrote:
Nie wiem skąd kolega wziął te 9 dB.
Przed i po założeniu filtra tłumienie odbioru wynosi 19dB,
a wysyłania wzrosło z 8dB na 18 dB, ale pogorszył się stosunek sygnał/szum z 16 dB na 8 dB.

Może zrobiłeś filtr który tłumi samo pasmo upstream i nic więcej? Z czego zrobiłeś ten filtr? Jakiej pojemności użyłeś kondensatory? (tolerancja kondensatorów powinna być 5% i wytrzymywać do 120V napięcia DC przy zachowaniu parametrów) Jakie masz cut-off i roll-off częstotliwości i stopień tłumienia?

Tutaj Link znalazłem splitter który spełnia normy ETSI 952 dla G.DMT. Zastosowali kondensatory o mojemności 0.12uF.
Back to top

minimex
Poziom 12
Poziom 12

Post#33 22 Jul 2010 20:16   

CzłowiekX wrote:

Może zrobiłeś filtr który tłumi samo pasmo upstream i nic więcej? Z czego zrobiłeś ten filtr? Jakiej pojemności użyłeś kondensatory? (tolerancja kondensatorów powinna być 5% i wytrzymywać do 120V napięcia DC przy zachowaniu parametrów) Jakie masz cut-off i roll-off częstotliwości i stopień tłumienia?

Tutaj Link znalazłem splitter który spełnia normy ETSI 952 dla G.DMT. Zastosowali kondensatory o mojemności 0.12uF.

Zrobiłem z elementów RLC.
Tak dokładnych parametrów filtru nie znam, musiałbym zrobić analizę widmową.

Po modyfikacji mam teraz tak:

bez filtru:

z filtrem:

Wzrósł odstępu sygnał/szum dla odbioru z 8.5 dB na 10 dB
i synchronizacja.

A to najlepszy wynik na speedtest.net na wcześniejszej wersji filtru:

ale to pojedynczy wynik,
szybkość oscyluje najczęściej w okolicach 4-5 Mb/s,
chociaż wielokrotnie widziałem 7-8 Mb/s

Internet z Netii na łączach TPSA - 6 Mb/s.
Back to top

CzłowiekX
Poziom 15
Poziom 15

Post#34 Post from the author of the topic 22 Jul 2010 23:29   

minimex wrote:

Zrobiłem z elementów RLC.

Zrób analizę widmową zakresu tłumionych częstotliwości to zobaczymy czy trafiłeś w przedział dobrze. Dla sygnału POTS jest to 30Hz-4kHz. Tłumienie na DS po zastosowaniu filtra powinno spaść do 8-9dB.
Back to top

minimex
Poziom 12
Poziom 12

Post#35 23 Jul 2010 00:33   

CzłowiekX wrote:
Tłumienie na DS po zastosowaniu filtra powinno spaść do 8-9dB.

A to jakim cudem ma spadać tłumienie DS po zastosowaniu filtru górnoprzepustowego?! Ono, co najwyżej pozostanie nie zmienione.
To tak jak z korektorem graficznym (equalizer 'em) tłumiąc basy, nie rosną wysokie tony (to tylko wrażenie takie jest, bo brakuje niskich częstotliwości).

Z tego, co widać wzrosło tłumienie US z 8 dB na 13 dB, więc filtr jeszcze mocniej odcina częstotliwości przed początkiem pasma US (<20kHz).
Back to top

CzłowiekX
Poziom 15
Poziom 15

Post#36 Post from the author of the topic 23 Jul 2010 01:14   

minimex wrote:

A to jakim cudem ma spadać tłumienie DS po zastosowaniu filtru górnoprzepustowego?! Ono, co najwyżej pozostanie nie zmienione.

Nie wiem jakim, wiem, że kolesie z zagranicznego forum się chwalili, że im tłumienie spada po zastosowaniu takiego filtra.

minimex wrote:

To tak jak z korektorem graficznym (equalizer 'em) tłumiąc basy, nie rosną wysokie tony (to tylko wrażenie takie jest, bo brakuje niskich częstotliwości).

Jakby filtr HP nic nie dawał to by go nie produkowali i nie zalecali do podłączania.
Back to top

minimex
Poziom 12
Poziom 12

Post#37 23 Jul 2010 09:33   

CzłowiekX wrote:
minimex wrote:

Nie wiem jakim, wiem, że kolesie z zagranicznego forum się chwalili, że im tłumienie spada po zastosowaniu takiego filtra.

minimex wrote:

Jakby filtr HP nic nie dawał to by go nie produkowali i nie zalecali do podłączania.

