| Author |
janusz2110 Poziom 7

|
07 Mar 2010 18:24 PLC Analizator na OPC Server |
|
|
|
@moderatorzy tego forum.
Prosze o nie likwidowanie mojego postu. Ja NAPRAWDE nie mam zadnych mozliwosci pisania z polskimi znakami!. Staram sie rowniez pisac poprawna polszczyzna, naprawde :-)
Dziekuje :-)
@wszyscy zaiteresowani.
Stwierdzilem, ze moj wpis nt. "PLC Analizator" na watku o poszukiwaniu tematu pracy dyplomowej wzbudzil zainteresowanie, wiec chcialbym przedstawic pare uwag nt.: co i jak oraz wszczac dyskusje lub nawet zainicjowac projekt.
1. O co chodzi?
Przy pomocy programu "PLC Analizator" moze jego uzytkownik obserwowac stany sygnalow binarnych, wielkosci analogowych lub wartosci w rejestrach. Pozwala to na szybka lokalizacje bledow w programie PLC, optymalizacje pracy linii produkcyjnych i maszyn, poprawieniu czasu taktu pracy, obserwacje procesow regulacyjnych itp. Slowem super program dla kazdego, tyle ze w wykonaniu profesjonalnym z reguly drogi. Wbrew opiniom typu. "to sie nie da", ja uwazem, ze sie da i nawet wiecej: jest stosunkowo proste.
2.Minimalne wymagania od programu.
----------------------------------
2.1 Program MUSI pracowac samoniedzielnie, tzn. nie wymagac posiadania orginalnej Software producenta PLC.
2.2 Program musi zapewniac zapisywanie stanu nastepujacych danych:
- sygnaly binarne (wejscia, wyjscia, merkery) - minimum 8 (im wiecej tym lepiej)
- sygnaly analogowe (wejscia, wyjscia) - minimum 4 (im wiecej tym lepiej)
- wartosci rejestrow (Byte, Word, Dword) - minimum 4 (im wiecej tym lepiej).
2.3 Program musi zapewniac ciagle zapisywanie powyzszych sygnalow przez min. 30 minut (im dluzej tym lepiej) .
2.4 Program musi zapewnic graficzne przedstawienie zapamietanych danych na osi czasu. Obserwacja sygnalow w czasie rzeczywistym byla by "nice to have" ale nie musi byc.
2.5 Program powinien skladac sie z elementow "open source" dostepnych dla kazdego ZA DARMO.
Takie sa zalozenia minimalne (wg.mnie)
3. Jak to zrobic?
------------------------
Otoz wydaje mi sie, ze napisanie takiego programu nie powinno przekroczyc umiejetnosci ucznia ostatniej klasy technikum, studenta lub zapalonego hobbysty. Dlaczego ?
Podstawa takiego programu powinien by "OPC Server" (open source). Darmowych serverow OPC do komunikacji z PLC (praktycznie kazdego producenta) przez TCP/IP, Profibus, Modbus sa dziesiatki w Internecie. Server OPC pozwala na komunikacje z PLC w OBIE STRONY, ale w naszym przypadku istotne jest "pobieranie" danych. Klasycznym takim serverem jest "libnodave" (Google) ale sa rowniez dziesiatki innych.
Drugim waznym elementem takiego "PLC Analizatora" musi byc niewielka baza danych ((im wieksza tym lepiej, oczywiscie w rosadnych granicach odpowiadajacych ilosci danych i czasie pracy). Tutaj haslem kluczowam jest "SQL" - znowu Google :-) Oczywiscie baz danych jest bez liku, wazne aby byly "open source"
Trzecim elementem (i chyba najtrudniejszym) takiego programu bylby "interface uzytkownika", tzn. sam program ze strona graficzna oraz mozliwosciami do podania parametrow, ustawienia komunikacji itp. itd. Sam program moglby byc na bazie Windowsa (lepiej) czy linuxa (gorzej)
Wydaje mi sie, ze w ogolnych zarysach przedstawilem taki program z mozliwoscia wykorzystania go jako prace dyplomowa lub we wlasnym domu (dla fanow PCL). OPC Server umozliwia stworzenie wlasnej visualizacji (Google) ktore tez juz mozna znalezc gotowe. OPC Server umozliwia zapisanie (i podawanie do PLC) danych z Excela itp. Mozliwosci sa prawie nieograniczone. :-)
Chialbym zaprosic wszystkich uzytkownikow (sceptykow rowniez) do podawania WLASNYCH propozycji na ten temat.
Pozdrawiam wszystkich i zycze przyjemnego dzialania.
Janusz
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Mar 2010 18:24 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
macbe Poziom 14

|
07 Mar 2010 21:36 Re: PLC Analizator na OPC Server |
|
|
|
Jako, że do tematu zostali zaproszeni także sceptycy, to pozwolę sobie wtrącić jeszcze 3 grosze i potem się już zamykam :->
1. Co do tych dziesiątków serwerów OPC dostępnych na licencji wolnego oprogramowania (czy choćby darmowych), to bym się nie upierał.
2. Nie określiłeś maksymalnej częstotliwości z jaką miałyby być zapisywane dane, a przy wysokich wymaganiach jest to rzecz nie do przeskoczenia, ze względu na ograniczoną szybkość wymiany danych (serwery OPC, narzucają tu zresztą swoje własne ograniczenia, w zależności od tego jak zostały napisane).
3. Libnodave nie ma nic wspólnego z OPC, że o serwerze nie wspomnę
4. Przepis na program: bierzemy 300g C++ Buildera, dodajemy szczyptę klienta OPC (np. dOPC dla C++ Buildera - niestety musimy to zakupić w najbliższym markecie), mieszamy wolno dodając 500g Zeoslib (to akurat można sobie uskubać na poletku zwanym SourceForge). Gotujemy na najmniejszym palniku 30 minut. Wystawiamy do stygnięcia i 60 minut poświęcamy na przyozdobienie "interfejsem użytkownika". Gotowe! Pakujemy chińszczyznę w papierowe pudełeczka i możemy spożywać :-) Nie polecam jednak radosnego wrzucania tego w środowisko produkcyjne.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
janusz2110 Poziom 7

|
07 Mar 2010 23:10 Re: PLC Analizator na OPC Server |
|
|
|
@macbe
masz racje, nie powinienem byl uzywac slowa "server" piszac o Libnodave - zrobilem tu po prostu skrot myslowy, co nie zmienia faktu przydatnosci OPC-Servera dla tego projektu. Nie zmienia to tez faktu, ze Libnodave jest wlasnie takim gotowym konkretnym rozwiazaniem dla komunikacji z Siemensem - tego tez nie napisalem, nieprawdaz?
Co do sprawy szybkosci, to jest dla mnie oczywiste, ze nie moze to byc zadnym KO-kryterium skoro chodzi o prace dyplomowa, nieprawdaz? A o tym wlasnie tu mowimy - stad te ograniczenia techniczne i male wymagania w moich zalozeniach.
Kilka linkow tak na szybko (po angielsku, ale pewnie sa i po polsku) :
http://libnodave.sourceforge.net/
http://freshmeat.net/projects/libnodave/
http://linux.softpedia.com/get/Programming/Libraries/Libnodave-22803.shtml
http://nixbit.com/cat/programming/libraries/libnodave/
Co do reszty twojego wpisu, to wybacz, jest ponizej poziomu na ktorym jestem gotowy prowadzic dyskusje. Moze jest to twoj normalny poziom, dla mnie jest twoja wypowiedz troche niedorosla i swiadczace o kompleksach. Ja starale sie zaproponowac rozwiazanie i to tylko jako pomysl, a nie rozwiazanie. Co twoj post wniosl konstruktywnego do tematu poza tym ze "nie ma sensu" ?
No coz, zyjemy w demokracji i kazdy ma prawo kompromitowac sie tak dobrze jak potrafi :-)
Janusz
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Mar 2010 23:10 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
macbe Poziom 14

