| Author |
robertcb Poziom 15

|
09 Mar 2010 08:23 Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
Witam. Zastanawiam się nad wyborem małej i lekkiej lutownicy do prac w terenie. Chodzi mi o sporą pojemność zbiornika gazu czas działania bez ładowania jak i odpowiednią temperaturę grota. Cena do 150 zł Upatrzyłem Dremel versatip i Fern a może coś innego polecaćie?
|
|
| Back to top |
|
 |
zdzisiek1979 Poziom 20

|
09 Mar 2010 15:49 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
Mam tego Dremelka. Jeśli chodzi o mnie to mam problem z grotem zanieczyszcza się szybko i ma w końcówce grota otwór wylotowy spalin z palnika i to może też przeszkadzać. Używam głównie do koszulek termokurczliwych by je obkurczać (zamiast opalarki elektrycznej). Ale jak na te pieniądze to w teren można ją zabierać . Jak jest zimna to odpala za drugim zamachem a jak już rozgrzana to za pierwszym. Jak dla mnie ma dobrą regulacje płomienia.Pojemność ? no to jak kto używa,mi wystarcza. Jako zestaw to nawet nawet jest przyzwoity. Jedyny mankament to ten grot do lutowania. :|
|
|
| Back to top |
|
 |
robertcb Poziom 15

|
09 Mar 2010 16:20 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
A mógłbyś dać zdjęcie tego grota?
|
|
| Back to top |
|
 |
zdzisiek1979 Poziom 20

|
09 Mar 2010 16:39 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
Dodano po 49 [sekundy]:
Jakość kiepska bo tel robione.
|
|
| Back to top |
|
 |
robertcb Poziom 15

|
09 Mar 2010 17:06 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
Dzięki.
Chodziło mi o dziurke w grocie, napisałeś ze na końcu grota, więc myślałem ze na czubku tak jak w odsysaczu, ale widze ze jest z boku, wiec ok:)
A jak z nagrzewaniem? ile czasu trwa?
O niektórych lutownicach gazowych pisano że słabo grzeją, i tak słabo że nawet cyna nie chce sie topić.
Da się ustawić ok 380°C? jakiemu odpowiada to ustawieniu (bliżej minimalnego, maksymalnego)?
Jaka jest pojemność zbiorniczka na gaz, i na jak długo starczy, jeśli na pełnym naladowaniu włącze, i bede cos lutował?
Jak wygląda napełnianie, trzeba kupować jakies specjalne pojemniki z gazem, czy da sie takimi zwykłymi z kiosku?
http://www.zapalki-szewczyk.com/zdjecia/17.jpg
I jak z dostepnością i ceną zapasowych grotów, wrazie gdyby się zużył i nie chciał sie pobielić?
Czytałem też o awaryjności zapalacza piezo w tym Dremelu, nie wiem czy to prawda, ale w razie nagłej awarii w terenie da sie odpalic np zapałką?
|
|
| Back to top |
|
 |
zdzisiek1979 Poziom 20

|
09 Mar 2010 17:50 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
Oj jaka temperatura nie powiem bo nie mam jak zmierzyć ale podam parametry z instrukcji:
Pojemność zbiornika 17ml / 9gram
Czas pracy przy najwyższym ustawieniu 45min a przy najniższym 90min
Czas grzania grotu 25sekund
Czas stygnięcia końcówki 17min
Temperatura:
1200 *C otwarty płomień
680 *C gorące powietrze
550 *C końcówka
Masa pustego narzędzia 135gram
Teraz powiem ci jak ja to doświadczyłem:
Nagrzewa się szybko i jeśli chodzi o lutowanie na płytce to ok da się tyle że trzeba uważać na ten otworek na spaliny. Jak włączam do lutowania to ustawiam na maxa i jak się nagrzeje to zmniejszam płomień i lutuje.
Gorące powietrze do koszulek to zakładam dysze do powietrza i na maxa płomień.
Co prawda nie jest to opalarka elektryczna ale jak trzeba to cienką koszulkę na kabelku się zrobi.
Jeśli chodzi o czas pracy to nie mierzyłem zegarkiem czasów ale spoko co trzeba to się zrobi ( z dobre 15 min ) tyle że jak mam chwile to zaraz dotankowywuje używam gaz Ronsson im lepszy tym lepiej.
Dodano po 5 [minuty]:
Napełnia się zwykłym gazem z kiosku ,ale ja stosuje ciut lepszy tego ronssona cena chyba z 8 zł.
Dodano po 6 [minuty]:
Jeśli chodzi o zapasowe groty to nie wiem, sam się martwię tym.
Warto było by mieć z jeden w zapasie ale jak co to można się spytać u dystrybutora czy można dokupić.
Nie wiem jak z zapalnikiem ale zapałkami nie da się odpalić bo ma palnik ceramiczny i w dyszy katalizator to moim zdaniem odpada taka metoda.
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

Joined: 13 Sep 2002 Posts: 20223 Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
|
09 Mar 2010 18:20 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
Zacznijmy od tego, że tam nie ma "otwartego" płomienia, jest ceramiczny element grzejny.
Ja mam lutownicę gazową Bernz'o'Matic, podobną do tego Dremela, drobne przewody lutuje się tym dobrze, ale jak potrzebowałem zlutować grubsze przewody w samochodzie (od zasilania świateł mijania) to już nie dawało rady. Rozgrzewa się dość szybko, ale grot jest mało masywny i bardzo szybko oddaje ciepło - kończymy z lutownicą przylutowaną do przewodu...
|
|
| Back to top |
|
 |
robertcb Poziom 15

|
09 Mar 2010 18:48 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
I nie da rady przylutować grubszych przewodów, nawet jak się ustawi maksymalny płomień (zwiększy się moc w trakcie grzania tych przewodów)?
Jakiej to mocy odpowiada, w porównaniu ze zwykłą lutownicą elektryczną typu "kolba"?
|
|
| Back to top |
|
 |
tzok Poziom 26

Joined: 13 Sep 2002 Posts: 20223 Location: Bielsko-Biała / Sosnowiec
|
09 Mar 2010 18:59 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
Nie da rady, tylko po wierzchu się "poklei". Moc jakieś ~20W.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Mar 2010 18:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zdzisiek1979 Poziom 20

|
09 Mar 2010 19:34 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
Jak muszę to dwa druty miedziane 2.5mm2 skręcone ze sobą to da się zlutować choć to troszkę irytuje. Jak dla mnie to najlepiej 1mm2 góra czasem 1.5mm2.
Dodano po 9 [minuty]:
Dodam tylko że taka lutownica to jak dla mnie to tylko zabezpieczenie w kuferku ,że jak co to zaraz mogę zlutować i mam spokój. Nie nadaje się do seryjnego lutowania jako lutownica główna na zastępstwie elektrycznej. A drugie zastosowanie to mam do koszulek termokurczliwych.
|
|
| Back to top |
|
 |
krzycho123 Poziom 22

|
10 Mar 2010 19:57 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
zdzisiek1979 , z grotami do dremela nie ma problemu . Ostatnio szukając w sklepie głowicy zaciskowej do szlifierki widziałem na stojaku dremela groty - pakowane po 2szt ,cena coś koło 40zł . Także są :)
Ja osobiście używam od niedawna palniczka/lutownicy Aries . Modelu nie pamiętam ale taki jak na foto :
Zapalrka piezzo , wskaźnik gazu , groty można różne dokupić . Jest chyba z 10 rodzajów . Po odkręceniu grota można używać jako hot-aira bo ma sprytny katalizator . Jestem w pełni zadowolony z niej .
|
|
| Back to top |
|
 |
zdzisiek1979 Poziom 20

|
10 Mar 2010 20:21 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
Drogi kolego Krzycho123 dzięki za info przyda się na przyszłość.
:scatter:
|
|
| Back to top |
|
 |
robertcb Poziom 15

|
10 Mar 2010 21:08 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
Znalazłem te groty, są na allegro.
Ciekawi mnie porównanie tego ariesa i dremela.
aries o połowe tańszy (jest ten model w sklepie AVT)
ale ciekawe jak w porównaniu z jakością, trwałością i funkcjonalnością obu.
|
|
| Back to top |
|
 |
robertcb Poziom 15

|
16 Mar 2010 16:42 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
| zdzisiek1979 wrote: |
Napełnia się zwykłym gazem z kiosku ,ale ja stosuje ciut lepszy tego ronssona cena chyba z 8 zł.
|
a stosujesz którąś z nasadek (końcówek) do napełniania, czy tylko to co jest na stałe w pojemniku z gazem?
skąd mam wiedzieć kiedy jest pełny? odwracam dnem do góry i napełniam póki nie zacznie ciec gaz? nie zrozumiałem dobrze opisu w instrukcji.
|
|
| Back to top |
|
 |
zdzisiek1979 Poziom 20

|
16 Mar 2010 17:02 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
Cześć. Zdecydowałeś się?
Nie używam żadnych końcówek ta która jest na zbiorniku mi pasuje. A kiedy wiem że jest pełny? Oj to jak zaczyna wyciekać gaz na łączu zaworów jak zacznie psikać na boki to już styknie. Chyba że robię coś źle. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Mar 2010 17:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
robertcb Poziom 15

|
16 Mar 2010 17:15 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
Tak, zdecydowałem się, zamówiłem, i właśnie go mam.
i teraz testuję go w praktyce;)
|
|
| Back to top |
|
 |
zdzisiek1979 Poziom 20

|
16 Mar 2010 17:22 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
To jednak dremelek? Za ile kupiłeś i gdzie tak pytam z ciekawości.
|
|
| Back to top |
|
 |
robertcb Poziom 15

|
16 Mar 2010 19:12 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
| zdzisiek1979 wrote: |
| To jednak dremelek? Za ile kupiłeś i gdzie tak pytam z ciekawości. |
tak,
Dremel VersaTip - 150 zł
zapasowe groty - 35 zł
w Warszawie w sklepie "tado" - zamówili, bo nie mieli na stanie.
co do prób, to dobrze lutuje, podobnie jak elektryczna, tylko w nowych trzeba przestawić regulator tą śrubką po zdjęciu kapturka, troche w strone minimum, wtedy mozna ustawić minimalny płomień.
ten otwór w grocie to własciwie nie będzie przeszkadzał, o ile sie bedzie o nim pamiętać, w końcu to lutownica nie do codziennej pracy, a okazyjnie, głównie w teren.
|
|
| Back to top |
|
 |
zdzisiek1979 Poziom 20

|
16 Mar 2010 19:25 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
O a ja kupowałem w sklepie internetowym i z przesyłką mnie kosztował ok.160zł fajnie ze masz grociki zapasowe.
I jak nadaje się do twoich potrzeb? A co tam majstrujesz ją w terenie? wiesz jestem bardzo ciekawski. :D
Dodano po 4 [minuty]:
No ta z tym przestawieniem regulatora już gdzieś jakiś kolega pisał też był temat o lutownicy gazowej a nawet miał coś próbować stworzyć na tokarce z miedzi jako zapasowy grocik jak pamiętam.:D
|
|
| Back to top |
|
 |
robertcb Poziom 15

|
16 Mar 2010 19:30 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
Czasem jak mam zlecenie to montuję w samochodach CB,
czasem trzeba stałe zasilanie wlutować, bo klient nie chce wtyku do zapalniczki,
tylko kable pod jakiś bezpiecznik i ładnie ukryte.
Czasem kabel trzeba antenowy poprowadzic ,
gdzies gdzie koncowka nie przechodzi
i wtedy ponownie przylutować jej gorącą żyłe.
No a pozatym jezdze na wyprawy rowerowe,
a w to lato biore panel słoneczny, + ładowarki do gpsa,telefonu,aparatu;
- jakis kabelek, wtyczka sie nadłamie/urwie - lutownica jest lekka,
a będzie jak znalazł do takich prowizorycznych napraw w terenie.
co do ronsona to widze ze jest tez w 90ml opakowaniach,
moze gdzies w Wawie znajdę.
|
|
| Back to top |
|
 |
zdzisiek1979 Poziom 20

|
16 Mar 2010 19:37 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
To jak znalazł ,myślałem że jakieś grube kable z 2.5mm2. :D
Dodano po 3 [minuty]:
Oj nie widziałem takich małych gazów chyba że te tanie w plastykowej butli ale nie ufam im. Osobiście mam butle 300ml+50ml gratisu. :D
|
|
| Back to top |
|
 |
robertcb Poziom 15

|
16 Mar 2010 19:41 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
Nie, to oryginalny ronson w metalowych opakowaniach, taki sam jak 300ml tylko mniejszy.
na allegro jest, ale koszty wysyłki kilkukrotnie przekraczają wartość towaru, więc popytam w sklepach, kioskach, ciekawe czy też jest.
|
|
| Back to top |
|
 |
zdzisiek1979 Poziom 20

|
16 Mar 2010 19:49 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
Najszybciej to może jak są w centrach handlowych kioski prasowe z papierosami to mają tam bajery dla palaczy oprócz papierosów to i cygara a jak cygara to i zapalniczki a jak i je to i może większy wybór gazów.:D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Mar 2010 19:49 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
robertcb Poziom 15

|
17 Mar 2010 16:25 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
Mieli w kiosku, nie musiałem długo szukać;)
|
|
| Back to top |
|
 |
MaciejBorek Poziom 5

|
19 Mar 2010 23:24 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
Witam
Zajmuje się modelarstwem i czy możecie mi pomóc i doradzić jaki rodzaj lutownicy się najbardziej nadaje do lutowania kabelków do torów modelarskich, takich w skali "N". Jeśli potrzeba to mogę podać rozmiary torów i średnicę przewodów. Czy raczej mam się skupić na lutownicach elektr. czy gazowych? Czy może jakieś stacje? Jestem laikiem w tej dziedzinie i proszę o pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
zdzisiek1979 Poziom 20

|
20 Mar 2010 17:42 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
Lepiej lutownice transformatorową tak ok 55W nagrzewa się szybko i rach ciach lutujesz a jak co to wymieniasz drucik-grot i tyle.
Wnioskuje że masz zamiłowanie do miniaturek kolejek elektrycznych ( po tych torach ):D
|
|
| Back to top |
|
 |
MaciejBorek Poziom 5

|
21 Mar 2010 19:13 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
Piszesz ze transformatorową ok 55 W! Masz może jakieś linki do konkretnych lutownic? Jakie warto kupować? Jak ma być coś porządnego to mogę wydać nawet te parę stów.
Tak zajmuje się modelarstwem w tej prawie najmniejszej skali, chociaż jest jeszcze mniejsza "Z".
Zrobiłem parę zdjęć ( mam nadzieje, ze dokładność pokaże o co mi chodzi).Znajdują się na dole.
Wysokość szyny ( części metalowej) wynosi 2,1 mm, grubość blachy 0,25 mm, zaś podkładu tego plastikowego z dołu około 2,5 mm. Generalnie na zdjęciu są już polutowane podłączenia do specjalnych blaszek od spodu, ale ja muszę polutować przewód bezpośrednio do szyny z boku, ponieważ tory są już zamontowane do makiety. Generalnie chodzi o to, aby przy okazji lutowania przewodu do szyny tego plastiku ( podkładu) nie stopić!
Z góry dzięki za wszystkie rady :)
|
|
| Back to top |
|
 |
zdzisiek1979 Poziom 20

|
|
| Back to top |
|
 |
MaciejBorek Poziom 5

|
21 Mar 2010 20:06 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
dzięks :)zaraz popatrzę
Niektórzy zachęcali mnie do Dremela gazowego, jeśli chodzi o modelarskie rzeczy.
Warte to 120 plus za przesyłkę?
|
|
| Back to top |
|
 |
serwisrtvagd1 Poziom 16

|
26 Mar 2010 09:39 Re: Lutownica gazowa - którą wybrać? |
|
|
|
Portasol też ma super gazówki. Jest model nawet do 125W.
|
|
| Back to top |
|
 |