Wiele rzeczy produkuje się, nie tak ostatnio na Allegro widziałem cudowne urządzenie-filtr, który miał obniżać zużycie energii elektrycznej...

Oświadczam Ci, że "kolesie" piszą nieprawdę, poprawić można stosunek sygnał/szum!

Kolejna wersja:

w moim przypadku wzrósł stosunek sygnał/szum z 8dB na 12 dB dla DS, a to jest dużo, co prawda dla US pogorszył się, ale i tak jest jeszcze wysoki 12 dB, mam teraz po równo.
Back to top

DziubekR1
Poziom 10
Poziom 10

Post#38 26 Jul 2010 14:07   

Witam !
Czy te parametry mojej Neostrady 1mb sa dobre ??

Kupilem sobie ostatnio router WAG200G-EU Annex A, uzywany chyba 1,5 roku. Dzisiaj go wpialem, wiec jeszcze za wiele nie pouzywalem, ale wstepnie zauwazylem, ze cos sie dzieje przy polaczeniu przez WiFi. Najpierw sprawdzalem po kablu i jakies 1,5h testowalem bez zadnych problemow. Po podpieciu przez WiFi, Net pochodzil przez 15min i nagle router stracil polaczenie z Neo (zgaslo DSL i Internet), po chwili znowu zlapal i polaczyl automatycznie, pare minut pochodzil i znowu stracil DSL i Internet na chwile. Wrocilem wiec do podpiecia lapa po kablu i narazie juz chyba 2h znowu smiga az milo.

Co to moze byc ? Zaciekawil mnie ten temat o parametrach łącza, bo te Linksysy (nie tylko ten model) to strasznie marudne są. Wczesniej mialem jakiegos Pentagrama za 60zł chyba przez 4 lata (ale to bez Wifi byl) i smigal az milo, a problemy sie zaczely z nim tylko przy ostatnich upalach, bo sie grzal strasznie i potrafil resetowac. Wczesniej do niego probowalem kupic Linksysa takiego duzego z dwiema wielkimi antenami (WRT54GP2A-AT), gdzie Pentagram robil jako Bridge, bo Linksys mial wyjscie WAN, ale to nie zdalo egzaminu, Linksys co chwile swirowal, niby mial polaczenie z netem caly czas, a strony raz wchodzily, raz nie wchodzily, co chwile tracil polaczenie z lapem. Poszedlem z tym routerem do kuzyna, ktory ma DSLa i wpielismy bezposrednio router po WANie i wtedy dzialal. Teraz znowu mam Linksysa, ale juz bez bridga, tylko odrazu z wyjsciem RJ11 i znowu po WiFi jakies rzeczy sie zaczynaja dziac...
Back to top

gmarchewka
Poziom 2
Poziom 2

Post#39 26 Jul 2010 16:06   

Jakie łącze pójdzie u mnie obecnie mam 2mb chciałbym więćej.
Jaki mogę wyciągnąć max.

SNR Margin: 35.0 17.0 db
Line Attenuation:36.5 16.0 db
Data Rate: 2496 320 kbps
Max Rate: 10208 800 kbps
POWER: 19.5 12.5 dbm
CRC: 8137 104
Back to top

CzłowiekX
Poziom 15
Poziom 15

Post#40 Post from the author of the topic 26 Jul 2010 16:08   

Linksys sprzęt robi dobry tylko soft z błędami. Spróbuj wgrać najnowsze firmware i zobacz czy nadal masz problemy z WiFi bo u mnie na wersji 1.01.09 jest spoko.

Co do parametrów to źle odczytuje ci te parametry:
US Line Attenation
DS Transmit Power
US Transmit Power

gmarchewka wrote:

SNR Margin: 35.0 17.0 db
Line Attenuation:36.5 16.0 db
Data Rate: 2496 320 kbps
Max Rate: 10208 800 kbps
POWER: 19.5 12.5 dbm
CRC: 8137 104

Jesli router pokazuje dobrze parametry to coś margin na upstream jest mały. 6Mb/s powinno chodzić ,na pełną 10Mb/s nie ma co liczyć bo upstream by nie wyrobił no chyba ,że chcesz mieć niepełny.
Back to top

Easy-Wifi
Poziom 14
Poziom 14

Post#41 26 Jul 2010 20:10   

Na tym sprzęcie jak masz nie pójdzie Ci niestety nic wiecej, Musisz zadowolić się internetem 2 mb.
Back to top

gmarchewka
Poziom 2
Poziom 2

Post#42 26 Jul 2010 21:39   

to ile w końcu 2mb? czy moge liczyc na wiecej?
Back to top

dipol
Poziom 22
Poziom 22

Post#43 26 Jul 2010 23:14   

To trzeba zmierzyć w twoim gniazdku miernikiem !!! a nie zabawkami a rozważania akademickie zostawić na potem. Filtr który jest konstruowany przez jednego z kolegów mierzymy najlepiej wobulatorem i widać co przejdzie pod warunkiem prawidłowego Z (impedancja). Wykonany na kolanie raczej służy do ozdoby. Zadaniem filtra jest wycięcie wcz i oddzielenie sygnału akustycznego od wcz. Nie wiem po co te bzdurne dywagacje,kondensator na wyjściu filtra 47-100nf zwiera pozostałości składowej zmiennej sygnału ADSL. Można generatorem wcz i pkt po pkt mierząc napięcie na sztucznym obciążeniu.Ale są to pomiary które należy wykonać właściwym miernikiem i generatorem dla większości są niedostępne a i koledzy nie rozumieją o czym na pewno piszę hi .Wspomniana różnica tłumienia na różnych modemach wynika z szumów własnych modemów. W schemacie jest podany jeszcze transformator impedancji(balun) to też nawija się w specjalny sposób dopasowanie -transformacja Z-100om do 50om.Zostawcie w spokoju te pomiary które wam się wyświetlają bo one ni jak sie maja do pomiarów rzeczywistych obarczone są wieloma błędami a podstawowym S/N-szumy własne modemu ( z pomiarów prze ze mnie wykonanych od 15db do 55dB S/N),następnie parametrami linii abonenckiej która ma służyć i tak być zestawiona do przesłania sygnał WCZ -ADSL !!!!,bo do gadania jak ktoś się uprze to drut kolczasty bywa dobry hi.
Koledzy pomiary ,pomiary (45lat ćwiczę hi ) a potem rozważania przy klawiaturze!!!.
Pozdrawiam! 73!
Ps. zwracam uwagę także na napięcia zakłócające na linii abonenckiej -RMS dochodzące nawet do 15 V z wadliwych zasilaczy impulsowych(wszelkich) nie powinno przekraczać 1V PEP sygnał wcz ADSL z półki w zależności od portu waha się 3-5V PEP.Przy przesyłaniu sygnału telewizyjnego IPTV i prędkościach 6MB/s zauważyłem wpływ zakłóceń z sygnału dzwonienia (Harmoniczne??).Nie ma problemów na linii bez telefonu -zwora od strony stacyjnej półki DSL
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 26 Jul 2010 23:14   

Back to top

CzłowiekX
Poziom 15
Poziom 15

Post#44 Post from the author of the topic 27 Jul 2010 15:40   

dipol wrote:
Zadaniem filtra jest wycięcie wcz i oddzielenie sygnału akustycznego od wcz.

No raczej nie wycięcie a stłumienie. Testowałeś może te filtry HP? Jak to jest z nimi zniżają tłumienie DS czy nie? Ja u siebie mam DS attenuation: 44dB
US attenuation: 26dB
Co powoduje u mnie taką różnicę w tłumieniu bo tłumienie w obie strony powinno być takie same? (masz tą samą długość kabla i tą samą częstotliwość).

dipol wrote:

Zostawcie w spokoju te pomiary które wam się wyświetlają bo one ni jak sie maja do pomiarów rzeczywistych obarczone są wieloma błędami

Błędy to mogą być w implementacji odczytu przez dany firmware ale sam sprzęt powinien dobrze czytać poziom tłumienia , SNR sygnału.

dipol wrote:

a podstawowym S/N-szumy własne modemu ( z pomiarów prze ze mnie wykonanych od 15db do 55dB S/N),następnie parametrami linii abonenckiej która ma służyć i tak być zestawiona do przesłania sygnał WCZ -ADSL !!!!