|
08 Mar 2010 09:50 Re: PLC Analizator na OPC Server |
|
|
|
Zdecyduj się o czym w końcu piszesz: czy o projekcie na pracę dyplomową, czy o projekcie na pracę dyplomową, który będzie się po obronie nadawał do sprzedaży.
Jeśli tylko to pierwsze, to właśnie podałem przepis na "ugotowanie", wybacz, że w taki nieco żartobliwy sposób i bez szczegółów, skoro się nie spodobał, to widocznie nasze poczucia humoru nieco się różnią. Jeśli to drugie, to ja jestem całkowicie przeciw takim rozważaniom. Pomijam już fakt, że praca dyplomowa staje się niejako własnością uczelni. W przypadku programu jest to łatwe do obejścia (drobne zmiany kosmetyczne, w tym nazwa i już mamy nowy program).
Niestety z obserwacji poczynań "programistów" PHP, "programistów" Flash, "programistów" Delphi i C++ Buildera jestem gotów poprzeć zapędy niektórych do wprowadzenia uprawnień na programistę, dlatego zupełnie nie podoba mi się Twoje podejście do sprawy produkowania komercyjnego oprogramowania przez pierwszego z brzegu studenta, czy absolwenta technikum. Do eksperymentów zachęcaj, ale jeśli chodzi o sprzedaż, to nie rozbudzaj nadziei, tylko raczej skłaniaj do DUŻEJ dawki pokory w ocenie własnego oprogramowania. Niestety tego od jakiegoś czasu brakuje i na rynek trafia wszystko, co tylko uda się komuś wyklepać. I to jest właśnie kompromitacja.
Wracając do konkretów: jeśli nie przyjmiesz założeń "szybkościowych", to będziesz miał "dziury" już na etapie projektu. Należałoby wstępnie założyć, czy program ma być w stanie zarejestrować np. wszystkie zmiany określonych wyjść wykonywane przez sterownik (nawet te co 5, czy 10 ms, a nie co 2s) i zastanawiać się, czy budować program tylko "obserwujący" zewnętrznie, czy raczej współpracujący z jakąś procedurą w sterowniku, czy może jakimś sprzętem. Jak zapewne wiesz, do pracy dyplomowej trzeba przyjąć jakieś założenia, a Ty jak na razie zaproponowałeś, żeby program zbierał "jakieś" dane ze sterownika i nie ważne, czy odbywałoby się to 5 razy na minutę, czy 100 razy na sekundę. Jeżeli tak określa się wymagania w podobnych projektach prac dyplomowych w Niemczech, to gdzie ten wysoki poziom? Znowu jakaś kompromitacja?
I na koniec: skoro uważałeś, że kompromitacją dla studenta jest robienie dyplomu na sterownikach słabszych niż coś na poziomie S7-300, to dlaczego teraz kompromitacją nie będzie robienie tak prostego projektu? Zgodnie z moim przepisem można to zrobić w parę godzin metodą "kliknij, kliknij, kliknij, wpisz trochę tekstu". Gdzie konsekwencja?
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
janusz2110 Poziom 7

|
08 Mar 2010 12:10 Re: PLC Analizator na OPC Server |
|
|
|
@macbe
Poswiece czas mojej przerwy obiadowej aby ci odpisac :-)
Widzisz, uzywajac rzeczowych argumentow mozemy spokojnie podyskutowac wszystkie za i przeciw.
Na poczatku, jeszcze raz moja prosba (do wszystkich) : prosze najpierw czytac, potem przemyslec co sie przeczytalo i dopiero napisac! Starac sie zrozumiec o co chodzi! Przy takim zalozeniu unikniemy pyskowek i straty czasu.
Napisalem w piewszym poscie (cytuje) "przedstawilem taki program z mozliwoscia wykorzystania go jako prace dyplomowa lub we wlasnym domu (dla fanow PCL)" (koniec cytatu). Dlaczego nie wersja komercyjna? Otoz po wszystkich argumentach (nie tylko twoich) uznalem po prostu, ze jak widac, a wy wiecie to widocznie lepiej, poziom nauczania na polskich uczelniach (wynikajacy rowniez z braku odpowiednich srodkow finansowych) nie pozwala na stworzenie takiego projektu na poziomie komercyjnym. Nie napisalem tego, aby nikt sie nie poczul
urazony i aby nie rozpoczela sie dyskusja typu: "znowu jakis zarozumialy niemiaszek bedzie nas czegos uczyl" - czy to nie ty wlasnie pisales o takim jednym co to z Niemiec wrocil? :-) Mam nadzieje, ze zrozumiesz moje intencje :-)
Co do twojego poczucia humoru, to sie nie bede wypowiadal - dla mnie proby osmieszania jakichkolwiek pomyslow i idei sa po prostu swiadectwem braku rzeczowych argumentow i proba manipulacji "przeciwnika" - bardzo zreszta typowymi dla kobiet. Nie powazam mezczyzn uciekajacych sie do takiej broni.
Sprawa podejscia do programowania, wprowadzenia "upwawnien na programiste" itp. Sczerze mowiac to jak cos takiego czytam to mi sie noz w kieszeni otwiera. Nienawidzilem poprzedniego systemu w Polsce glownie za to, ze zawsze ktos "wyzszy" usilowal mi udowodnic, ze on wie lepiej co uczyni mnie szczesliwym :-) Ja zyje w systemie spolecznym, nie skazonym pomyslami wywodzacymi sie z komunizmu. Jestem inzynierem wiec moge wszystko projektowac i
programowac bez jakichkolwiek extra uprawnien i upowaznien, Jak zrobie cos zle - poniose konsekwencje, finansowe i prawne. Punkt.
Wcale nie uwazam, ze programista potrzebuje pokory - wrecz przeciwnie, ja uwazam, ze programista (i nie tylko) potrzebuje odwagi, otwartosci na swiat i gotowosci do podejmowania ryzyka. Rynek wszystko sprawdzi, smieci szybko laduja tam gszie ich miejsce - na wysypisku :-).
Jak widac, mamy ZUPELNIE diametralnie rozne podejscie do zycia.
Ty uwazasz, ze szklanka jest od polowy pusta, ja, ze do polowy pelna :-)
Prywatnie mowic, ja zegluje po morzach i oceanach nie majac ZADNYCH uprawnien i dyplomow - w Polsce musialem na to poswiecic miesiace i lata mojego zycia, aby ktos mi przybil jakas pieczatke na jakims swistku papieru stwierdzajacym ze jestem sternikiem morskim. Podobnie bylo z wszyskimi inymi uprawnieniemi BHP, budowlanymi i projektowymi? Po co to mi bylo? Stracilem talko wartosciowy czas mojego zycia, pieniadze i dalem kilku nieudolnym idiotom, niezdolnym do jakiejkolwiek wartosciowej pracy okazje popisania sie swoja waznoscia wynikajaca z ustawienia sie w systemie.
Wracajac do konkretow: ja swiadomie nie podawalem w zalozeniach wyjsciowych zadnych wymagan komunikacyjnych. Wiadomo, ze im czesciej pobieramy dane, tym wieksze moze byc obciazenie PLC, powiekszenie cyklu pracy itp. itd. Oczywiscie zalezy to w duzym stopniu od sposobu dostepu: inaczej bedzie to wygladalo na Busie z predkoscia przesylu danych 187 kb/s, a inaczej na TCP/IP. Sprecyzowanie (ich podwyzszenie lub obnizenie) zostawilem swiadomie kazdemu zainteresowanemu do dyspozycji. Podobnie moge odpowiedziec na twoje (zlosliwe znowu) uwagi jak (cytuje) :"Jeżeli tak określa się wymagania w podobnych projektach prac dyplomowych w Niemczech, to gdzie ten wysoki
poziom? Znowu jakaś kompromitacja?" (koniec cytatu). Dlaczego nie mozna w konkretnym przypadku sprecyzowac i podwyzszyc wymagan wyjsciowych dla dyplomanta? Co stoi temu na przeszkodzie? Jezeli chodzi o twoje uwagi nt. poziomu tutejszych prac dyplomowych to moge ci tylko poradzic (niestety wymagana jest znajomosc niemieckiego) zajrzenie na strony internetowe
niemieckich politechnik. Tam z reguly sa podawane tematy prac dyplomowych. Zapewniam cie, ze naprawde mozesz wpasc w kompleksy przy twoim sposobie patrzenia na swiat. Warte sprobowania :-)
Osobiscie nie uwazam, ze taki projekt jako prace dyplomowa na politechnice mozna zrobic (jak to piszesz) :"w parę godzin metodą "kliknij, kliknij, kliknij, wpisz trochę tekstu"". Kazdy szanujacy sie promotor juz o to zadba, precyzujac zalozenia wyjsciowe, zapewniam cie :-)
Natomiast jezeli kolega Jan Kowalski zrobi sobie taki program na prywatny uzytek do domu i nauki czegos nowego, to dlaczego by nie? Przeciez wszyscy chcemy sie uczyc nowych rzeczy i technik, nieprawdaz?
I o to mi wlasnie chodzilo :-)
Pozdrawiam
Janusz
|
|
| Back to top |
|
 |
macbe Poziom 14

|
08 Mar 2010 13:00 Re: PLC Analizator na OPC Server |
|
|
|
Mogę jedynie życzyć wesołego dnia kobiet, a reszta bez komentarza, bo wyraźnie się nie rozumiemy panie żeglarzu :-)
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Mar 2010 13:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
szeryf_wojciech Poziom 10

|
12 Mar 2010 05:00 Re: PLC Analizator na OPC Server |
|
|
|
Podoba mi się temat. Takie ramy są wystarczające, ponieważ program musi być na tyle elastyczny, żeby współpracował z różnymi rodzajami sprzętu. Inne możliwości ma CLX a inne PLC5.
Temat bardzo ciekawy i jeśli ktoś podejmie się zadania, chętnie w ramach swojej wiedzy pomogę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Rariusz Poziom 13

|
12 Mar 2010 22:48 Re: PLC Analizator na OPC Server |
|
|
|
Witam