| Author |
Grika Poziom 6

|
08 Mar 2010 13:05 Utlenianie się lasera w SONY RDR-HX650 |
|
|
|
Witam i z góry przepraszam jak zły dział
Mam problem z tą nagrywarką ma 1,5 roku ponieważ pomimo opcji kopiuj dvd na hdd nie można tego zrobić.Dodatkowo przestaje czytać płyty i po kontakcie z serwisem Sony usłyszałem że laser się utlenia.Czy to jest możliwe czy tylko zbywają klienta?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Mar 2010 13:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jur1 Poziom 21

|
08 Mar 2010 14:29 Re: Utlenianie się lasera w SONY RDR-HX650 |
|
|
|
Owszem ale zapomnieli dodać , że wpływ mają też czynniki takie jak:
prąd płynący przez laser, temperatura lasera, moc lasera, z czego zrobiony laser ( AlGaAs/GaAs) oraz to w jakich warunkach pracuje : wilgotność, zapylenie ( + dym tytoniowy ), płyty ( ich stan fizyczny ) oraz producent lasera.
|
|
| Back to top |
|
 |
ziomus90210 Poziom 20

|
08 Mar 2010 14:59 Re: Utlenianie się lasera w SONY RDR-HX650 |
|
|
|
Bez względu na wyżej wymienione parametry sprzęt w okresie gwarancji powinien działać a laser (czytnik optyczny) nie jest zaliczany jako materiał eksploatacyjny który podlega naturalnemu zużyciu (np.toner) więc jeśli masz dowód zakupu to serwis nie może odmówić Ci naprawy takiego sprzętu.
A 1,5roku to dosyć krótki okres działania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Grika Poziom 6

|
08 Mar 2010 15:57 Re: Utlenianie się lasera w SONY RDR-HX650 |
|
|
|
Dzięki.Znowu czegoś sie dowiedziałem a ile może nowy laser kosztować do tego modelu?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Mar 2010 15:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Sting Poziom 20

|
14 Mar 2010 01:25 Re: Utlenianie się lasera w SONY RDR-HX650 |
|
|
|
Natrafiłem na ten post przypadkowo i zainteresowało mnie stwierdzenie, że "laser się utlenia" stwierdzone przez jakiś serwis firmowy.
Czy mógłbym poprosić o przybliżenie kto to powiedział?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Mar 2010 01:25 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Grika Poziom 6

|
14 Mar 2010 09:28 Re: Utlenianie się lasera w SONY RDR-HX650 |
|
|
|
Po prostu mija 1,5 roku jak mam tą nagrywarkę i nie mogę przegrywać z płyty dvd na dysk nagrywarki,ponato przestaje czytać płyty DVD+r oraz DL zadzwoniłem do sony tam przekierowali mnie do pomocy technicznej i usłyszałem że to normalne bo laser się utlenia.Dziwne bo mam starszy inny odtwarzacz dvd Korr i pomimo trzech lat "bierze" wszystko bez wyjątku.Dostałem nauczkę żeby na przyszłość nie kupować szajsu SONY!
Dodano po 28 [minuty]:
Sprzęt zawsze ma prawo się zepsuć ale serwis jest po to aby sobie z tym poradził i usunął usterkę tym bardziej za taką kasę
Dodano po 1 [minuty]:
Aha i nawiązując do pierwszej odpowedzi sprzęt jest w warunkach domowych,nigdzie nie noszony, nikt z domowników nie pali.
|
|
| Back to top |
|
 |
Sting Poziom 20

|
21 Mar 2010 00:56 Re: Utlenianie się lasera w SONY RDR-HX650 |
|
|
|
Czyli Twoja gwarancja na sprzęt się "utleniła" i stąd odsłali Cię gdziekolwiek. Czy tak?
|
|
| Back to top |
|
 |
Grika Poziom 6

|
21 Mar 2010 08:42 Re: Utlenianie się lasera w SONY RDR-HX650 |
|
|
|
Moja gwarancja się nie utleniła ale była wystawiona "tylko"na rok(12 miesięcy) podczas gdy inni dają 2letnią gwarancję.Całe szczęście że wiem i istnieniu ustawy z lipca 2002 roku i odpowiedzialności sprzedawcy przez 2 lata za niezgodność towaru z umową(na podstawie której złożyłem reklamację w sklepie)
Dodano po 4 [minuty]:
Aha a żeby było ciekawiej dzień po złożeniu reklamacji zadzwonił pracownik sklepu że gwaarancja się już skończyła i mogą ją przesłać do serwisu ale odpłatnie, na co ja mu powiedziałem aby dokładnie przeczytał złożone pismo reklamacyjne w którym napisałem że domagam się naprawy lub wymiany sprzetu na nowy na podstawie ustawy z tytułu niezgodności towaru z umową a nie gwarancji producenta..Ależ sprzedawca był zdziwiony ż coś takiego istnieje......
|
|
| Back to top |
|
 |