FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zasilacz, który nie pobiera prądu w trybie Standby

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Zasilacz, który nie pobiera prądu w trybie Standby
Author
Poziom 16
Poziom 16

Post#1 Post from the author of the topic 09 Mar 2010 08:25   

Na chwilę obecną nawet najlepsze zasilacze posiadające certyfikat 80 Plus Gold pobierają niewielką ilość prądu kiedy komputer jest wyłączony. Najlepszy w tym rankingu model SilentPro PSU Gold firmy CoolerMaster konsumuje mniej niż 0,5W. Problemem w tym przypadku jest brak bezpośredniego połączenia pomiędzy przyciskiem on na obudowie, a właśnie zasilaczem. Jest on podłączony do płyty głównej i przez nią kierowane jest włączanie i wyłączanie urządzenia. Jednak od 2014, zgodnie z przyjętymi przepisami, każdy sprzedawany w Europie zasilacz będzie musiał pobierać 0W gdy jest wyłączony.

Firma Innovabite rozwiązała ten problem poprzez dodatkowy przycisk połączony bezpośrednio z zasilaczem. Wykorzystując ten pomysł można od razu wprowadzić komputer w tryb nazwany „Off Mode”, w którym zasilacz w ogóle nie pobiera prądu z gniazdka.

Wszystkie zasilacze firmy posiadają certyfikat 80 Plus Gold i wyposażone są we wspomniany „przełącznik trybów”, który pozwala nam zmienić z klasycznego trybu Standby na Off Mode. Firma planuje także połączenie karty sieciowej z zasilaczem tak aby administratorzy sieci mogli bez problemu uruchomić komputer całkowicie wyłączony.

Innovabite zaoferuje zasilacze o mocy 300W, 450W oraz 600W w cenie, odpowiednio 79€, 89€ i 109€. Urządzenia będą dostępne w lipcu.

źródło:http://www.fudzilla.com/content/view/17989/1/
Back to top

leonow32
Poziom 20
Poziom 20

Post#2 09 Mar 2010 10:36   

Re: Zasilacz, który nie pobiera prądu w trybie Standby

W moim pierwszym komputerze umieszczony był zasilacz, który pobierał 0,000000W. Cała sprawa została rozwiązana w dziecinnie prosty sposób - zwykły, mechaniczny, jednoobwodowy załącznik został zainstalowany pomiędzy siecią elektryczną a transformatorem. Rozwiązanie genialne w swej istocie! Kiedy zaś pragnąłem go wyłączyć - system Windows po zakończeniu wszystkich interesujących go operacji wyświetlał jakże magiczny komunikat o treści "Możesz teraz bezpiecznie wyłączyć komputer", robiłem pstryk, i w tym momencie relaksująca cisza zaczynała opływać całe urządzenie - bez cienia szans na niezainicjowany przez kogoś powrót do pracy. Ta właśnie rzecz jest zmorą w mojej aktualnej "maszynie". Samoistne uruchamianie przyprawia o ból głowy, a żaden spec nie ma pojęcia w czym może być problem! W ostatecznym rozrachunku i tak na noc muszę wyciągać wtyczkę z gniazdka.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Mar 2010 10:36   

Back to top

yogi009
Poziom 23
Poziom 23

Post#3 09 Mar 2010 10:45   

Interesującym jest fakt, że tak proste rozwiązanie tego problemu nie przyszło nikomu do głowy. Uważam, iż do tej pory ich celem było raczej napędzenie większej ilości gotówki zakładom energetycznym, niźli dbanie o interesy klientów.
Back to top

Uco
Poziom 15
Poziom 15

Post#4 09 Mar 2010 11:20   

>W moim pierwszym kompie miałem zasilacz który pobierał 0,000000W. Po prostu >miał zwykły, mechaniczny, dwustykowy załącznik pomiędzy siecią a >transformatorem.

Ja do dzisiaj mam komputer z zasilaczem AT. Jest wystarczający do wielu zastosowań (jak np. szukanie dokumentacji, plików .pdf czy przeglądania Internetu), a pobór prądu po wyłączeniu jest równy zeru. Mało tego - zasilacze AT posiadały wbudowane gniazdo do podłączenia monitora, do którego można dorobić listwę, a następnie podłączyć głośniki, monitor, zasilacze, lutownicę itp.
Ważny też faktem jest, że jakość zasilaczy AT była przeważnie znacznie lepsza od tanich zasilaczy ATX które zalały rynek w późniejszym czasie.
Back to top

palmotor
Poziom 12
Poziom 12

Post#5 09 Mar 2010 11:53   

g_maly wrote:
Firma Innovabite rozwiązała ten problem poprzez dodatkowy przycisk połączony bezpośrednio z zasilaczem. Wykorzystując ten pomysł można od razu wprowadzić komputer w tryb nazwany „Off Mode”, w którym zasilacz w ogóle nie pobiera prądu z gniazdka.

Innovabite zaoferuje zasilacze o mocy 300W, 450W oraz 600W w cenie, odpowiednio 79€, 89€ i 109€. Urządzenia będą dostępne w lipcu.

Nie wiem czy mam się śmiać czy płakać. Taki super magiczny przycisk też mam u siebie od 12 lat chyba, kosztuje ze 30PLN (nazywa się listwa) przy okazji wprowadza w tryb "OFF" monitor, drukarkę, wzmacniacz i inne :D Te ceny są jakieś absurdalne. Za 200€-300€ można w PL kupić PC-ta...

yogi009 wrote:
Ciekawe, że przez tyle lat jakoś nikomu do głowy nie przyszło to proste rozwiązanie. Chyba celem było raczej napędzenie gotówki zakłądom energetycznym, niż ochrona klientów.

Tak, mafia energetyczna zabroniła stosowania tego patentu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Mar 2010 11:53   

Back to top

pixel7
Poziom 17
Poziom 17

Post#6 09 Mar 2010 11:56   

0 W w trybie stand by i 600 W podczas pracy - to kpina! Każą oszczędzać na każdym kroku a jak patrze na moce zasilaczy to tendencja jest dokładnie w drugą stronę - cofamy się do eniaca i kilowatów... Niech się zdecydują. Kiedyś komputer brał 150 W, dziś mu 300 nie starcza, a jutro pewnie będzie szło w kW, ale dla dobra ogółu trzeba skasować nieoszczędne zasilacze...
Back to top

manekinen
Poziom 21
Poziom 21

Post#7 09 Mar 2010 12:24   

No wynalazek na miarę 22 wieku! Ta firma chyba nobla dostanie za taki przełom w dziedzinie oszczędności. Ja to bym tak na ich miejscu nie chwalił się jak działa ta technologia, bo niedługo Chińczycy będą klepać AGD i RTV - a każde z nich będzie posiadało wyłącznik sieciowy.

Dodatkowo na stronie źródłowej napisano że bezpiecznik topikowy jest najczęstszym powodem niedziałania zasilaczy, i dzięki wyprowadzonemu gniazdu na zewnątrz można go łatwo wymienić... to kolejny patent tej firmy? Osobiście się jeszcze nie spotkałem z tym aby wymiana bezpiecznika przywracała zasilacz do życia - jeśli bezpiecznik jest spalony to znaczy że sam się nie spalił. Zwykle to wszystko jest uszkodzone zaczynając od drivera kończąc na diodach prostowniczych po stronie pierwotnej ;) Nie bez powodu bezpiecznik jest schowany w środku!
Back to top

gedzikus
Poziom 8
Poziom 8

Post#8 09 Mar 2010 12:58   

Wracamy do standardu AT i już mamy pobór 0,000W
Back to top

piotr_go
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 09 Mar 2010 13:17   

Wszystko fajnie, 0W w trybie standby, ale to już nie będzie zgodne z ATX.
Standard przecież wymaga podawania dodatkowego napięcia 5V na płytę używanego np. przy SuspendToRam.
Szkoda że producenci rezygnują z dodatkowego gniazda w zasilaczu do podłączania monitora. Montowałem sobie wtedy przekaźnik i miałem automatyczne odłączanie zasilania od peryferiów po wyłączeniu komputera. Modyfikacja banalna a jaka użyteczna.
Back to top

skaktus
Poziom 24
Poziom 24

Post#10 09 Mar 2010 13:20   

pixel7 wrote:
0 W w trybie stand by i 600 W podczas pracy - to kpina! Każą oszczędzać na każdym kroku a jak patrze na moce zasilaczy to tendencja jest dokładnie w drugą stronę - cofamy się do eniaca i kilowatów... Niech się zdecydują. Kiedyś komputer brał 150 W, dziś mu 300 nie starcza, a jutro pewnie będzie szło w kW, ale dla dobra ogółu trzeba skasować nieoszczędne zasilacze...