Analog Front End w większości modemów jest projektowany aby jego szumy nie były większe od poziomu szumów linii "floor" t.j. -140dB/Hz. Teraz każdy dobry modem spełnia ten warunek więc nie ma co się martwić o szumy modemu bo są one i tak niższe od szumów linii.
http://focus.ti.com/lit/ds/sbws014/sbws014.pdf
Back to top

minimex
Poziom 12
Poziom 12

Post#45 27 Jul 2010 20:38   

dipol wrote:
Filtr który jest konstruowany przez jednego z kolegów mierzymy najlepiej wobulatorem i widać co przejdzie pod warunkiem prawidłowego Z (impedancja). Wykonany na kolanie raczej służy do ozdoby. Zadaniem filtra jest wycięcie wcz i oddzielenie sygnału akustycznego od wcz. Nie wiem po co te bzdurne dywagacje,kondensator na wyjściu filtra 47-100nf zwiera pozostałości składowej zmiennej sygnału ADSL. Można generatorem wcz i pkt po pkt mierząc napięcie na sztucznym obciążeniu.Ale są to pomiary które należy wykonać właściwym miernikiem i generatorem dla większości są niedostępne a i koledzy nie rozumieją o czym na pewno piszę hi .

Filtr w układzie "T" (symetryczny), jak na razie działa całkiem dobrze na mojej linii z routerem Belkin, eliminuje "śmieci" do ok. 30kHz, a to mniej harmonicznych i interferencji. A swoją drogą to nie w.cz.
Kolego "dipol" już nie jeden układ robiłem na "kolanach". Zaczynałem przygodę z krótkofalarstwem, kiedy wszystko robiło się samemu, a posiadanie RBM1 to już było coś. Zbudowanie urządzenie wzorowanego na SP5WW, ale z większą mocą, bo ok. 300W PEP, wystarczy na potwierdzenie, że wiem o czym piszesz?
73!

CzłowiekX wrote:
Co powoduje u mnie taką różnicę w tłumieniu bo tłumienie w obie strony powinno być takie same? (masz tą samą długość kabla i tą samą częstotliwość).

US i DS to różne pasma przenoszonych częstotliwość!!!
Co masz na myśli pisząc "tą samą częstotliwość"?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 27 Jul 2010 20:38   

Back to top

kuba123
Poziom 4
Poziom 4

Post#46 18 Aug 2010 21:42   

Witam
mam taki sam problem czy pójdzie 6 Mb na tych parametrach
DSL Status: Connected
DSL Modulation Mode: ADSL2+
DSL Path Mode: Fast
Downstream Rate: 1316 kbps
Upstream Rate: 327 kbps
Downstream Margin: 20 db
Upstream Margin: 29 db
Downstream Line Attenuation: 42 db
Upstream Line Attenuation: 8 db
Downstream Transmit Power: 11 db
Upstream Transmit Power: 18 db
Cisco Logo

PVC Connection

Encapsulation: RFC 2364 PPPoA
Multiplexing: VC
Qos: UBR
Pcr Rate: 0
Scr Rate: 0
Autodetect: Enable
VPI: 0
VCI: 35
Enable: Yes
teraz jest netia a ma być era na łączach tpsa
Back to top

O.I.S
Poziom 1
Poziom 1

Post#47 19 Aug 2010 14:08   

Witam

Panowi czy pójdzie 6 Mb na tych parametrach
http://yfrog.com/4919082010rj

Druga sprawa, tp miała problem z infrastrukturo a ja miałem przeciążenia , coś tam modernizowali ale teraz parametry są gorsze.

Proszę o rozszyfrowanie tej modernizacji tp.

Przed modernizacją 07-05-2010r
http://yfrog.com/jn07052010rj

Po modernizacji 19-08-2010r
http://yfrog.com/4919082010rj

Pozdrawiam
Back to top

CzłowiekX
Poziom 15
Poziom 15

Post#48 Post from the author of the topic 21 Aug 2010 15:18   

minimex wrote:

US i DS to różne pasma przenoszonych częstotliwość!!!
Co masz na myśli pisząc "tą samą częstotliwość"?

Pasmo przenoszenia a częstotliwość to są dwie różne rzeczy. Ja mówię o częstotliwości sygnału a ty wyjeżdżasz z pasmem. Co z tego, że up i down mają różne pasma skoro pasmo nie wpływa na poziom tłumienia sygnału tylko częstotliwość?
minimex wrote:

Wzrósł odstępu sygnał/szum dla odbioru z 8.5 dB na 10 dB
i synchronizacja.

Widzisz robisz filtr na oślep w dodatku nie wiedząc jaki tłumi zakres częstotliwości i się potem dziwisz, że nic nie daje. Nie trafiłeś z zakresem bo stłumiło ci sygnał up a nie powinno. W dodatku poprawę synchronizacji na down zawdzięczasz zwiększeniu downstream powera a nie filtrowi. Zrób porządny filtr a nie bawisz się jak dziecko. Czy ktoś z tego forum mógłby zrobić taki filtr porządnie bo nie wiem czy się ubiegać o taki filtr czy nie?

kuba123 wrote:
Witam
mam taki sam problem czy pójdzie 6 Mb na tych parametrach

Margin masz stały? Czy ci spada pod wieczór?
O.I.S wrote:
Witam
Panowie czy pójdzie 6 Mb na tych parametrach

Bez problemu.
Back to top

pwlxxx
Poziom 2
Poziom 2

Post#49 09 Sep 2010 18:20   

Witam!
Obecnie mam 2 Mb od netii na kablach tp z takimi parametrami, od dwoch dni synchronizuje sie na adsl2+ i widze ze w porownaniu do g.dmt tlumienie sie nie zmienilo, natomiast ds i us margin +8/9db.

zauwazylem jeszcze ze ds margin wacha sie od 23 do 26db.

Co da sie z tego wycisnać?
Back to top

CzłowiekX
Poziom 15
Poziom 15

Post#50 Post from the author of the topic 10 Sep 2010 14:38   

Brak filtra górnoprzepustowego. Masz zbyt dużą różnice w tłumieniu up/down.
Co do marginów to są takie sobie. Możliwe, że masz załączone teraz power cutbaki to jak byś zmienił na 6Mb to by się zwięszyło SNR.
Back to top

bestboy21
Poziom 20
Poziom 20

Post#51 11 Sep 2010 13:41   

Quote:
Widzisz robisz filtr na oślep w dodatku nie wiedząc jaki tłumi zakres częstotliwości i się potem dziwisz, że nic nie daje. Nie trafiłeś z zakresem bo stłumiło ci sygnał up a nie powinno. W dodatku poprawę synchronizacji na down zawdzięczasz zwiększeniu downstream powera a nie filtrowi. Zrób porządny filtr a nie bawisz się jak dziecko. Czy ktoś z tego forum mógłby zrobić taki filtr porządnie bo nie wiem czy się ubiegać o taki filtr czy nie?

Zamiast pieprzyć trzy po trzy to go kup, bo bajki to już rok czasu opowiadasz. A jak ktoś coś zrobi to mówisz że źle, więc udowodnij wszystkim że się mylą i kup. Filtr nie ma prawa wpływać na tłumienie, jeśli już to w granicy 1db...
Back to top

Krawol11
Poziom 1
Poziom 1

Post#52 24 Sep 2010 20:23   

elo dobrze że jest taki temat to spytam od was doświadczonych w necie :)

mam pytanie czy pójdzie mi większy net bo mam 1 mb w orangefreedom a chciałbym 2mb lub 6mb.

o to staty z mojego modema:

Proszę wklejać zdjęcia wg tej instrukcji: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html [DriverMSG]
Back to top

dipol
Poziom 22
Poziom 22

Post#53 26 Sep 2010 22:36   

bestboy21 -polecam ćwiczenia z pomiarów i tu się mocno mylisz.Pieprzysz cytuję........zamilknę.Ale jedyny sposób na rozwiązanie problemu to usuwanie postów przez specjalistów od klawiatury.
A widzieli taki filtr? -P/Z. Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? Internet 6Mb/s czy mi pójdzie?
Panowie jednym z najważniejszych elementów jest linia telefoniczna od centrali do modemu-jej parametry ale mierzone "prawdziwym" miernikiem nie modemem.
Ale jak koledzy nie wiedza jak się wykonuje podstawowe pomiary to o czym mamy dyskutować!
73!
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Internet 6Mb/s czy mi pójdzie?
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
czy pójdzie mi 6mb z tv? proszę o szybką odpowiedź. (5)
Parametry lini tp 2mb czy pójdzie 6mb (5)
Czy Neostrada 6mb/s pójdzie na 3.5km łączu. (1)
Czy na tych parametrach pójdzie 6Mb? (45)
Neostrada czy pójdzie mi 6mb? (2)
Neostrada - czy pójdzie 6mb? (5)
Czy pójdzie Internet 10 mb Neo (6)
Czy pójdzie Netia 6Mb? Informacje z routera Asus DSL-G31. (4)
Nesotrada TP 6mb/s czy pójdzie ? (2)
Internet 6Mb (Orange Freedom), czy pójdzie? (4)

Page generation time: 0.227 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed