| Author |
minimex Poziom 12

|
22 Jul 2010 14:56 Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? |
|
|
|
Nie wiem skąd kolega wziął te 9 dB.
Przed i po założeniu filtra tłumienie odbioru wynosi 19dB,
a wysyłania wzrosło z 8dB na 18 dB, ale pogorszył się stosunek sygnał/szum z 16 dB na 8 dB.
P.S. Poczytam te zalecenia :))))
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Jul 2010 14:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
CzłowiekX Poziom 15

|
22 Jul 2010 17:53 Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? |
|
|
|
| minimex wrote: |
Nie wiem skąd kolega wziął te 9 dB.
Przed i po założeniu filtra tłumienie odbioru wynosi 19dB,
a wysyłania wzrosło z 8dB na 18 dB, ale pogorszył się stosunek sygnał/szum z 16 dB na 8 dB. |
Może zrobiłeś filtr który tłumi samo pasmo upstream i nic więcej? Z czego zrobiłeś ten filtr? Jakiej pojemności użyłeś kondensatory? (tolerancja kondensatorów powinna być 5% i wytrzymywać do 120V napięcia DC przy zachowaniu parametrów) Jakie masz cut-off i roll-off częstotliwości i stopień tłumienia?
Tutaj Link znalazłem splitter który spełnia normy ETSI 952 dla G.DMT. Zastosowali kondensatory o mojemności 0.12uF.
|
|
| Back to top |
|
 |
minimex Poziom 12

|
22 Jul 2010 20:16 Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? |
|
|
|
| CzłowiekX wrote: |
Może zrobiłeś filtr który tłumi samo pasmo upstream i nic więcej? Z czego zrobiłeś ten filtr? Jakiej pojemności użyłeś kondensatory? (tolerancja kondensatorów powinna być 5% i wytrzymywać do 120V napięcia DC przy zachowaniu parametrów) Jakie masz cut-off i roll-off częstotliwości i stopień tłumienia?
Tutaj Link znalazłem splitter który spełnia normy ETSI 952 dla G.DMT. Zastosowali kondensatory o mojemności 0.12uF. |
Zrobiłem z elementów RLC.
Tak dokładnych parametrów filtru nie znam, musiałbym zrobić analizę widmową.
Po modyfikacji mam teraz tak:
bez filtru:
z filtrem:
Wzrósł odstępu sygnał/szum dla odbioru z 8.5 dB na 10 dB
i synchronizacja.
A to najlepszy wynik na speedtest.net na wcześniejszej wersji filtru:
ale to pojedynczy wynik,
szybkość oscyluje najczęściej w okolicach 4-5 Mb/s,
chociaż wielokrotnie widziałem 7-8 Mb/s
Internet z Netii na łączach TPSA - 6 Mb/s.
|
|
| Back to top |
|
 |
CzłowiekX Poziom 15

|
22 Jul 2010 23:29 Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? |
|
|
|
Zrobiłem z elementów RLC.
|
Zrób analizę widmową zakresu tłumionych częstotliwości to zobaczymy czy trafiłeś w przedział dobrze. Dla sygnału POTS jest to 30Hz-4kHz. Tłumienie na DS po zastosowaniu filtra powinno spaść do 8-9dB.
|
|
| Back to top |
|
 |
minimex Poziom 12

|
23 Jul 2010 00:33 Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? |
|
|
|
| Tłumienie na DS po zastosowaniu filtra powinno spaść do 8-9dB. |
A to jakim cudem ma spadać tłumienie DS po zastosowaniu filtru górnoprzepustowego?! Ono, co najwyżej pozostanie nie zmienione.
To tak jak z korektorem graficznym (equalizer 'em) tłumiąc basy, nie rosną wysokie tony (to tylko wrażenie takie jest, bo brakuje niskich częstotliwości).
Z tego, co widać wzrosło tłumienie US z 8 dB na 13 dB, więc filtr jeszcze mocniej odcina częstotliwości przed początkiem pasma US (<20kHz).
|
|
| Back to top |
|
 |
CzłowiekX Poziom 15

|
23 Jul 2010 01:14 Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? |
|
|
|
A to jakim cudem ma spadać tłumienie DS po zastosowaniu filtru górnoprzepustowego?! Ono, co najwyżej pozostanie nie zmienione. |
Nie wiem jakim, wiem, że kolesie z zagranicznego forum się chwalili, że im tłumienie spada po zastosowaniu takiego filtra.
To tak jak z korektorem graficznym (equalizer 'em) tłumiąc basy, nie rosną wysokie tony (to tylko wrażenie takie jest, bo brakuje niskich częstotliwości).
|
Jakby filtr HP nic nie dawał to by go nie produkowali i nie zalecali do podłączania.
|
|
| Back to top |
|
 |
minimex Poziom 12

|
23 Jul 2010 09:33 Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? |
|
|
|
A to jakim cudem ma spadać tłumienie DS po zastosowaniu filtru górnoprzepustowego?! Ono, co najwyżej pozostanie nie zmienione. |
Nie wiem jakim, wiem, że kolesie z zagranicznego forum się chwalili, że im tłumienie spada po zastosowaniu takiego filtra.
|
Jakby filtr HP nic nie dawał to by go nie produkowali i nie zalecali do podłączania. |
Wiele rzeczy produkuje się, nie tak ostatnio na Allegro widziałem cudowne urządzenie-filtr, który miał obniżać zużycie energii elektrycznej...
Oświadczam Ci, że "kolesie" piszą nieprawdę, poprawić można stosunek sygnał/szum!
Kolejna wersja:
w moim przypadku wzrósł stosunek sygnał/szum z 8dB na 12 dB dla DS, a to jest dużo, co prawda dla US pogorszył się, ale i tak jest jeszcze wysoki 12 dB, mam teraz po równo.
|
|
| Back to top |
|
 |
DziubekR1 Poziom 10

|
26 Jul 2010 14:07 Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? |
|
|
|
Witam !
Czy te parametry mojej Neostrady 1mb sa dobre ??
Kupilem sobie ostatnio router WAG200G-EU Annex A, uzywany chyba 1,5 roku. Dzisiaj go wpialem, wiec jeszcze za wiele nie pouzywalem, ale wstepnie zauwazylem, ze cos sie dzieje przy polaczeniu przez WiFi. Najpierw sprawdzalem po kablu i jakies 1,5h testowalem bez zadnych problemow. Po podpieciu przez WiFi, Net pochodzil przez 15min i nagle router stracil polaczenie z Neo (zgaslo DSL i Internet), po chwili znowu zlapal i polaczyl automatycznie, pare minut pochodzil i znowu stracil DSL i Internet na chwile. Wrocilem wiec do podpiecia lapa po kablu i narazie juz chyba 2h znowu smiga az milo.
Co to moze byc ? Zaciekawil mnie ten temat o parametrach łącza, bo te Linksysy (nie tylko ten model) to strasznie marudne są. Wczesniej mialem jakiegos Pentagrama za 60zł chyba przez 4 lata (ale to bez Wifi byl) i smigal az milo, a problemy sie zaczely z nim tylko przy ostatnich upalach, bo sie grzal strasznie i potrafil resetowac. Wczesniej do niego probowalem kupic Linksysa takiego duzego z dwiema wielkimi antenami (WRT54GP2A-AT), gdzie Pentagram robil jako Bridge, bo Linksys mial wyjscie WAN, ale to nie zdalo egzaminu, Linksys co chwile swirowal, niby mial polaczenie z netem caly czas, a strony raz wchodzily, raz nie wchodzily, co chwile tracil polaczenie z lapem. Poszedlem z tym routerem do kuzyna, ktory ma DSLa i wpielismy bezposrednio router po WANie i wtedy dzialal. Teraz znowu mam Linksysa, ale juz bez bridga, tylko odrazu z wyjsciem RJ11 i znowu po WiFi jakies rzeczy sie zaczynaja dziac...
|
|
| Back to top |
|
 |
gmarchewka Poziom 2

|
26 Jul 2010 16:06 Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? |
|
|
|
Jakie łącze pójdzie u mnie obecnie mam 2mb chciałbym więćej.
Jaki mogę wyciągnąć max.
SNR Margin: 35.0 17.0 db
Line Attenuation:36.5 16.0 db
Data Rate: 2496 320 kbps
Max Rate: 10208 800 kbps
POWER: 19.5 12.5 dbm
CRC: 8137 104
|
|
| Back to top |
|
 |
CzłowiekX Poziom 15

|
26 Jul 2010 16:08 Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? |
|
|
|
Linksys sprzęt robi dobry tylko soft z błędami. Spróbuj wgrać najnowsze firmware i zobacz czy nadal masz problemy z WiFi bo u mnie na wersji 1.01.09 jest spoko.
Co do parametrów to źle odczytuje ci te parametry:
US Line Attenation
DS Transmit Power
US Transmit Power
| gmarchewka wrote: |
SNR Margin: 35.0 17.0 db
Line Attenuation:36.5 16.0 db
Data Rate: 2496 320 kbps
Max Rate: 10208 800 kbps
POWER: 19.5 12.5 dbm
CRC: 8137 104 |
Jesli router pokazuje dobrze parametry to coś margin na upstream jest mały. 6Mb/s powinno chodzić ,na pełną 10Mb/s nie ma co liczyć bo upstream by nie wyrobił no chyba ,że chcesz mieć niepełny.
|
|
| Back to top |
|
 |
Easy-Wifi Poziom 14

|
26 Jul 2010 20:10 Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? |
|
|
|
Na tym sprzęcie jak masz nie pójdzie Ci niestety nic wiecej, Musisz zadowolić się internetem 2 mb.
|
|
| Back to top |
|
 |
gmarchewka Poziom 2

|
26 Jul 2010 21:39 Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? |
|
|
|
to ile w końcu 2mb? czy moge liczyc na wiecej?
|
|
| Back to top |
|
 |
dipol Poziom 22

|
26 Jul 2010 23:14 Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? |
|
|
|
To trzeba zmierzyć w twoim gniazdku miernikiem !!! a nie zabawkami a rozważania akademickie zostawić na potem. Filtr który jest konstruowany przez jednego z kolegów mierzymy najlepiej wobulatorem i widać co przejdzie pod warunkiem prawidłowego Z (impedancja). Wykonany na kolanie raczej służy do ozdoby. Zadaniem filtra jest wycięcie wcz i oddzielenie sygnału akustycznego od wcz. Nie wiem po co te bzdurne dywagacje,kondensator na wyjściu filtra 47-100nf zwiera pozostałości składowej zmiennej sygnału ADSL. Można generatorem wcz i pkt po pkt mierząc napięcie na sztucznym obciążeniu.Ale są to pomiary które należy wykonać właściwym miernikiem i generatorem dla większości są niedostępne a i koledzy nie rozumieją o czym na pewno piszę hi .Wspomniana różnica tłumienia na różnych modemach wynika z szumów własnych modemów. W schemacie jest podany jeszcze transformator impedancji(balun) to też nawija się w specjalny sposób dopasowanie -transformacja Z-100om do 50om.Zostawcie w spokoju te pomiary które wam się wyświetlają bo one ni jak sie maja do pomiarów rzeczywistych obarczone są wieloma błędami a podstawowym S/N-szumy własne modemu ( z pomiarów prze ze mnie wykonanych od 15db do 55dB S/N),następnie parametrami linii abonenckiej która ma służyć i tak być zestawiona do przesłania sygnał WCZ -ADSL !!!!,bo do gadania jak ktoś się uprze to drut kolczasty bywa dobry hi.
Koledzy pomiary ,pomiary (45lat ćwiczę hi ) a potem rozważania przy klawiaturze!!!.
Pozdrawiam! 73!
Ps. zwracam uwagę także na napięcia zakłócające na linii abonenckiej -RMS dochodzące nawet do 15 V z wadliwych zasilaczy impulsowych(wszelkich) nie powinno przekraczać 1V PEP sygnał wcz ADSL z półki w zależności od portu waha się 3-5V PEP.Przy przesyłaniu sygnału telewizyjnego IPTV i prędkościach 6MB/s zauważyłem wpływ zakłóceń z sygnału dzwonienia (Harmoniczne??).Nie ma problemów na linii bez telefonu -zwora od strony stacyjnej półki DSL
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
26 Jul 2010 23:14 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
CzłowiekX Poziom 15

|
27 Jul 2010 15:40 Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? |
|
|
|
| dipol wrote: |
| Zadaniem filtra jest wycięcie wcz i oddzielenie sygnału akustycznego od wcz. |
No raczej nie wycięcie a stłumienie. Testowałeś może te filtry HP? Jak to jest z nimi zniżają tłumienie DS czy nie? Ja u siebie mam DS attenuation: 44dB
US attenuation: 26dB
Co powoduje u mnie taką różnicę w tłumieniu bo tłumienie w obie strony powinno być takie same? (masz tą samą długość kabla i tą samą częstotliwość).
Zostawcie w spokoju te pomiary które wam się wyświetlają bo one ni jak sie maja do pomiarów rzeczywistych obarczone są wieloma błędami |
Błędy to mogą być w implementacji odczytu przez dany firmware ale sam sprzęt powinien dobrze czytać poziom tłumienia , SNR sygnału.
a podstawowym S/N-szumy własne modemu ( z pomiarów prze ze mnie wykonanych od 15db do 55dB S/N),następnie parametrami linii abonenckiej która ma służyć i tak być zestawiona do przesłania sygnał WCZ -ADSL !!!!
|
Analog Front End w większości modemów jest projektowany aby jego szumy nie były większe od poziomu szumów linii "floor" t.j. -140dB/Hz. Teraz każdy dobry modem spełnia ten warunek więc nie ma co się martwić o szumy modemu bo są one i tak niższe od szumów linii.
http://focus.ti.com/lit/ds/sbws014/sbws014.pdf
|
|
| Back to top |
|
 |
minimex Poziom 12

|
27 Jul 2010 20:38 Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? |
|
|
|
| Filtr który jest konstruowany przez jednego z kolegów mierzymy najlepiej wobulatorem i widać co przejdzie pod warunkiem prawidłowego Z (impedancja). Wykonany na kolanie raczej służy do ozdoby. Zadaniem filtra jest wycięcie wcz i oddzielenie sygnału akustycznego od wcz. Nie wiem po co te bzdurne dywagacje,kondensator na wyjściu filtra 47-100nf zwiera pozostałości składowej zmiennej sygnału ADSL. Można generatorem wcz i pkt po pkt mierząc napięcie na sztucznym obciążeniu.Ale są to pomiary które należy wykonać właściwym miernikiem i generatorem dla większości są niedostępne a i koledzy nie rozumieją o czym na pewno piszę hi . |
Filtr w układzie "T" (symetryczny), jak na razie działa całkiem dobrze na mojej linii z routerem Belkin, eliminuje "śmieci" do ok. 30kHz, a to mniej harmonicznych i interferencji. A swoją drogą to nie w.cz.
Kolego "dipol" już nie jeden układ robiłem na "kolanach". Zaczynałem przygodę z krótkofalarstwem, kiedy wszystko robiło się samemu, a posiadanie RBM1 to już było coś. Zbudowanie urządzenie wzorowanego na SP5WW, ale z większą mocą, bo ok. 300W PEP, wystarczy na potwierdzenie, że wiem o czym piszesz?
73!
| Co powoduje u mnie taką różnicę w tłumieniu bo tłumienie w obie strony powinno być takie same? (masz tą samą długość kabla i tą samą częstotliwość). |
US i DS to różne pasma przenoszonych częstotliwość!!!
Co masz na myśli pisząc "tą samą częstotliwość"?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
27 Jul 2010 20:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kuba123 Poziom 4

|
18 Aug 2010 21:42 Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? |
|
|
|
Witam
mam taki sam problem czy pójdzie 6 Mb na tych parametrach
DSL Status: Connected
DSL Modulation Mode: ADSL2+
DSL Path Mode: Fast
Downstream Rate: 1316 kbps
Upstream Rate: 327 kbps
Downstream Margin: 20 db
Upstream Margin: 29 db
Downstream Line Attenuation: 42 db
Upstream Line Attenuation: 8 db
Downstream Transmit Power: 11 db
Upstream Transmit Power: 18 db
Cisco Logo
PVC Connection
Encapsulation: RFC 2364 PPPoA
Multiplexing: VC
Qos: UBR
Pcr Rate: 0
Scr Rate: 0
Autodetect: Enable
VPI: 0
VCI: 35
Enable: Yes
teraz jest netia a ma być era na łączach tpsa
|
|
| Back to top |
|
 |
O.I.S Poziom 1

|
|
| Back to top |
|
 |
CzłowiekX Poziom 15

|
21 Aug 2010 15:18 Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? |
|
|
|
US i DS to różne pasma przenoszonych częstotliwość!!!
Co masz na myśli pisząc "tą samą częstotliwość"? |
Pasmo przenoszenia a częstotliwość to są dwie różne rzeczy. Ja mówię o częstotliwości sygnału a ty wyjeżdżasz z pasmem. Co z tego, że up i down mają różne pasma skoro pasmo nie wpływa na poziom tłumienia sygnału tylko częstotliwość?
Wzrósł odstępu sygnał/szum dla odbioru z 8.5 dB na 10 dB
i synchronizacja. |
Widzisz robisz filtr na oślep w dodatku nie wiedząc jaki tłumi zakres częstotliwości i się potem dziwisz, że nic nie daje. Nie trafiłeś z zakresem bo stłumiło ci sygnał up a nie powinno. W dodatku poprawę synchronizacji na down zawdzięczasz zwiększeniu downstream powera a nie filtrowi. Zrób porządny filtr a nie bawisz się jak dziecko. Czy ktoś z tego forum mógłby zrobić taki filtr porządnie bo nie wiem czy się ubiegać o taki filtr czy nie?
| kuba123 wrote: |
Witam
mam taki sam problem czy pójdzie 6 Mb na tych parametrach
|
Margin masz stały? Czy ci spada pod wieczór?
| O.I.S wrote: |
Witam
Panowie czy pójdzie 6 Mb na tych parametrach
|
Bez problemu.
|
|
| Back to top |
|
 |
pwlxxx Poziom 2

|
09 Sep 2010 18:20 Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? |
|
|
|
Witam!
Obecnie mam 2 Mb od netii na kablach tp z takimi parametrami, od dwoch dni synchronizuje sie na adsl2+ i widze ze w porownaniu do g.dmt tlumienie sie nie zmienilo, natomiast ds i us margin +8/9db.
zauwazylem jeszcze ze ds margin wacha sie od 23 do 26db.
Co da sie z tego wycisnać?
|
|
| Back to top |
|
 |
CzłowiekX Poziom 15

|
10 Sep 2010 14:38 Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? |
|
|
|
Brak filtra górnoprzepustowego. Masz zbyt dużą różnice w tłumieniu up/down.
Co do marginów to są takie sobie. Możliwe, że masz załączone teraz power cutbaki to jak byś zmienił na 6Mb to by się zwięszyło SNR.
|
|
| Back to top |
|
 |
bestboy21 Poziom 20

|
11 Sep 2010 13:41 Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? |
|
|
|
| Quote: |
Widzisz robisz filtr na oślep w dodatku nie wiedząc jaki tłumi zakres częstotliwości i się potem dziwisz, że nic nie daje. Nie trafiłeś z zakresem bo stłumiło ci sygnał up a nie powinno. W dodatku poprawę synchronizacji na down zawdzięczasz zwiększeniu downstream powera a nie filtrowi. Zrób porządny filtr a nie bawisz się jak dziecko. Czy ktoś z tego forum mógłby zrobić taki filtr porządnie bo nie wiem czy się ubiegać o taki filtr czy nie?
|
Zamiast pieprzyć trzy po trzy to go kup, bo bajki to już rok czasu opowiadasz. A jak ktoś coś zrobi to mówisz że źle, więc udowodnij wszystkim że się mylą i kup. Filtr nie ma prawa wpływać na tłumienie, jeśli już to w granicy 1db...
|
|
| Back to top |
|
 |
Krawol11 Poziom 1

|
24 Sep 2010 20:23 Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? |
|
|
|
elo dobrze że jest taki temat to spytam od was doświadczonych w necie :)
mam pytanie czy pójdzie mi większy net bo mam 1 mb w orangefreedom a chciałbym 2mb lub 6mb.
o to staty z mojego modema:
Proszę wklejać zdjęcia wg tej instrukcji: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html [DriverMSG]
|
|
| Back to top |
|
 |
dipol Poziom 22

|
26 Sep 2010 22:36 Re: Internet 6Mb/s czy mi pójdzie? |
|
|
|
bestboy21 -polecam ćwiczenia z pomiarów i tu się mocno mylisz.Pieprzysz cytuję........zamilknę.Ale jedyny sposób na rozwiązanie problemu to usuwanie postów przez specjalistów od klawiatury.
A widzieli taki filtr? -P/Z.
Panowie jednym z najważniejszych elementów jest linia telefoniczna od centrali do modemu-jej parametry ale mierzone "prawdziwym" miernikiem nie modemem.
Ale jak koledzy nie wiedza jak się wykonuje podstawowe pomiary to o czym mamy dyskutować!
73!
|
|
| Back to top |
|
 |