Po 1 600 W to moc maksymalna a nie ciągła
Po 2 takie moce napędzają producenci grafik - u nich na pulpit trzeba nieraz 100 W
Po 3 1 kw to już dawno standard w kopach z kilkoma grafikami
Po 4 wole laptopa do prostych zastosowań - w stresie bierze 60 W, przy normalnej pracy ok 20 - 25 W, dużo mniej niż PC

A ten magiczny klawisz to paranoja. Jak wspomniano, zasilacze AT 20 lat temu nie pobierały prądu w stanie wyłączonym. Teraz niech zajmą się TV które nie mają takiego wyłącznika, radiami, wieżami i innymi, które pozbierane z 1 domu potrafią razem brać nawet 100 W. Wujas ma TV samsunga, który w trybie Standby bierze 14 W...
Back to top

sokoleokoo2
Poziom 19
Poziom 19

Post#11 09 Mar 2010 13:40   

Koledzy powiem więcej, w niektórych nowych, drogich zasilaczach - brak jest fizycznego wyłącznika, innymi słowy chcesz odłączyć komputer od prądu - wyjmij kabel.

UE - wymaga od producentów wszystkich urządzeń aby te po mimo kabla/przewodu podłączonego do urządzenia (tel/komp/mp3/laptop/inne) po osiągnięciu 100% nie pobierały już prądu tj. 0,000000000 W. To samo w PC i TV, naciśniesz wyłącz i tel. ma być wyłączony (z TV i czuwaniem ma być jakiś nowy super system) to rocznie w domowym zwykłym domku (gospodarstwie) ma dać oszczędność ok. 100 euro !!!!

Poczekamy zobaczymy - ja jestem za.
Back to top

skaktus
Poziom 24
Poziom 24

Post#12 09 Mar 2010 14:07   

Ja 3 lata temu zainwestowałem w zdalne wyłączniki urządzeń. Płaciłem 30 zł za 3 sztuki którymi włączam odpowiedni moduły - zestaw komputerowy (drukarka, laptop,zasilacz, głośniki itp) zestaw audio - (tv, DVD, kino domowe itp) i cała reszta.

Bajer jest taki że 3 czujniki w trybie czuwania biorą 0,2 W gdzie wszystkie wcześniej wspomniane urządzenia ok 18 W, czyli tyle co 2 mocne żarówki energooszczędne.
Back to top

yogi009
Poziom 23
Poziom 23

Post#13 09 Mar 2010 14:07   

Unia to Ci od prostowania bananów ? Czy od prawnej ochrony dzieci przed rodzicami ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 09 Mar 2010 14:07   

Back to top

kitor
Poziom 22
Poziom 22

Post#14 12 Mar 2010 11:07   

Co do AT, ja cały czas w PC mam przerobiony zasilacz, oprócz standardowego power switcha z atx mam dorobiony wyłącznik sieciowy jak w AT. I powiem że nie raz się przydaje ;-)
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Zasilacz, który nie pobiera prądu w trybie Standby
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Pomiar prądu/ zasilacz symetryczny +/- 15V/ 3A... (22)
Zasilacz. Pytanie: Brak prądu na wyjściu (6)
Jak poskładać (zasilacz) prądu zmiennego 8,10,12 V (10)
Generator / zasilacz prądowy prądu przemiennego??? (4)
Zasilacz z regulacją prądu (5)
Ile prądu pobiera twój komputer ? - Koszt = 0zł (58)
Ile prądu pobiera twój samochód? (10)
układ do pomiaru prądu i napięcia w trybie impulsowym (1)
Wysokosprawny zasilacz 2-15V z ogr. prądu do 200mA do 3A (14)
Zasilacz Jabel J31 - problem z uzyskaniem max prądu (5)

Page generation time: 0.107 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed