| Author |
Maciekqbn Poziom 12

|
09 Mar 2010 09:34 Pro¶ba o konsultację SMART dysku Samsung HD753LJ |
|
|
|
Witam,
Zwracam się z uprzejm± pro¶b± o wyja¶nienie mi znaczenia następuj±cych parametrów SMART:
01 Raw Read Error Rate
oraz
BB Reported Uncorrectable Errors
oraz
C3 Hardware ECC Recovered
Jestem szczególnie zaniepokojony wysok± warto¶ci± parametru 01 (7810). Dysk juz jest po zerowaniu i remapowaniu przy pomocy MHDD. Przed ta operacj± SMART wykazywał parametr C5 Current Pending Sector = 1. Po zerowaniu C5 =0 ale czy aby na pewno to oznacza, że dysk już jest ok?
Dysk jest stosunkowo "¶wieży" - ma ok. pół roku i już takie "numery" ...
Czy mam szukać nowego dysku?
Jakie dyski teraz by¶cie polecili, jako niezawodne?
Bardzo proszę o poradę... z góry dziękuję.
|
|
| Back to top |
|
 |
pidar Poziom 23

|
09 Mar 2010 09:57 Re: Pro¶ba o konsultację SMART dysku Samsung HD753LJ |
|
|
|
TU o parametrach SMART.
PrzeprowadĽ jeszcze skan w programie MHDD (wiarygodniejszy wynik) lub Victoria.
Z odczytu SMARTa wynika, że ten wcze¶niej wykryty bad sektor nie został przeniesiony do puli uszkodzonych fizycznie - czyli wniosek z tego jest taki:
był to bad logiczny!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Mar 2010 09:57 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
migol21 Poziom 25

|
|
| Back to top |
|
 |
pidar Poziom 23

|
11 Mar 2010 09:07 Re: Pro¶ba o konsultację SMART dysku Samsung HD753LJ |
|
|
|
| Maciekqbn wrote: |
| Dysk juz jest po zerowaniu i remapowaniu przy pomocy MHDD. Przed ta operacj± SMART wykazywał parametr C5 Current Pending Sector = 1. Po zerowaniu C5 =0 ale czy aby na pewno to oznacza, że dysk już jest ok? |
Dysk już przeszedł t± procedurę i teraz tylko wystarczy ocena skanu przeprowadzonego najlepiej przez MHDD.
|
|
| Back to top |
|
 |
Maciekqbn Poziom 12

|
11 Mar 2010 11:44 Re: Pro¶ba o konsultację SMART dysku Samsung HD753LJ |
|
|
|
Jak tylko znajdę chwilę, to postaram się zrobić skan w MHDD i wkleję zdjęcia wyników.
Swoj± drog±, to zauważyłem, że Samsungi sypi± się (a sam jaki¶ czas temu w¶ród znajomych propoagowałem te dyski jako ciche i szybkie). Wła¶nie rozmawiałem ze znajomym i ma podobny problem z Samsung 250GB sata (modelu nie pamiętam). U niego objaw jest taki, że komputer nagle przestał widzieć jedn± partycję a SMART pokazuje trzy niestabilne sektory.
Seagate też maj± nie najlepsz± opinię... czy rzeczywi¶cie tylko WD daje jak±¶ rzeczywist± gwarancję bezproblemowej eksploatacji?
|
|
| Back to top |
|
 |
pidar Poziom 23

|
11 Mar 2010 13:06 Re: Pro¶ba o konsultację SMART dysku Samsung HD753LJ |
|
|
|
| Maciekqbn wrote: |
| Swoj± drog±, to zauważyłem, że Samsungi sypi± się (a sam jaki¶ czas temu w¶ród znajomych propoagowałem te dyski jako ciche i szybkie). Wła¶nie rozmawiałem ze znajomym i ma podobny problem z Samsung 250GB sata (modelu nie pamiętam |
Musisz wiedzieć jeszcze, że jest różnica w ilo¶ci talerzy w dysku. Ty masz:
" Dysk HD753LJ oferuje wielko¶ć 750 GB. Pojemno¶ć tak± uzyskano dzięki kombinacji trzech talerzy i pięciu głowic, które zapisuj± dane w sposób prostopadły". A s± dyski Samsunga jednotalerzowe i z nimi zbytnio nie ma problemów (mówię o tych do wielko¶ci 320GB, bo do większych pojemno¶ci jako¶ nie mam przekonania co do ich dalszej bezawaryjno¶ci w działaniu po upływie odliczonego np. 1 roku działania).
Co do wyboru dysku ciężko wskazać dobrego producenta, bo technologia cały czas się zmienia i sam czekam na tańsze i oczywi¶cie niezawodne dyski SSD
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2010 13:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
michal_aniol Poziom 20

|
11 Mar 2010 13:42 Re: Pro¶ba o konsultację SMART dysku Samsung HD753LJ |
|
|
|
| pidar wrote: |
Co do wyboru dysku ciężko wskazać dobrego producenta, bo technologia cały czas się zmienia i sam czekam na tańsze i oczywi¶cie niezawodne dyski SSD |
Dyski SSD wcale nie s± takie niezawodne ;) Odzysk z takich dysków też nie jest rzecz± prost± ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Mar 2010 13:42 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pidar Poziom 23

|
11 Mar 2010 13:56 Re: Pro¶ba o konsultację SMART dysku Samsung HD753LJ |
|
|
|
| michal_aniol wrote: |
| Dyski SSD wcale nie s± takie niezawodne ;) Odzysk z takich dysków też nie jest rzecz± prost± ;) |
I dlatego dodałem w moim poprzednim po¶cie słowa: "czekam", "oczywi¶cie", bo raczej teraz nie polecam inwestować w kupno takiego dysku.
|
|
| Back to top |
|
 |
Maciekqbn Poziom 12

|
12 Mar 2010 16:31 Re: Pro¶ba o konsultację SMART dysku Samsung HD753LJ |
|
|
|
Oto wynik skanowania dysku przez MHDD:
Co¶ da się na podstawie tego powiedzieć o dysku?
|
|
| Back to top |
|
 |
andreooo Poziom 15

|
12 Mar 2010 17:48 Re: Pro¶ba o konsultację SMART dysku Samsung HD753LJ |
|
|
|
Wyniki skanowania nie daj± powodów do zmartwienia, ¶rednia prędko¶ć 85648 kb/s całkiem niezła, czasy odczytu dobre, nie ma jakich¶ znacznie odstaj±cych (uszkodzonych) sektorów. Można spokojnie użytkować dysk oczywi¶cie warto od czasu do czasu zajrzeć do SMART.
|
|
| Back to top |
|
 |