FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Utlenianie się lasera w SONY RDR-HX650

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DVD/VCR/Cameras Service -> Beginners DVD / VCR -> Utlenianie się lasera w SONY RDR-HX650
Author
Poziom 6
Poziom 6

Post#1 Post from the author of the topic 08 Mar 2010 13:05   

Utlenianie się lasera w SONY RDR-HX650

Witam i z góry przepraszam jak zły dział
Mam problem z tą nagrywarką ma 1,5 roku ponieważ pomimo opcji kopiuj dvd na hdd nie można tego zrobić.Dodatkowo przestaje czytać płyty i po kontakcie z serwisem Sony usłyszałem że laser się utlenia.Czy to jest możliwe czy tylko zbywają klienta?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 08 Mar 2010 13:05   

Back to top

jur1
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 08 Mar 2010 14:29   

Re: Utlenianie się lasera w SONY RDR-HX650

Owszem ale zapomnieli dodać , że wpływ mają też czynniki takie jak:
prąd płynący przez laser, temperatura lasera, moc lasera, z czego zrobiony laser ( AlGaAs/GaAs) oraz to w jakich warunkach pracuje : wilgotność, zapylenie ( + dym tytoniowy ), płyty ( ich stan fizyczny ) oraz producent lasera.
Back to top

ziomus90210
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 08 Mar 2010 14:59   

Bez względu na wyżej wymienione parametry sprzęt w okresie gwarancji powinien działać a laser (czytnik optyczny) nie jest zaliczany jako materiał eksploatacyjny który podlega naturalnemu zużyciu (np.toner) więc jeśli masz dowód zakupu to serwis nie może odmówić Ci naprawy takiego sprzętu.
A 1,5roku to dosyć krótki okres działania.
Back to top

Grika
Poziom 6
Poziom 6

Post#4 Post from the author of the topic 08 Mar 2010 15:57   

Dzięki.Znowu czegoś sie dowiedziałem a ile może nowy laser kosztować do tego modelu?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 08 Mar 2010 15:57   

Back to top

Sting
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 14 Mar 2010 01:25   

Natrafiłem na ten post przypadkowo i zainteresowało mnie stwierdzenie, że "laser się utlenia" stwierdzone przez jakiś serwis firmowy.
Czy mógłbym poprosić o przybliżenie kto to powiedział?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Mar 2010 01:25   

Back to top

Grika
Poziom 6
Poziom 6

Post#6 Post from the author of the topic 14 Mar 2010 09:28   

Po prostu mija 1,5 roku jak mam tą nagrywarkę i nie mogę przegrywać z płyty dvd na dysk nagrywarki,ponato przestaje czytać płyty DVD+r oraz DL zadzwoniłem do sony tam przekierowali mnie do pomocy technicznej i usłyszałem że to normalne bo laser się utlenia.Dziwne bo mam starszy inny odtwarzacz dvd Korr i pomimo trzech lat "bierze" wszystko bez wyjątku.Dostałem nauczkę żeby na przyszłość nie kupować szajsu SONY!

Dodano po 28 [minuty]:

Sprzęt zawsze ma prawo się zepsuć ale serwis jest po to aby sobie z tym poradził i usunął usterkę tym bardziej za taką kasę

Dodano po 1 [minuty]:

Aha i nawiązując do pierwszej odpowedzi sprzęt jest w warunkach domowych,nigdzie nie noszony, nikt z domowników nie pali.
Back to top

Sting
Poziom 20
Poziom 20

Post#7 21 Mar 2010 00:56   

Czyli Twoja gwarancja na sprzęt się "utleniła" i stąd odsłali Cię gdziekolwiek. Czy tak?
Back to top

Grika
Poziom 6
Poziom 6

Post#8 Post from the author of the topic 21 Mar 2010 08:42   

Moja gwarancja się nie utleniła ale była wystawiona "tylko"na rok(12 miesięcy) podczas gdy inni dają 2letnią gwarancję.Całe szczęście że wiem i istnieniu ustawy z lipca 2002 roku i odpowiedzialności sprzedawcy przez 2 lata za niezgodność towaru z umową(na podstawie której złożyłem reklamację w sklepie)

Dodano po 4 [minuty]:

Aha a żeby było ciekawiej dzień po złożeniu reklamacji zadzwonił pracownik sklepu że gwaarancja się już skończyła i mogą ją przesłać do serwisu ale odpłatnie, na co ja mu powiedziałem aby dokładnie przeczytał złożone pismo reklamacyjne w którym napisałem że domagam się naprawy lub wymiany sprzetu na nowy na podstawie ustawy z tytułu niezgodności towaru z umową a nie gwarancji producenta..Ależ sprzedawca był zdziwiony ż coś takiego istnieje......
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DVD/VCR/Cameras Service -> Beginners DVD / VCR -> Utlenianie się lasera w SONY RDR-HX650
Page 1 of 1
Similar topics
Sony CDP-EX77, mimo wymiany lasera pojawiają się trzaski. (2)
wymiana lasera w Sony CDX-F5550 / ślizgająca się płyta (13)
DVD Sony RDR-HX650 nie odbiera poleceń z pilota (5)
Nagrywarka Sony RDR-HX650 - małe napisy (2)
Nagrywarka Sony RDR-HX650 HD 160GB - wada? (2)
Sony RDR-HX650 napisy do DIVX (1)
Boombox sony cdf s37l nie czyta płyt. Soczewka lasera podnosi się i opada. (3)
Nagrywarka SONY RDR-HX725 (1)
Sony RDR-GX120 trylocked (2)
DVD Recorder SONY RDR-GX7 (2)

Page generation time: 0.12 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed