FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Budowa generatora figur Lissajous

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Optoelectronics Visual Effects -> Budowa generatora figur Lissajous
Author
Poziom 15
Poziom 15

Post#1 Post from the author of the topic 07 Mar 2010 22:40   

Budowa generatora figur Lissajous

Witam,
Pomysł jest taki żeby odchylać promień lasera tak żeby uzyskać figury Lissajous.
Największym wyzwaniem będzie myślę odchylanie promienia lasera i o to chciałem zapytać.

Myślałem o wykorzystaniu (2x) mechanizmu z czytnika kodu kreskowego (barcode scanner). Jednak nie bardzo wiem co i jak w tym odchyla promień lasera. Czy jest to drgające lustro? czy może jakiś wirujący pryzmat? a może diody zapalane jedna po drugiej? W sklepie w takim skanerze widziałem że wewnątrz obraca się jakiś lusterko, ale musiałbym wiedzieć dokładnie jak to działa żeby próbować.
Inna opcja to głośnik i lusterko, jeszcze inna najgorsza głównie z powodu braku liniowości (z tego co wyczytałem) to głowice hdd.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 07 Mar 2010 22:40   

Back to top

kpp_jacek
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 07 Mar 2010 22:57   

Re: Budowa generatora figur Lissajous

Tworzenie figur Lissajous polega na tym, że częstotliwość wiązki odchylającej "Y" jest "krotnością" wiązki odchylającej "X". Bardzo prosto (przy pomocy oscyloskopu i generatora wzorcowego) oblicza się częstotliwość. Stąd prosta droga do tworzenia przy pomocy wiązki laserowego światła figur na ścianie :-). Dwa płaskie zwierciadła odchylane częstotliwościami z "niskiego" pasma akustycznego. Rozwiązania mechaniczne to już pole do popisu dla wyobraźni.
Back to top

Uco
Poziom 15
Poziom 15

Post#3 Post from the author of the topic 07 Mar 2010 23:30   

wiem co to są figury Lissajous. chodzi mi właśnie o najlepsze (nie napisałem dokładnie -najtrwalsze) rozwiązania mechaniczne, a w szczególności czy da się to oprzeć na mechanice czytników kodów kreskowych.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 07 Mar 2010 23:30   

Back to top

kpp_jacek
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 09 Mar 2010 16:18   

zobacz np. tutaj :-) http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1392190&highlight=projektor+laserowy&sid=
albo http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=754037&highlight=projektor+laserowy&sid=
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1098415&highlight=projektor+laserowy&sid=

W czytnikach odchylanie wiązki też oparte jest (może nie we wszystkich) na wirujących lub odchylanych lustrach.
Back to top

c4r0
Poziom 23
Poziom 23

Post#5 09 Mar 2010 22:41   

Chyba coś takiego o czym piszesz zrobiłem dawno temu :) Tutaj filmik:

Link

Mechanika z czytników kodów kreskowych się nie nada, bo tam są wirujące zwierciadła które robią efekt przemiatania wiązką lasera (tak jak przemiatanie wiązką elektronów w kineskopie w TV). Do tych figur potrzebujesz odchylania przebiegiem harmonicznym, więc nie da rady.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Mar 2010 22:41   

Back to top

bartsam
Poziom 11
Poziom 11

Post#6 11 Mar 2010 21:12   

Uco,
jeśli masz głowice od HDD najlepiej identyczne, to warto popróbować.
Ja od paru dni właśnie "katuję" takie rozwiązanie i szczerze - myślałem,
że będzie o wiele gorzej.
Też zamierzam skonstruować generator, chyba na atmega,
i prostokąta i sinusa regulowanego ~ 100...1000Hz.
W dwu kanałach i z regulowanym przesunięciem (opóźnieniem jednego względem drugiego).
A dopiero potem popelscan driver na DAC.
Back to top

Ulan83
Poziom 11
Poziom 11

Post#7 13 Mar 2010 17:52   

po co coś robić na głowicach hddto jest w ogóle dla mnie bez sensu prościej na zwykłym silniczku dc i efekt taki sam będzie a jeszcze lepiej na galvie a pozycjonowaniem magnetycznym co do popelscana to on ma opcje tworzenia takih figur więc jśli masz robic najpierw generator a potem popelscana to rób go od razu chyba ze chcesz innym sposobem jest sygnał z karty dźwiękowej jest mnustwo generatorów tego typu i co do częstotliwości to 1kHz to to już na dobrych firmowych galwach dasz rade wyswietlić:P
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Optoelectronics Visual Effects -> Budowa generatora figur Lissajous
Page 1 of 1
Similar topics
Budowa generatora kwadraturowego -na wyjśćiu sygnał sinus i (8)
Zasilanie z ATX. Budowa Generatora Marxa. (5)
Budowa generatora wysokiego napięcia (4)
Przesuniecie fazowe za pomoca figur Lissajous - HELP (1)
Odnośnie figur Lissajous, kąty przesunięcia. (4)
Wizualizacja figur LISSAJOUS pod Winampem (7)
Budowa Generatora Wysokiego Napięcia 200kV- ważne pytanie (3)
Przesunięcie fazowe z Lissajous (2)
Ćwiczenia-krzywe Lissajous (2)
Figury Lissajous + PSpice. (6)

Page generation time: 0.078 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed